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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  17/03/2021
Data da última atualização:  17/03/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MOTA, T. R.; SOUZA, W. R. DE; OLIVEIRA, D. M.; MARTINS, P. K.; SAMPAIO, B. L.; VINECKY, F.; RIBEIRO, ANA. P.; DUARTE, K. E.; PACHECO, T. F.; MONTEIRO, N. DE K. V.; CAMPANHA, R. B.; MARCHIOSI, R.; VIEIRA, D. S.; KOBAYASHI, A. K.; OLIVEIRA, P. A. de; FERRARESE-FILHO, O.; MITCHELL, R. A. C.; MOLINARI, H. B. C.; SANTOS, W. D. D.
Afiliação:  THATIANE R. MOTA, Universidade Estadual de Maringá; WAGNER R. DE SOUZA; DYONI M. OLIVEIRA, Universidade Estadual de Maringá; POLYANA K. MARTINS; BRUNO L. SAMPAIO; FELIPE VINECKY; ANA P. RIBEIRO; KAROLINE E. DUARTE; THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; NORBERTO DE K. V. MONTEIRO, Universidade Federal do Rio Grande do Norte; RAQUEL BOMBARDA CAMPANHA, CNPAE; ROGÉRIO MARCHIOSI, Universidade Estadual de Maringá; DAVI S. VIEIRA, Universidade Federal do Ceará; ADILSON KENJI KOBAYASHI, CNPAE; PATRICIA ABRAO DE OLIVEIRA MOLINARI, CNPAE; OSVALDO FERRARESE-FILHO, Universidade Estadual de Maringá; ROWAN A. C. MITCHELL, Rothamsted Research; HUGO BRUNO CORREA MOLINARI, CNPAE; WANDERLEY D. DOS SANTOS, Universidade Estadual de Maringá.
Título:  Suppression of a BAHD acyltransferase decreases p-coumaroyl on arabinoxylan and improves biomass digestibility in the model grass Setaria viridis.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  The Plant Journal, n. 105, p. 136-150, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1111/tpj.15046
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Grass cell walls have hydroxycinnamic acids attached to arabinosyl residues of arabinoxylan (AX), and certain BAHD acyltransferases are involved in their addition. In this study, we characterized one of these BAHD genes in the cell wall of the model grass Setaria viridis. RNAi silenced lines of S. viridis (SvBAHD05) presented a decrease of up to 42% of ester-linked p-coumarate (pCA) and 50% of pCA-arabinofuranosyl, across three generations. Biomass from SvBAHD05 silenced plants exhibited up to 32% increase in biomass saccharification after acid pre-treatment, with no change in total lignin. Molecular dynamics simulations suggested that SvBAHD05 is a p-coumaroyl coenzyme A transferase (PAT) mainly involved in the addition of pCA to the arabinofuranosyl residues of AX in Setaria. Thus, our results provide evidence of p-coumaroylation of AX promoted by SvBAHD05 acyltransferase in the cell wall of the model grass S. viridis. Furthermore, SvBAHD05 is a promising biotechnological target to engineer crops for improved biomass digestibility for biofuels, biorefineries and animal feeding.
Palavras-Chave:  Cell wall acylation; Grass xylan; Hydroxycinnamic acids.
Thesagro:  Lignina.
Thesaurus Nal:  Lignin; Lignocellulose; P-coumaric acid; Saccharification.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE3846 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  21/06/2021
Data da última atualização:  21/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VINCIGUERRA, L. L.; BÖCK, F. C.; SCHNEIDER, M. P.; REIS, N. A. P. C.; SILVA, L. F. da; SOUZA, K. C. M de; GUERRA, C. C.; GOMES, A. de A.; BERGOLD, A. M.; FERRÂO, M. F.
Afiliação:  LAYANE LENARDON VINCIGUERRA, Faculty of Pharmacy, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; FERNANDA CARLA BÖCK, Institute of Chemistry, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; MATEUS PIRES SCHNEIDER, Institute of Chemistry, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; NATALIA ALEJANDRA PISONI CANEDO REIS, Faculty of Pharmacy, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; LETICIA FLORES DA SILVA, CNPUV; KELLY CHRISTINA MENDES DE SOUZA, Instituto de Ciˆencias Exatas-ICE. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Para-Unifesspa; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; ADRIANO DE ARAÚJO GOMES, Instituto de Ciˆencias Exatas-ICE. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará-Unifesspa; ANA MARIA BERGOLD, Faculty of Pharmacy, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; MARCO FLÔRES FERRÂO, Instituto Nacional de Ciˆencia e Tecnologia-Bioanalítca (INCT-Bioanalítica), Cidade Universit´aria, Zeferino Vaz s/n, Campinas, São Paulo, Brazil.
Título:  Geographical origin authentication of southern Brazilian red wines by means of EEM-pH four-way data modelling coupled with one class classification approach.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 362, n. 130087, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  EEM data recorded at different pH values was exploited by MCR-ALS in order to determine qualitative information about Brazilian red wines. In addition, the geographical traceability of wines produced in the Serra Gaúcha (Rio Grande do Sul) was carried out by DD-SIMCA considering 53 samples from the target class and 20 from other producing regions. The fluorescence signal corresponds to 9 EEMs recorded at different pH (3?11), generating four-way data. By MCR-ALS decomposition, eight factors were retrieved and related to typical chemical compounds found in red wine. In addition, the EEM pH data was used to build a one-class classification model, considering that MCR scores and all samples of the target class were properly recognised as belonging to the target class, with maximal sensitivity equal to 1. Samples of the non-target class were also adequately rejected by the model, and the specificity was found to be 0.97.
Palavras-Chave:  MCR-ALS; Multiway data; One-class classification; Red wine; Serra Gaúcha.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223909/1/Layane.Vinciguerra.et.al-Food.Chemistry-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV18680 - 1UPCAP - DD
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