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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoBAQUETA, M. R.; ALVES, E. A.; VALDERRAMA, P.; PALLONE, J. A. L. Brazilian Canephora coffee evaluation using NIR spectroscopy and discriminant chemometric techniques. Journal of Food Composition and Analysis, v. 116, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBAQUETA, M. R.; MARINI, F.; ROCHA, R. B.; VALDERRAMA, P.; PALLONE, J. A. L. Authentication and discrimination of new Brazilian Canephora coffees with geographical indication using a miniaturized near-infrared spectrometer. Food Research International, v. 172, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, L. R. dos; ZANGIROLAMI, M. de S.; SILVA, N. O.; VALDERRAMA, P.; MARÇO, P. H. Rapid non-invasive assessment of quality parameters in ground soybean using near-infrared spectroscopy. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 1, p. 97-104, jan. 2018. Título em português: Avaliação rápida não invasiva de parâmetros de qualidade em soja triturada com uso de espectroscopia de infravermelho próximo.

Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.

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4.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, G. B. de; SIMEONE, M. L. F.; VALDERRAMA, P.; PASSARELO, V. Uso da espectroscopia no infravermelho próximo como método de análise química. In: COMPÊNDIO brasileiro de alimentação animal. São Paulo: Sindirações, 2023. p. 614-626.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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5.Imagem marcado/desmarcadoBELTRAME, K. K.; SOUZA, A. M. de; COELHO, M. R.; WINKLER, T. C. B.; SOUZA, W. E.; VALDERRAMA, P. Soil organic carbon determination using NIRS: evaluation of dichromate oxidation and dry combustion analysis as reference methods in multivariate calibration. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 27, n. 9, p. 1527-1532, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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6.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, J. C. de; COUTO, C. de C.; MAMEDE, A. M. G. N.; VALDERRAMA, P.; TOCI, A. T.; FREITAS-SILVA, O. Using volatile compounds for the identification of coffee adulterants: marker compounds and non-targeted analysis. European Food Research and Technology, p. 1438-2377, 2024.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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7.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. M. de; FILGUEIRAS, P. R.; COELHO, M. R.; FONTANA, A.; WINKLER, T. C. B.; VALDERRAMA, P.; POPPI, R. J. Validation of the near infrared spectroscopy method for determining soil organic carbon by employing a proficiency assay for fertility laboratories. Journal of Near Infrared Spectroscopy, v. 24, n. 3, p. 293-303, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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8.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. M. de; COELHO, M. R.; FONTANA, A.; WINKLER, T. C. B.; JUCÁ, N. M. C.; CASTRO, T. B. de; SHIMIDT, G. B.; VALDERRAMA, P.; POPPIA, R. J. Analytical validation of a multivariate calibration method for determination of soil organic carbon by near infrared spectroscopy. In: CHEMOMETRICS IN ANALYTICAL CHEMISTRY CONFERENCE, 2014, Richmond, VA. Resumo... Richmond, VA: Virginia Commonweath University, 2014. 1 p.

Biblioteca(s): Embrapa Solos.

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9.Imagem marcado/desmarcadoBAQUETA, M. R.; VALDERRAMA, P.; MANDRONE, M.; POLI, F.; COQUEIRO, A.; COSTA-SANTOS, A. C.; REBELLATO. A. A.; LUZ, G. M.; ROCHA, R. B.; PALLONE, J. A. L.; MARINI, F. H NMR, FAAS, portable NIR, benchtop NIR, and ATR-FTIR-MIR spectroscopies for characterizing and discriminating new Brazilian Canephora coffees in a multi-block analysis perspective. Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, v. 240, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.

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10.Imagem marcado/desmarcadoFOLLMAN, H. D. M.; MARTINS, A. F.; NOBRE, T. M.; MELO, J. D. B.; CELLET, T. S. P.; VALDERRAMA, P.; CORREA, D. S.; MUNIZ, E. C.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N. Extent of shielding by counterions determines the bactericidal activity of N,N,N,-trimethyl chitosan salts. Carbohydrate polymers, [S. l.], v. 137, p. 418-425, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  16/05/2024
Data da última atualização:  16/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SOUZA, J. C. de; COUTO, C. de C.; MAMEDE, A. M. G. N.; VALDERRAMA, P.; TOCI, A. T.; FREITAS-SILVA, O.
Afiliação:  JOÃO CARLOS DE SOUZA, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA “JÚLIO DE MESQUITA FILHO"; CINTHIA DE CARVALHO COUTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; ALEXANDRA MARA GOULART NUNES MAMEDE, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DA BAHIA; PATRÍCIA VALDERRAMA, UNIVERSIDADE FEDERAL TECNOLÓGICA DO PARANÁ; ALINE THEODORO TOCI, UNIVERSIDADE DA INTEGRAÇÃO LATINO-AMERICANA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA.
Título:  Using volatile compounds for the identification of coffee adulterants: marker compounds and non-targeted analysis.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  European Food Research and Technology, p. 1438-2377, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00217-024-04563-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cofee is one of the most highly valued, consumed and comercialized foods in the world. Due to its considerable importance, it has become the target of numerous adulterations. Detecting a possible adulteration and the presence of additional adulterants in cofee has become an issue of great concern mainly because the compounds used as adulterants exhibit physical features very similar to ground roasted cofee. Aiming to overcome these difculties, this work reports the development and application of a relatively faster, highly efective and reliable method for the detection and identifcation of adulterations in roasted cofee through the analysis of the composition of the volatile fraction in the presence of adulterants such as rice, corn, soybeans and barley. The proposed method was based on gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC–MS) and chemometric tools. The application of the method led to the exclusive identifcation of many compounds in the volatile fraction of the adulterants investigated. The adulterants, despite having compounds similar to cofee, difered in terms of their volatile profles, and consisted mainly of hydrocarbons, aldehydes, esters and carboxylic acids. Among all the compounds identifed, fve compounds were found to be the main determinants of adulteration: 2-furanmethanol-acetate, 2-methoxy-4-vinylphenol, 5-methyl-2-furancarboxaldehyde, 2-furanmethanol and glycerol-1,2-diacetate.
Palavras-Chave:  Chemometric analysis; Cofee adulteration; Cofee quality; Ground roasted cofee.
Thesaurus NAL:  Volatile compounds.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15725 - 1UPCAP - DD
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