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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  30/09/2020
Data da última atualização:  27/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VENDRUSCOLO, T. P. S.; SILVA, V. P. da; FELIPIN-AZEVEDO, R.; SILVA, R. S. da; CASTRILLON, M. A. de S.; CORRÊA, C. L.; TARDIN, F. D.; BARELLI, M. A. A.
Afiliação:  Taiana Paula Streck Vendruscolo, Universidade Estadual do Mato Grosso; Valvenarg Pereira da Silva, Universidade Estadual do Mato Grosso; Rafhael Felipin-Azevedo, Universidade Estadual do Mato Grosso; Raiane Scandiane da Silva, Universidade Estadual do Mato Grosso; Marcilene Alves de Souza Castrillon, Universidade Estadual do Mato Grosso; Carla Lima Corrêa, Universidade Estadual do Mato Grosso; FLAVIO DESSAUNE TARDIN, CNPMS; Marco Antonio Aparecido Barelli, Universidade Estadual do Mato Grosso.
Título:  Genetic divergence in biomass sorghum genotypes through agronomic and physicalchemical characters.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 9, n. 9, e552997536, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i9.7536
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present research aimed to evaluate the genetic divergence in 34 sorghum biomass genotypes via agronomic and physicochemical characters. The design used was randomized blocks with three replications. The agronomic and physical-chemical characteristics evaluated were: days for flowering, number of stems, plant height, number of leaves, green mass production, dry mass production, determination of total ash, determination of volatile content, insoluble lignin and determination of fixed carbon content. The data were submitted to analysis of variance and then, to estimate divergence,the generalized Mahalanobisdistance was used as a measure of dissimilarity. Based on this matrix, the methods of Tocher's optimization clusters and the Hierarchical method of Average Grouping Between Groups (UPGMA) were used, and analysis of canonical variables, and the projection based on the first two canonical variables arranged in two-dimensional space. Singh criterion was also used to quantify the relative contribution of these characteristics to genetic divergence. The evaluated genotypes showed significant differences for all the evaluated characteristics. The combination between the 201429B001 and 201429B028 (394.98) genotype pairs was the most divergent and the combination between the 201429B015 and 201429B031 (6.31) genotypes was the most similar. The grouping generated by the Tocher Optimization method, hierarchical UPGMA and graphical dispersion showed similarity in the grouping of geno... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Análise multivariada.
Thesagro:  Melhoramento Genético Vegetal; Sorghum Bicolor.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216319/1/Genetic-divergence.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29367 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  19/04/2021
Data da última atualização:  09/07/2021
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  WALTER, E. H. M.; COSTA, R. DE L.; SILVA, J. C. A.; DIAS, L. DE F.; DUTRA, A. de S.; LEAL JUNIOR, W. F.; FONSECA, M. J. de O.; TORREZAN, R.; MATTA, V. M. da.
Afiliação:  EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; REBECA DE LIMA COSTA, UFRRJ; JÉSSICA CAROLINE ARAÚJO SILVA, FAPERJ; LARISSA DE FARIAS DIAS, CAPES; ANDRE DE SOUZA DUTRA, CTAA; WILLIAM FERREIRA LEAL JUNIOR, CTAA; MARCOS JOSE DE OLIVEIRA FONSECA, CTAA; RENATA TORREZAN, CTAA; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA.
Título:  Obtenção de polpa de coco verde congelada com e sem uso de aditivo químico.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2021.
Páginas:  6 p.
Série:  (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado Técnico, 241).
ISSN:  0103-5231
Idioma:  Português
Conteúdo:  O fluxograma de processamento da polpa de coco verde congelada é composto das seguintes etapas: recepção e seleção; lavagem e sanitização; abertura do fruto e extração de água de coco; extração da polpa e imersão; separação e desintegração da polpa; embalagem e armazenamento sob congelamento. O Comunicado Técnico apresenta recomendações para obtenção da polpa de coco verde e sua conservação com e sem o uso de aditivos químicos.
Palavras-Chave:  Albúmen sólido.
Thesagro:  Antioxidante; Cocos Nucifera; Conservação.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224387/1/CT-241-15abr2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15158 - 1UMTFL - DD
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