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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
18/11/2009 |
Data da última atualização: |
19/03/2013 |
Autoria: |
GODOY, C. V.; SILVA, L. H. C. P. da; UTIAMADA, C. M.; SIOUERI, F. V.; LOPES. I. de O. N.; ROESE, A. D.; MACHADO, A. Q.; FORCELINI, C. A.; PIMENTA, C. B.; NUNES, C. D. M.; CASSETARI NETO, D.; JACCOUD FILHO, D. S.; FORNAROLLI, D. A.; MIGUEL-WRUCK, D.S.; RAMOS JUNIOR, E. U.; BORGES, E. P.; JULIATTI, F. C.; FEKSA, H. R.; CAMPOS, H. D.; NUNES JUNIOR, J.; SILVA, J. R. C.; COSTAMILAN, L. M.; CARNEIRO, L. C.; SATO, L. N.; CANTERI, M. G.; ITO, M. A.; IAMAMOTO, M. M.; ITO, M. F.; MEYER, M. C.; COSTA, M. J. N. da; DIAS, M. D.; MARTINS, M. C.; LOPES, P. V. L.; SOUZA, P. I. M.; BARROS, R.; BALARDIN, R. S.; IGARASHI, S.; SILVA, S. A. da; FURLAN, S. H.; CARLIN, V. J. |
Título: |
Eficiência de fungicidas para controle da ferrugem asiática da soja, Phakopsora pachyrhizi, na safra 2008/09. Resultados sumarizados dos ensaios cooperativos. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Londrina: Embrapa Soja, 2009 |
Páginas: |
11 p. |
Série: |
(Embrapa Soja. Circular técnica, 69). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Material e método; Resultados; Discussão. |
Thesagro: |
Controle Químico; Defesa Vegetal; Doença Fúngica; Fungo; Pesticida; Phakopsora Pachyrhizi; Soja. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
30/03/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
FERREIRA, L. F.; FIGUEIREDO, L. P.; MARTINS, M. A.; LUVIZARO, L. B.; bLARA, B. R. B.; OLIVEIRA, C. R.; GUIMARÃES JUNIOR, M.; TONOLI, G. H. D.; DIAS, M. V. |
Afiliação: |
MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA. |
Título: |
Active coatings of thermoplastic starch and chitosan with alpha-tocopherol/bentonite for special green coffee beans. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Biological Macromolecules, v. 170, 2021. |
Páginas: |
810 - 819 |
ISSN: |
0141-8130 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.12.199 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The quality of green coffee beans (GCBs) is possibly affected by storage conditions. Edible polymer coatings for GCBs can help preserve flavors and improve shelf life of GCBs. This study aimed to incorporate α-tocopherol, a powerful antioxidant, in thermoplastic starch [TPS] and chitosan [TPC] and determined the best cavitation energy (960–3840 J·mL−1 ) using an ultrasonic probe. Then, we evaluated the incorporation of bentonite (0% and 2% m/ m) and α-tocopherol (0% and 10% m/m) in the best energy cavitation/biopolymer combination. The TPS and TPC coatings demonstrated good adherence to the GCBs, measured by surface energy. The dispersion of α-tocopherol in TPC, with cavitation energy 960 J·mL−1 , promoted greater stability (greater zeta potential), thereby increasing antioxidant activity by 28% compared to TPS, therefore, was selected for a second stage. Incorporation of 2% bentonite into the TPC, with 10% α-tocopherol, resulted in a 3.7 × 10−10 g·m−1 ·s−1 ·Pa−1 water vapor permeability, which is satisfactory for prevented of moisture gain during storage. The compressive load showed values of 375 N to the non-coated GCB and around 475 N with the insertion of coatings to the GCB. Thus, a TPC/α-tocopherol/ bentonite combination, dispersed with 960 J·mL−1 energy, was highly effective in the development of biopolymeric coatings for the GCBs. |
Palavras-Chave: |
Cavitation energy; Ultrasonic probe; WVP; XRD. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02305naa a2200301 a 4500 001 2130989 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0141-8130 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.12.199$2DOI 100 1 $aFERREIRA, L. F. 245 $aActive coatings of thermoplastic starch and chitosan with alpha-tocopherol/bentonite for special green coffee beans.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a810 - 819 520 $aThe quality of green coffee beans (GCBs) is possibly affected by storage conditions. Edible polymer coatings for GCBs can help preserve flavors and improve shelf life of GCBs. This study aimed to incorporate α-tocopherol, a powerful antioxidant, in thermoplastic starch [TPS] and chitosan [TPC] and determined the best cavitation energy (960–3840 J·mL−1 ) using an ultrasonic probe. Then, we evaluated the incorporation of bentonite (0% and 2% m/ m) and α-tocopherol (0% and 10% m/m) in the best energy cavitation/biopolymer combination. The TPS and TPC coatings demonstrated good adherence to the GCBs, measured by surface energy. The dispersion of α-tocopherol in TPC, with cavitation energy 960 J·mL−1 , promoted greater stability (greater zeta potential), thereby increasing antioxidant activity by 28% compared to TPS, therefore, was selected for a second stage. Incorporation of 2% bentonite into the TPC, with 10% α-tocopherol, resulted in a 3.7 × 10−10 g·m−1 ·s−1 ·Pa−1 water vapor permeability, which is satisfactory for prevented of moisture gain during storage. The compressive load showed values of 375 N to the non-coated GCB and around 475 N with the insertion of coatings to the GCB. Thus, a TPC/α-tocopherol/ bentonite combination, dispersed with 960 J·mL−1 energy, was highly effective in the development of biopolymeric coatings for the GCBs. 653 $aCavitation energy 653 $aUltrasonic probe 653 $aWVP 653 $aXRD 700 1 $aFIGUEIREDO, L. P. 700 1 $aMARTINS, M. A. 700 1 $aLUVIZARO, L. B. 700 1 $abLARA, B. R. B. 700 1 $aOLIVEIRA, C. R. 700 1 $aGUIMARÃES JUNIOR, M. 700 1 $aTONOLI, G. H. D. 700 1 $aDIAS, M. V. 773 $tInternational Journal of Biological Macromolecules$gv. 170, 2021.
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