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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, E. de A.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Imobilização de lipase de Aspergillus niger em suportes hidrofóbicos. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 10., 2018, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2018. p. 85. Editores técnicos: Daniel Souza Corrêa, Elaine Cristina Paris, Maria Alice Martins, Paulino Ribeiro Villas Boas, Wilson Tadeu Lopes da Silva. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68).

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2.Imagem marcado/desmarcadoCOUTINHO, T. C.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Hydroxyapatite nanoparticles modified with metal ions for xylanase immobilization. International Journal of Biological Macromolecules, n. 150, 2020. 344 - 353

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3.Imagem marcado/desmarcadoBARALDO JUNIOR, A.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Caracterização e purificação de beta-glicosidase de Aspergillus niger por cromatografia de troca iônica. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 3., 2011, São Carlos. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2011. p. 22. ( Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 104). Editado por: Luiz Francisco Zafalon; Patricia Tholon.

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4.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, E. A.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Triagem de fungos lipolíticos para produção enzimática utilizando o processo de fermentação combinada. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 6., 2014, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2014. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 57). Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Caue Ribeiro, Maria Alice Martins, Elaine Cristina Paris, Paulino Ribeiro Villas Boas, Ladislau Marcelino Rabello. p. 22.

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5.Imagem marcado/desmarcadoBARALDO, A. JR.; FARINAS, C. S.; TARDIOLI, P. W. Cromatografia de troca iônica aplicada à purificação de beta-glicosidase de aspergillus niger. In: JORNADA CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA DA UFSCAR, 9., CONGRESSO DE INICIAÇÃO EM DESENVOLVIMENTO TECNOLÓGICO E INOVAÇÃO - CIDTI, 4., 2011, São Carlos. Resumos... São Carlos: UFSCar, 2011. 1 CD-ROM.

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6.Imagem marcado/desmarcadoCOUTINHO, T. C.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Melhoria nas propriedades da fitase após sua imobilização em hidroxiapatita para aplicação em ração animal. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 4., 2019, São Carlos, SP. Ciência, inovação e mercado: anais. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2019. Editores: Paulino Ribeiro Villas-Boas, Maria Alice Martins, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Ladislau Martin Neto. SIAGRO 2019. 570-574

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7.Imagem marcado/desmarcadoCOUTINHO, T. C.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Phytase immobilization on hydroxyapatite nanoparticles improves its properties for use in animal feed. Applied Biochemistry and Biotechnology, 2019. 1-23 Published on line: 25 july 2019.

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8.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, E. de A.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Produção de lipase em cultivos sólidos e submersos utilizando resíduos do processamento do dendê e sua caracterização bioquímica. In: SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSA, 11., 2015, Fortaleza. Anais do simpósio nacional de bioprocessos. Fortaleza: Embra Embra Serviços em Tecnologia Ltda EPP, 2015. 7 p.

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9.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, E. A.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Screening de fungos lipolíticos e produção de lipases por fermentação em estado sólido utilizando resíduos agroindustriais do processamento do dendê. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 2014, São Carlos, SP Anais do SIAGRO: ciência, inovação e mercado 2014. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2014. p. 501-504. Editores: Carlos Manoel Pedro Vaz, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Silvio Crestana.

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10.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, E. A.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Valorization of palm oil industrial waste as feedstock for lipase production. Applied Biochemistry and Biotechnology , [S. l.], v. 179, 2016.

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11.Imagem marcado/desmarcadoBERALDO, A.; BORGES, D. C.; FARINAS, C. S.; TARDIOLI, P. W. Characterization and purification of Beta-Glucosidase from Aspergillus Niger In: WORKSHOP DO PROJETO TEMÁTICO FAPESP, 1., 2010, São Carlos, São Paulo. Bioprocess systems engineering (BSE) applied to the production of bioethanol from sugarcane bagasse. São Carlos: UFSCar, 2010.

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12.Imagem marcado/desmarcadoCOUTINHO, T. C.; MALAFATTI, J. O. D.; PARIS, E. C.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Hydroxyapatite-CoFe2O4 magnetic nanoparticle composites for industrial enzyme immobilization, use, and recovery. ACS Applied Nano Materials, v. 3, 2020. 12334–12345

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13.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELLOS, V. M.; TARDIOLI, P. W.; GIORDANO, R. L. C.; FARINAS, C. S. Influência dos íons metálicos na atividade de celulases e no processo de sacarificação da biomassa. In: SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSA, 11., 2015, Fortaleza. Anais do simpósio nacional de bioprocessos. Fortaleza: Embra Embra Serviços em Tecnologia Ltda EPP, 2015. 6 p.

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14.Imagem marcado/desmarcadoBARALDO, A.; BORGES, D. G.; FARINAS, C. S.; TARDIOLI, P. W. Caracterização de B-glicosidade produzida por Aspergillus niger quanto ao pH e temperatura. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 2., 2010, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária: Embrapa Pecuária Sudeste, 2010. p. 51. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Documentos, 50).

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15.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELLOS, V. M.; TARDIOLI, P. W.; GIORDANO, R. L. C.; FARINAS, C. S. Addition of metal ions to a (hemi)cellulolytic enzymatic cocktail produced in-house improves its activity, thermostability, and efficiency in the saccharification of pretreated sugarcane bagasse. New biotechnology, [S. l.], v. 33, n. 3, p. 331-337, 2016.

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16.Imagem marcado/desmarcadoCOUTINHO, T. C.; ROJAS, M. J.; TARDIOLI, P. W.; PARIS, E. C.; FARINAS, C. S. Evaluation of hydroxyapatite nanoparticles as support for beta-glucosidase immobilization. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA - ENZITEC, 13., 2018, Florianópolis. Anais... Florianópolis: UFSC: UFFS, 2018.

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17.Imagem marcado/desmarcadoCOUTINHO, T. C.; ROJAS, M. J.; TARDIOLI, P. W.; PARIS, E. C.; FARINAS, C. S. Nanoimmobilization of ß-glucosidase onto hydroxyapatite. International Journal of Biological Macromolecules, v. 119, p. 1042-1051, 2018.

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18.Imagem marcado/desmarcadoBARALDO JUNIOR, A.; BORGES, D. G.; FARINAS, C. S.; GIORDANO, R. C.; TARDIOLI, P. W. Partial purification and characterization of a beta-glucosidase produced by solid state fermentation of aspergillus niger. In: SYMPOSIUM ON BIOTECHNOLOGY FOR FUELS AND CHEMICALS, 34., 2012, New Orleans. Abstract... Old Lee Highway: Society for Industrial Microbiology & Biotechnology, 2012. Paper 21036.

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19.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELLOS, V. M.; TARDIOLI, P. W.; GIORDANO, R. L. C.; FARINAS, C. S. Production efficiency versus thermostability of (hemi)cellulolytic enzymatic cocktails from different cultivation systems. Process Biochemistry, [S. l.], v. 50, p. 1701-1709, 2015.

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20.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELLOS, V. M.; TARDIOLI, P. W.; GIORDANO, R. L. C.; FARINAS, C. S. Production efficiency versus thermostability of (hemi)cellulolytic enzymatic cocktails from different cultivation systems In: SYMPOSIUM ON BIOTECHNOLOGY FOR FUELS AND CHEMICALS, 37., 2015, San Diego. Papers... San Diego: Society for industrial microbiology, 2015. 1 p.

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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  23/03/2022
Data da última atualização:  24/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  PINOTTI, L. M.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S.; FERNÁNDEZ-LORENTE, G.; ORREGO, A. H.; GUISAN, J. M.; PESSELA, B. C.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Stabilization of glycosylated ?-glucosidase by intramolecular crosslinking between oxidized glycosidic chains and lysine residues.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Applied Biochemistry and Biotechnology, v. 192, 2020.
Páginas:  325?337
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12010-020-03321-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Many industrial enzymes can be highly glycosylated, including the β-glucosidase enzymes. Although glycosylation plays an important role in many biological processes, such chains can cause problems in the multipoint immobilization techniques of the enzymes, since the glycosylated chains can cover the reactive groups of the protein (e.g., Lys) and do not allow those groups to react with reactive groups of the support (e.g., aldehyde and epoxy groups). Nevertheless, the activated glycosylated chains can be used as excellent crosslinking agents. The glycosylated chains when oxidized with periodate can generate aldehyde groups capable of reacting with the amino groups of the protein itself. Such intramolecular crosslinks may have significant stabilizing effects. In this study, we investigated if the intramolecular crosslinking occurs in the oxidized βglucosidase and its effect on the stability of the enzyme. For this, the oxidation of glycosidic chains of β-glucosidase was carried out, allowing to demonstrate the formation of aldehyde groups and subsequent interaction with the amine groups and to verify the stability of the different forms of free enzyme (glycosylated and oxidized). Furthermore, we verified the influence of the glycosidic chains on the immobilization of β-glucosidase from Aspergillus niger and on the consequent stabilization. The results suggest that intramolecular crosslinking occurred and consequently the oxidized enzyme showed a much greater stabilization than... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Immobilization; Stabilization enzymes.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17946 - 1UPCAP - DDPROCI.22/142022/14
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