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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, T. L. P. O. de. Uso de marcadores moleculares no melhoramento de plantas para resistência a nematoides. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE NEMATOLOGIA, 36, 2019, Caldas Novas. Nematoides: da Ciência ao Campo. [Anais, palestras e resumos]. Campinas: Infobibos, 2019. Palestra.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, E. G. de; SOUZA, T. L. P. O. de. Biotecnologia na cultura do feijoeiro. In: CANÇADO, G. M. de A.; LONDE, L. N. (Ed.). Biotecnologia aplicada à agropecuária. Caldas: EPAMIG, 2012. p. 351-370.

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3.Imagem marcado/desmarcadoGUIMARÃES, E. P.; SOUZA, T. L. P. O. de. Feijão comum: o uso de sementes certificadas na cadeia produtiva. Seed News, v. 23, n. 1, p. 30-35, jan./fev. 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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4.Imagem marcado/desmarcadoCIESLAK, J. F.; COELHO, G. R. C.; SOUZA, T. L. P. O.; VIANELLO, R. P. SNP discovery in genomic regions flanking the common bean anthracnose resistance locus Co-4. Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, Prosser, v. 58, p. 39-40, Mar. 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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5.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, T. L. P. O.; DESSAUNE, S. N.; MOREIRA, M. A.; BARROS, E. G. Soybean rust resistance sources and inheritance in the common bean (Phaseolus vulgaris L.). Genetics and Molecular Research, v. 13, n. 3, p. 5626-5636, 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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6.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, T. L. P. O.; DESSAUNE, S. N.; MOREIRA, M. A.; BARROS, E. G. Soybean rust resistance sources and inheritance in the common bean (Phaseolus vulgaris L.). Genetics and Molecular Research, v. 13, n. 3, p. 5626-5636, 2014.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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7.Imagem marcado/desmarcadoCAVALHEIRO, S. B.; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. de; PEREIRA, H. S. Selection of parents and segregating populations of carioca common bean resistant to Fusarium wilt. Semina Ciências Agrárias, v. 44, n. 2, p. 499-514, mar./abr. 2023.

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8.Imagem marcado/desmarcadoFARIA, J. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; QUINTELA, E. D. Implementing IPM for bean golden mosaic virus in common bean in Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON THE BIOSAFETY OF GENETICALLY MODIFIED ORGANISMS, 14., 2017, Guadalajara. Environmental Risk Assessment (ERA) of genetically modified organisms (GMOs): past, present and future. Guadalajara: International Society for Biosafety Research, 2017. PS VI-5

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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9.Imagem marcado/desmarcadoCAVALHEIRO, S. B.; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. de; PEREIRA, H. S. Genetic parameters and selection of carioca common bean lines resistant to fusarium wilt. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03313, 2023. Título em português: Parâmetros genéticos e seleção de linhagens de feijão-carioca resistentes à murcha-de-fusário.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Unidades Centrais.

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10.Imagem marcado/desmarcadoCIESLAK, J. F.; SOUZA, T. L. P. O. de; VIANELLO, R. P. Caracterização molecular do gene Co-4² de resistência à antracnose em feijoeiro comum (Phaseolus vulgaris L.). In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 8., 2014, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2014. p. 31. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 306).

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11.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, L. L.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S. Marcadores SSR e SNP na caracterização do escurecimento dos grãos em diferentes genótipos de feijão. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 12., 2018, Santo Antônio de Goiás. Resumos. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2018. p. 53. (Embrapa Arroz e Feijão. Eventos técnicos & científicos, 2)

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12.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, L. U.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, P. G. S. Método do canudo e folha destacada: avaliação da resposta do feijoeiro comum a Sclerotinia sclerotiorum. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 7., 2013, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013. p. 84. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 292). Pôster - pós-graduação.

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13.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, T. L. P. O.; ALZATE-MARIN, A. L.; FALEIRO, F. G.; BARROS, E. G. de. Pathosystem common bean-uromyces appendiculatus: host resistance, pathogen specialization, and breeding for rust resistance. Pest Technology, v. 2, n. 2, p. 56-69, 2008.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

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14.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, A. F.; SOUZA, T. L. P. O.; ROCHA, F. S.; SANGLARD, D. A. Phenotypic and molecular characterization of common bean genotypes for resistance to anthracnose. Annual Report of the Bean Improvement Cooperative, Prosser, v. 59, p. 125-126, Apr. 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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15.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, T. L. P. O. de; ALMEIDA FILHO, J. E. de; VIANELLO, R. P. Seleção genômica aplicada ao melhoramento de plantas autógamas. In: PEIXOTO, L. de A.; BHERING, L. L.; CRUZ, C. D. (ed.). Seleção genômica aplicada ao melhoramento genético. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2022. p. 168-188.

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16.Imagem marcado/desmarcadoTORRES, M. H. R. M.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S. Combining ability for resistance to Fusarium wilt and yield in black bean. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02591, 2021.

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17.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, D. G.; FARIA, L. C.; SOUZA, T. L. P. O.; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S. Selection of parents and segregating populations of black bean resistant to fusarium wilt with high yield and seed weight. Genetics and Molecular Research, v. 18, n. 3, gmr18276, 2019.

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18.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, L. L.; RODRIGUES, L. A.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, L. C.; PEREIRA, H. S. Genetic control of seed coat darkening in common bean cultivars from three market classes. Crop Science, v. 59, n. 5, p. 2046-2054, Sep./Oct. 2019.

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19.Imagem marcado/desmarcadoMELO, L. C.; SILVA, A. C. F.; PEREIRA, H. S.; MELO, P. G. S.; SOUZA, T. L. P. O. Genetic diversity as an additional selection criterion in a carioca common bean recurrent selection program for resistance to common bacterial blight. Genetics and Molecular Research, v. 18, n. 4, gmr18368, 2019.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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20.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, H. S.; MOTA, A. P. S.; RODRIGUES, L. A.; SOUZA, T. L. P. O. de; MELO, L. C. Genetic diversity among common bean cultivars based on agronomic traits and molecular markers and application to recommendation of parent lines. Euphytica, v. 215, n. 38, 2019.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  13/12/2022
Data da última atualização:  01/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MARTINS, S. M.; BITTENCOURT, C. D.; MELO, L. C.; AGUIAR, M. S. de; ALMEIDA, V. M. de; SOUZA, T. L. P. O. de; PEREIRA, H. S.
Afiliação:  SAULO MUNIZ MARTINS, bolsista CNPAF; CAROLINE DOMINGOS BITTENCOURT, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; MARCELO SFEIR DE AGUIAR, CNPAF; VALTER MARTINS DE ALMEIDA, EMPAER-MT; THIAGO LIVIO PESSOA OLIV DE SOUZA, CNPAF; HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF.
Título:  Genetic parameters and selection of common bean lines with high nutritional and agronomic quality.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Crop Science, v. 63, n. 1, p. 128-138, Jan./Feb. 2023.
ISSN:  0011-183X
DOI:  https://doi.org/10.1002/csc2.20848
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of common bean (Phaseolus vulgaris) breeding has always been to increase agronomic quality. Recently, the nutritional quality of the grain has been gaining importance. The aim of this study was to estimate genetic parameters for traits related to nutritional and agronomic quality and to select lines for an assessment stage in multiple environments and/or for use as new parents. Initially, 37 lines were evaluated in three environments for nine agronomic and nutritional traits. Of these lines,15 stood out and were assessed in another five environments. The mixed model (restricted maximum likelihood?best linear unbiased prediction) procedure and multivariate analysis were adopted for processing the phenotypic data. There was genetic variability among the lines assessed for all the traits. The heritability estimates for the agronomic traits ranged from 29% for plant architecture to 94% for reaction to anthracnose. Heritability estimates for the nutritional traits were 77% for grain iron concentration and 79% for zinc concentration. Multivariate analysis, based on all the traits and on all the environments (eight), identified three groups of lines and allowed selection of the lines CNFC 18092, CNFC 18097, CNFC 18114, and BRS Sublime to carry out new crosses, for they showed specific superiority for some traits and the possibility of greater genetic diversity in the populations. The lines CNFC 18091, CNFC18092, and CNFC 18106 were selected for assessment in experiments in ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Feijão; Parâmetro Genético; Phaseolus Vulgaris.
Thesaurus NAL:  Agronomic traits; Beans; Breeding; Nutritional status; Plant genetics; Variability.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36572 - 1UPCAP - DD20232023
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