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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
14/09/2012 |
Data da última atualização: |
16/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CORRÊA, T. R. A.; FERNANDES, C. P.; OLIVEIRA, F. B. de; FORATO, L. A.; BERNARDES FILHO, R. |
Afiliação: |
LUCIMARA APARECIDA FORATO, CNPDIA; RUBENS BERNARDES FILHO, CNPDIA. |
Título: |
Análise por ângulo de contato e microscopia de força atômica de filmes comestíveis à base de zeína com adição de nanofibras de celulose. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 96-98. Editores: Maria Alice Martins, MOrsyleide de Freitas Rosa, Men de Sá Moreira de Souza Filho, Nicodemos Moreira dos Santos Junior, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. |
ISSN: |
2175-8395 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Filmes e revestimentos comestíveis; Nanofibras de celulose; Preservação de alimentos. |
Thesagro: |
Zeína. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/184414/1/Analise-por-angulo-de-contato-e-microscopia-de-forca-atomica-de-filmes-comestiveis-a-base-de-zeina-com-adicao-de-nanofibras-de-celulose.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
02/10/2023 |
Data da última atualização: |
02/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
GIACOMINI, G. X.; NACHTIGAL, G. de F.; MARTINS, C. R.; HIRDES, A. R.; VALGAS, R. A.; SANTOS, A. J. R. W. A. DOS. |
Afiliação: |
GABRIELA XAVIER GIACOMINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; GLAUCIA DE FIGUEIREDO NACHTIGAL, CPACT; CARLOS ROBERTO MARTINS, CPACT; ADRIANE ROEDEL HIRDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; RICARDO ALEXANDRE VALGAS, GEM; ALINE JOANA ROLINA WOHLMUTH ALVES DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS. |
Título: |
Eco-friendly fungicide based on chitosan and pecan nut oil: development and evaluation in anthracnose control. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum. Biological Sciences, v. 45, e62090, 2023. |
ISSN: |
1807-863X |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Industrial processing of pecan nuts results in edible oil ? with fractions of fatty acids, polyphenols and phytosterols - that may be used for managing phytopathogens. Besides, chitosan may interfere with pathogen development directly and/or activate mechanisms of defense in plant tissues. This study aimed at developing a novel, natural and eco-friendly fungicide based on pecan nut oil immobilized in chitosan and at evaluating its activity against Colletotrichum gloeosporioides, an agent of anthracnose in guava trees and other fruit trees. Changes in the immobilized material exhibited at bands were identified by infrared spectroscopy. Additionally, micrographs by scanning electron microscopy (SEM) showed efficient changes in the immobilized material, by comparison with the polymer chitosan. Decreases in Colletotrichum gloeosporioides sporulation in vitro were 37% in the case of pecan nut oil immobilized in chitosan (IO) and 39% in the case of non-immobilized pecan nut oil (NIO). These results are positive because this fungus produces a large number of spores which may disseminate and survive on surfaces of plant tissues infected by anthracnose. Immobilization of pecan oil in chitosan showed benefits in the synthesis of a novel, stable and eco-friendly material which may be applied to guava trees to control anthracnose. |
Thesagro: |
Fungicida; Noz Peca; Óleo. |
Thesaurus NAL: |
Fungicides; Pecans. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157020/1/Artigo-Eco-friendly-fungicide-based-on-chitosan-and-pecan-nut-oil.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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