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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
16/12/2016 |
Data da última atualização: |
16/12/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ABREU, P. G. de; DALLA COSTA, O. A.; FEDDERN, V.; COLDEBELLA, A.; RAMOS, C. M. C. |
Afiliação: |
PAULO GIOVANNI DE ABREU, CNPSA; OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; VIVIAN FEDDERN, CNPSA; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; CLÓVIS MANOEL CARVALHO RAMOS, UNIVASF. |
Título: |
Geoestatistics applied to swine facilities equipped with evaporative cooling system. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 20, n.11, p. 1014-1019, 2016. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v20n11p1014-1019 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The purpose of this study was to evaluate the spatial variation of temperature, relative humidity and black globe humidity temperature (BGHT) index in growing-finishing swine facilities, with and without evaporative air cooler. The experiment was conducted in a 60 x 9 m facility containing 32 pens of 3.20 x 4.00 m each, divided into two sectors. The treatments were without evaporative air cooler (control) and with evaporative air cooler. Temperature and relative humidity data were collected weekly in two periods (morning and afternoon) at 32 different sampling points, encompassing the center of each pen and the outer perimeter of the facility. Animal performance variables were: feed intake, feed conversion, weight out of the nursery, slaughter weight, weight gain and daily weight gain. According to the results, the analyzed variables showed spatial dependence, with lower temperature and higher relative humidity in the evaporative air cooler environment. However, evaporative air cooler system provided better environment thermal conditions inside the facilities, lowering BGHT values, which were lower in the adiabatic cooling sector. Although thermal conditions were better in the air cooler environment, swine performance was not affected. Resumo: Objetivou-se, neste trabalho, avaliar a variação espacial da temperatura, umidade relativa e índice de temperatura de globo negro e umidade (ITGU) em instalações de suínos na fase de crescimento e terminação, com e sem resfriador de ar evaporativo. O experimento foi conduzido em uma edificação de 60 x 9 m, contendo 32 baias de 3,20 x 4,00 m cada uma, divididos em dois setores. Os tratamentos foram sem resfriador de ar evaporativo (controle) e com resfriador de ar evaporativo sendo os dados de temperatura e umidade relativa coletados semanalmente em dois períodos (manhã e tarde) em 32 pontos de amostragem diferentes abrangendo o centro de cada baia e o perímetro exterior das instalações. As variáveis de desempenho dos animais foram: consumo de ração, conversão alimentar, peso ao sair da creche, peso ao abate, ganho de peso e ganho de peso diário. Os resultados mostraram que as variáveis analisadas apresentaram dependência espacial com temperatura mais baixa e umidade do ar mais alta no setor com resfriador evaporativo. Desta forma, o resfriamento evaporativo melhorou as condições térmicas ambientais no interior da instalação, reduzindo os valores do ITGU, os quais foram menores no setor de resfriamento adiabático. Embora o conforto térmico do ambiente com resfriamento evaporativo tenha sido melhor, os suínos não responderam a esta melhoria, em termos de desempenho. MenosAbstract: The purpose of this study was to evaluate the spatial variation of temperature, relative humidity and black globe humidity temperature (BGHT) index in growing-finishing swine facilities, with and without evaporative air cooler. The experiment was conducted in a 60 x 9 m facility containing 32 pens of 3.20 x 4.00 m each, divided into two sectors. The treatments were without evaporative air cooler (control) and with evaporative air cooler. Temperature and relative humidity data were collected weekly in two periods (morning and afternoon) at 32 different sampling points, encompassing the center of each pen and the outer perimeter of the facility. Animal performance variables were: feed intake, feed conversion, weight out of the nursery, slaughter weight, weight gain and daily weight gain. According to the results, the analyzed variables showed spatial dependence, with lower temperature and higher relative humidity in the evaporative air cooler environment. However, evaporative air cooler system provided better environment thermal conditions inside the facilities, lowering BGHT values, which were lower in the adiabatic cooling sector. Although thermal conditions were better in the air cooler environment, swine performance was not affected. Resumo: Objetivou-se, neste trabalho, avaliar a variação espacial da temperatura, umidade relativa e índice de temperatura de globo negro e umidade (ITGU) em instalações de suínos na fase de crescimento e terminação, com e sem resfri... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bem-estar animal. |
Thesaurus Nal: |
Animal welfare. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03401naa a2200205 a 4500 001 2058827 005 2016-12-16 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v20n11p1014-1019$2DOI 100 1 $aABREU, P. G. de 245 $aGeoestatistics applied to swine facilities equipped with evaporative cooling system.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aAbstract: The purpose of this study was to evaluate the spatial variation of temperature, relative humidity and black globe humidity temperature (BGHT) index in growing-finishing swine facilities, with and without evaporative air cooler. The experiment was conducted in a 60 x 9 m facility containing 32 pens of 3.20 x 4.00 m each, divided into two sectors. The treatments were without evaporative air cooler (control) and with evaporative air cooler. Temperature and relative humidity data were collected weekly in two periods (morning and afternoon) at 32 different sampling points, encompassing the center of each pen and the outer perimeter of the facility. Animal performance variables were: feed intake, feed conversion, weight out of the nursery, slaughter weight, weight gain and daily weight gain. According to the results, the analyzed variables showed spatial dependence, with lower temperature and higher relative humidity in the evaporative air cooler environment. However, evaporative air cooler system provided better environment thermal conditions inside the facilities, lowering BGHT values, which were lower in the adiabatic cooling sector. Although thermal conditions were better in the air cooler environment, swine performance was not affected. Resumo: Objetivou-se, neste trabalho, avaliar a variação espacial da temperatura, umidade relativa e índice de temperatura de globo negro e umidade (ITGU) em instalações de suínos na fase de crescimento e terminação, com e sem resfriador de ar evaporativo. O experimento foi conduzido em uma edificação de 60 x 9 m, contendo 32 baias de 3,20 x 4,00 m cada uma, divididos em dois setores. Os tratamentos foram sem resfriador de ar evaporativo (controle) e com resfriador de ar evaporativo sendo os dados de temperatura e umidade relativa coletados semanalmente em dois períodos (manhã e tarde) em 32 pontos de amostragem diferentes abrangendo o centro de cada baia e o perímetro exterior das instalações. As variáveis de desempenho dos animais foram: consumo de ração, conversão alimentar, peso ao sair da creche, peso ao abate, ganho de peso e ganho de peso diário. Os resultados mostraram que as variáveis analisadas apresentaram dependência espacial com temperatura mais baixa e umidade do ar mais alta no setor com resfriador evaporativo. Desta forma, o resfriamento evaporativo melhorou as condições térmicas ambientais no interior da instalação, reduzindo os valores do ITGU, os quais foram menores no setor de resfriamento adiabático. Embora o conforto térmico do ambiente com resfriamento evaporativo tenha sido melhor, os suínos não responderam a esta melhoria, em termos de desempenho. 650 $aAnimal welfare 653 $aBem-estar animal 700 1 $aDALLA COSTA, O. A. 700 1 $aFEDDERN, V. 700 1 $aCOLDEBELLA, A. 700 1 $aRAMOS, C. M. C. 773 $tRevista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande$gv. 20, n.11, p. 1014-1019, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
25/06/2003 |
Data da última atualização: |
25/10/2018 |
Autoria: |
TELIS, V. R. N.; ROMANELLI, P. F.; GABAS, A. L.; ROMERO, J. T. |
Afiliação: |
VÂNIA REGINA NICOLETTI TELIS, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos; PEDRO FERNANDO ROMANELLI, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos; ANA LÚCIA GABAS, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos; JAVIER TELIS ROMERO, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos. |
Título: |
Salting kinetics and salt diffusivities in farmed Pantanal caiman muscle. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n. 4, p. 529-535, abr. 2003 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Cinética de salga e difusividades de sal em carne de jacaré do Pantanal criado em cativeiro. |
Conteúdo: |
The legal Pantanal caiman (Caiman crocodilus yacare) farming, in Brazil, has been stimulated and among meat preservation techniques the salting process is a relatively simple and low-cost method. The objective of this work was to study the sodium chloride diffusion kinetics in farmed caiman muscle during salting. Limited volumes of brine were employed, with salting essays carried at 3, 4 and 5 brine/muscle ratios, at 15%, 20% and 25% w/w brine concentrations, and brine temperatures of 10, 15 and 20oC. The analytical solution of second Fick's law considering one-dimensional diffusion through an infinite slab in contact with a well-stirred solution of limited volume was used to calculate effective salt diffusion coefficients and to predict the sodium chloride content in the fillets. A good agreement was obtained between the considered analytical model and experimental data. Salt diffusivities in fillets were found to be in the range of 0.47x10-10 to 9.62x10-10 m2/s. |
Palavras-Chave: |
brines; Caiman crocodilus yacare; preservação; preservation; processing; transferência de massa. |
Thesagro: |
Carne; Processamento; Salmoura. |
Thesaurus NAL: |
mass transfer; meat. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/24575/1/v38n04_529.pdf
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Marc: |
LEADER 01905naa a2200301 a 4500 001 1108988 005 2018-10-25 008 2003 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTELIS, V. R. N. 245 $aSalting kinetics and salt diffusivities in farmed Pantanal caiman muscle. 260 $c2003 500 $aTítulo em português: Cinética de salga e difusividades de sal em carne de jacaré do Pantanal criado em cativeiro. 520 $aThe legal Pantanal caiman (Caiman crocodilus yacare) farming, in Brazil, has been stimulated and among meat preservation techniques the salting process is a relatively simple and low-cost method. The objective of this work was to study the sodium chloride diffusion kinetics in farmed caiman muscle during salting. Limited volumes of brine were employed, with salting essays carried at 3, 4 and 5 brine/muscle ratios, at 15%, 20% and 25% w/w brine concentrations, and brine temperatures of 10, 15 and 20oC. The analytical solution of second Fick's law considering one-dimensional diffusion through an infinite slab in contact with a well-stirred solution of limited volume was used to calculate effective salt diffusion coefficients and to predict the sodium chloride content in the fillets. A good agreement was obtained between the considered analytical model and experimental data. Salt diffusivities in fillets were found to be in the range of 0.47x10-10 to 9.62x10-10 m2/s. 650 $amass transfer 650 $ameat 650 $aCarne 650 $aProcessamento 650 $aSalmoura 653 $abrines 653 $aCaiman crocodilus yacare 653 $apreservação 653 $apreservation 653 $aprocessing 653 $atransferência de massa 700 1 $aROMANELLI, P. F. 700 1 $aGABAS, A. L. 700 1 $aROMERO, J. T. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 38, n. 4, p. 529-535, abr. 2003
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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