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Registros recuperados : 45 | |
21. | | CASALI, C. A.; KAMINSKI, J.; SANTOS, D. R. dos; BRUNETTO, G.; CASALI, A. V.; TIECHER, T.; SANTOS, J. dos; MELO, G. W. B. de; FURLANETTO, V. Estimativa da acidez potencial em solos da Serra Gaúcha. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 4., 2006, Bento Gonçalves. Resumos. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2006. p. 15 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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22. | | CERETTA, C. A.; LORENSINI, F.; BRUNETTO, G.; GIROTTO, E.; GATIBONI, L. C.; LOURENZI, C. R.; TIECHER, T, L.; CONTI, L. de; TRENTIN, G.; MIOTTO, A. Frações de fósforo no solo após sucessivas aplicações de dejetos de suínos em plantio direto. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 6, p. 593-602, jun. 2010 Título em inglês: Phosphorus fractions in soil after sucessive pig slurry applications in no?tillage system. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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23. | | BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MIOTTO, A.; GIROTTO, E.; TIECHER, T. L.; DE CONTI, L.; TRINDADE, M. M.; MELO, G. W. B. de. Nível crítico de nutrientes no solo para videira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 4 p. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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24. | | TRENTIN, G.; BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; MOSER, G.; CONTI, L. DE; TIECHER, T.; MIOTTO, A. Uso do SPAD no diagnóstico do teor total de nitrogênio na folha em videiras submetidas à adubação nitrogenada na Serra Gaúcha do Rio Grande do Sul. In: CONGRESS745ASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009. 1 CD ROM. p. 745. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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25. | | LORENSINI, F.; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; MIOTTO, A.; TIECHER, T.; DE CONTI, L.; TRINDADE, M. M.; MOSER, G. R. Z.; CELLA, C.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. D. Resposta da videira à adubação nitrogenada na forma de composto orgânico e mineral na Região da Campanha do Rio Grande do Sul. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 3., 2009, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2009. p. 20. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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26. | | TIECHER, T.; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; MIOTTO, A.; LORENSINI, F.; DE CONTI, L.; TRINDADE, M. M.; MOSER, G. R. Z.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de. Resposta das videiras à adubação nitrogenada na Campanha do Rio Grande do Sul. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 3., 2009, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2009. p. 52. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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27. | | SOMAVILLA, L. M.; SIMEÃO, D. G.; TIECHER, T. L.; HAMMERSCHIMITT, R. K.; OLIVEIRA, J. M. S. de; MAYER, N. A.; PAVANELLO, E. P.; TRENTIN, E.; BELLES, S. W.; BRUNETTO, G. Structural changes in roots of peach rootstock cultivars grown in soil with high zinc content. Scientia Horticulturae, v. 237, p. 1-10, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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28. | | AMBROSINI, V. G.; ROSA, D. J.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; CELLA, C.; SIMÃO, D. G.; SILVA, L. S. da; SANTOS, H. P. dos; TOSELLI, M.; TIECHER, T. L.; BRUNETTO, G. High copper content in vineyard soils promotes modifications in photosynthetic parameters and morphological changes in the root system of "Red Niagara" plantlets. Plant Physiology and Biochemistry, v. 128, p. 89-98, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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29. | | BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; VIEIRA, R. C. B.; LOURENZI, C. R.; TIECHER, T. L.; LORENSINI, F.; CONTI, L. De. Influência do clima na fenologia e maturação da cultivar Chardonnay em sub-regiões da Serra Gaúcha. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 6.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 2., 2008, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2008. p. 16. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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30. | | BRUNETTO, G.; CIOTTA, M. N.; STE, P. B.; COMIN, J. J.; NAVA, G.; SALUME, J. A.; LOURENZI, C. R.; LOOS, A.; ROZANE, D. E.; TIECHER, T.; GATIBONI, L. C.; PASA, M. da S.; STEFANELLO, L.; PAULA, B. V. de. Respostas de pereiras à adubação nitrogenada, fosfatada e potássica In: CIOTTA, M.N.; BRUNETTO, G.; COMIN, J.; PASA, M.S.; SETE, P.B (orgs.). Workshop sobre frutificação e adubação de pereiras, 1.; Florianópolis, SC: Epagri, 2017. 120p. (Documentos 276) p. 69-86 Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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31. | | MARQUES, A. C. R.; TIECHER, T. L.; CONTI, L. de; SILVA, I. C. B. S.; TRENTIN, E.; MARCHEZAN, C.; MIOTTO, A.; GIROTTO, E.; FERREIRA, P. A. A.; LOURENZI, C. R.; MELO, G. W. B. de; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G. Contaminação de solos em vinhedos e pomares: valores de referência no solo e em plantas e estratégias de mitigação. In: BRUNETTO, G.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; TASSINARI, A.; KRUG, A. V.; MARQUES, A. C. R.; PAULA, B. V. DE; MARCHEZAN, C.; BETEMPS, D. L.; TRENTIN, E.; SILVA, I. B. DA; SILVA, L. O. S. DA (ed.). Atualização sobre calagem e adubação em frutíferas. Porto Alegre: NRS-SBCS: Gráfica e Editora RJR, 2020. p. 261-276. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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32. | | TRENTIN, G.; BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; MIOTTO, A.; LOURENZI, C.; LOURENSINI, F.; MOSER, G. R. Z.; DE CONTI, L.; TIECHER, T.; CELLA, C.; GATIBONI, L. C.; MORAES FILHO, A. S. Estabelecimento de nível crítico de nutrientes no solo e no tecido em viníferas na região sul do Brasil. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 12., 2009, [Montevideo]. [Anais...] [Montevideo]: Asociación de Enólogos del Uruguay, 2009. Não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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33. | | DE CONTI, L.; MELO, G. W. B. de; CERETTA, C. A.; TAROUCO, C. P.; MARQUES, A. C. R.; NICOLOSO, F. T.; TASSINARI, A.; TIECHER, T. L.; CESCO, S.; MIMMO, T.; BRUNETTO, G. Photosynthesis and growth of young grapevines intercropped with native grasses in soils contaminated with copper. Acta Horticulturae, v. 1217, p. 179-184, 2018. Publicado no ISHS Acta Horticulturae 1217: VIII International Symposium on Mineral Nutrition of Fruit Crops, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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34. | | BRUBNETTO, G.; TIECHER, T. L.; HAMMERSHMITT, R. K.; FACCO, D. B.; FERREIRA, P. A. A.; CONTI. L. de; SILVA, L. O. S.; MAYER, N. A.; ANTUNES, L. E. C.; CESCO, S.; MIMMO, T. Peach rootstock tolerance to excess zinc in sandy acidic soil. Acta Horticulturae, v. 1217, p. 75-82, 2018. Publicado no ISHS Acta Horticulturae 1217: VIII International Symposium on Mineral Nutrition of Fruit Crops Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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35. | | BRUNETTO, G.; TIECHER, T. L.; HAMMERSCHMITT, R. K.; BASSO FACO, D.; FERREIRA, P. A. A.; DECONTI, L.; OLIVEIRA, S. da S. L.; MAYER, N. A.; ANTUNES, L. E. C.; CESSO, S.; MIMMO, T. Peach rootstock tolerance to excess zinc in sandy acidic soil. In: SYMPOSIUM ON MINERAL NUTRITION OF FRUIT CROPS, 8., 2017, Bolzano. Book of Abstract. Bolzano, Italyl: ISHS, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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36. | | MOSER, G. R. Z.; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; MIOTTO, A.; LORENSINI, F.; DE CONTI, L.; TRINDADE, M. M.; TIECHER, T.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; DOMINGUES, F. Nível crítico de nutrientes em videiras cultivadas na região da Campanha do Rio Grande do Sul. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 3., 2009, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2009. p. 24. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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37. | | MAIA, A. J.; NASCIMENTO, R. C.; SILVA, Y. J. A. B. da; NASCIMENTO, C. W. A. do; MENDES, W. de S.; VERAS NETO, J. G.; ARAUJO FILHO, J. C. de; TIECHER, T.; SILVA, Y. J. A. B. da. Near-infrared spectroscopy for prediction of potentially toxic elements in soil and sediments from a semiarid and coastal humid tropical transitional river basin. Microchemical Journal, v. 179, 107544, Aug. 2022. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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38. | | DE CONTI. L.; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; MIOTTO, A.; LORENSINI, F.; TIECHER, T.; TRINDADE, M. M.; MOSER, G. R. Z.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; CHAVARRIA, G. Teor de nitrogênio total em folhas de videira usando o SPAD. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 3., 2009, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2009. p. 31. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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39. | | MIOTTO, A.; BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; LOURENZI, C.; LOURESINI, F.; MOSER, G. R. Z.; DE CONTI, L.; TIECHER, T.; CELLA, C.; GIULIANI, A. F.; BASSO, A. Uso do SPAD na estimativa do estado nutricional de videiras no Rio Grande do Sul, Brasil. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 12., 2009, [Montevideo]. [Anais...] [Montevideo]: Asociación de Enólogos del Uruguay, 2009. Não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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40. | | HAMMERSCHMITT, R. K.; TIECHER, T. L.; FACCO, D. B.; SILVA, L. O. S.; SCHWALBERT, R.; DERESCHER, G. L.; TRENTIN, E.; SOMAVILLA, L. M.; KULMANN, M. S. S.; SILVA, I. C. B.; TAROUCO, C. P.; NICOLOSO, F. T.; TIECHERE, T.; MAYER, N. A.; KRUG, A. V.; BRUNETTO, G. Copper and zinc distribution and toxicity in ´Jade´/ ´Genovesa´ young peach tree. Scientia Horticulturae, v. 259, 108763, Jan. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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Registros recuperados : 45 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
09/01/2019 |
Data da última atualização: |
25/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
DE CONTI, L.; MELO, G. W. B. de; CERETTA, C. A.; TAROUCO, C. P.; MARQUES, A. C. R.; NICOLOSO, F. T.; TASSINARI, A.; TIECHER, T. L.; CESCO, S.; MIMMO, T.; BRUNETTO, G. |
Afiliação: |
LESSANDRO DE CONTI, Department of Soil Science, Center of Rural Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; CARLOS ALBERTO CERETTA, Department of Soils of the Federal University of Santa Maria, Brazil; CAMILA PELIGRINOTTI TAROUCO, 3Department of Biology, Center of Natural and Exact Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; ANDERSON CESAR RAMOS MARQUES, Federal University of Santa Maria, Brazil; FERNANDO T. NICOLOSO, Department of Biology, Center of Natural and Exact Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; ADRIELE TASSINARI, 1Department of Soil Science, Center of Rural Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; TADEU LUIS TIECHER, 1Department of Soil Science, Center of Rural Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; STEFANO CESCO, Faculty of Science and Technology, Free University of Bolzano, Piazza Universita 5, 39100, Bolzano, Italy; TANJA MIMMO, Faculty of Science and Technology, Free University of Bolzano, Piazza Universita 5, 39100, Bolzano, Italy; GUSTAVO BRUNETTO, Departament of Soil Science, Federal University of Santa Maria, 97105-900, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazi. |
Título: |
Photosynthesis and growth of young grapevines intercropped with native grasses in soils contaminated with copper. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Horticulturae, v. 1217, p. 179-184, 2018. Publicado no ISHS Acta Horticulturae 1217: VIII International Symposium on Mineral Nutrition of Fruit Crops, 2018. |
DOI: |
10.17660/ActaHortic.2018.1217.23 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
High copper (Cu) contents in vineyard soils due to long-term foliage-defense program based on Cu-containing fungicides may cause physiological and nutritional disorders in young grapevines, limiting plant growth and in some cases also compromising plant survival. This problem is particularly evident in viticultural areas of southern Brazil. Therefore, the study aimed to assess if the intercropping of grapevines with native grasses of southern Brazil can contribute to limit the soil Cu availability and thus the onset of toxicity symptoms (i.e., impairment of photosynthetic and growth parameters). In order to do this, we collected soil samples in the natural grassland of the Pampa Biome (southern Brazil). The samples were air-dried, the acidity, phosphorus and potassium levels were corrected and the samples were consequently incubated. We used three Cu levels ? control (i.e., no Cu addition), 40 and 80 mg Cu kg-1. Such Cu levels are normally found in vineyard soils of the region. The experimental design was completely randomized with three replications. At each Cu level, we set up three combinations of monocropping (Grapevine), and intercropping with Paspalum plicatulum Michx. (Grapevine + Paspalum plicatulum) and Axonopus affinis Chase (Grapevine + Axonopus affinis). In the intercropped treatments, two grass seedlings were transplanted into each experimental unit, 35 days before transplanting the grapevines. The experiment was conducted for 70 days. At 41 days after transplanting the grapevines, gas exchange (IRGA) was measured. At 70 days, plant height and total dry matter yield were determined and the relative growth rate was quantified. The addition of Cu caused phytotoxicity in the single crop (Grapevine), reducing photosynthetic carbon assimilation and plant growth. The cultivation of young grapevines intercropped with native grasses, especially Paspalum plicatulum Michx., promoted the growth of the grapevines in the control soil as well as in the moderately Cu-contaminated soils. This indicates that maintaining native vegetation in young vineyards can reduce Cu toxicity to transplanted grapevines. Keywords: cover crops, phytotoxicity, heavy metals, biome pampa, Vitis vinifera MenosHigh copper (Cu) contents in vineyard soils due to long-term foliage-defense program based on Cu-containing fungicides may cause physiological and nutritional disorders in young grapevines, limiting plant growth and in some cases also compromising plant survival. This problem is particularly evident in viticultural areas of southern Brazil. Therefore, the study aimed to assess if the intercropping of grapevines with native grasses of southern Brazil can contribute to limit the soil Cu availability and thus the onset of toxicity symptoms (i.e., impairment of photosynthetic and growth parameters). In order to do this, we collected soil samples in the natural grassland of the Pampa Biome (southern Brazil). The samples were air-dried, the acidity, phosphorus and potassium levels were corrected and the samples were consequently incubated. We used three Cu levels ? control (i.e., no Cu addition), 40 and 80 mg Cu kg-1. Such Cu levels are normally found in vineyard soils of the region. The experimental design was completely randomized with three replications. At each Cu level, we set up three combinations of monocropping (Grapevine), and intercropping with Paspalum plicatulum Michx. (Grapevine + Paspalum plicatulum) and Axonopus affinis Chase (Grapevine + Axonopus affinis). In the intercropped treatments, two grass seedlings were transplanted into each experimental unit, 35 days before transplanting the grapevines. The experiment was conducted for 70 days. At 41 days after transplan... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Biome pampa; Grapevines; Growth; Native grasses; Soils contaminated; Young grapevines. |
Thesagro: |
Vitis Vinifera. |
Thesaurus NAL: |
Copper; Cover crops; Heavy metals; Photosynthesis; Phytotoxicity. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190112/1/Photosynthesis-and-growth-of-young-grapevines.pdf
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Marc: |
LEADER 03446naa a2200397 a 4500 001 2103441 005 2022-01-25 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.17660/ActaHortic.2018.1217.23$2DOI 100 1 $aDE CONTI, L. 245 $aPhotosynthesis and growth of young grapevines intercropped with native grasses in soils contaminated with copper.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aHigh copper (Cu) contents in vineyard soils due to long-term foliage-defense program based on Cu-containing fungicides may cause physiological and nutritional disorders in young grapevines, limiting plant growth and in some cases also compromising plant survival. This problem is particularly evident in viticultural areas of southern Brazil. Therefore, the study aimed to assess if the intercropping of grapevines with native grasses of southern Brazil can contribute to limit the soil Cu availability and thus the onset of toxicity symptoms (i.e., impairment of photosynthetic and growth parameters). In order to do this, we collected soil samples in the natural grassland of the Pampa Biome (southern Brazil). The samples were air-dried, the acidity, phosphorus and potassium levels were corrected and the samples were consequently incubated. We used three Cu levels ? control (i.e., no Cu addition), 40 and 80 mg Cu kg-1. Such Cu levels are normally found in vineyard soils of the region. The experimental design was completely randomized with three replications. At each Cu level, we set up three combinations of monocropping (Grapevine), and intercropping with Paspalum plicatulum Michx. (Grapevine + Paspalum plicatulum) and Axonopus affinis Chase (Grapevine + Axonopus affinis). In the intercropped treatments, two grass seedlings were transplanted into each experimental unit, 35 days before transplanting the grapevines. The experiment was conducted for 70 days. At 41 days after transplanting the grapevines, gas exchange (IRGA) was measured. At 70 days, plant height and total dry matter yield were determined and the relative growth rate was quantified. The addition of Cu caused phytotoxicity in the single crop (Grapevine), reducing photosynthetic carbon assimilation and plant growth. The cultivation of young grapevines intercropped with native grasses, especially Paspalum plicatulum Michx., promoted the growth of the grapevines in the control soil as well as in the moderately Cu-contaminated soils. This indicates that maintaining native vegetation in young vineyards can reduce Cu toxicity to transplanted grapevines. Keywords: cover crops, phytotoxicity, heavy metals, biome pampa, Vitis vinifera 650 $aCopper 650 $aCover crops 650 $aHeavy metals 650 $aPhotosynthesis 650 $aPhytotoxicity 650 $aVitis Vinifera 653 $aBiome pampa 653 $aGrapevines 653 $aGrowth 653 $aNative grasses 653 $aSoils contaminated 653 $aYoung grapevines 700 1 $aMELO, G. W. B. de 700 1 $aCERETTA, C. A. 700 1 $aTAROUCO, C. P. 700 1 $aMARQUES, A. C. R. 700 1 $aNICOLOSO, F. T. 700 1 $aTASSINARI, A. 700 1 $aTIECHER, T. L. 700 1 $aCESCO, S. 700 1 $aMIMMO, T. 700 1 $aBRUNETTO, G. 773 $tActa Horticulturae$gv. 1217, p. 179-184, 2018. Publicado no ISHS Acta Horticulturae 1217: VIII International Symposium on Mineral Nutrition of Fruit Crops, 2018.
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