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Registros recuperados : 148 | |
45. | | ALVES, T.; CARVALHO, C. W. P. de; SCHERF, K. A.; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, M. S. L. The effect of technological quality and extrusion processing in gluten protein profile of wheat flours. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES,9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023. Poster 157773 CIPCA 2023; Interações entre biopolímeros e seu impacto na estrutura. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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46. | | SANTOS, D. M.; SILVA, E. C.; CARVALHO, C. W.; ASCHERI, J. L.; TAKEITI, C. Y.; ASCHERI, D. P. Effect of barley bagasse, feed moisture, and barrel temperature on the extrusion of corn grits. Cereal Foods World, v. 57, n. 4, p. A69, 2012. Supplement. Edition of Abstracts of the AACC International Annual Meeting, Hollywood, 30 Sept-3 Oct. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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48. | | BORGES, A. M.; PEREIRA, J.; CARVALHO, C. W. P.; ASCHERI, J. L. R.; AZEVEDO, T. L.; TAKEITI, C. Y. Effect of sesame seeds on non expanded maize extrudates. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON HUMAN HEALTH EFFECTS OF FRUITS AND VEGETABLES, 3., 2009, Avignon. FAV Health 2009: abstracts. Leuven: International Society for Horticultural Science, 2009. p. 214. Ref. P2-30. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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52. | | AMARAL, D. P.; ASCHERI, D. P. R.; CARVALHO, C. W. P.; ASCHERI, J. L. R.; TAKEITI, C. Y. Desenvolvimento de compósitos biodegradáveis a partir de bagaço de cevada da agroindústria cervejeira. In: WORKSHOP DA REDE AGRORECICLA, 1., 2010, São Carlos, SP. Caracterização, aproveitamento e geração de novos produtos de resíduos agrícolas, agroindustriais e urbanos. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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53. | | FAKHOURI, F. M.; MEI, L. H. I; TAKEITI, C. Y.; CARVALHO, C. W. P. de; SOARES, A. G. Desenvolvimento de filmes e coberturas comestíveis à base de amido para aplicação em manga minimamente processada. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 3., 2011, Nova Friburgo. Anais... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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55. | | RUANO ORTIZ, J. A.; TAKEITI, C. Y.; CARVALHO, C. W. P.; ASCHERI, J. L.; AZEVEDO, T. L.; BARBOSA, F. S. Extrudability of cassava flour, water and by-products of renewable fuels industry to produce bioplastic. In: INTERNATIONAL DRYING SYMPOSIUM, 17., 2010, Magdeburg. Proceedings... Frankfurt: Dechema, 2010. 1 CD-ROM. p. 655-658. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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56. | | NOGUEIRA, G. F.; SOUZA, V. S.; TAKEITI, C. Y.; CARVALHO, C. W. P.; GUMBREVICIUS, I.; FAKHOURI, F. M. Elaboração de mousse de maracujá adicionado de semente ou farinha de linhaça dourada. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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59. | | NASCIMENTO, K. DE O. DO; LOPES, D. S.; TAKEITI, C. Y.; BARBOSA JUNIOR, J. L.; BARBOSA, M. I. M. J. Physicochemical characteristics of tubers from organic sweet potato roots. Revista Caatinga, Mossoró, v. 28, n. 2, p. 225-234, abr. /jun., 2015. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 148 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
27/08/2021 |
Data da última atualização: |
22/09/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
D'ALMEIDA, C. T. DOS S.; MAMERI, H.; MENEZES, N. dos S.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; CAMERON, L. C.; MOREL, M. H.; TAKEITI, C. Y.; FERREIRA, M. S. L. |
Afiliação: |
CAROLINA THOMAZ DOS SANTOS D'ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO; HAMZA MAMERI, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; NEURI DOS SANTOS MENEZES, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; L.C. CAMERON, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO; MARIE-HÉLÈNE MOREL, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO - UNIRIO. |
Título: |
Effect of extrusion and turmeric addition on phenolic compounds and kafirin properties in tannin and tannin-free sorghum. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International, v. 149, 110663, nov. 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110663 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sorghum is a potential substitute for corn/wheat in cereal-based extruded products. Despite agronomic advantages and its rich diversity of phenolic compounds, sorghum kafirins group together and form complex with tannins, leading to a low digestibility. Phenolic content/profile by UPLC-ESI-QTOF-MSE and kafirins polymerization by SE-HPLC were evaluated in wholemeal sorghum extrudates; tannin-rich (#SC319) and tannin-free (#BRS330) genotypes with/without turmeric powder. Total phenolic, proantocyanidin and flavonoid contents were strongly correlated with antioxidant capacity (r>0.9, p < 0.05). Extrusion increased free (+60%) and decreased bound phenolics (-40%) in #SC319, but reduced both (-40%; -90%, respectively) in #BRS330, which presented lower abundance after extrusion. Turmeric addition did not significantly impact antioxidant activity, phenolic content and profile and kafirins profile. Tannins presence/absence impacted phenolic profiles and polymerization of kafirins which appears related to the thermoplastic process. The extrusion improved proteins solubility and can positively enhance their digestibility (phenolic compounds-proteins interactions), making more accessible to proteolysis in sorghum extrudates. |
Palavras-Chave: |
Kafirins polymerization; Phenolic profile; SE-HPLC; UPLC-MSE. |
Thesagro: |
Curcuma Longa; Extrusão; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Extrusion; Food technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02272naa a2200337 a 4500 001 2133895 005 2021-09-22 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110663$2DOI 100 1 $aD'ALMEIDA, C. T. DOS S. 245 $aEffect of extrusion and turmeric addition on phenolic compounds and kafirin properties in tannin and tannin-free sorghum.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aSorghum is a potential substitute for corn/wheat in cereal-based extruded products. Despite agronomic advantages and its rich diversity of phenolic compounds, sorghum kafirins group together and form complex with tannins, leading to a low digestibility. Phenolic content/profile by UPLC-ESI-QTOF-MSE and kafirins polymerization by SE-HPLC were evaluated in wholemeal sorghum extrudates; tannin-rich (#SC319) and tannin-free (#BRS330) genotypes with/without turmeric powder. Total phenolic, proantocyanidin and flavonoid contents were strongly correlated with antioxidant capacity (r>0.9, p < 0.05). Extrusion increased free (+60%) and decreased bound phenolics (-40%) in #SC319, but reduced both (-40%; -90%, respectively) in #BRS330, which presented lower abundance after extrusion. Turmeric addition did not significantly impact antioxidant activity, phenolic content and profile and kafirins profile. Tannins presence/absence impacted phenolic profiles and polymerization of kafirins which appears related to the thermoplastic process. The extrusion improved proteins solubility and can positively enhance their digestibility (phenolic compounds-proteins interactions), making more accessible to proteolysis in sorghum extrudates. 650 $aExtrusion 650 $aFood technology 650 $aCurcuma Longa 650 $aExtrusão 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aKafirins polymerization 653 $aPhenolic profile 653 $aSE-HPLC 653 $aUPLC-MSE 700 1 $aMAMERI, H. 700 1 $aMENEZES, N. dos S. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aCAMERON, L. C. 700 1 $aMOREL, M. H. 700 1 $aTAKEITI, C. Y. 700 1 $aFERREIRA, M. S. L. 773 $tFood Research International$gv. 149, 110663, nov. 2021.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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