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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte. |
Data corrente: |
29/03/2011 |
Data da última atualização: |
29/03/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SILVA, R. M. da; SOUZA, J. C. de; SILVA, L. O. C. da; MARÇAL, M. F.; BRITO, M. C. B.; FREITAS, J. A. de. |
Afiliação: |
Rosana Moreira da Silva, Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal – UFMS/Campo Grande.; Júlio Cesar de Souza, Professor Associado do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal (Campo Grande) – CPAQ/UFMS/Aquidauana; LUIZ OTAVIO CAMPOS DA SILVA, CNPGC; Mariela Ferreira Marçal, Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal – UFMS/Campo Grande.; Mirian Carla Becker Brito, Mestranda do Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal – UFMS/Campo Grande; José Antonio de Freitas, Professor Adjunto da UFPR – Campus Palotina, PR. |
Título: |
Parâmetros genéticos para características de crescimento de animais da raça Nelore criados na região da Mata e Agreste Nordestino. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científicos na zootecnia brasileira de vanguarda: anais. Salvador: SBZ, 2010. |
Páginas: |
3 p. |
Descrição Física: |
CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
R4565. |
Conteúdo: |
O trabalho objetivou estimar parâmetros genéticos para as características de pesos aos 205(P205), 365 (P365) e 550 (550) dias de idade e a tendência genética para P205, em uma população de animais Nelores nascidos entre 1975 a 2003 na região da Mata e Agreste, Brasil. Para tanto, utilizou-se de dados do convênio Embrapa/ABCZ, 14.284 pesos aos 205 dias (P205), 5.941 pesos aos 365 dias (P365) e 3.895 pesos aos 550 dias (P550). As estimativas de variâncias e co-variâncias foram obtidas por análises univariadas utilizando o programa MTDFREML. Como efeito fixo utilizou-se grupo de contemporâneos composto pela combinação estação (seca e águas), ano, sexo e fazenda; e, a idade da vaca (linear e quadrática). Como efeitos aleatórios utilizaram-se os efeitos aditivos direto e materno e também o efeito não correlacionado do ambiente permanente de vaca. As estimativas da herdabilidade direta foram 0,13 ± 0,03 para P205; 0,03 ± 0,02 para P365; e, 0,12 ± 0,04 para P550. As habilidades maternas foram 0,03 ± 0,02, 0,06 ± 0,04, 0,02 ± 0,06, para o P205, P365 e P550, respectivamente. Esses
resultados sugerem uma evolução positive do peso no período estudado. Para o P205 a tendência genética foi positive mostrando um crescimento do progresso genético. |
Palavras-Chave: |
Bovino de corte; Nelore. |
Thesagro: |
Melhoramento Genético Animal; Parâmetro Genético. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02187naa a2200253 a 4500 001 1883635 005 2011-03-29 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, R. M. da 245 $aParâmetros genéticos para características de crescimento de animais da raça Nelore criados na região da Mata e Agreste Nordestino. 260 $c2010 300 $a3 p.$cCD-ROM. 500 $aR4565. 520 $aO trabalho objetivou estimar parâmetros genéticos para as características de pesos aos 205(P205), 365 (P365) e 550 (550) dias de idade e a tendência genética para P205, em uma população de animais Nelores nascidos entre 1975 a 2003 na região da Mata e Agreste, Brasil. Para tanto, utilizou-se de dados do convênio Embrapa/ABCZ, 14.284 pesos aos 205 dias (P205), 5.941 pesos aos 365 dias (P365) e 3.895 pesos aos 550 dias (P550). As estimativas de variâncias e co-variâncias foram obtidas por análises univariadas utilizando o programa MTDFREML. Como efeito fixo utilizou-se grupo de contemporâneos composto pela combinação estação (seca e águas), ano, sexo e fazenda; e, a idade da vaca (linear e quadrática). Como efeitos aleatórios utilizaram-se os efeitos aditivos direto e materno e também o efeito não correlacionado do ambiente permanente de vaca. As estimativas da herdabilidade direta foram 0,13 ± 0,03 para P205; 0,03 ± 0,02 para P365; e, 0,12 ± 0,04 para P550. As habilidades maternas foram 0,03 ± 0,02, 0,06 ± 0,04, 0,02 ± 0,06, para o P205, P365 e P550, respectivamente. Esses resultados sugerem uma evolução positive do peso no período estudado. Para o P205 a tendência genética foi positive mostrando um crescimento do progresso genético. 650 $aMelhoramento Genético Animal 650 $aParâmetro Genético 653 $aBovino de corte 653 $aNelore 700 1 $aSOUZA, J. C. de 700 1 $aSILVA, L. O. C. da 700 1 $aMARÇAL, M. F. 700 1 $aBRITO, M. C. B. 700 1 $aFREITAS, J. A. de 773 $tIn: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científicos na zootecnia brasileira de vanguarda: anais. Salvador: SBZ, 2010.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Biblioteca |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
09/01/2014 |
Data da última atualização: |
26/03/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GALVANI, D. B.; PIRES, A. V.; SUSIN, I.; GOUVÊA, V. N.; BERNDT, A.; CHAGAS, L. J.; DÓREA, J. R. R.; ABDALLA, A. L.; TEDESCHI, L. O. |
Afiliação: |
DIEGO BARCELOS GALVANI, CNPC; Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz,” Universidade de São Paulo, Piracicaba, SP, 13418-900, Brazil; Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz,” Universidade de São Paulo, Piracicaba, SP, 13418-900, Brazil; Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz,” Universidade de São Paulo, Piracicaba, SP, 13418-900, Brazil; ALEXANDRE BERNDT, CPPSE; Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz,” Universidade de São Paulo, Piracicaba, SP, 13418-900, Brazil; Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz,” Universidade de São Paulo, Piracicaba, SP, 13418-900, Brazil; A. L. Abdalla, Laboratório de Nutrição Animal, Centro de Energia Nuclear na Agricultura, Universidade de São Paulo, Piracicaba, SP, 13416-000, Brazil; L. O. Tedeschi, Department of Animal Science, Texas A&M University, College Station. |
Título: |
Energy efficiency of growing ram lambs fed concentrate-based diets with different roughage sources. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Animal Science, Champaign, v. 92, n. 1, p. 250-263, Jan. 2014. |
DOI: |
doi:10.2527/jas2012-6017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Poor-quality roughages are widely used as fiber sources in concentrate-based diets for ruminants. Because roughage quality is associated with the efficiency of energy use in forage-based diets, the objective of this study was to determine whether differing the roughage source in concentrate-based diets could change the energy requirements of growing lambs. Eighty-four 1/2 Dorper × 1/2 Santa Inês ram lambs (18.0 ± 3.3 kg BW) were individually penned and divided into 2 groups according to primary source of dietary roughage: low-quality roughage (LQR; sugarcane bagasse) or medium-quality roughage (MQR; coastcross hay). Diets were formulated to be isonitrogenous (2.6% N) and to meet 20% of physically effective NDF. After a 10-d ad libitum adaptation period, 7 lambs from each group were randomly selected and slaughtered (baseline). Twenty-one lambs in each diet group were fed ad libitum and slaughtered at 25, 35, or 45 kg BW. The remaining 28 lambs (14 from each diet group) were submitted to 1 of 2 levels of feed restriction: 70% or 50% of the ad libitum intake. Retentions of body fat, N, and energy were determined. Additionally, 6 ram lambs (44.3 ± 5.6 kg BW) were kept in metabolic cages and used in a 6 × 6 Latin square experiment designed to establish the ME content of the 2 diets at the 3 levels of DM intake. There was no effect of intake level on diet ME content, but it was greater in the diet with LQR than in the diet with MQR (3.18 vs. 2.94 Mcal/kg, respectively; P < 0.01). Lambs fed the diet with LQR had greater body fat (g/kg of empty BW) and energy concentrations (kcal/kg of empty BW) because of a larger visceral fat deposition (P < 0.05). Using a low-quality roughage as a primary source of forage in a concentrate-based diet for growing lambs did not change NEm and the efficiency of ME use for maintenance, which averaged 71.6 kcal/kg(0.75) of shrunk BW and 0.63, respectively. On the other hand, the greater nonfibrous carbohydrate content of the diet with LQR resulted in a 17% better efficiency of ME use for gain (P < 0.01), which was associated with a greater partial efficiency of energy retention as fat (P < 0.01). This increased nutritional efficiency, however, should be viewed with caution because it is related to visceral fat deposition, a nonedible tissue. MenosAbstract: Poor-quality roughages are widely used as fiber sources in concentrate-based diets for ruminants. Because roughage quality is associated with the efficiency of energy use in forage-based diets, the objective of this study was to determine whether differing the roughage source in concentrate-based diets could change the energy requirements of growing lambs. Eighty-four 1/2 Dorper × 1/2 Santa Inês ram lambs (18.0 ± 3.3 kg BW) were individually penned and divided into 2 groups according to primary source of dietary roughage: low-quality roughage (LQR; sugarcane bagasse) or medium-quality roughage (MQR; coastcross hay). Diets were formulated to be isonitrogenous (2.6% N) and to meet 20% of physically effective NDF. After a 10-d ad libitum adaptation period, 7 lambs from each group were randomly selected and slaughtered (baseline). Twenty-one lambs in each diet group were fed ad libitum and slaughtered at 25, 35, or 45 kg BW. The remaining 28 lambs (14 from each diet group) were submitted to 1 of 2 levels of feed restriction: 70% or 50% of the ad libitum intake. Retentions of body fat, N, and energy were determined. Additionally, 6 ram lambs (44.3 ± 5.6 kg BW) were kept in metabolic cages and used in a 6 × 6 Latin square experiment designed to establish the ME content of the 2 diets at the 3 levels of DM intake. There was no effect of intake level on diet ME content, but it was greater in the diet with LQR than in the diet with MQR (3.18 vs. 2.94 Mcal/kg, respectively; ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Animal nutriton; Concentrate based; Energy retention; Fat retention; Gordura abdominal; Gordura visceral; Growing; Lamb; Nutritional supplements; Retenção de gordura; Roughage; Roughage sources; Supplementary feeding. |
Thesagro: |
Dieta; Forragem; Ganho de peso; Nutrição animal; Ovino; Suplemento concentrado; Volumosos. |
Thesaurus NAL: |
Diet; energy efficiency; Lambs; Sheep; visceral fat. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 03774naa a2200529 a 4500 001 1975700 005 2015-03-26 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $adoi:10.2527/jas2012-6017$2DOI 100 1 $aGALVANI, D. B. 245 $aEnergy efficiency of growing ram lambs fed concentrate-based diets with different roughage sources.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aAbstract: Poor-quality roughages are widely used as fiber sources in concentrate-based diets for ruminants. Because roughage quality is associated with the efficiency of energy use in forage-based diets, the objective of this study was to determine whether differing the roughage source in concentrate-based diets could change the energy requirements of growing lambs. Eighty-four 1/2 Dorper × 1/2 Santa Inês ram lambs (18.0 ± 3.3 kg BW) were individually penned and divided into 2 groups according to primary source of dietary roughage: low-quality roughage (LQR; sugarcane bagasse) or medium-quality roughage (MQR; coastcross hay). Diets were formulated to be isonitrogenous (2.6% N) and to meet 20% of physically effective NDF. After a 10-d ad libitum adaptation period, 7 lambs from each group were randomly selected and slaughtered (baseline). Twenty-one lambs in each diet group were fed ad libitum and slaughtered at 25, 35, or 45 kg BW. The remaining 28 lambs (14 from each diet group) were submitted to 1 of 2 levels of feed restriction: 70% or 50% of the ad libitum intake. Retentions of body fat, N, and energy were determined. Additionally, 6 ram lambs (44.3 ± 5.6 kg BW) were kept in metabolic cages and used in a 6 × 6 Latin square experiment designed to establish the ME content of the 2 diets at the 3 levels of DM intake. There was no effect of intake level on diet ME content, but it was greater in the diet with LQR than in the diet with MQR (3.18 vs. 2.94 Mcal/kg, respectively; P < 0.01). Lambs fed the diet with LQR had greater body fat (g/kg of empty BW) and energy concentrations (kcal/kg of empty BW) because of a larger visceral fat deposition (P < 0.05). Using a low-quality roughage as a primary source of forage in a concentrate-based diet for growing lambs did not change NEm and the efficiency of ME use for maintenance, which averaged 71.6 kcal/kg(0.75) of shrunk BW and 0.63, respectively. On the other hand, the greater nonfibrous carbohydrate content of the diet with LQR resulted in a 17% better efficiency of ME use for gain (P < 0.01), which was associated with a greater partial efficiency of energy retention as fat (P < 0.01). This increased nutritional efficiency, however, should be viewed with caution because it is related to visceral fat deposition, a nonedible tissue. 650 $aDiet 650 $aenergy efficiency 650 $aLambs 650 $aSheep 650 $avisceral fat 650 $aDieta 650 $aForragem 650 $aGanho de peso 650 $aNutrição animal 650 $aOvino 650 $aSuplemento concentrado 650 $aVolumosos 653 $aAnimal nutriton 653 $aConcentrate based 653 $aEnergy retention 653 $aFat retention 653 $aGordura abdominal 653 $aGordura visceral 653 $aGrowing 653 $aLamb 653 $aNutritional supplements 653 $aRetenção de gordura 653 $aRoughage 653 $aRoughage sources 653 $aSupplementary feeding 700 1 $aPIRES, A. V. 700 1 $aSUSIN, I. 700 1 $aGOUVÊA, V. N. 700 1 $aBERNDT, A. 700 1 $aCHAGAS, L. J. 700 1 $aDÓREA, J. R. R. 700 1 $aABDALLA, A. L. 700 1 $aTEDESCHI, L. O. 773 $tJournal of Animal Science, Champaign$gv. 92, n. 1, p. 250-263, Jan. 2014.
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Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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