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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  16/12/2016
Data da última atualização:  16/12/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ABREU, P. G. de; DALLA COSTA, O. A.; FEDDERN, V.; COLDEBELLA, A.; RAMOS, C. M. C.
Afiliação:  PAULO GIOVANNI DE ABREU, CNPSA; OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; VIVIAN FEDDERN, CNPSA; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; CLÓVIS MANOEL CARVALHO RAMOS, UNIVASF.
Título:  Geoestatistics applied to swine facilities equipped with evaporative cooling system.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 20, n.11, p. 1014-1019, 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v20n11p1014-1019
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The purpose of this study was to evaluate the spatial variation of temperature, relative humidity and black globe humidity temperature (BGHT) index in growing-finishing swine facilities, with and without evaporative air cooler. The experiment was conducted in a 60 x 9 m facility containing 32 pens of 3.20 x 4.00 m each, divided into two sectors. The treatments were without evaporative air cooler (control) and with evaporative air cooler. Temperature and relative humidity data were collected weekly in two periods (morning and afternoon) at 32 different sampling points, encompassing the center of each pen and the outer perimeter of the facility. Animal performance variables were: feed intake, feed conversion, weight out of the nursery, slaughter weight, weight gain and daily weight gain. According to the results, the analyzed variables showed spatial dependence, with lower temperature and higher relative humidity in the evaporative air cooler environment. However, evaporative air cooler system provided better environment thermal conditions inside the facilities, lowering BGHT values, which were lower in the adiabatic cooling sector. Although thermal conditions were better in the air cooler environment, swine performance was not affected. Resumo: Objetivou-se, neste trabalho, avaliar a variação espacial da temperatura, umidade relativa e índice de temperatura de globo negro e umidade (ITGU) em instalações de suínos na fase de crescimento e terminação, com e sem resfri... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bem-estar animal.
Thesaurus Nal:  Animal welfare.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA20808 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  25/06/2003
Data da última atualização:  25/10/2018
Autoria:  TELIS, V. R. N.; ROMANELLI, P. F.; GABAS, A. L.; ROMERO, J. T.
Afiliação:  VÂNIA REGINA NICOLETTI TELIS, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos; PEDRO FERNANDO ROMANELLI, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos; ANA LÚCIA GABAS, Universidade de São Paulo - USP/Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos; JAVIER TELIS ROMERO, Universidade Estadual Paulista - Unesp/Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos.
Título:  Salting kinetics and salt diffusivities in farmed Pantanal caiman muscle.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n. 4, p. 529-535, abr. 2003
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Cinética de salga e difusividades de sal em carne de jacaré do Pantanal criado em cativeiro.
Conteúdo:  The legal Pantanal caiman (Caiman crocodilus yacare) farming, in Brazil, has been stimulated and among meat preservation techniques the salting process is a relatively simple and low-cost method. The objective of this work was to study the sodium chloride diffusion kinetics in farmed caiman muscle during salting. Limited volumes of brine were employed, with salting essays carried at 3, 4 and 5 brine/muscle ratios, at 15%, 20% and 25% w/w brine concentrations, and brine temperatures of 10, 15 and 20oC. The analytical solution of second Fick's law considering one-dimensional diffusion through an infinite slab in contact with a well-stirred solution of limited volume was used to calculate effective salt diffusion coefficients and to predict the sodium chloride content in the fillets. A good agreement was obtained between the considered analytical model and experimental data. Salt diffusivities in fillets were found to be in the range of 0.47x10-10 to 9.62x10-10 m2/s.
Palavras-Chave:  brines; Caiman crocodilus yacare; preservação; preservation; processing; transferência de massa.
Thesagro:  Carne; Processamento; Salmoura.
Thesaurus NAL:  mass transfer; meat.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/24575/1/v38n04_529.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE24575 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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