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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
02/12/2019 |
Data da última atualização: |
10/03/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOUZA, M. F. C. de; PENTEADO, A. L.; SOUZA, D. R. C. de; QUEIROZ, S. C. do N. de. |
Afiliação: |
MARINA FERREIRA CARDOSO DE SOUZA, UNIFAJ/JAGUARIÚNA/SP; ANA LUCIA PENTEADO, CNPMA; DEBORA RENATA CASSOLI DE S DUTRA, CNPMA; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA. |
Título: |
Atividade antimicrobiana in vitro de óleos essenciais contra patógenos de peixes. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Development, v. 5, n. 10, p. 17911-17921, 2019. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Surtos de doenças bacterianas têm atuado como importante fator limitante para a aquicultura, afetando a sua produção e, como consequência, diminuindo a produtividade. O tratamento dessas doenças é realizado por meio do uso de antibióticos sintéticos. No entanto, esses produtos estão associados ao risco de surgimento de microrganismos resistentes, além de poderem deixar resíduos das substâncias nos peixes, causando riscos potenciais à saúde humana e ao ambiente. Devido a isso, tem surgido a necessidade de realizar pesquisas por alternativas mais saudáveis e sustentáveis. Assim, extratos de plantas e óleos essenciais vêm sendo utilizado como fonte de novas moléculas bioativas. O objetivo desse trabalho foi investigar o potencial antimicrobiano de 31 óleos essenciais, adquiridos comercialmente, utilizando-se cepas referências de Aeromonas hydrophila(ATCC 7966) e de Streptococcus agalactiae(ATCC 13813). Para o bioensaio foi utilizado o método de disco difusão. Os resultados obtidosdemonstraram alto potencial antimicrobiano de dois óleos essenciais para ambas às bactériase as análises realizadas por cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massas detectaram a presença de compostos majoritários sendo: orégano (carvacrol e o-cimeno), tomilho (timol e o-cimeno). ? Abstract: Outbreaks of bacterial diseases is an important limiting factor for aquaculture, affecting its production and, consequently, decreasing productivity. Synthetic antimicrobials are usually used to treat these diseases. However, these products are associated with the risk of emergence of resistant microorganisms, and may leave residues of the substances in fish, causing potential risks to human health and the environment. Consequently, there has been a need to search for healthier and more sustainable alternatives. Thus, plants extracts and essential oils have been used as a source of new bioactive molecules. The objective of this work was to investigate the antimicrobial potential of 31 commercially acquired essential oils using references strains of Aeromonashydrophila (ATCC) 7966 and Streptococcus agalactiae (ATCC 13813). The diffusion disc method was used for the bioassay. The results showed high antimicrobial potential of two essential oils for both bacteria and the analyzes performed by gas chromatographycoupled to-mass spectrometry detected the presence of major compounds: oregano (carvacrol and o-cymene), thyme (thymol and o-cymene). MenosResumo: Surtos de doenças bacterianas têm atuado como importante fator limitante para a aquicultura, afetando a sua produção e, como consequência, diminuindo a produtividade. O tratamento dessas doenças é realizado por meio do uso de antibióticos sintéticos. No entanto, esses produtos estão associados ao risco de surgimento de microrganismos resistentes, além de poderem deixar resíduos das substâncias nos peixes, causando riscos potenciais à saúde humana e ao ambiente. Devido a isso, tem surgido a necessidade de realizar pesquisas por alternativas mais saudáveis e sustentáveis. Assim, extratos de plantas e óleos essenciais vêm sendo utilizado como fonte de novas moléculas bioativas. O objetivo desse trabalho foi investigar o potencial antimicrobiano de 31 óleos essenciais, adquiridos comercialmente, utilizando-se cepas referências de Aeromonas hydrophila(ATCC 7966) e de Streptococcus agalactiae(ATCC 13813). Para o bioensaio foi utilizado o método de disco difusão. Os resultados obtidosdemonstraram alto potencial antimicrobiano de dois óleos essenciais para ambas às bactériase as análises realizadas por cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massas detectaram a presença de compostos majoritários sendo: orégano (carvacrol e o-cimeno), tomilho (timol e o-cimeno). ? Abstract: Outbreaks of bacterial diseases is an important limiting factor for aquaculture, affecting its production and, consequently, decreasing productivity. Synthetic antimicrobials are usually used to ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Atividade antimicrobiana; Óleos essenciais; Produtos naturais; Resistência antimicrobiana. |
Thesagro: |
Aquicultura; Peixe; Piscicultura. |
Thesaurus Nal: |
Aeromonas hydrophila; Antibiosis; Essential oils; Streptococcus agalactiae. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205950/1/Penteado-Atividade-Antimicrobiana-2019.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
07/12/2015 |
Data da última atualização: |
25/01/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
MELO, I. S. de; VALENTE, A. M. M. P.; KAVAMURA, V. N.; VILELA, E. S. D.; FAULL, J. L. |
Afiliação: |
ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; ANGELA MARIA MONTES PERAL VALENTE; VANESSA NESSNER KAVAMURA, FAPESP; ELKE SIMONI DIAS VILELA, CNPMA; JANE LOUISE FAULL, University of London. |
Título: |
Mycoparasitic nature of Bionectria sp. strain 6.21. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Plant Protection Research, Varsóvia, v. 54, n. 4, p. 327-333, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: In this study, a Bionectria sp. strain isolated from citrus rhizosphere was evaluated for its potential in inhibiting the growth of Rhizoctonia solani and Pythium aphanidermatum. It was demonstrated that Bionectria sp. 6.21 inhibited the growth of P. aphanidermatum and R. solani. In dual cultures, however, the antagonist only parasitised R. solani. Regarding the assay involving P. aphanidermatum, a lack of mycoparasitic ability was demonstrated. Crude extract of Bionectria completely inhibited the mycelial growth of both fungi. It appears that the main mechanism involved in the antagonism of Pythium by Bionectria is through antibiotic production. The antagonistic fungus released extracellular secondary metabolites. The metabolites were found to be inhibitory to both plant pathogenic fungi. From the crude extract, eleven fractions were obtained and tested for their antifungal properties. Two of them showed very strong activity against P. aphanidermatum. The obtained results indicated that this biocontrol agent has both antibiotic and mycoparasitic properties. On the other hand, evidence obtained from Scanning Electron Microscopy (SEM) suggests the involvement of an enzymatic process, with enzymatic digestion playing a major role in the parasitism of Bionectria sp. 6.21. In conclusion, these results provide evidence that mainly due to mycoparasitism, this strain has the potential to become a good candidate for biological control. |
Palavras-Chave: |
Antifungal activity; Atividade antifúngica; Bionectria sp; Mycoparasits; Plant diseases. |
Thesagro: |
Controle biológico; Doença de planta; Fungo; Fungo para controle biológico; Pythium aphanidermatum; Rhizoctonia solani. |
Thesaurus NAL: |
Antifungal properties; Biological control agents; enzymes; Fungi; Plant diseases and disorders. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/135039/1/2015AP07.pdf
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Marc: |
LEADER 02519naa a2200361 a 4500 001 2030877 005 2016-01-25 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMELO, I. S. de 245 $aMycoparasitic nature of Bionectria sp. strain 6.21.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aAbstract: In this study, a Bionectria sp. strain isolated from citrus rhizosphere was evaluated for its potential in inhibiting the growth of Rhizoctonia solani and Pythium aphanidermatum. It was demonstrated that Bionectria sp. 6.21 inhibited the growth of P. aphanidermatum and R. solani. In dual cultures, however, the antagonist only parasitised R. solani. Regarding the assay involving P. aphanidermatum, a lack of mycoparasitic ability was demonstrated. Crude extract of Bionectria completely inhibited the mycelial growth of both fungi. It appears that the main mechanism involved in the antagonism of Pythium by Bionectria is through antibiotic production. The antagonistic fungus released extracellular secondary metabolites. The metabolites were found to be inhibitory to both plant pathogenic fungi. From the crude extract, eleven fractions were obtained and tested for their antifungal properties. Two of them showed very strong activity against P. aphanidermatum. The obtained results indicated that this biocontrol agent has both antibiotic and mycoparasitic properties. On the other hand, evidence obtained from Scanning Electron Microscopy (SEM) suggests the involvement of an enzymatic process, with enzymatic digestion playing a major role in the parasitism of Bionectria sp. 6.21. In conclusion, these results provide evidence that mainly due to mycoparasitism, this strain has the potential to become a good candidate for biological control. 650 $aAntifungal properties 650 $aBiological control agents 650 $aenzymes 650 $aFungi 650 $aPlant diseases and disorders 650 $aControle biológico 650 $aDoença de planta 650 $aFungo 650 $aFungo para controle biológico 650 $aPythium aphanidermatum 650 $aRhizoctonia solani 653 $aAntifungal activity 653 $aAtividade antifúngica 653 $aBionectria sp 653 $aMycoparasits 653 $aPlant diseases 700 1 $aVALENTE, A. M. M. P. 700 1 $aKAVAMURA, V. N. 700 1 $aVILELA, E. S. D. 700 1 $aFAULL, J. L. 773 $tJournal of Plant Protection Research, Varsóvia$gv. 54, n. 4, p. 327-333, 2014.
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