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Registros recuperados : 20 | |
3. | | FARIA, M. P.; SIQUEIRA, J. O.; VALE, F. R.; CURI, N. Crescimento inicial da acacia em reposta a fosforo, nitrogenio, fungo micorrizico e rizobio. Revista Brasileira de Ciencia do Solo, v.20, n.2, p.209-216, 1996. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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6. | | FARIA, M. P. de; VALE, F. R. do; SIQUEIRA, J. O.; CURI, N. Níveis criticos de fósforo para leguminosas árboreas inoculadas com fungo micorrízico. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.2, p. 776-778. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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8. | | OLIVEIRA, I. P. de; FARIA, M. P. de; DUTRA, L. G.; KLUTHCOUSKI, J.; BUSO, L. H.; BALBINO, L. C. Sistema barreirão - efeito da aplicação de termofosfato e formulação comercial na recuperação de pastagens degradadas consorciadas com arroz e milho. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995, v.2, p. 953-955. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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9. | | OLIVEIRA, I. P.; BALBINO, L. C.; KLUTHCOUSKI, J.; DUTRA, L. G.; FARIA, M. P.; YOKOYAMA, L. P. Sistema Barreirao: effect of different methods of soil tillage on the production capacity in Oxisols. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON PLANT-SOIL INTERACTIONS AT LOW pH, 4., 1996, Belo Horizonte. Abstracts. Sete Lagoas: EMBRAPA-CNPMS, 1996. p. 123. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados. |
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10. | | OLIVEIRA, I. P. de; KLUTHCOUSKI, J.; DUTRA, L. G.; ASHER, C. J.; BUSO, L. H.; FARIA, M. P. de. Sistema barreirão - utilização do gesso em mistura com calcário. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.2, p. 1094-1096. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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11. | | OLIVEIRA, I. P. de; KLUTHCOUSKI, J.; DUTRA, L. G.; ASTHER, C. J.; BUSO, L. H.; FARIA, M. P. de. Sistema Barreirao: utilizacao do gesso em mistura com calcario. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA DO SOLO, 25., 1995, Vicosa, MG. O solo nos grandes dominios morfoclimaticos do Brasil e o desenvolvimento sustentado: resumos expandidos. Vicosa: SBCS, 1995. v.2. p.1094-1096. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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12. | | OLIVEIRA, I. P.; DUTRA, L. G.; BALBINO, L. C.; KLUTHCOUSK, J.; YOKOYAMA, L. P.; CASTRO, T. de A. P.; FARIA, M. P.; BUSO, L. H. Sistema Barreirao: liming in degraded soil to improve pasture. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON PLANT-SOIL INTERACTIONS AT LOW pH, 4., 1996, Belo Horizonte. Abstracts/Programs. Sete Lagoas: EMBRAPA-CNPMS, 1996. p.124. J. KLUTHCOUSKI. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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13. | | OLIVEIRA, I. P.; DUTRA, L. G.; BALBINO, L. C.; KLUTHCOUSKI, J.; YOKOYAMA, L.; CASTRO, T. de A. P.; FARIA, M. P.; BUSO, L. H. Sistema Barreirao: liming in degraded soils to improve pasture. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON PLANT-SOIL INTERACTIONS AT LOW pH, 4., 1996, Belo Horizonte. Abstracts. Sete Lagoas: EMBRAPA-CNPMS, 1996 p. 124. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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14. | | OLIVEIRA, I. P. de; KLUTHCOUSKI, J.; YOKOYAMA, L. P.; BALBINO, L. C.; FARIA, M. P.; MAGNABOSCO, C. de U.; SCARPATI, M. T. V.; PORTES, T. de A.; BUSO, L. H. Sistema Barreirão: calagem e gessagem em pastagem degradada. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 1999. 36 p. (Embrapa Arroz e Feijão. Circular técnica, 32). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Cocais; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. MenosEmbrapa Agrobiologia; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Cocais; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal... Mostrar Todas |
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15. | | OLIVEIRA, I. P. de; KLUTHCOUSKI, J.; DUTRA, L. G.; BUSO, L. H.; YOKOYAMA, L. P.; BALBINO, L. C.; PORTES, T. de A.; FARIA, M. P.; CARVALHO, S. I. C. Sistema Barreirão: resposta da pastagem e do arroz à aplicação de zinco. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 32., 1995, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: SBZ, 1995. p. 120-122. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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16. | | SILVA, A. E. da; OLIVEIRA, I. P. de; YOKOYAMA, L. P.; KLUTHCOUSKI, J.; DUTRA, L. G.; PORTES, T. de A.; GOMIDE, J. de C.; BUSO, L. H.; SILVA, J. G. da; FARIA, M. P. de. Sistema Barreirão: uma opção de reforma de pastagem degradada utilizando associação milho - forrageira. Revista dos Criadores, v. 64, n. 775, p. 53-61, ago. 1994. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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17. | | OLIVEIRA, I. P. de; KLUTHCOUSKI, J.; YOKOYAMA, L. P.; BALBINO, L. C.; FARIA, M. P.; MAGNABOSCO, C. de U.; SCARPATI, M. T. V.; PORTES, T. de A.; BUSO, L. H. Sistema Barreirao: utilizacao de fosfatagem na recuperacao de pastagem degradada. Santo Antonio de Goias: EMBRAPA-CNPAF, 1998. 51 p. (EMBRAPA-CNPAF. Circular Tecnica, 31). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Meio-Norte. |
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18. | | OLIVEIRA, I. P. de; KLUTHCOUSKI, J.; YOKOYAMA, L. P.; BALBINO, L. C.; FARIA, M. P.; MAGNABOSCO, C. de U.; SCARPATI, M. T. V.; PORTES, T. de A.; BUSO, L. H. Sistema Barreirão: utilização de fosfatagem na recuperação de pastagem degradada. Santo Antônio de Goiás: EMBRAPA-CNPAF, 1998. 51 p. (EMBRAPA-CNPAF. Circular técnica, 31). Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Roraima... Mostrar Todas |
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19. | | OLIVEIRA, I. P. de; KLUTHCOUSKI, J.; YOKOYAMA, P. L.; BALBINO, L. C.; FARIA, M. P.; MAGNABOSCO, C. de U.; SCARPATI, M. T. V.; PORTES, T. de A.; BUSO, L. H. Sistema Barreirao: utilizacao de fosfatagem na recuperacao de pastagemdegradada. Santo Antonio de Goias: EMBRAPA-CNPAF, 1998. 51p. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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20. | | BALBINO, L. C.; OLIVEIRA, E. F. de; OLIVEIRA, I. P. de; KLOTHCOUSKI, J.; DUTRA, L. G.; AMARAL, A. M. do; FARIA, M. P. de; BUSO, L. H.; COELHO, R. de O. Metodologia para avaliação de raízes de canola (Brassica napus), submetidas a diferentes sistemas de preparo de solo. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.3, p. 1827-1829. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 20 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
15/06/2022 |
Data da última atualização: |
15/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
PRIORI, D.; VALDUGA, E.; VIZZOTTO, M.; VALGAS, R. A.; BARBIERI, R. L. |
Afiliação: |
DANIELA PRIORI; EDUARDO VALDUGA, UFPEL; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT; RICARDO ALEXANDRE VALGAS, CPACT; ROSA LIA BARBIERI, CPACT. |
Título: |
Pumpkin landraces from southern Brazil as functional foods. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, Campinas, v. 42, e92821, 2022. |
ISSN: |
1678-457X |
DOI: |
doi.org/10.1590/fst.92821 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Squash is a food that meets the requirements of a healthy diet and is highly appreciated by consumers for its mild flavour and high nutritional value. In southern Brazil, many farmers grow several pumpkin landraces that are widely used in food. The consumption of its fruits and derivatives benefits human health due to the bioactive compounds, minerals, and antioxidants in the fruit pulp, making pumpkin a functional food. The objective of this study was to characterize the bioactive compounds, antioxidant activity, and minerals in the pulp of fruits of pumpkin landraces (Cucurbita maxima) from southern Brazil. Phenolic compounds, carotenoids, antioxidant activity, and minerals were evaluated in 10 accessions of pumpkin landraces from the Cucurbitaceae Genebank of Embrapa Temperate Agriculture (Pelotas, RS, Brazil). In mature fruits, the seeds and peels were discarded, and opposite longitudinal slices of pulp were manually prepared for analysis. All analyses were performed in triplicate. The data obtained showed genetic variability in total phenolic compounds, carotenoids, antioxidant activity, and minerals. Accessions C49, C307, and C216 had high levels of total phenolic compounds and carotenoids and high antioxidant activity. Of these accessions, accession C49 had the highest antioxidant capacity (504.1 μg·g-1). C216 and C178 were high in copper and iron, and the latter was highest in potassium, calcium, and phosphorus. Thus, accessions C216 and C178 have great potential for exploitation by genetic improvement programs for the development of biofortified cultivars in efforts to promote consumer health. MenosSquash is a food that meets the requirements of a healthy diet and is highly appreciated by consumers for its mild flavour and high nutritional value. In southern Brazil, many farmers grow several pumpkin landraces that are widely used in food. The consumption of its fruits and derivatives benefits human health due to the bioactive compounds, minerals, and antioxidants in the fruit pulp, making pumpkin a functional food. The objective of this study was to characterize the bioactive compounds, antioxidant activity, and minerals in the pulp of fruits of pumpkin landraces (Cucurbita maxima) from southern Brazil. Phenolic compounds, carotenoids, antioxidant activity, and minerals were evaluated in 10 accessions of pumpkin landraces from the Cucurbitaceae Genebank of Embrapa Temperate Agriculture (Pelotas, RS, Brazil). In mature fruits, the seeds and peels were discarded, and opposite longitudinal slices of pulp were manually prepared for analysis. All analyses were performed in triplicate. The data obtained showed genetic variability in total phenolic compounds, carotenoids, antioxidant activity, and minerals. Accessions C49, C307, and C216 had high levels of total phenolic compounds and carotenoids and high antioxidant activity. Of these accessions, accession C49 had the highest antioxidant capacity (504.1 μg·g-1). C216 and C178 were high in copper and iron, and the latter was highest in potassium, calcium, and phosphorus. Thus, accessions C216 and C178 have great potentia... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Composto bioativo. |
Thesagro: |
Abóbora; Antioxidante; Conservação; Cucúrbita Máxima; Cucurbitaceae; Mineral; Recurso Genético. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144078/1/Artigo-Pumpkin-landraces.pdf
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Marc: |
LEADER 02430naa a2200289 a 4500 001 2144078 005 2022-06-15 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-457X 024 7 $adoi.org/10.1590/fst.92821$2DOI 100 1 $aPRIORI, D. 245 $aPumpkin landraces from southern Brazil as functional foods.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aSquash is a food that meets the requirements of a healthy diet and is highly appreciated by consumers for its mild flavour and high nutritional value. In southern Brazil, many farmers grow several pumpkin landraces that are widely used in food. The consumption of its fruits and derivatives benefits human health due to the bioactive compounds, minerals, and antioxidants in the fruit pulp, making pumpkin a functional food. The objective of this study was to characterize the bioactive compounds, antioxidant activity, and minerals in the pulp of fruits of pumpkin landraces (Cucurbita maxima) from southern Brazil. Phenolic compounds, carotenoids, antioxidant activity, and minerals were evaluated in 10 accessions of pumpkin landraces from the Cucurbitaceae Genebank of Embrapa Temperate Agriculture (Pelotas, RS, Brazil). In mature fruits, the seeds and peels were discarded, and opposite longitudinal slices of pulp were manually prepared for analysis. All analyses were performed in triplicate. The data obtained showed genetic variability in total phenolic compounds, carotenoids, antioxidant activity, and minerals. Accessions C49, C307, and C216 had high levels of total phenolic compounds and carotenoids and high antioxidant activity. Of these accessions, accession C49 had the highest antioxidant capacity (504.1 μg·g-1). C216 and C178 were high in copper and iron, and the latter was highest in potassium, calcium, and phosphorus. Thus, accessions C216 and C178 have great potential for exploitation by genetic improvement programs for the development of biofortified cultivars in efforts to promote consumer health. 650 $aAbóbora 650 $aAntioxidante 650 $aConservação 650 $aCucúrbita Máxima 650 $aCucurbitaceae 650 $aMineral 650 $aRecurso Genético 653 $aComposto bioativo 700 1 $aVALDUGA, E. 700 1 $aVIZZOTTO, M. 700 1 $aVALGAS, R. A. 700 1 $aBARBIERI, R. L. 773 $tFood Science and Technology, Campinas$gv. 42, e92821, 2022.
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Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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