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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  10/12/2020
Data da última atualização:  17/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RESENDE, R. T.; PIEPHO,H.-P.; ROSA, G. J. M.; SILVA JUNIOR, O. B. da; SILVA, F. F. e; RESENDE, M. D. V. de; GRATTAPAGLIA, D.
Afiliação:  RAFAEL T. RESENDE, UFG; HANS-PETER PIEPHO, UNIVERSITY OF HOHENHEIM, GERMANY; GUILHERME J. M. ROSA, UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON, USA; ORZENIL BONFIM DA SILVA JUNIOR, Cenargen; FABYANO F. E SILVA, UFV; MARCOS DEON VILELA DE RESENDE, CNPCa; DARIO GRATTAPAGLIA, Cenargen.
Título:  Enviromics in breeding: applications and perspectives on envirotypic-assisted selection.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Theoretical and Applied Genetics, v. 134, n. 1, 2021. p. 95-112.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00122-020-03684-z
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Genotype by environment interaction (GEI) studies in plant breeding have focused mainly on estimating genetic parameters over a limited number of experimental trials. However, recent geographic information system (GIS) techniques have opened new frontiers for better understanding and dealing with GEI. These advances allow increasing selection accuracy across all sites of interest, including those where experimental trials have not yet been deployed. Here, we introduce the term enviromics, within an envirotypic-assisted breeding framework. In summary, likewise genotypes at DNA markers, any particular site is characterized by a set of "envirotypes" at multiple "enviromic" markers corresponding to environmental variables that may interact with the genetic background, thus providing informative breeding re-rankings for optimized decisions over different environments. Based on simulated data, we illustrate an index-based enviromics method (the "GIS-GEI") which, due to its higher granular resolution than standard methods, allows for: (1) accurate matching of sites to their most appropriate genotypes; (2) better definition of breeding areas that have high genetic correlation to ensure selection gains across environments; and (3) efficient determination of the best sites to carry out experiments for further analyses. Environmental scenarios can also be optimized for productivity improvement and genetic resources management, especially in the current outlook of dynamic climate change... Mostrar Tudo
Thesagro:  Interação Genética; Melhoramento Genético Vegetal; Sistema de Informação Geográfica.
Thesaurus Nal:  Breeding; Genotype-environment interaction; Geographic information systems; Plant breeding.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN38432 - 1UPCAP - DD
CENARGEN38475 - 1UPCAP - DD
CNPCa - SAPC1490 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/12/2017
Data da última atualização:  18/01/2018
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CARNEIRO, J. de O.; STEPHAN, M. P.; BOARE, C. A.; KOBLITZ, M. G.; CHAVES, A. C. S. D.
Afiliação:  Juliana de Oliveira Carneiro; MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; Cleube Andrade Boare; Maria Gabriela Koblitz; ANA CAROLINA SAMPAIO DORIA CHAVES, CTAA.
Título:  Perfil eletroforético de Queijo Minas Artesanal do Serro durante a maturação.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de Alimentos e seu Impacto no Mundo em Transformação. Campinas: UNICAMP, 2017.
Idioma:  Português
Notas:  SLACA, 12. De 4 a 7 de Novembro de 2017. Ref. 71123.
Conteúdo:  Queijos artesanais de leite cru são produtos únicos em relação ao sabor, aroma e textura. No Brasil, os que mais se destacam são os de Minas Gerais que tem tradição e experiência. Em 2011, o Queijo Minas Artesanal (QMA) do Serro recebeu um certificado de Indicação Geográfica do Instituto Nacional de Proteção Intelectual, o que garante a procedência e qualidade. Durante a maturação ocorrem várias reações químicas e bioquímicas e, dentres elas, a proteólise. Esta última destaca-se pela capacidade de hidrolisar algumas proteínas em decorrência de ação proteolítica do coalho ou de enzimas (de bactérias láticas e/ou naturalmente presentes no leite). A proteólise é responsável pelas modificações da textura e pelo desenvolvimento de sabores característicos dos queijos.
Palavras-Chave:  Caracterização química e físico química de alimentos.
Thesagro:  Eletroforese; Maturação; Proteólise.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168532/1/slaca12n27carneiroetal.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA13967 - 1UPCRA - DD
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