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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  16/05/2018
Data da última atualização:  11/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, E. U. C. da; SANTOS, J. C. B. dos; AZEVEDO, A. C. de; ARAUJO FILHO, J. C. de; CORRÊA, M. M.; NEVES, L. V. de M. W.; VIDAL-TORRADO, P.; SOUZA-JÚNIOR, V. S. de.
Afiliação:  EDIVAN UCHÔA CAVALCANTI DA COSTA, UFRPE; JEAN CHEYSON BARROS DOS SANTOS, UFRPE; ANTONIO CARLOS DE AZEVEDO, ESALQ-USP; JOSE COELHO DE ARAUJO FILHO, CNPS; MARCELO METRI CORRÊA, UFRPE; LAÉRCIO VIEIRA DE MELO WANDERLEY NEVES, UFRPE; PABLO VIDAL-TORRADO, ESALQ-USP; VALDOMIRO SEVERINO DE SOUZA-JÚNIOR, UFRPE.
Título:  Mineral alteration and genesis of Al-rich soils derived from conglomerate deposits in Cabo Basin, NE Brazil.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Catena, v. 167, p. 198-211, Aug. 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.catena.2018.04.039
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the Cabo Basin, NE Brazil, conglomerates have given rise to soils with attributes that are rarely observed in humid tropical climates and remain relatively unknown within the scientific community. These soils have high levels of Al in the exchangeable phase, diminishing their agricultural and environmental potential in an underdeveloped region of great socioeconomic importance. This paper presents the mineralogy and genesis of soils derived from conglomerates on a slope in the Cabo Basin, with the aim of meeting the demand for studies on Al-rich soils. Three soils were classified, morphologically described and sampled for the accomplishment of chemical, physical and mineralogical analyses, including the main exchangeable cations content, mineralogy of the sand, silt and clay fraction, differentiation of the Fe and Al forms, mineral micromorphology and chemical composition of mineral species. In addition, chemical and physical attributes were used in multivariate analyses. The soil mineralogy is associated with the weathering evolution of three mineralogical zones identified in the Cr horizons. Pathways of alteration followed by feldspars and micas resulted in kaolinite, smectite and hydroxy-Al interlayered smectite formation (argilification). The susceptibility of the conglomerate to weathering, constant releases of Al from the structure of aluminous minerals, low contents of exchangeable bases and consequent low pH values (<5.3) were associated with high levels of exchan... Mostrar Tudo
Thesagro:  Alumínio; Hidróxido de Alumínio; Solo.
Thesaurus Nal:  Aluminum hydroxide; Exchangeable aluminum; Hydroxy-interlayered minerals; Saprolite; Smectite; Soil.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS19878 - 1UPCAP - DD2018.00145
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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  11/01/2022
Data da última atualização:  05/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  PASKO, R. Z.; TIMM, T. G.; LIMA, G. G. de; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; HENRIQUES, G. S.; TAVARES, L. B. B.
Afiliação:  RAFAELY ZENNI PASKO, FURB; THAYNÃ GONÇALVES TIMM, FURB; GABRIEL GOETTEN DE LIMA, Athlone Institute of Technology; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; EDSON ALVES DE LIMA, CNPF; GILBERTO SIMEONE HENRIQUES, UFMG; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, FURB.
Título:  In vivo evaluation and nutritional quality of by-products subjected to solid-state fermentation using shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes (Agaricomycetes).
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  International Journal of Medicinal Mushrooms, v. 24, n. 1, p. 53-66, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluates the nutritional quality and in vivo biological activity of a peach palm by-product food ingredient processed via solid-state fermentation by shiitake culinary-medicinal mushroom, Lentinula edodes. The group of Wistar rats that consumed this diet had higher total dietary fiber content, digestibility, rate of protein quality, and protein efficiency. They also presented a late and softer insulinemic peak with an increase in the glycemic index, demonstrating amino acid limitation but with a feasible matrix as a complement protein. Discrete variation on total cholesterol and triglycerides was observed with a reduction in lipid profile, attributed to its high dietary fiber content. Lipids from within the liver and stool revealed that the fermented diet contained the lowest rates of fat in the liver and, consequently, the highest elimination compared to the other control diets. The serum lipid profile suggests a positive modulation of this diet, and that it has good nutritional quality with the potential to positively influence glycemic and lipid profiles.
Palavras-Chave:  Agroindustrial wastes; Cogumelo medicinal; Eficiência proteica; Medicinal mushrooms; Protein efficiency.
Thesagro:  Biotecnologia; Lentinula Edodes; Nutrição Humana; Resíduo Agrícola.
Thesaurus NAL:  Biotechnology; Human nutrition.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF57997 - 1UPCAP - DD
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