Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  11/08/2021
Data da última atualização:  07/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOPES, F. C. F.; MORENZ, M. J. F.; LEDO, F. J. da S.; CARNEIRO, J. da C.; PACIULLO, D. S. C.; ANDRADE, P. J. M.; MORAES, C. T. de.
Afiliação:  FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; MIRTON JOSE FROTA MORENZ, CNPGL; FRANCISCO JOSE DA SILVA LEDO, CNPGL; JAILTON DA COSTA CARNEIRO, CNPGL; DOMINGOS SAVIO CAMPOS PACIULLO, CNPGL; PAULINO JOSE MELO ANDRADE, CNPGL; CONRADO TRIGO DE MORAES, Universidade Federal de Viçosa.
Título:  Chemical composition and fatty acid profile of BRS Capiaçu ensiled at different regrowth ages.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, v. 42, n. 3, p. 1981-2004, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.5433/1679-0359.2021v42n3Supl1p1981
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the chemical composition and fatty acid (FA) profile of chopped forage and silage of BRS Capiaçu elephant grass at four regrowth ages: 50, 70, 90 and 110 days. A randomized block design with five replications was used. The ensiling was carried out manually in experimental silos without wilting using no additives or bacterial inoculants. The results were analyzed using mixed models (P < 0.05). The model included treatment (regrowth age) as a fixed effect and block as a random effect. Linear and quadratic effects of the treatments were analyzed using orthogonal contrasts. There were linear increases in the dry matter (DM, g kg-1) and lignin (g kg-1 DM) contents and linear reductions in the in vitro DM digestibility (g kg-1) of chopped grass and silage as a function of regrowth age (P < 0.001). Quadratic effects (P ? 0.01) were observed for the chopped grass contents (g kg-1 DM) of crude protein (CP), ether extract (EE) and neutral detergent fiber (NDF) as a function of regrowth age. There were linear decreases (P < 0.0001) in the CP content (g kg-1 DM) and pH and linear increases (P < 0.001) in the EE and NDF contents (g kg-1 DM) in the silage as a function of regrowth age. There were linear decreases (P < 0.01) in the chopped grass contents and linear increases (P < 0.05) in the silage contents of total FAs, linoleic and ?-linolenic acids (g kg-1 DM) as a function of regrowth age. BRS Capiaçu elephant grass must be harvested at up to 70 days of re... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ácido linolênico.
Thesagro:  Ácido Linoléico; Gramínea Tropical; Pennisetum Purpureum; Silagem.
Thesaurus Nal:  Linoleic acid; Linolenic acid; Silage; Tropical grasslands.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225047/1/Chemical-composition.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL25174 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  07/02/2020
Data da última atualização:  07/02/2020
Autoria:  SOUZA, R. P. de P.; LAURENTIZ, A. C. de; FARIA, G. A.; FILARDI, R. da S.; MELLO, E. do S.
Afiliação:  Rosemary Pereira de Pedro Souza, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP/Departamento de Biologia e Zootecnia; Antonio Carlos de Laurentiz, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP/Departamento de Biologia e Zootecnia; Glaucia Amorim Faria, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP/Departamento de Biologia e Zootecnia; Rosemeire da Silva Filardi, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP/Departamento de Biologia e Zootecnia; Érica do Santos Mello, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho - UNESP/Departamento de Biologia e Zootecnia.
Título:  Use of soybean gum as an emulsifier in diets for commercial laying hens.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00683, 2019.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Uso de goma de soja como emulsificante em dietas para poedeiras comerciais.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the influence of the inclusion of soybean (Glycine max) gum in the diet of laying hens on egg production, egg external and internal quality, and economic viability, as well as of temperature and storage time on the oxidative stability of eggs. One hundred and eighty 40-week-old Lohmann-LSL layers were fed 0, 1, 2, 3, 4, and 5% soybean gum in the diet. In the economic analysis, the average productive performance of the layers and the cost of feed were considered. In order to evaluate oxidative stability, eggs were stored at room temperature (~30oC) or refrigerated (5oC) for 0, 7, and 21 days. The inclusion of soybean gum in the diet increased feed intake and also egg production, average weight, and mass. Soybean gum improved external and internal egg quality parameters, but reduced the Haugh unit. Oxidative stability was higher in eggs from hens fed 4% gum, at 5oC, for 21 days; however, the largest economic return was with 1% gum. The inclusion of soybean gum promotes improvements in the production, external and internal quality, and oxidative stability of eggs from commercial laying hens.
Palavras-Chave:  Desempenho; Estabilidade oxidativa; Fosfatidilcolina; Qualidade de ovos.
Thesagro:  Lecitina.
Thesaurus NAL:  Egg quality; Lysophosphatidylcholine; Oxidative stability.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/210449/1/Use-of-soybean-gum.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE64391 - 1UPEAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional