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Registros recuperados : 100 | |
62. | | MONDINO, E. A.; OLIVEIRA, C. P. de; SOUZA, N. B. de; TAVARES, O. C. H.; BERBARA, R. L. L. The nematodes communities associated to different vegetable formations in the Restinga of Marambaia RJ, Brazil. In: INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON SOIL ZOOLOGY, 15; INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON APTERYGOTA, 12., 2008, Curitiba. Biodiversity, conservation and sustainabele management of soil animal: abstracts. Colombo: Embrapa Florestas. Editors: George Gardner Brown; Klaus Dieter Sautter; Renato Marques; Amarildo Pasini. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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64. | | COELHO, M. R.; DART, R. de O.; VASQUES, G. de M.; TEIXEIRA, W. G.; OLIVEIRA, R. P. de; BREFIN, M. de L. M.; BERBARA, R. L. L. Levantamento pedológico semi-detalhado (1:30.000) do Parque Estadual da Mata Seca, Município de Manga - MG. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2013. 264 p. il. color. (Embrapa Solos. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 217). Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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65. | | CARVALHO, F. de; GODOY, E. L.; LISBOA, F. J. G.; MOREIRA, F. M. de S.; SOUZA, F. A. de; BERBARA, R. L. L.; FERNANDES, G. W. Relationship between physical and chemical soil attributes and plant species diversity in tropical mountain ecosystems from Brazil. Journal of Mountain Science, v. 11, n. 4, p. 875-883, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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66. | | ZATORRE, N. P.; LOUREIRO, D. C.; RIBEIRO, R. N.; WADT, P. G. S.; SANTOS, G. de A.; BERBARA, R. L. L. Sensibilidade de indicadores microbiológicos na Amazônia. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 17., 2008, Rio de Janeiro. Manejo e conservação do solo e da água no contexto das mudanças ambientais. Rio de Janeiro: Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro: Embrapa Solos; Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2008. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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67. | | BRANDÃO, A. S.; GONÇALVES, R. G. da M.; CASTRO, T. A. V. T. de; SILVA, D. G. da; BERBARA, R. L. L.; LEAL, M. A. de A. Adição de calcário no processo de compostagem da mistura de capim-elefante com torta de mamona modifica as propriedades do composto. Adição de calcário no processo de compostagem da mistura de capim-elefante com torta de mamona modifica as propriedades do composto. Revista Ibero Americana de Ciências Ambientais, v. 11, n.7, p. 38-47, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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68. | | ALFARO-VILLATORO, M. A.; SAGGIN JÚNIOR, O. J.; RICCI, M. dos S. F.; SILVA, E. M. R. da; BERBARA, R. L. L. Alteração da comunidade de fungos micorrízicos arbusculares com a implantação de cafeicultura sob manejo orgânico. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2006. 4 p. Trabalho apresentado na XXVII Reunião Brasileira de Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas, XI Reunião Brasileira sobre Micorrizas, IX Simpósio Brasileiro de Microbiologia do Solo; VI Reunião Brasileira de Biologia do Solo, Bonito/MS,... Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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69. | | ALFARO-VILLATORO, M. A.; SAGGIN JÚNIOR, O. J.; RICCI, M. dos S. F.; SILVA, E. M. R. da; BERBARA, R. L. L. Alteração da comunidade de fungos micorrízicos arbusculares com a implantação de cafeicultura sob manejo orgânico. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 27., REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 11., SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 9., REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 6., 2006, Bonito, MS. A busca das raízes: anais... Bonito: SBM; Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2006. 1 CD-ROM. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 82). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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70. | | LISBOA, F. J. G.; CHAER, G. M.; JESUS, E. da C.; FARIA, S. M. de; SANTOS, F. M.; BERBARA, R. L. L. A influência da qualidade do litter sobre o relacionamento entre a vegetação e compartimentos below-ground : uma abordagem procrusteana In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 13., 2013, Seropédica Ciência, saúde e esporte: caderno de resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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71. | | ZATORRE, N. P.; MONDINO, E. A.; FRANÇA, A. F.; LOUREIRO, D. C.; PINHEIRO, E. F. M.; WADT, P. G. S.; BERBARA, R. L. L. Influência da cobertura vegetal nas propriedades do solo na região da Amazônia Sul Ocidental. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. Desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental : anais. Londrina: Embrapa Soja: SBCS: IAPAR: UEL, 2008. 5 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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72. | | LISBOA, F. J. G.; CHAER, G. M.; JESUS, E. da C.; FARIA, S. M. de; GONÇALVES, F. S.; SANTOS, F. M.; CASTILHO, A. F.; BERBARA, R. L. L. The influence of litter quality on the relationship between vegetation and below-ground compartments: a procrustean approach. Plant and Soil, v. 367, p. 551-562, 2013 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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74. | | DART, R. de O.; BERBARA, R. L. L.; MENDONÇA-SANTOS, M. de L.; BORNES FILHO, M. C. Q.; TATO, G. K. Propriedades dos solos em três sucessões de floresta tropical seca. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 17., 2008, Rio de Janeiro. Manejo e conservação do solo e da água no contexto das mudanças ambientais. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2008. 1 CD-ROM. (Embrapa Solos. Documentos, 101). Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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75. | | SILVA, I. C. L. da; COELHO, R. A.; BORGES, W. L.; MATSUMOTO, S. N.; RICCI, M.; BERBARA, R. L. L.; DE SOUZA, F. A. Café orgânico sob sistema agroflorestal apresenta em relação ao cultivado a pleno sol alteração na diversidade e estrutura de comunidades de Glomeromycetes. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2007. 4 p. Parceria: UFRJ; UESB; UFRRJ.
Trabalho apresentado no V Congresso Brasileiro de Micologia, Recife/PE, 12 a 16 de novembro de 2007. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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76. | | SILVA, I. C. L.; COELHO, R. A.; BORGES, W. L.; MATSUMOTO, S. N.; RICCI, M. S. A. BERBARA, R. L. L.; DE SOUZA, F. A. Café orgânico sob sistema agroflorestal apresenta em relação ao cultivado a pleno sol alteração na diversidade e estrutura de comunidades de Glomeromycetes. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 7., 2007, Seropédica, RJ. Resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2007. 1 CD-ROM. Parceria: UFRJ; UESB; UFRRJ Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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77. | | PIAN, L. B.; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L. L.; JESUS, M. S. C. de; BARBOSA JUNIOR, J.; ARAUJO, E. da S. Characterization, nitrogen availability, and agronomic efficiency of fermented composts in organic vegetable production. Organic Agriculture, v. 13, p. 461-481, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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79. | | ROCHA, A. A.; DECO, T. A. de; ALONSO, G. M. M.; BERBARA, R. L. L.; GUERRA, J. G. M.; SAGGIN JUNIOR, O. J.; ARAUJO, E. da S. Dupla inoculação de sementes de feijão-de-porco com rizóbios e fungos micorrízicos arbusculares. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 31.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 15.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 13.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 10., 2014, Araxá. Fertilidade e biologia do solo: integração e tecnologias para todos: anais. Araxá: Núcleo Regional Leste da Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014. FertBio 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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80. | | MENDONÇA-SANTOS, M. de L.; DART, R. de O.; SANTOS, H. G. dos; COELHO, M. R.; BERBARA, R. L. L.; LUMBRERAS, J. F. Digital soil mapping of topsoil organic carbon content of Rio de Janeiro State, Brazil. In: BOETTINGER, J. L.; HOWELL, D. W.; MOORE, A. C.; HARTEMINK, A. E.; KIENAST-BROWN, S. (ed.). Digital soil mapping: bridging research, environmental application, and operation. New York: Springer, 2010. p. 255-266. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 100 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
20/11/2020 |
Data da última atualização: |
20/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
STEFANSKI, F. S.; CAMARGO, A. F.; SCAPINI, T.; BONATTO, C.; VENTURIN, B.; WEIRICH, S. N.; ULKOVSKI, C.; CAREZIA, C.; ULRICH, A.; MICHELON, W.; SOARES, H. M.; MATTHIENSEN, A.; FONGARO, G.; MOSSI, A. J.; TREICHEL, H. |
Afiliação: |
UFFS/Erechim; ALINE FRUMI CAMARGO, UFFS/Erechim; THAMARYS SCAPINI, UFFS/Erechim; CHARLINE BONATTO, UFFS/Erechim; BRUNO VENTURIN, UFFS/Erechim; UFFS/Erechim; UFFS/Erechim; UFFS/Erechim; UFFS/Erechim; WILLIAM MICHELON, UFSC; HUGO MOREIRA SOARES, UFSC; ALEXANDRE MATTHIENSEN, CNPSA; GISLAINE FONGARO, UFSC; ALTEMIR JOSÉ MOSSI, UFFS/Erechim; HELEN TREICHEL, UFFS/Erechim. |
Título: |
Potential use of biological herbicides in a circular economy context: a sustainable approach. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Frontiers in Sustainable Food Systems, v. 4, 2020. |
DOI: |
10.3389/fsufs.2020.521102 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: In recent years, synthetic herbicides? intense and disordered use has triggered severe contamination of soils and water bodies, causing damage to living organisms, including vegetal herbicide-resistance. In-part, biological herbicides, offer promise in addressing these problems, especially for sustainable weed management in both agricultural and natural resource management contexts. The search for culture media to serve as alternatives to the existing conventional synthetic media has focused on microalgae biomass. The natural properties of these organisms make them ideal raw materials for fermentative processes. Therefore, this study aimed to integrate bioprocesses producing bioherbicidal extract using a submerged fermentation process. For this, a substrate of microalgae recycled biomass to replace commercially used media for fungal growth for relatively cheap biomass obtained from wastewater phycoremediation after anaerobic treatment (UASB). We also verified its potential for weed control. Preliminary tests of microalgae fermentation were conducted in the raw and lyophilized form, using the fungus Trichoderma koningiopsis. To evaluate their phytotoxic potential, the biocompounds were applied to Bidens pilosa, Conyza bonariensis, Urochloa plantaginea, and Euphorbia heterophylla weeds. A central composite rotatable design (CCRD) was used to evaluate the influence of temperature (20?45◦C), agitation (0?200 RPM), and pH (3?14) on the improvement of enzyme activities, fungal growth and the effects on Cucumis sativus germination tests.We found thatmicroalgae could be used as a substrate for obtaining bioherbicides. The biocompounds produced in this study were relevant for pre- and post-emergence control of model plants (Cucumis sativus), with vigor indexes of up to 8.05% and herbicide-resistant plants (Conyza bonariensis) with phytotoxic damage of up to 100%after 15 days. Fromthe experiments? design, we found that agitation was the variable that had themost significant effect on enzyme and biomass production, followed by pH and temperature. The enzymes also showed synergistic action when acting together with microalgae and fungi, potentiating the control effect on weeds. Finally, the system integrated bioprocesses through agro-industrial effluent recovery and reuse, considered one of the essential economic viability mechanisms by enhancing the development ofmore sustainable technologies that embrace the principles of a circular economy. MenosAbstract: In recent years, synthetic herbicides? intense and disordered use has triggered severe contamination of soils and water bodies, causing damage to living organisms, including vegetal herbicide-resistance. In-part, biological herbicides, offer promise in addressing these problems, especially for sustainable weed management in both agricultural and natural resource management contexts. The search for culture media to serve as alternatives to the existing conventional synthetic media has focused on microalgae biomass. The natural properties of these organisms make them ideal raw materials for fermentative processes. Therefore, this study aimed to integrate bioprocesses producing bioherbicidal extract using a submerged fermentation process. For this, a substrate of microalgae recycled biomass to replace commercially used media for fungal growth for relatively cheap biomass obtained from wastewater phycoremediation after anaerobic treatment (UASB). We also verified its potential for weed control. Preliminary tests of microalgae fermentation were conducted in the raw and lyophilized form, using the fungus Trichoderma koningiopsis. To evaluate their phytotoxic potential, the biocompounds were applied to Bidens pilosa, Conyza bonariensis, Urochloa plantaginea, and Euphorbia heterophylla weeds. A central composite rotatable design (CCRD) was used to evaluate the influence of temperature (20?45◦C), agitation (0?200 RPM), and pH (3?14) on the improvement of enzyme activi... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Avaliação de biomassa residual; Bioherbicida; Bioherbicide; Circular economy; Design of experiments; Economia circular; Manejo sustentável de plantas daninhas; Residual biomass valuation; Sustainable weed management. |
Thesagro: |
Desenvolvimento Sustentável; Erva Daninha; Herbicida. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03794naa a2200445 a 4500 001 2126868 005 2020-11-20 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3389/fsufs.2020.521102$2DOI 100 1 $aSTEFANSKI, F. S. 245 $aPotential use of biological herbicides in a circular economy context$ba sustainable approach.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAbstract: In recent years, synthetic herbicides? intense and disordered use has triggered severe contamination of soils and water bodies, causing damage to living organisms, including vegetal herbicide-resistance. In-part, biological herbicides, offer promise in addressing these problems, especially for sustainable weed management in both agricultural and natural resource management contexts. The search for culture media to serve as alternatives to the existing conventional synthetic media has focused on microalgae biomass. The natural properties of these organisms make them ideal raw materials for fermentative processes. Therefore, this study aimed to integrate bioprocesses producing bioherbicidal extract using a submerged fermentation process. For this, a substrate of microalgae recycled biomass to replace commercially used media for fungal growth for relatively cheap biomass obtained from wastewater phycoremediation after anaerobic treatment (UASB). We also verified its potential for weed control. Preliminary tests of microalgae fermentation were conducted in the raw and lyophilized form, using the fungus Trichoderma koningiopsis. To evaluate their phytotoxic potential, the biocompounds were applied to Bidens pilosa, Conyza bonariensis, Urochloa plantaginea, and Euphorbia heterophylla weeds. A central composite rotatable design (CCRD) was used to evaluate the influence of temperature (20?45◦C), agitation (0?200 RPM), and pH (3?14) on the improvement of enzyme activities, fungal growth and the effects on Cucumis sativus germination tests.We found thatmicroalgae could be used as a substrate for obtaining bioherbicides. The biocompounds produced in this study were relevant for pre- and post-emergence control of model plants (Cucumis sativus), with vigor indexes of up to 8.05% and herbicide-resistant plants (Conyza bonariensis) with phytotoxic damage of up to 100%after 15 days. Fromthe experiments? design, we found that agitation was the variable that had themost significant effect on enzyme and biomass production, followed by pH and temperature. The enzymes also showed synergistic action when acting together with microalgae and fungi, potentiating the control effect on weeds. Finally, the system integrated bioprocesses through agro-industrial effluent recovery and reuse, considered one of the essential economic viability mechanisms by enhancing the development ofmore sustainable technologies that embrace the principles of a circular economy. 650 $aDesenvolvimento Sustentável 650 $aErva Daninha 650 $aHerbicida 653 $aAvaliação de biomassa residual 653 $aBioherbicida 653 $aBioherbicide 653 $aCircular economy 653 $aDesign of experiments 653 $aEconomia circular 653 $aManejo sustentável de plantas daninhas 653 $aResidual biomass valuation 653 $aSustainable weed management 700 1 $aCAMARGO, A. F. 700 1 $aSCAPINI, T. 700 1 $aBONATTO, C. 700 1 $aVENTURIN, B. 700 1 $aWEIRICH, S. N. 700 1 $aULKOVSKI, C. 700 1 $aCAREZIA, C. 700 1 $aULRICH, A. 700 1 $aMICHELON, W. 700 1 $aSOARES, H. M. 700 1 $aMATTHIENSEN, A. 700 1 $aFONGARO, G. 700 1 $aMOSSI, A. J. 700 1 $aTREICHEL, H. 773 $tFrontiers in Sustainable Food Systems$gv. 4, 2020.
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