Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  04/11/2019
Data da última atualização:  04/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOURENÇONI, D.; YANAGI JUNIOR, T.; YANAGI, S. de N. M.; ABREU, P. G. de; CAMPOS, A. T.
Afiliação:  DIAN LOURENÇONI, UNIVASF; TADAYUKI YANAGI JUNIOR, UFLA; SILVIA DE N. M. YANAGI, UFLA; PAULO GIOVANNI DE ABREU, CNPSA; ALESSANDRO T. CAMPOS, UFLA.
Título:  Productive responses from broiler chickens raised in different commercial production systems ? part II: Impact of climate change.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Engenharia Agrícola, v. 39, n. 1, p. 11-17, 2019.
DOI:  10.1590/1809-4430
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Broiler chickens are homoeothermic animals, i.e., animals capable of maintaining their body temperature within quite narrow limits; therefore, climate change poses a great challenge to poultry. With this in mind, this research aims to evaluate the performance of broilers submitted to different commercial production systems and exposed to different future scenarios, taking into account the climate change trends. To achieve this objective, we developed and validated a fuzzy model able to predict the performance of a broiler as a function of enthalpy along its life stages. This model was developed and validated in part I of this article based on experimental data collected for one year in three aviaries: conventional, negative pressure, and dark house systems. A Mann?Kendall nonparametric test and linear regression analysis were applied to the enthalpy values, which were calculated as a function of the ambient air temperature and relative humidity in order to study the climate change trends. Later, simulations were performed using the fuzzy model for 2025, 2050, 2075, and 2100 future scenarios. Specific improvements were observed when the heating trends coincided with the initial stages of breeding; however, in general, the productive responses of broilers in the different evaluated systems worsened with the climate change trends. Faced with the climate change trends, the responses improved in the order dark house aviary > negative pressure aviary> conventional aviary.
Palavras-Chave:  Produção comercial.
Thesagro:  Frango de Corte; Indústria; Sistema de Produção.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204229/1/final9019.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21687 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  28/08/2003
Data da última atualização:  27/03/2018
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ALBUQUERQUE, F. C. de; DUARTE, M. de L. R.; VALDEBENITO SANHUEZA, R. M.; SIMÃO NETO, M.; TEIXEIRA NETO, J. F.
Afiliação:  FERNANDO CARNEIRO DE ALBUQUERQUE, CPATU; MARIA DE LOURDES REIS DUARTE, CPATU; Rosa Maria Valdebenito Sanhueza, CNPUV; MIGUEL SIMÃO NETO, CPATU; CPATU.
Título:  Ocorrência da podridão do coleto do capim braquiarão no estado do Pará.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  Fitopatologia Brasileira, v. 25, p. 352, 2000. Suplemento.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo.
Palavras-Chave:  Brasil; Controle de doença; Pará.
Thesagro:  Capim Brachiaria; Gramínea; Podridão do Colo.
Thesaurus NAL:  Amazonia.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174625/1/Ocorrencia-da-podridao.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU32680 - 1UPCRA - PP632.05F544176
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional