|
|
Registros recuperados : 85 | |
41. | | FARIAS, D. A.; VASCONCELOS, A. M. de; GOMES, T. C. L.; ARAÚJO, J. F.; LEITE, E. R.; ROGERIO, M. C. P. Qualidade da água utilizada para os procedimentos de higiene da ordenha em unidades produtoras de leite em Sobral-CE. In: ZOOTEC NA AMAZÔNIA LEGAL, 1.; CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 20., 2010, Palmas. Sustentabilidade e produção animal: anais. Araguaiana: UFT: ABZ, 2010. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
42. | | MORORÓ, A. M.; CHAPAVAL, L.; MAGALHÃES, D. C. T.; AGUIAR, V. M.; JUSTINO, J. O.; BENEVIDES, S. D.; SOUZA, V. de; VASCONCELOS, A. M. de. Qualidade do leite caprino antes da aplicação de Boas Práticas Agropecuárias: estudo de casos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: Anais... Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 p. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
| |
43. | | MORORÓ, A. M.; CHAPAVAL, L.; MAGALHÃES, D. C. T.; AGUIAR, V. M. P.; JUSTINO, J. O.; BENEVIDES, S. D.; SOUZA, V. de; VASCONCELOS, A. M. de. Qualidade do leite caprino antes da aplicação de Boas Práticas Agropecuárias: estudo de casos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: anais. Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
44. | | ARAÚJO, J. F.; LANDIM, A. V.; FARIAS, D. A. de; PIMENTEL, C. M.; ROGÉRIO, M. C. P.; VASCONCELOS, A. M. de. Relações músculo/osso e músculo/gordura da 12 costela de ovinos de diferentes grupos genéticos. In: ZOOTEC NA AMAZÔNIA LEGAL, 1.; CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 20., 2010, Palmas. Sustentabilidade e produção animal: anais. Araguaiana: UFT: ABZ, 2010. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
45. | | MELO, M. L.; LIMA, M. A. de C.; SOUSA, D. R. de; OSTERNO, J. J.; LEITE, E. R.; VASCONCELOS, A. M. de. Respostas fisiológicas de ovinos da raça Morada Nova durante os períodos chuvoso e seco na região de Sobral, Ceará. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 7.; FÓRUM DE COORDENADORES DE PÓS GRADUAÇÃO EM PRODUÇÃO ANIMAL DO NORDESTE, 1.; FÓRUM DE AGROECOLOGIA RO RIO GRANDE DO NORTE, 1., 2010, Mossoró. Anais... Mossoró: Sociedade Nordestina de Producao Animal; UFERSA, 2010. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
46. | | OSTERNO, J. J.; MORORÓ, A. M.; FURTADO, J. A.; NASCIMENTO FILHO, N. B. de; LAMDIM, A. V.; VASCONCELOS, A. M. de. Tolerância ao calor em cabras leiteiras na região semiárida do Nordeste. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 7.; FÓRUM DE COORDENADORES DE PÓS GRADUAÇÃO EM PRODUÇÃO ANIMAL DO NORDESTE, 1.; FÓRUM DE AGROECOLOGIA RO RIO GRANDE DO NORTE, 1., 2010, Mossoró. Anais... Mossoró: Sociedade Nordestina de Producao Animal; UFERSA, 2010. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
47. | | MAGALHÃES, J. L. L.; LIMA, M. de F. A. de; OSTERNO, J. J.; MORORÓ, A. M.; LANDIM, A. V.; VASCONCELOS, A. M. de. Variação diária da frequência respiratória e temperatura retal de ovelhas da raça Santa Inês durante o período seco do ano na região de Sobral-CE. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 7.; FÓRUM DE COORDENADORES DE PÓS GRADUAÇÃO EM PRODUÇÃO ANIMAL DO NORDESTE, 1.; FÓRUM DE AGROECOLOGIA RO RIO GRANDE DO NORTE, 1., 2010, Mossoró. Anais... Mossoró: Sociedade Nordestina de Producao Animal; UFERSA, 2010. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
48. | | COSTA, A. P. da; RAMALHO, R. C.; MENEZES JÚNIOR, E. L.; OSTERNO, J. J.; CARVALHO, F. C. de; VASCONCELOS, A. M. de. Variação diária das respostas fisiológicas de ovelhas da raça Rabo Largo criadas no semiárido nordestino durante os períodos chuvoso e seco. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 7.; FÓRUM DE COORDENADORES DE PÓS GRADUAÇÃO EM PRODUÇÃO ANIMAL DO NORDESTE, 1.; FÓRUM DE AGROECOLOGIA RO RIO GRANDE DO NORTE, 1., 2010, Mossoró. Anais... Mossoró: Sociedade Nordestina de Producao Animal; UFERSA, 2010. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
49. | | COSTA, H. H. A.; CASTRO, E. M. de; ROGÉRIO, M. C. P.; VASCONCELOS, A. M. de; DUARTE, M. J. C.; MARTINS, E. C. Viabilidade financeira da implantação parcial de um sistema de terminação de ovinos em confinamento sob diferentes sistemas de exigências nutricionais. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 6.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 7.; FÓRUM DE COORDENADORES DE PÓS GRADUAÇÃO EM PRODUÇÃO ANIMAL DO NORDESTE, 1.; FÓRUM DE AGROECOLOGIA RO RIO GRANDE DO NORTE, 1., 2010, Mossoró. Anais... Mossoró: Sociedade Nordestina de Producao Animal; UFERSA, 2010. 5 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
50. | | COSTA, H. H. A.; FREIRE, A. P. A.; BATISTA, N. J. M.; MOTA, C. M.; LANDIM, A. V.; VASCONCELOS, A. M. de; LEITE, E. R.; ROGERIO, M. C. P. Balanço energético de cordeiros em terminação alimentados com dietas formuladas de acordo NRC (1985) e o NRC (2007). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: anais. Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
51. | | COSTA, H. H. A.; BARBOSA, J. dos S. R.; OLIVEIRA, D. de S.; MOTA, C. M.; COSTA, E. I. de S.; LANDIM, A. V.; VASCONCELOS, A. M. de; ROGERIO, M. C. P. Balanço de nitrogênio de cordeiros alimentados com dietas formuladas de acordo com o NRC (1985) e o NRC (2007). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: anais. Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
52. | | OLIVEIRA, D. P. de; SILVA, P. H. T. da; SILVA, A. C. F. da; NASCIMENTO, F. L. do; LAMDIM, A. V.; VASCONCELOS, A. M. de; BATISTA, A. S. M.; ROGERIO, M. C. P. Características de carcaça de ovinos Santa Inês submetidos a dietas com diferentes níveis de farelo de castanha de caju. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: anais. Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
53. | | OLIVEIRA, D. P. de; OSTERNO, J. J.; PORTO, A.; CARVALHO, J. F. de; LIMA, M. A. de C.; VASCONCELOS, A. M. de; LANDIM, A. V.; ROGERIO, M. C. P. Avaliação da freqüência cardíaca e respiratória em ovinos de diferentes raças. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: anais. Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
55. | | VASCONCELOS, A. M. de; MARTINS, T. P.; SOUZA, V. de; BONFM, J. M.; POMPEU, R. C. F. F.; FAÇANHA, D. A. E.; PEREIRA, P. L.; FERREIRA, J.; SILVEIRA, J. M. F. Efect of a 60-day organic selenium-supplemented diet on the decrease of somatic cell counts in goat milk. Tropical Animal Health and Production, v. 55, article 113, Mar. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
56. | | COSTA, C. dos S.; ROGERIO, M. C. P.; ALVES, F. G. da S.; GUEDES, L. F.; POMPEU, R. C. F. F.; FERREIRA, A. L.; VASCONCELOS, A. M. de; MUIR, J. P.; NEIVA, J. N. M. Dietary nutrient restrictions in the post-weaning period change feed efficiency and productivity of Santa Inês ewe lambs. Animal Production Science, v. 60, n. 17, p. 1978-1986, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
57. | | OLIVEIRA, D. P. de; SILVA, P. H. T. da; COSTA, H. H. de A.; NASCIMENTO, F. L. do; LANDIM, A. V.; VASCONCELOS, A. M. de; BATISTA, A. S. M.; ROGERIO, M. C. P. Efeito da inclusão de farelo da castanha de caju na dieta sobre os componentes não-carcaça de ovinos Santa Inês. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: anais. Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
58. | | LANDIN, A. V.; GOMES, D. P.; SILVA, A. C. F. da; SOUSA, D. R. de; LOIOLA, P. M. G.; VASCONCELOS, A. M. de; BATISTA, A. S. M.; ROGERIO, M. C. P. Características sensoriais da carne de cordeiros Morada Nova submetidos a dietas com diferentes níveis de farelo de castanha de caju. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor: anais. Maceió: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2011. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
59. | | LANDIM, A. V.; SOUSA, D. R. de; GOMES, D. P.; LOIOLA, P. M. G.; COLLAO-SAENZ, E. A.; VASCONCELOS, A. M. de; BATISTA, A. S. M.; ROGERIO, M. C. P. Características sensoriales de la carne de corderos Santa Inés alimentados con diferentes niveles de torta de castaña de cajú. Arquivos Latinoamericanos de Produção Animal, v. 19, supl. 1, p. 750, Oct. 2011. Edición de las Memorias de la 22a. Reunión ALPA, 2011, Montevideo. L48 Poster. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
60. | | MORORÓ, A. M.; CHAPAVAL, L.; MAGALHÃES, D. C. T.; AGUIAR, V. M. P.; SOSA, A. P. B. de; MIRANDA, K. P. de; BENEVIDES, S. D.; VASCONCELOS, A. M. de. Aspecto bacteriológico do leite caprino no estado da Paraíba: estudo de casos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 22., 2012, Cuiabá. Anais... Cuiabá: Universidade Federal de Mato Grosso, 2012. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
Registros recuperados : 85 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
10/04/2023 |
Data da última atualização: |
26/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
VASCONCELOS, A. M. de; RIOS, M. R. de C.; MARTINS, T. P.; BONFIM, J. M.; MAGALHÃES, Y. A.; PINHEIRO, R. R.; ROGERIO, M. C. P.; FAÇANHA, D. A. E.; FERREIRA, J.; SILVEIRA, R. M. F. |
Afiliação: |
ANGELA MARIA DE VASCONCELOS; MARCELO R. DE CARVALHO RIOS, State University of Acaraú Valley; THAYS P. MARTINS, State University of Acaraú Valley; JOICE M. BONFIM; YARA A. MAGALHÃES; RAYMUNDO RIZALDO PINHEIRO, CNPC; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC; DÉBORA ANDRÉA E. FAÇANHA, University of the International Integration of Afro-Brazilian Lusophony (UNILAB); JOSIEL FERREIRA, Instituto de Zootecnia; ROBSON MATEUS FREITAS SILVEIRA, University of São Paulo. |
Título: |
Organic selenium supplementation on metabolic profle of dairy goats. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Animal Health and Production, v. 55, n. 3, Article 146, Jun. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11250-023-03572-w |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The aim of this study was to evaluate the effect of organic selenium (SE) supplementation on blood constituents related to hematology and serum biochemistry of dairy goats in the productive phase. A total of 16 lactating Saanen?×?Toggenburg crossbred goats, aged between 2 and 3, lactating, nonpregnant, clinically healthy, and having a body weight (BW) of 40.75?±?8.31 kg were selected for this study. Higher SE concentrations were observed on the 42nd day of supplementation, and on the 63rd day, the SE concentrations were similar (P>0.05>0.05) to the 21st and 42nd days. There was no interaction for plasma constituents comparing treatment effects and days of supplementation (P>0.05>0.05). SE supplementation reduced (P=0.04=0.04) plasma proteins with a gradual increase in available SE. There was no difference (P>0.05>0.05) for the blood count comparing the effects of treatment and days of supplementation. There was no interaction (P>0.05>0.05) for serum biochemical constituents between treatments and periods, except for urea (P=0.045=0.045). Animals that received SE supplementation had similar plasma urea concentrations before and after supplementation, while animals that did not receive SE in the diet had increased serum urea concentrations. The main action of selenium in metabolism occurred in the reduction of plasma proteins and urea levels, which leads us to conclude that it influenced protein metabolism. Finally, hematology, liver function, and energy metabolism are not affected by selenium supplementation in dairy goats reared in semiarid conditions. MenosAbstract: The aim of this study was to evaluate the effect of organic selenium (SE) supplementation on blood constituents related to hematology and serum biochemistry of dairy goats in the productive phase. A total of 16 lactating Saanen?×?Toggenburg crossbred goats, aged between 2 and 3, lactating, nonpregnant, clinically healthy, and having a body weight (BW) of 40.75?±?8.31 kg were selected for this study. Higher SE concentrations were observed on the 42nd day of supplementation, and on the 63rd day, the SE concentrations were similar (P>0.05>0.05) to the 21st and 42nd days. There was no interaction for plasma constituents comparing treatment effects and days of supplementation (P>0.05>0.05). SE supplementation reduced (P=0.04=0.04) plasma proteins with a gradual increase in available SE. There was no difference (P>0.05>0.05) for the blood count comparing the effects of treatment and days of supplementation. There was no interaction (P>0.05>0.05) for serum biochemical constituents between treatments and periods, except for urea (P=0.045=0.045). Animals that received SE supplementation had similar plasma urea concentrations before and after supplementation, while animals that did not receive SE in the diet had increased serum urea concentrations. The main action of selenium in metabolism occurred in the reduction of plasma proteins and urea levels, which leads us to conclude that it influenced protein metabolism. Finally, hematology, liver function, and energy metabolism a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Blood tests; Homeothermy; Semiarid region. |
Thesagro: |
Caprino; Lactação; Metabolismo Protéico; Nutrição Animal; Selênio; Suplemento Protéico. |
Thesaurus NAL: |
Biochemical compounds; Blood serum; Brazil; Dairy goats; Dietary supplements; Hematology; Immunity; Lactation; Liver function; Protein metabolism; Ruminant nutrition; Selenium; Small ruminants. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 03024naa a2200505 a 4500 001 2153052 005 2023-04-26 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11250-023-03572-w$2DOI 100 1 $aVASCONCELOS, A. M. de 245 $aOrganic selenium supplementation on metabolic profle of dairy goats.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract: The aim of this study was to evaluate the effect of organic selenium (SE) supplementation on blood constituents related to hematology and serum biochemistry of dairy goats in the productive phase. A total of 16 lactating Saanen?×?Toggenburg crossbred goats, aged between 2 and 3, lactating, nonpregnant, clinically healthy, and having a body weight (BW) of 40.75?±?8.31 kg were selected for this study. Higher SE concentrations were observed on the 42nd day of supplementation, and on the 63rd day, the SE concentrations were similar (P>0.05>0.05) to the 21st and 42nd days. There was no interaction for plasma constituents comparing treatment effects and days of supplementation (P>0.05>0.05). SE supplementation reduced (P=0.04=0.04) plasma proteins with a gradual increase in available SE. There was no difference (P>0.05>0.05) for the blood count comparing the effects of treatment and days of supplementation. There was no interaction (P>0.05>0.05) for serum biochemical constituents between treatments and periods, except for urea (P=0.045=0.045). Animals that received SE supplementation had similar plasma urea concentrations before and after supplementation, while animals that did not receive SE in the diet had increased serum urea concentrations. The main action of selenium in metabolism occurred in the reduction of plasma proteins and urea levels, which leads us to conclude that it influenced protein metabolism. Finally, hematology, liver function, and energy metabolism are not affected by selenium supplementation in dairy goats reared in semiarid conditions. 650 $aBiochemical compounds 650 $aBlood serum 650 $aBrazil 650 $aDairy goats 650 $aDietary supplements 650 $aHematology 650 $aImmunity 650 $aLactation 650 $aLiver function 650 $aProtein metabolism 650 $aRuminant nutrition 650 $aSelenium 650 $aSmall ruminants 650 $aCaprino 650 $aLactação 650 $aMetabolismo Protéico 650 $aNutrição Animal 650 $aSelênio 650 $aSuplemento Protéico 653 $aBlood tests 653 $aHomeothermy 653 $aSemiarid region 700 1 $aRIOS, M. R. de C. 700 1 $aMARTINS, T. P. 700 1 $aBONFIM, J. M. 700 1 $aMAGALHÃES, Y. A. 700 1 $aPINHEIRO, R. R. 700 1 $aROGERIO, M. C. P. 700 1 $aFAÇANHA, D. A. E. 700 1 $aFERREIRA, J. 700 1 $aSILVEIRA, R. M. F. 773 $tTropical Animal Health and Production$gv. 55, n. 3, Article 146, Jun. 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|