|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
16/11/2012 |
Data da última atualização: |
16/11/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOUSA, D. N. de; MILAGRES, C. S. F.; DIAS, M. M.; SOUSA, D. R. N.; MILAGRES, C. S. F. |
Afiliação: |
DIEGO NEVES DE SOUSA, CNPASA; CLEITON SILVA FERREIRA MILAGRES, mestre UFV; MARCELO MINÁ DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; DAYANE ROUSE NEVES SOUSA, graduanda UFV; CLÉVERSON SILVA FERREIRA MILAGRES, graduando UFV. |
Título: |
Formalização e geração de renda: o caso da assessoria à padaria artesanal comunitária "Mãos de Fibra". |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, Viçosa, MG, v. 2, n. 1, p. 21-25, jul. 2012. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este relato de experiência é originado de um trabalho de extensão com o objetivo de oferecer assessoria técnica e especializada ao empreendimento econômico solidário Padaria Artesanal Comunitária ?Mãos de Fibra?, localizado na zona rural de Viçosa-MG. A Padaria tem a característica de ser predominantemente formada por mulheres rurais. Estas vêm desenvolvendo a produção e comercialização dos pães caseiros. Boa parte da produção resgata a tradição de receitas de seus antepassados. Nessa perspectiva, esta diversidade de produção de alimentos resultou na criação de um novo serviço, denominado ?lanchão?, servidos em eventos. Entre os objetivos específicos, as ações estão orientadas para a formalização do empreendimento em uma associação e para a agregação de valores aos produtos artesanais e agroindustriais já comercializados com a finalidade de qualificar a inserção do grupo em mercados especializados. Entre os resultados, percebe-se que houve melhorias na comunidade desde a formalização do empreendimento ?Associação dos Agricultores Familiares Mãos de Fibra?, pois permitiu a concretização de uma estrutura organizacional formal e autossustentável, possibilitando oferecer condições dignas de trabalho, aumentar a produção e otimizar os resultados econômicos e sociais. Assim, ao capacitar os membros do empreendimento, qualificou-se a possibilidade dessas famílias se tornarem agentes ativos e com papel destacado no processo de desenvolvimento comunitário, contribuindo para a sustentabilidade socioeconômica e criando condições que propiciem melhor renda e qualidade de vida. MenosEste relato de experiência é originado de um trabalho de extensão com o objetivo de oferecer assessoria técnica e especializada ao empreendimento econômico solidário Padaria Artesanal Comunitária ?Mãos de Fibra?, localizado na zona rural de Viçosa-MG. A Padaria tem a característica de ser predominantemente formada por mulheres rurais. Estas vêm desenvolvendo a produção e comercialização dos pães caseiros. Boa parte da produção resgata a tradição de receitas de seus antepassados. Nessa perspectiva, esta diversidade de produção de alimentos resultou na criação de um novo serviço, denominado ?lanchão?, servidos em eventos. Entre os objetivos específicos, as ações estão orientadas para a formalização do empreendimento em uma associação e para a agregação de valores aos produtos artesanais e agroindustriais já comercializados com a finalidade de qualificar a inserção do grupo em mercados especializados. Entre os resultados, percebe-se que houve melhorias na comunidade desde a formalização do empreendimento ?Associação dos Agricultores Familiares Mãos de Fibra?, pois permitiu a concretização de uma estrutura organizacional formal e autossustentável, possibilitando oferecer condições dignas de trabalho, aumentar a produção e otimizar os resultados econômicos e sociais. Assim, ao capacitar os membros do empreendimento, qualificou-se a possibilidade dessas famílias se tornarem agentes ativos e com papel destacado no processo de desenvolvimento comunitário, contribuindo para a sustent... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Geração de renda; Viçosa, MG. |
Thesagro: |
Associativismo; Extensão rural. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/70236/1/dns.pdf
|
Marc: |
LEADER 02357naa a2200217 a 4500 001 1939800 005 2012-11-16 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOUSA, D. N. de 245 $aFormalização e geração de renda$bo caso da assessoria à padaria artesanal comunitária "Mãos de Fibra".$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aEste relato de experiência é originado de um trabalho de extensão com o objetivo de oferecer assessoria técnica e especializada ao empreendimento econômico solidário Padaria Artesanal Comunitária ?Mãos de Fibra?, localizado na zona rural de Viçosa-MG. A Padaria tem a característica de ser predominantemente formada por mulheres rurais. Estas vêm desenvolvendo a produção e comercialização dos pães caseiros. Boa parte da produção resgata a tradição de receitas de seus antepassados. Nessa perspectiva, esta diversidade de produção de alimentos resultou na criação de um novo serviço, denominado ?lanchão?, servidos em eventos. Entre os objetivos específicos, as ações estão orientadas para a formalização do empreendimento em uma associação e para a agregação de valores aos produtos artesanais e agroindustriais já comercializados com a finalidade de qualificar a inserção do grupo em mercados especializados. Entre os resultados, percebe-se que houve melhorias na comunidade desde a formalização do empreendimento ?Associação dos Agricultores Familiares Mãos de Fibra?, pois permitiu a concretização de uma estrutura organizacional formal e autossustentável, possibilitando oferecer condições dignas de trabalho, aumentar a produção e otimizar os resultados econômicos e sociais. Assim, ao capacitar os membros do empreendimento, qualificou-se a possibilidade dessas famílias se tornarem agentes ativos e com papel destacado no processo de desenvolvimento comunitário, contribuindo para a sustentabilidade socioeconômica e criando condições que propiciem melhor renda e qualidade de vida. 650 $aAssociativismo 650 $aExtensão rural 653 $aGeração de renda 653 $aViçosa, MG 700 1 $aMILAGRES, C. S. F. 700 1 $aDIAS, M. M. 700 1 $aSOUSA, D. R. N. 700 1 $aMILAGRES, C. S. F. 773 $tRevista Brasileira de Agropecuária Sustentável, Viçosa, MG$gv. 2, n. 1, p. 21-25, jul. 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Corte. Para informações adicionais entre em contato com cnpgc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
07/02/2013 |
Data da última atualização: |
07/02/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ALBERTINI, T. Z.; MEDEIROS, S. R. de; TORRES JUNIOR, R. A. de A.; ZOCHI, S. S.; OLTJEN, J. W.; STRATHE, A. B.; LANNA, D. P. D. |
Afiliação: |
T. Z. Albertini, USP/ESALQ; SERGIO RAPOSO DE MEDEIROS, CNPGC; ROBERTO AUGUSTO DE A TORRES JUNIOR, CNPGC; S. S. Zocchi, USP/ESALQ; J. W. Oltjen, UNIVERSITY OF CALIFORNIA; A. B. Strathe, UNIVERSITY OF CALIFORNIA; D. P. D. LANNA, USP/ESALQ. |
Título: |
A methodological approach to estimate the lactation curve and net energy and protein requirements of beef cows using nonlinear mixed-effects modeling. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Animal Science, v.90, n.11, p.3867-3878, Nov. 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate methods to predict the secretion of milk and net energy and protein requirements of beef cows (Bos indicus and B. taurus) after approximately 1 mo postpartum using nonlinear mixed-effect modeling (NLME). Twenty Caracu × Nellore (CN) and 10 Nellore (NL) cows were inseminated to Red Angus bulls, and 10 Angus × Nellore (AN) were bred to Canchim bulls. Cows were evaluated from just after calving (25 ± 11 d) to weaning (220 d). Milk yield was estimated by weighing calves before and after suckling (WSW) and by machine milking (MM) methods at 25, 52, 80, 109, 136, 164, 193, and 220 ± 11 d of lactation. Brody and simple linear equations were consecutively fi tted to the data and compared using information criteria. For the Brody equation, a NLME model was used to estimate all lactation profiles incorporating different sources of variation (calf sex and breed of cow, cow as a nested random effect, and within cow auto-correlation). The CV for the MM method (29%) was less than WSW (45%). Consequently, the WSW method was responsible for reducing the variance about 1.5 times among individuals, which minimized the ability to detect differences among cows. As a result, only milk yield MM data were used in the NLME models. The Brody equation provided the best fi t to this dataset, and inclusion of a continuous autoregressive process improved fi t (P < 0.01). Milk, energy and protein yield at the beginning of lactation were affected by cow genotype and calf sex (P < 0.001). The exponential decay of the lactation curves was affected only by genotype (P < 0.001). Angus × Nellore cows produced 15 and 48% more milk than CN and NL during the trial, respectively (P < 0.05). Caracu × Nellore cows produced 29% more milk than NL (P < 0.05). The net energy and net protein requirements for milk yield followed a similar ranking. Male calves stimulated their dams to produce 11.7, 11.4, and 11.9% more milk, energy and protein, respectively (P < 0.05). The MM method is better than the WSW technique to detect genetic or environmental differences in milk yield among beef cows. The data obtained by the MM method and analyzed by NLME models allows the inclusion of fi xed effects, random effects and an autoregressive process in lactation equations to describe lactation curves and net energy and protein requirements. The NLME is a powerful tool to describe differences in the secretion of milk due to heterosis and cell mammary external stimulus in beef cows. MenosThe objective of this study was to evaluate methods to predict the secretion of milk and net energy and protein requirements of beef cows (Bos indicus and B. taurus) after approximately 1 mo postpartum using nonlinear mixed-effect modeling (NLME). Twenty Caracu × Nellore (CN) and 10 Nellore (NL) cows were inseminated to Red Angus bulls, and 10 Angus × Nellore (AN) were bred to Canchim bulls. Cows were evaluated from just after calving (25 ± 11 d) to weaning (220 d). Milk yield was estimated by weighing calves before and after suckling (WSW) and by machine milking (MM) methods at 25, 52, 80, 109, 136, 164, 193, and 220 ± 11 d of lactation. Brody and simple linear equations were consecutively fi tted to the data and compared using information criteria. For the Brody equation, a NLME model was used to estimate all lactation profiles incorporating different sources of variation (calf sex and breed of cow, cow as a nested random effect, and within cow auto-correlation). The CV for the MM method (29%) was less than WSW (45%). Consequently, the WSW method was responsible for reducing the variance about 1.5 times among individuals, which minimized the ability to detect differences among cows. As a result, only milk yield MM data were used in the NLME models. The Brody equation provided the best fi t to this dataset, and inclusion of a continuous autoregressive process improved fi t (P < 0.01). Milk, energy and protein yield at the beginning of lactation were affected by cow genotype... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bovino de corte; Desempenho animal. |
Thesagro: |
Curva de Lactação; Nutrição Animal; Vaca. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03344naa a2200253 a 4500 001 1948644 005 2013-02-07 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aALBERTINI, T. Z. 245 $aA methodological approach to estimate the lactation curve and net energy and protein requirements of beef cows using nonlinear mixed-effects modeling.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aThe objective of this study was to evaluate methods to predict the secretion of milk and net energy and protein requirements of beef cows (Bos indicus and B. taurus) after approximately 1 mo postpartum using nonlinear mixed-effect modeling (NLME). Twenty Caracu × Nellore (CN) and 10 Nellore (NL) cows were inseminated to Red Angus bulls, and 10 Angus × Nellore (AN) were bred to Canchim bulls. Cows were evaluated from just after calving (25 ± 11 d) to weaning (220 d). Milk yield was estimated by weighing calves before and after suckling (WSW) and by machine milking (MM) methods at 25, 52, 80, 109, 136, 164, 193, and 220 ± 11 d of lactation. Brody and simple linear equations were consecutively fi tted to the data and compared using information criteria. For the Brody equation, a NLME model was used to estimate all lactation profiles incorporating different sources of variation (calf sex and breed of cow, cow as a nested random effect, and within cow auto-correlation). The CV for the MM method (29%) was less than WSW (45%). Consequently, the WSW method was responsible for reducing the variance about 1.5 times among individuals, which minimized the ability to detect differences among cows. As a result, only milk yield MM data were used in the NLME models. The Brody equation provided the best fi t to this dataset, and inclusion of a continuous autoregressive process improved fi t (P < 0.01). Milk, energy and protein yield at the beginning of lactation were affected by cow genotype and calf sex (P < 0.001). The exponential decay of the lactation curves was affected only by genotype (P < 0.001). Angus × Nellore cows produced 15 and 48% more milk than CN and NL during the trial, respectively (P < 0.05). Caracu × Nellore cows produced 29% more milk than NL (P < 0.05). The net energy and net protein requirements for milk yield followed a similar ranking. Male calves stimulated their dams to produce 11.7, 11.4, and 11.9% more milk, energy and protein, respectively (P < 0.05). The MM method is better than the WSW technique to detect genetic or environmental differences in milk yield among beef cows. The data obtained by the MM method and analyzed by NLME models allows the inclusion of fi xed effects, random effects and an autoregressive process in lactation equations to describe lactation curves and net energy and protein requirements. The NLME is a powerful tool to describe differences in the secretion of milk due to heterosis and cell mammary external stimulus in beef cows. 650 $aCurva de Lactação 650 $aNutrição Animal 650 $aVaca 653 $aBovino de corte 653 $aDesempenho animal 700 1 $aMEDEIROS, S. R. de 700 1 $aTORRES JUNIOR, R. A. de A. 700 1 $aZOCHI, S. S. 700 1 $aOLTJEN, J. W. 700 1 $aSTRATHE, A. B. 700 1 $aLANNA, D. P. D. 773 $tJournal of Animal Science$gv.90, n.11, p.3867-3878, Nov. 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|