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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
27/02/2013 |
Data da última atualização: |
09/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALMEIDA, I. G. de; FARIA, M. T. de; IANELLA, P.; CAETANO, A. R.; PAIVA, S. R. |
Afiliação: |
IASSUDARA GARCIA DE ALMEIDA, MESTRANDA UNB; MARCOS TUCUNDUVA DE FARIA, CPATU; PATRICIA IANELLA, DPD; ALEXANDRE RODRIGUES CAETANO, CENARGEN; SAMUEL REZENDE PAIVA, CENARGEN. |
Título: |
Estrutura genética do pirarucu (Arapaima gigas) na região de Santarém, PA, Brasil. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 49., 2012, Brasília, DF. A produção animal no mundo em transformação. Brasília, DF: SBZ, 2012. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O pirarucu (Arapaima gigas) é um peixe encontrado na Bacia Amazônica e Araguaia/Tocantins que possui grande importância econômica para populações locais. Estudos para avaliação da estrutura genética das populações naturais de pirarucu são necessários a fim de prover informações para o manejo da espécie em seu habitat natural. Desta forma, este trabalho analisou quatro comunidades próximas à região de Santarém-PA (N=99) por meio do sequenciamento de 1059 pb do gene mitocondrial ATPase. Os resultados sugerem que a variabilidade genética encontrada é similar a encontrada em estudos de maior abrangência geográfica. A rede de haplótipos gerada, mostrou dois haplogrupos dentro dos quais estão distribuídos cinco haplótipos (H) referentes a este estudo distribuídos de forma semelhante à rede haplotípica disponibilizada na literatura. |
Palavras-Chave: |
Conservação de recursos genéticos animais; DNA mitocondrial; Recursos pesqueiros; Variabilidade genética. |
Thesagro: |
Peixe; Pirarucu. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/77498/1/Tucunduva.pdf
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Marc: |
LEADER 01676nam a2200229 a 4500 001 1951467 005 2022-11-09 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aALMEIDA, I. G. de 245 $aEstrutura genética do pirarucu (Arapaima gigas) na região de Santarém, PA, Brasil.$h[electronic resource] 260 $aIn: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 49., 2012, Brasília, DF. A produção animal no mundo em transformação. Brasília, DF: SBZ$c2012 520 $aO pirarucu (Arapaima gigas) é um peixe encontrado na Bacia Amazônica e Araguaia/Tocantins que possui grande importância econômica para populações locais. Estudos para avaliação da estrutura genética das populações naturais de pirarucu são necessários a fim de prover informações para o manejo da espécie em seu habitat natural. Desta forma, este trabalho analisou quatro comunidades próximas à região de Santarém-PA (N=99) por meio do sequenciamento de 1059 pb do gene mitocondrial ATPase. Os resultados sugerem que a variabilidade genética encontrada é similar a encontrada em estudos de maior abrangência geográfica. A rede de haplótipos gerada, mostrou dois haplogrupos dentro dos quais estão distribuídos cinco haplótipos (H) referentes a este estudo distribuídos de forma semelhante à rede haplotípica disponibilizada na literatura. 650 $aPeixe 650 $aPirarucu 653 $aConservação de recursos genéticos animais 653 $aDNA mitocondrial 653 $aRecursos pesqueiros 653 $aVariabilidade genética 700 1 $aFARIA, M. T. de 700 1 $aIANELLA, P. 700 1 $aCAETANO, A. R. 700 1 $aPAIVA, S. R.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
27/05/2020 |
Data da última atualização: |
27/05/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ARAÚJO, M. D. M.; FEITOSA, M. M.; PRIMO, A. C. A.; TANIGUCHI, C. A. K.; SOUZA, H. A. de. |
Afiliação: |
MARIA DIANA MELO ARAÚJO, Universidade Estadual Vale do Acaraú, Centro de Ciências Agrárias e Biológica, Sobral, CE.; MARINA MONTEIRO FEITOSA, Universidade Federal de Lavras, Departamento de Ciência do Solos.; ANACLAUDIA ALVES PRIMO, Universidade Federal do Ceará, Centro de Ciências; CARLOS ALBERTO KENJI TANIGUCHI, CNPAT; HENRIQUE ANTUNES DE SOUZA, CPAMN. |
Título: |
Mineralization of nitrogen and carbon from organic compost from animal production waste. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Caatinga, Mossoró, v. 33, n. 2, p. 310 ? 320, abr. / jun., 2020. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1983-21252020v33n204rc 310 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Elucidating the mineralization of organic composts makes it possible to understand the release of nutrients to plants. The objective of this study was to evaluate the mineralization of nitrogen (N) and carbon (C) from organic compost from residues of the production and slaughter of small ruminants, applied on a Neossolo Flúvico (Fluvents). The compost consists of remains of grass (forage), manure and slaughter residues such as blood, viscera and the carcass of goats and sheep. Under laboratory conditions, two experiments were conducted in a completely randomized design, considering the doses of organic compost at the following levels: zero; 3.75, 7.5, 15 and 30 Mg ha-1. For the N and C mineralization tests, 11 and 32 collection times (sampling periods) were evaluated, respectively. Inorganic N content (ammonium and nitrate) was measured in the N mineralization test, and CO2-C concentration was quantified in the C mineralization test. The largest increments between the applied doses of organic compost from residues of the production and slaughter of small ruminants were 70% and 69% for potentially mineralizable N and C, with amounts of 7.5 and 30 Mg ha-1 at doses of 3.75 and 7.5 Mg ha-1, respectively. Organic C and N from residues of the production and slaughter of small ruminants are rapidly mineralized in the soil (up to 45 days) due to their low C/N ratio. |
Palavras-Chave: |
C/N ratio; Pequenos ruminantes; Relação C/N. |
Thesagro: |
Compostagem. |
Thesaurus NAL: |
Composting; Small ruminants. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213286/1/ART20002.pdf
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Marc: |
LEADER 02177naa a2200253 a 4500 001 2122607 005 2020-05-27 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1983-21252020v33n204rc 310$2DOI 100 1 $aARAÚJO, M. D. M. 245 $aMineralization of nitrogen and carbon from organic compost from animal production waste.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aElucidating the mineralization of organic composts makes it possible to understand the release of nutrients to plants. The objective of this study was to evaluate the mineralization of nitrogen (N) and carbon (C) from organic compost from residues of the production and slaughter of small ruminants, applied on a Neossolo Flúvico (Fluvents). The compost consists of remains of grass (forage), manure and slaughter residues such as blood, viscera and the carcass of goats and sheep. Under laboratory conditions, two experiments were conducted in a completely randomized design, considering the doses of organic compost at the following levels: zero; 3.75, 7.5, 15 and 30 Mg ha-1. For the N and C mineralization tests, 11 and 32 collection times (sampling periods) were evaluated, respectively. Inorganic N content (ammonium and nitrate) was measured in the N mineralization test, and CO2-C concentration was quantified in the C mineralization test. The largest increments between the applied doses of organic compost from residues of the production and slaughter of small ruminants were 70% and 69% for potentially mineralizable N and C, with amounts of 7.5 and 30 Mg ha-1 at doses of 3.75 and 7.5 Mg ha-1, respectively. Organic C and N from residues of the production and slaughter of small ruminants are rapidly mineralized in the soil (up to 45 days) due to their low C/N ratio. 650 $aComposting 650 $aSmall ruminants 650 $aCompostagem 653 $aC/N ratio 653 $aPequenos ruminantes 653 $aRelação C/N 700 1 $aFEITOSA, M. M. 700 1 $aPRIMO, A. C. A. 700 1 $aTANIGUCHI, C. A. K. 700 1 $aSOUZA, H. A. de 773 $tRevista Caatinga, Mossoró$gv. 33, n. 2, p. 310 ? 320, abr. / jun., 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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