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Registros recuperados : 10 | |
3. | | SANTOS, L. R. dos; ZANGIROLAMI, M. de S.; SILVA, N. O.; VALDERRAMA, P.; MARÇO, P. H. Rapid non-invasive assessment of quality parameters in ground soybean using near-infrared spectroscopy. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 1, p. 97-104, jan. 2018. Título em português: Avaliação rápida não invasiva de parâmetros de qualidade em soja triturada com uso de espectroscopia de infravermelho próximo. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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5. | | BELTRAME, K. K.; SOUZA, A. M. de; COELHO, M. R.; WINKLER, T. C. B.; SOUZA, W. E.; VALDERRAMA, P. Soil organic carbon determination using NIRS: evaluation of dichromate oxidation and dry combustion analysis as reference methods in multivariate calibration. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 27, n. 9, p. 1527-1532, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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7. | | SOUZA, A. M. de; FILGUEIRAS, P. R.; COELHO, M. R.; FONTANA, A.; WINKLER, T. C. B.; VALDERRAMA, P.; POPPI, R. J. Validation of the near infrared spectroscopy method for determining soil organic carbon by employing a proficiency assay for fertility laboratories. Journal of Near Infrared Spectroscopy, v. 24, n. 3, p. 293-303, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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8. | | SOUZA, A. M. de; COELHO, M. R.; FONTANA, A.; WINKLER, T. C. B.; JUCÁ, N. M. C.; CASTRO, T. B. de; SHIMIDT, G. B.; VALDERRAMA, P.; POPPIA, R. J. Analytical validation of a multivariate calibration method for determination of soil organic carbon by near infrared spectroscopy. In: CHEMOMETRICS IN ANALYTICAL CHEMISTRY CONFERENCE, 2014, Richmond, VA. Resumo... Richmond, VA: Virginia Commonweath University, 2014. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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9. | | BAQUETA, M. R.; VALDERRAMA, P.; MANDRONE, M.; POLI, F.; COQUEIRO, A.; COSTA-SANTOS, A. C.; REBELLATO. A. A.; LUZ, G. M.; ROCHA, R. B.; PALLONE, J. A. L.; MARINI, F. H NMR, FAAS, portable NIR, benchtop NIR, and ATR-FTIR-MIR spectroscopies for characterizing and discriminating new Brazilian Canephora coffees in a multi-block analysis perspective. Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, v. 240, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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10. | | FOLLMAN, H. D. M.; MARTINS, A. F.; NOBRE, T. M.; MELO, J. D. B.; CELLET, T. S. P.; VALDERRAMA, P.; CORREA, D. S.; MUNIZ, E. C.; OLIVEIRA JUNIOR, O. N. Extent of shielding by counterions determines the bactericidal activity of N,N,N,-trimethyl chitosan salts. Carbohydrate polymers, [S. l.], v. 137, p. 418-425, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 10 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
15/03/2018 |
Data da última atualização: |
25/02/2019 |
Autoria: |
SANTOS, L. R. dos; ZANGIROLAMI, M. de S.; SILVA, N. O.; VALDERRAMA, P.; MARÇO, P. H. |
Afiliação: |
Larissa Rocha dos Santos, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; Marcela de Souza Zangirolami, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; Núbia Oliveira Silva, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; Patrícia Valderrama, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; Paulo Henrique Março, Universidade Tecnológica Federal do Paraná. |
Título: |
Rapid non-invasive assessment of quality parameters in ground soybean using near-infrared spectroscopy. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 1, p. 97-104, jan. 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Avaliação rápida não invasiva de parâmetros de qualidade em soja triturada com uso de espectroscopia de infravermelho próximo. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate multivariate calibration models to predict total lipids, crude protein, and moisture content in grinded soybean grains using near-infrared spectroscopy and partial least squares (PLS). Three hundred samples of grinded soybean, evaluated in duplicate, were used for reference and spectral measurements. The PLS models for total lipids, crude protein, and moisture were validated by figures of merit for accuracy and precision, respectively, of 0.75 and 0.67 for total lipids, 0.51 and 0.46 for crude protein, and 0.97 and 0.99 for moisture. The PLS models developed for total lipids, crude protein, and moisture can be used as an alternative methodology for the determination of physicochemical parameters, and, therefore, they can be applied in quality control in soybean processing industries. |
Palavras-Chave: |
Calibração multivariada; Chemometric methods; Lipídios totais; Mínimos quadrados parciais; Multivariate calibration; Partial least squares; Total lipids. |
Thesagro: |
Glycine Max; Proteína bruta. |
Thesaurus NAL: |
Crude protein. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174017/1/Rapid-non-invasive-assessment-of-quality.pdf
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Marc: |
LEADER 01928naa a2200301 a 4500 001 2089244 005 2019-02-25 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, L. R. dos 245 $aRapid non-invasive assessment of quality parameters in ground soybean using near-infrared spectroscopy.$h[electronic resource] 260 $c2018 500 $aTítulo em português: Avaliação rápida não invasiva de parâmetros de qualidade em soja triturada com uso de espectroscopia de infravermelho próximo. 520 $aThe objective of this work was to evaluate multivariate calibration models to predict total lipids, crude protein, and moisture content in grinded soybean grains using near-infrared spectroscopy and partial least squares (PLS). Three hundred samples of grinded soybean, evaluated in duplicate, were used for reference and spectral measurements. The PLS models for total lipids, crude protein, and moisture were validated by figures of merit for accuracy and precision, respectively, of 0.75 and 0.67 for total lipids, 0.51 and 0.46 for crude protein, and 0.97 and 0.99 for moisture. The PLS models developed for total lipids, crude protein, and moisture can be used as an alternative methodology for the determination of physicochemical parameters, and, therefore, they can be applied in quality control in soybean processing industries. 650 $aCrude protein 650 $aGlycine Max 650 $aProteína bruta 653 $aCalibração multivariada 653 $aChemometric methods 653 $aLipídios totais 653 $aMínimos quadrados parciais 653 $aMultivariate calibration 653 $aPartial least squares 653 $aTotal lipids 700 1 $aZANGIROLAMI, M. de S. 700 1 $aSILVA, N. O. 700 1 $aVALDERRAMA, P. 700 1 $aMARÇO, P. H. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 53, n. 1, p. 97-104, jan. 2018.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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