|
|
Registros recuperados : 14 | |
3. | | MARTINS, L. M. V.; XAVIER, G. R.; RANGEL, F. W.; RIBEIRO, J. R. A.; NEVES, M. C. P.; MORGADO, L. B.; RUMJANEK, N. G. Contribution of biological nitrogen fixation to cowpea: a strategy for improving grain yield in the semi-árid region of Brazil. Biology and Fertility of Soils, Berlin, v. 38, p. 333-339, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
4. | | MARTINS, L. M. V.; XAVIER, G. R.; RANGEL, F. W.; RIBEIRO, J. R. A.; NEVES, M. C. P.; MORGADO, L. B.; RUMJANEK, N. G. Contribution of biological nitrogen fixation to cowpea: a strategy for improving grain yield in the semi-arid region of Brazil. Biology and Fertility of Soils, Berlin, v. 38, p. 333-339, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
5. | | XAVIER, G. R.; TEBBE, C. C.; GONÇALVES, L. S. A.; DE-POLLI, H.; GUERRA, J. G. M.; MARTINS, C. M.; RANGEL, F. W.; RUMJANEK, N. G. Molecular profiles of non-culturable bacteria associated to lettuce and carrot roots: a strategy to understand intercropping in an organic farm system. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2004. 4 p. Trabalho apresentado no 10th International Symposium on Microbial Ecology-ISME, Cancun-México, de 22 a 27 de agosto de 2004. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
6. | | RANGEL, F. W.; MARTINS, L. M. V.; XAVIER, G. R.; RIBEIRO, J. R. A.; MORGADO, L. B.; NEVES, M. C. P.; RUMJANEK, N. G. Estudo do comportamento de estirpes eficientes de rizóbio inoculado em caupi frente a população nativa de rizóbio da região semi-árida do Nordeste do Brasil. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA UFRRJ, 11., 2001, Seropedica. Anais... Seropedica: Ed. Universidade Rural, 2001. p.25-28. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
7. | | MARTINS, L. M. V.; RANGEL, F. W.; XAVIER, G. R.; RIBEIRO, J. R. A.; MORGADO, L. B.; NEVES, M. C. P.; RUMJANEK, N. G. Flutuações na população de rizóbio presente no solo de área de sequeiro da região do Nordeste brasileiro após o cultivo do caupi inoculado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA, 21., 2001, Foz do Iguaçu. Resumos... Foz do Iguaçu: Sociedade Brasileira de Microbiologia, 2001. p. 266. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
8. | | XAVIER, G. R.; TEBBE, C. C.; GONÇALVES, L. S. A.; GUEDES, R. E.; RANGEL, F. W.; RIBEIRO, R. de L. D.; MARTINS, C. M.; RUMJANEK, N. G. PCR-SSCP analysis of the bacterial community associated to bean cultivar roots in an organic farm system. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2004. 4 p. Trabalho apresentado no 10th International Symposium on Microbial Ecology-ISME, Cancun-México, 22 a 27 de agosto de 2004. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
9. | | RANGEL, F. W.; MARTINS, L. M. V.; XAVIER, G. R.; RIBEIRO, J. R. A.; MORGADO, L. B.; NEVES, M. C. P.; RUMJANEK, N. G. Ocupacao de inoculante rizobiano em nódulos de caupi (Vigna unguiculata) sob sistema irrigado na regiao semi-arida do Brasil. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRRJ, 10., 2000, Seropedica, Anais... Seropedica: Ed.Universidade Rural, 2000. p.101-102. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
12. | | RANGEL, F. W.; MARTINS, L. M. V.; XAVIER, G. R.; RIBEIRO, J. R. A.; MORGADO, L. B.; NEVES, M. C. P.; RUMJANEK, N. G. Influencia da inoculacao de caupi com estirpes eficientes de rizobio na populacao rizobiana nativa no solo da regiao semi-arida brasileira. In: REUNIAO NACIONAL DE PESQUISA DE CAUPI, 5., 2001, Teresina. Anais... Teresina: Embrapa Meio Norte, 2001. p. 273-278. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
13. | | RANGEL, F. W.; LEAL, M. A. de A.; GUERRA, J. G. M.; ALMEIDA, D. L.; PEIXOTO, R. T. dos G.; NEVES, M. C. P.; RUMJANEK, N. G. Condições de cultivo para enriquecimento das comunidades microbianas presentes em amostras de pilhas de composto. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2003. 6 p. Trabalho apresentado no Congresso Brasileiro de Microbiologia, Florianópolis, nov/2003. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
14. | | RUMJANEK, N. G.; ZILLI, J. E.; RANGEL, F. W.; PASSOS, S. R.; MARTINS, C. M.; FERREIRA, E. P. de B.; ABOIM, M. C. R.; VINCENTIN, R.; GUERRA, J. G. M.; XAVIER, G. R. Uso do Meio Solo e PCR/DGGE como estratégia para caracterização da comunidade bacteriana. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2008. 27p. (Embrapa Agrobiologia. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 31). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Roraima; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
Registros recuperados : 14 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
14/10/2016 |
Data da última atualização: |
05/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
FREITAS, C. D. T. de; LEITE, H. B.; OLIVEIRA, J. P. B.; AMARAL, J. L.; EGITO, A. S. do; VAIRO-CAVALLI, S.; LOBO, M. D. P.; MONTEIRO-MOREIRA, A. C. O.; VAIRO-CAVALLI, S.; RAMOS, M. V. |
Afiliação: |
Cleverson Diniz Teixeira de Freitas, Federal University of Ceara (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; Hugo B. Leite, UFC - Fortaleza, CE, Brazil; João P. B. Oliveira, UFC - Fortaleza, CE, Brazil; Jackson L. Amaral, UFC - Fortaleza, CE, Brazil; ANTONIO SILVIO DO EGITO, CNPC; Sandra Vairo-Cavalli, Faculty of Exact Sciences, Plant Proteins Research Centre (CIProVe), National University of La Plata - La Plata, Argentina; Marina D. P. Lobo, NUBEX - Núcleo de Biologia Experimental, Centro de Ciências da Saúde, Universidade de Fortaleza (UNIFOR) - Fortaleza, CE, Brazil; Ana C. O. Monteiro-Moreira, Faculty of Exact Sciences, Plant Proteins Research Centre (CIProVe), National University of La Plata - La Plata, Argentina; Sandra Vairo-Cavalli, UNIFOR - Fortaleza, CE, Brazil; Márcio V. Ramos, UFC - Fortaleza, CE, Brazil. |
Título: |
Insights into milk-clotting activity of latex peptidases from Calotropis procera and Cryptostegia grandiflora. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 87, p. 50-59, 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Latex fractions from Calotropis procera, Cryptostegia grandiflora, Plumeria rubra, and Himatanthus drasticus were assayed in order to prospect for new plant peptidases with milk-clotting activities, for use as rennet alternatives. Only C. procera and C. grandiflora latex fractions exhibited proteolytic and milk-clotting activities, which were not affected by high concentrations of NaCl and CaCl2. However, pre-incubation of both samples at 75 °C for 10 min eliminated completely their activities. Both proteolytic fractions were able to hydrolyze k-casein and to produce peptides of 16 kDa, a similar SDS-PAGE profile to commercial chymosin. RP-HPLC and mass spectrometry analyses of the k-casein peptides showed that the peptidases from C. procera or C. grandiflora hydrolyzed k-casein similar to commercial chymosin. The cheeses made with both latex peptidases exhibited yields, dry masses, and soluble proteins similar to cheeses prepared with commercial chymosin. In conclusion, C. procera and C. grandiflora latex peptidases with the ability to coagulate milk can be used as alternatives to commercial animal chymosin in the cheese manufacturing process. |
Palavras-Chave: |
Cheese; Cryptostegia grandiflora; Enzima coagulante; Himatanthus drasticus; Papain-like peptidase; Protease vegetal; Proteases. |
Thesagro: |
Caseína; Coagulação; Coalho; Extrato Vegetal; Protease; Proteólise; Queijo. |
Thesaurus NAL: |
Casein; Chymosin; Plumeria rubra; Rennet. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02382naa a2200445 a 4500 001 2054705 005 2019-04-05 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFREITAS, C. D. T. de 245 $aInsights into milk-clotting activity of latex peptidases from Calotropis procera and Cryptostegia grandiflora. 260 $c2016 520 $aAbstract: Latex fractions from Calotropis procera, Cryptostegia grandiflora, Plumeria rubra, and Himatanthus drasticus were assayed in order to prospect for new plant peptidases with milk-clotting activities, for use as rennet alternatives. Only C. procera and C. grandiflora latex fractions exhibited proteolytic and milk-clotting activities, which were not affected by high concentrations of NaCl and CaCl2. However, pre-incubation of both samples at 75 °C for 10 min eliminated completely their activities. Both proteolytic fractions were able to hydrolyze k-casein and to produce peptides of 16 kDa, a similar SDS-PAGE profile to commercial chymosin. RP-HPLC and mass spectrometry analyses of the k-casein peptides showed that the peptidases from C. procera or C. grandiflora hydrolyzed k-casein similar to commercial chymosin. The cheeses made with both latex peptidases exhibited yields, dry masses, and soluble proteins similar to cheeses prepared with commercial chymosin. In conclusion, C. procera and C. grandiflora latex peptidases with the ability to coagulate milk can be used as alternatives to commercial animal chymosin in the cheese manufacturing process. 650 $aCasein 650 $aChymosin 650 $aPlumeria rubra 650 $aRennet 650 $aCaseína 650 $aCoagulação 650 $aCoalho 650 $aExtrato Vegetal 650 $aProtease 650 $aProteólise 650 $aQueijo 653 $aCheese 653 $aCryptostegia grandiflora 653 $aEnzima coagulante 653 $aHimatanthus drasticus 653 $aPapain-like peptidase 653 $aProtease vegetal 653 $aProteases 700 1 $aLEITE, H. B. 700 1 $aOLIVEIRA, J. P. B. 700 1 $aAMARAL, J. L. 700 1 $aEGITO, A. S. do 700 1 $aVAIRO-CAVALLI, S. 700 1 $aLOBO, M. D. P. 700 1 $aMONTEIRO-MOREIRA, A. C. O. 700 1 $aVAIRO-CAVALLI, S. 700 1 $aRAMOS, M. V. 773 $tFood Research International$gv. 87, p. 50-59, 2016.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|