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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  08/04/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SHIROMA, L. S.; BOTTOLI, C. B. G.; JONSSON, C. M.; QUEIROZ, S. C. do N. de.
Afiliação:  LETÍCIA SAYURI SHIROMA, IQ-UNICAMP, IQ-UNICAMP; CARLA BEATRIZ GRESPAN BOTTOLI, IQ-UNICAMP; CLAUDIO MARTIN JONSSON, CNPMA; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA.
Título:  Exposure of tilapia (Oreochromis niloticus) to the antibiotic florfenicol in water: determination of the bioconcentration factor and the withdrawal period.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Environmental Science and Pollution Research, v. 28, n. 29, p. 30926-30934, 2021.
ISSN:  1614-7499
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11356-021-13327-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The demand for healthier foods with high nutritional value has resulted in intensive fish farming. In this production system, highfrequency infections occur, and antibiotics are administrated for control. Only two antibiotics are allowed for use in Brazilian aquaculture, one of which is florfenicol. In this work, a bioconcentration assay was performed to assess the accumulation of florfenicol in the muscle of Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Tilapia was evaluated as it is the most produced fish species in Brazil. The fish were exposed to florfenicol at a nominal concentration of 10 mg/L, through the water. Muscle and water were collected at 0, 1.5, 3, 6, 24, and 48 h during the exposure phase and at 1.5, 3, 6, 24, 48, and 120 h during the depuration phase. Quantification was performed using an LC-MS/MS. The results showed rapid absorption and elimination of the antibiotic (halflife, t1/2 = 5 h), with low potential for accumulation of florfenicol in tilapia muscles. The study was performed to determine the bioconcentration factor (BCF) and withdrawal period of florfenicol, being 0.05 mL/μg and 1.8 h, respectively. The results contribute to set protocols for the safe use of florfenicol in tilapia transport, avoiding residues in fish that may pose risks to human health.
Thesagro:  Análise Química; Antibiótico; Cromatografia; Resíduo Quimico; Tilápia.
Thesaurus Nal:  Antibiotic residues; Aquaculture; Ecotoxicology; Liquid chromatography; Oreochromis; Tilapia (common name).
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16963 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  06/10/2008
Data da última atualização:  20/12/2017
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  MOREIRA, D. K. T.; CARVALHO, A. V.; VASCONCELOS, M. A. M. de.
Afiliação:  Débora Kono Taketa Moreira, Estagiária CPATU; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; MARCUS ARTHUR MARCAL DE VASCONCELOS, CPATU.
Título:  Aproveitamento tecnológico da farinha de fruta-pão.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2006.
Páginas:  5 p.
Série:  (Embrapa Amazônia Oriental. Comunicado técnico, 187).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Fruta-pão.
Thesagro:  Amido; Análise Microbiológica; Farinha; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/27696/1/Com.tec.187.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU40224 - 1UMTFL - PP1097410974
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