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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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81.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; REBELATTO, R.; DUARTE, S. C.; COLDEBELLA, A.; BESSA, M. C. Survival of Campylobacter jejuni in chicken at refrigeration and cooking temperatures. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 56, e02405, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais.

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82.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; POZZA, J. dos S.; MATTOS, G. L. M.; COLDEBELLA, A.; SILVA, V. S. Campylobacter em frangos de corte: detecção laboratorial, dinâmica de colonização e caracterização. In: COLDEBELLA, A.; SCHEUERMANN, G.N. (Ed.). Relatório de projetos concluídos 2013. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, p. 15-28.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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83.Imagem marcado/desmarcadoROSA, P. S.; AVILA, V. S. de; SILVA, V. S.; VAZ, C. S. L.; WILBERT, C. A.; RECH, D. V. Cama para frangos de corte. In: MACARI, M.; MENDES. A. A.; MENTEN, J. F.; NÄÄS, I. de A. Produção de frangos de corte. 2. ed. Campinas: FACTA, 2014. p.153-180.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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84.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; MATTOS, G. L. M.; DUARTE, S. C.; KLEIN, C. S. Diversidade de Campylobacter termófilos de origem avícola no Sul do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 3., 2014, Santos. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2014. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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85.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; DUARTE, S. C.; RECH, D. V.; REBELATTO, R.; COLDEBELLA, A.; BESSA, M. C. Efeito da temperatura sobre a viabilidade de campylobacter jejuni em carne de frango. In: CONFERÊNCIA APINCO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA AVÍCOLAS, 2016, Campinas, SP. Anais... Campinas: FACTA, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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86.Imagem marcado/desmarcadoRECH, D. V.; KRAMER, B.; SILVA, V. S.; ABREU, P. G. de; COLDEBELLA, A.; VAZ, C. S. L. Longitudinal study reveals persistent environmental Salmonella Heidelberg in Brazilian broiler farms. Veterinary Microbiology, v. 233, p. 118-123, 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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87.Imagem marcado/desmarcadoRECH, D. V.; VAZ, C. S. L.; ALVES, L.; COLDEBELLA, A.; LEÃO. J. A.; RODRIGUES, D.; BACK, A. Caracterização fenotípica e genotípica de Salmonella spp. Isoladas de aviários de frangos de corte no Brasil entre 2009 e 2010. In: CONFERÊNCIA FACTA DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA AVÍCOLAS, 2011, Santos, SP. Anais... Santos: FACTA, 2011. Trabalhos de Pesquisa José Maria Lamas da Silva. 1 CD-ROM. Projeto: 03.08.06.004.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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88.Imagem marcado/desmarcadoPEGORARO, L. M. C.; VAZ, C. S. L.; DERETI, R. M.; ALMEIDA, L. L. de; SOUZA, G. N. de. Covid-19: o que o produtor de leite precisa saber. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2020. 12 p.

Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Suínos e Aves.

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89.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; DUARTE, S. C.; COLDEBELLA, A.; BESSA, M. C.; KLEIN, C. S. Microbial culture collection at Embrapa swine and poultry: promoting basic research on thermophilic campylobacter in chicken meat. In: SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA A AMÉRICA LATINA E CARIBE, 10., 2015, Bento Gonçalves. Recursos genéticos no século 21: de Vavilov a Svalbard: anais... [S.l.]: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2015. p. 319.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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90.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; FONSECA, F. M. da; MORES, M. A. Z.; COLDEBELLA, A. Redução de Salmonella Heidelberg em frangos pelo uso de bacteriófagos. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1306, ano 112, n. 02, p. 16-18, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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91.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; TRAMONTINA, T.; MICHAEL, G. B.; MARKS, F. S.; STRECK, A. F.; CARDOSO, M. R. I. Resistência a antimicrobianos e macrorestrição de DNA em Salmonella enteritidis isoladas de aves e surtos de salmonelose no Rio Grande do Sul. In: CONFERÊNCIA APINCO 2008 DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA AVÍCOLAS, 2008, Santos. Trabalhos de pesquisa avícola. Campinas: FACTA, 2008. p. 242. Projeto/Plano de Ação: 16.00.30004-00.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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92.Imagem marcado/desmarcadoRECH, D. V.; VAZ, C. S. L.; ALVES, L.; COLDEBELLA, A.; LEÃO, J. A.; RODRIGUES, D. dos P.; BACK, A. A temporal study of Salmonella enterica serotypes from broiler farms in Brazil. Poultry Science, v. 94, n. 3, p. 433-441, 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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93.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; FONSECA, F. M. da; MORES, M. A. Z.; COLDEBELLA, A. Tissue colonization in broiler chickens after oral challenge with Salmonella Heidelberg field strains. In: VIRTUAL 2021 PSA ANNUAL MEETING, 2021. Abstract... Champaign: Poultry Science Association, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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94.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; FONSECA, F. M. da; RECH, D. V.; MORES, M. A. Z.; COLDEBELLA, A.; CANTAO, M. E. Wild-type lytic bacteriophages against Salmonella Heidelberg: further characterization and effect of prophylactic therapy in broiler chickens. Research in Veterinary Science, v. 171, n. 105247, 2024.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais.

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95.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; FONSECA, F. M. da; MORES, M. A. Z.; COLDEBELLA, A. In vivo effect of wild-type lytic bacteriophages on the reduction of Salmonella Heidelberg in chickens. In: INTERNATIONAL POULTRY SCIENTIFIC FORUM, 2021. Abstract. Georgia: Southern Poultry Science Society, 2021. p. 55. Evento Virtual.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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96.Imagem marcado/desmarcadoALVES, L.; RECH, D. V.; GRITTI, D.; ESTEVES, W. T. C.; THOMÉ, J. D. S.; DUQUE, S. S.; FILGUEIRAS, A. L. L.; VAZ, C. S. L. Comparação de dois diferentes métodos de produção de atmosfera de microaerofilia para cultivo laboratorial de campylobacter termófilos In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 3., 2009, Concórdia. Anais... Concórdia: Embrapa Suínos e Aves/UNC, 2009. 1 CD-ROM Projeto/Plano de Ação: 03.08.60.400-02

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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97.Imagem marcado/desmarcadoBESSA, M. J.; HAAS, S.; RAMOS, S. C.; ROCHA, R.; RECH, D. V.; REBELATTO, R.; DUARTE, S. C.; COLDEBELLA, A.; VAZ, C. S. L. Survey of campylobacter in foods implicated in foodborne diseases in Southern Brazil. Revista do Instituto de Medicina Tropical de São Paulo, v. 62, artigo e90, 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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98.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; TREVISOL, I. M.; BRENTANO, L.; OKINO, C. H.; MORES, M. A. Z.; JAENISCH, F. R. F.; COLDEBELLA, A.; SILVA, V. S. Infectividade de micro-organismos em cama de frangos de corte submetida a diferentes tratamentos. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2017. 6 p. (Embrapa Suínos e Aves. Comunicado Técnico, 546).

Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Suínos e Aves.

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99.Imagem marcado/desmarcadoALVES, L.; RECH, D. V.; GRITTI, D.; ESTEVES, W. T. C.; THOMÉ, J. D. S.; DUQUE, S. S.; FILGUEIRAS, A. A. L.; VAZ, C. S. L. Avaliação de métodos de produção de atmosfera de microaerofilia para isolamento de Campylobacter termófilos em fezes de galinhas. In: CONFERÊNCIA FACTA, 2010, Santos. Anais [dos] trabalhos de pesquisa José Maria Lamas da Silva Santos: FACTA, 2010. 1 CD-ROM. Projeto/Plano de Ação: 03.08.60.400-03.

Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.

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100.Imagem marcado/desmarcadoVAZ, C. S. L.; RECH, D. V.; POZZA, J. dos S.; SANTOS, F. B. de O.; COLDEBELLA, A.; SILVA, V. S. Dynamics of thermophilic campylobacter colonization in broiler flocks reared on reused litter. In: WORLD´S POULTRY CONGRESS, 24., 2012, Salvador. Abstract... Salvador: WSPA, 2012. 1 CD-ROM. Poultry Science Journal, v. 68, supl. 1, 2012. Projeto/Plano de Ação: 03.08.06.004.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br.

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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  11/04/2024
Data da última atualização:  11/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VAZ, C. S. L.; FONSECA, F. M. da; RECH, D. V.; MORES, M. A. Z.; COLDEBELLA, A.; CANTAO, M. E.
Afiliação:  CLARISSA SILVEIRA LUIZ VAZ, CNPSA; FRANCISCO NOE DA FONSECA, GEM; DAIANE VOSS RECH, CNPSA; MARCOS ANTONIO ZANELLA MORES, CNPSA; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; MAURICIO EGIDIO CANTAO, CNPSA.
Título:  Wild-type lytic bacteriophages against Salmonella Heidelberg: further characterization and effect of prophylactic therapy in broiler chickens.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Research in Veterinary Science, v. 171, n. 105247, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2024.105247
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: To characterize wild-type bacteriophages and their effect on Salmonella Heidelberg intestinal colonization in broilers, phages combined in a cocktail were continuously delivered via drinking water since the first day after hatching. After challenge with a field strain, broilers were evaluated at regular intervals for S. Heidelberg and bacteriophages in tissues and cecum, and gross and microscopic lesions in organs. Phages were highly virulent against S. Heidelberg by efficiency of plating. One-step growth curves exhibited eclipse period from 20 to 25 min, whereas the lowest latent period and higher burst size found were 45 min and 54 PFU/cell, respectively. Bacteriophage whole genomic sequencing analyses revealed a lack of genes related to lysogeny, antimicrobial resistance, and virulence factors. Relevant gross or microscopic lesions were absent in tissues analyzed from treated broilers. Although numerically stable bacteriophage concentrations were detected in the cecal contents of treated broilers, no significant difference was found for the S. Heidelberg cecal load in comparison to the untreated group and for the prevalence of positive tissues throughout the evaluated period. The phages produced turbid plaques against some S. Heidelberg re-isolated from treated broilers, suggesting the evolving of a resistant subpopulation. Overall, the results provide new evidence of the safety and in vitro replication of such phages in S. Heidelberg. Nevertheless, continuous a... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Análise genômica; Bacteriófago; Foodborne pathogen; Genomic analysis; Patógeno de origem alimentar; Terapia fágica.
Thesagro:  Frango de Corte; Salmonelose.
Thesaurus NAL:  Bacteriophages; Phage therapy; Poultry; Salmonellosis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
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CNPSA22658 - 1UPCAP - DD
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