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Registros recuperados : 423 | |
301. | | MARTINS, P. F. da S.; LEOPOLDINO, A. L. M.; VEIGA, J. B. Relações solo-pastagem em Uruará, Transamazônica, Pará. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM SOIL FUNCTIONING UNDER PASTURES IN INTERTROPICAL AREAS, 2000, Brasília, DF. Extended abstracts. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados: Institut de Recherche pour le Development, 2000. Cópia de trabalho editado em CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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302. | | SERRÃO, E. A. S.; LOBO, I. J. B.; VEIGA, J. B. da; TEIXEIRA NETO, J. F. Resposta de colonião a níveis e fontes de fósforo, a micronutrientes, e calagem em solo de pastagem degradada em área de floresta. In: REUNIÃO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 15., 1978, Belém, PA. Anais. Belém: SBZ, 1978. p. 391-392. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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303. | | VEIGA, J. B. da; SIMÃO NETO, M.; SERRÃO, E. A. S.; TJON-PIAN-GI, I.-L. Resposta do capim elefante (Pennisetum purpureum, Schum) a nitrogênio, fósforo e potássio em Tracuateua e Benevides, Estado do Pará. In: SIMPÓSIO DO TRÓPICO ÚMIDO, 1., 1984, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1984. p. 329-330. (EMBRAPA-CPATU. Documentos, 31). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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304. | | VEIGA, J. B. da; SIMÃO NETO, M.; SERRÃO, E. A. S.; TJON-PIAN-GI, I.-L. Resposta do capim-elefante (Pennisetum purpureum, Schum) a nitrogênio, fósforo e potássio em Tracuateua e Benevides, estado do Pará. In: SIMPÓSIO DO TRÓPICO ÚMIDO, 1., 1984, Belém, PA. Anais. Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1986. v. 5, p. 87-92. (EMBRAPA-CPATU. Documentos, 36). v.5 Pastagem e produção animal. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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305. | | VEIGA, J. C.; LEÃO, K. S.; QUEIROZ, A. C. M.; MENEZES, C.; CONTRERA, F. A. L. Simplificação da técnica de produção in vitro de rainhas virgens de abelhas sem ferrão. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE APICULTURA, 20.; CONGRESSO BRASILEIRO DE MELIPONICULTURA, 6., 2014, Belém, PA. Sustentabilidade, tecnologia e mercados. Belém, PA: CBA, [2014]. p. 282. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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312. | | VEIGA, J. B. da; PIKETTY, M. G.; TOURRAND, J. F.; PACHECO, P. Why such a tremendous expansion of cattle ranching in the Amazon? discussion from a new research methodology. In: CONFERÊNCIA CIENTÍFICA DO LBA, 3., 2004, Brasília, DF. Anais de trabalhos completos. Brasília, DF: LBA, 2004. Plenária 6. Resumo 2.7. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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313. | | QUEIROZ, A. C. M. de; GOMES, J. T.; CONCEICAO, M. C. A.; VEIGA, J. C.; LEÃO, K. L.; MENEZES, C. Ações de educação ambiental em meliponicultura. In: SIMPÓSIO DE ESTUDOS E PESQUISAS EM CIÊNCIAS AMBIENTAIS NA AMAZÔNIA, 6., 2017, Belém, PA. Anais. Belém, PA: UEPA, 2017. v. 1, p. 113-120. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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314. | | VEIGA, J.; CHAPUIS, R. P.; ALVES, A. M.; PIKETTY, M. G.; THALES, M. C.; TOURRAND, J. F. A Amazônia pode se tornar uma grande região de pecuária bovina sustentável? In: JORNADAS INTERDISCIPLINARIAS DE ESTUDIOS AGRARIOS Y AGROINDUSTRIALES, 2., 2001, Buenos Aires. Libro de resumenes. Buenos Aires: Universidad de Buenos Aires, Facultad de Ciências Econômicas, 2001. p. 188. A biblioteca possui o trabalho completo, copiado de CD-ROM (SP 4937) Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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315. | | BITTENCOURT, P. C. S.; VEIGA, J. B. da; AZEVEDO, C. M. B. C. de; KATO, O. R. Avaliação do corte-e-trituração da capoeira na utilização de pastagens em Igarapé-Açu, Estado do Pará. In: CONFERÊNCIA DO SUBPROGRAMA DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA - SPC&T FASE II/PPG7, 2008, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: CNPq, 2009. p. 463-468. Disponível também em CD-ROM (CD 00173). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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316. | | BITTENCOURT, P. C. S.; VEIGA, J. B. da; CAMARÃO, A. P.; RODRIGUES FILHO, J. A.; AZEVEDO, G. P. C. de. Avaliação do corte-e-trituração da capoeira na utilização de pastagens em Igarapé-Açu, estado do Pará. Amazônia: Ciência & Desenvolvimento, Belém, PA, v. 4, n. 8, p. 43-49, jan./jun. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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317. | | POCCARD-CHAPUIS, R.; THALÊS, M.; VENTURIERI, A.; PIKETTY, M.-G.; MERTENS, B.; VEIGA, J. B. da; TOURRAND, J.-F. A cadeia produtiva da carne: uma ferramenta para monitorar as dinâmicas nas frentes pioneiras na Amazônia brasileira? Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v. 22, n. 1, p. 125-138, jan./abr. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Unidades Centrais. |
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319. | | POCCARD-CHAPUIS, R.; VEIGA, J. B. da; PIKETTY, M.-G.; FREITAS, C. M. K. H. de; TOURRAND, J.-F. A cadeia produtiva do leite: uma alternativa para consolidar a agricultura familiar nas frentes pioneiras da Amazônia? In: ENCONTRO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE SISTEMAS DE PRODUÇÃO, 4., 2001, Belém, PA. Anais... Belém, PA: SBSP: UFPA: Embrapa Amazônia Oriental, 2001. 1 CD-ROM. Publicado também em SAYAGO, D.; TOURRAND, J.-F.; BURSZTYN, M. (Org.). Amazônia: cenas e cenários. Brasília, DF: UnB, 2004. p. 115-137. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registros recuperados : 423 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
16/01/2020 |
Data da última atualização: |
07/02/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
TEIXEIRA, J.; QUEIROZ, A. C. M. de; VEIGA, J.; LEÃO, K.; CONTRERA, F.; DOMINGUES, F.; FONTES, J. E.; LOPES, T.; MARSAIOLI, A.; MENEZES, C. |
Afiliação: |
JOYCE TEIXEIRA; ANA CAROLINA MARTINS DE QUEIROZ, CNPMA; JAMILLE VEIGA; KAMILA LEÃO; FELIPE CONTRERA, UFPa; FELIPE DOMINGUES, UFPa; JOSÉ ERALDO FONTES, IQ-UNICAMP; THIAGO LOPES, IQ-UNICAMP; ANITA MARSAIOLI, IQ-UNICAMP; CRISTIANO MENEZES, CNPMA. |
Título: |
Soy extract as protein replacement to feed Melipona flavolineata Friese (Hymenoptera, Apidae, Meliponini). |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Apicultural Research, V. 59, N. 1, P. 104-114, 2020. |
ISSN: |
2078-6913 |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/00218839.2019.1671639 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The study of the feeding of bees is important because periods of flowering shortages reduce the availability of food, jeopardising their survival and limiting the production of their colonies. Previous studies on artificial protein feeding have not reported the chemical composition of the artificial feed, its effect on the colony nor the characterisation of the food. Thus, the present research aimed to study an artificial proteic feed for Melipona flavolineata. We investigated its chemical composition and the effect of natural fermentation on its quality. We also investigated its effects on colony and individual health. The artificial food presented a chemical composition different from natural pollen. It was richer in carbohydrates and lipids than natural pollen, but it was poorer in protein than natural pollen. Nevertheless, the difference between the artificial food and natural pollen did not affect the survival or size of immature individuals, with only adult longevity being affected, albeit not drastically. Decreased amounts of sugar and the addition of ingredients with higher protein content are recommended for future formulations. A diet based on soy extract showed satisfactory results as a food substitute for pollen. Based on these results, diet ingredients can be adjusted to obtain a better-quality food. Artificial diets can be used during scarcity periods or in areas with low availability of natural food sources. However, it is important to emphasize that artificial diets will never fully replace natural food sources. Beekeepers should also improve the environment with plants that provide pollen continuously. MenosAbstract: The study of the feeding of bees is important because periods of flowering shortages reduce the availability of food, jeopardising their survival and limiting the production of their colonies. Previous studies on artificial protein feeding have not reported the chemical composition of the artificial feed, its effect on the colony nor the characterisation of the food. Thus, the present research aimed to study an artificial proteic feed for Melipona flavolineata. We investigated its chemical composition and the effect of natural fermentation on its quality. We also investigated its effects on colony and individual health. The artificial food presented a chemical composition different from natural pollen. It was richer in carbohydrates and lipids than natural pollen, but it was poorer in protein than natural pollen. Nevertheless, the difference between the artificial food and natural pollen did not affect the survival or size of immature individuals, with only adult longevity being affected, albeit not drastically. Decreased amounts of sugar and the addition of ingredients with higher protein content are recommended for future formulations. A diet based on soy extract showed satisfactory results as a food substitute for pollen. Based on these results, diet ingredients can be adjusted to obtain a better-quality food. Artificial diets can be used during scarcity periods or in areas with low availability of natural food sources. However, it is important to emphasize that... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Extrato de soja; Soy extract. |
Thesagro: |
Abelha Brasileira; Extrato Vegetal; Nutrição Animal; Pólen. |
Thesaurus NAL: |
Chemical composition; Insect nutrition; Melipona; Pollen; Stingless bees. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02758naa a2200385 a 4500 001 2118912 005 2023-02-07 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2078-6913 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/00218839.2019.1671639$2DOI 100 1 $aTEIXEIRA, J. 245 $aSoy extract as protein replacement to feed Melipona flavolineata Friese (Hymenoptera, Apidae, Meliponini).$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAbstract: The study of the feeding of bees is important because periods of flowering shortages reduce the availability of food, jeopardising their survival and limiting the production of their colonies. Previous studies on artificial protein feeding have not reported the chemical composition of the artificial feed, its effect on the colony nor the characterisation of the food. Thus, the present research aimed to study an artificial proteic feed for Melipona flavolineata. We investigated its chemical composition and the effect of natural fermentation on its quality. We also investigated its effects on colony and individual health. The artificial food presented a chemical composition different from natural pollen. It was richer in carbohydrates and lipids than natural pollen, but it was poorer in protein than natural pollen. Nevertheless, the difference between the artificial food and natural pollen did not affect the survival or size of immature individuals, with only adult longevity being affected, albeit not drastically. Decreased amounts of sugar and the addition of ingredients with higher protein content are recommended for future formulations. A diet based on soy extract showed satisfactory results as a food substitute for pollen. Based on these results, diet ingredients can be adjusted to obtain a better-quality food. Artificial diets can be used during scarcity periods or in areas with low availability of natural food sources. However, it is important to emphasize that artificial diets will never fully replace natural food sources. Beekeepers should also improve the environment with plants that provide pollen continuously. 650 $aChemical composition 650 $aInsect nutrition 650 $aMelipona 650 $aPollen 650 $aStingless bees 650 $aAbelha Brasileira 650 $aExtrato Vegetal 650 $aNutrição Animal 650 $aPólen 653 $aExtrato de soja 653 $aSoy extract 700 1 $aQUEIROZ, A. C. M. de 700 1 $aVEIGA, J. 700 1 $aLEÃO, K. 700 1 $aCONTRERA, F. 700 1 $aDOMINGUES, F. 700 1 $aFONTES, J. E. 700 1 $aLOPES, T. 700 1 $aMARSAIOLI, A. 700 1 $aMENEZES, C. 773 $tJournal of Apicultural Research, V. 59, N. 1, P. 104-114, 2020.
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