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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
04/12/2019 |
Data da última atualização: |
04/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
LOPES, M. J. dos S.; DIAS FILHO, M. B.; CASTRO, T. H. dos R.; SILVA, G. B. da. |
Afiliação: |
Monyck Jeane dos Santos Lopes, UFRA / MPEG; MOACYR BERNARDINO DIAS FILHO, CPATU; Thomaz Henrique dos Reis Castro, UFRA; Gisele Barata da Silva, UFRA. |
Título: |
Biopromotores e luz no crescimento de Brachiaria brizantha. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: SILVA, D. A. S. (Org.). Agronomia: elo da cadeia produtiva 5. Ponta Grossa: Atena, 2019. |
Páginas: |
p. 164-174. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O uso de microrganismos benéficos em pastagens é uma técnica potencialmente vantajosa para o manejo sustentável, reduzindo a adubação química na manutenção das pastagens ainda produtivas e na recuperação de áreas degradadas, em sistemas convencionais e integrados. O objetivo desse trabalho é determinar o melhor método de inoculação de B. pyrrocinia e P. fluorescens e verificar seus efeitos no crescimento em B. brizantha cv. BRS Piatã sob diferentes intensidades luminosas. Os ensaios foram conduzidos em casa de vegetação e em viveiro sob pleno sol e sombra na Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA) (01º27?25?S, 48º26?36?W), em Belém, Pará, Brasil. Foram avaliados parâmetros de morfogênese e fisiológico. O uso de Pseudomonas fluorescens (BRM-32111) e Burkhoderia pyrrocinia (BRM-32113), incrementou as taxas fotossintéticas, índice Spad, altura, área foliar e produção de biomassa em B. brizantha. O método de inoculação e a intensidade de luz foram fundamentais para determinar o potencial do microrganismo como promotor do crescimento em B. brizantha. A coinoculação de P. fluorescens e B. pyrrocinia, pela rega do solo 14 dias após a germinação, elevou o crescimento e a produção de biomassa de B. brizantha sob diferentes condições luminosas, evidenciando seu potencial biofertilizante para obtenção de pastagens mais produtivas em sistemas convencionais e integrados. |
Thesagro: |
Brachiaria Brizantha; Crescimento; Inoculação; Planta Forrageira. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206179/1/E-BOOK-Agronomia-Elo-Cap14.pdf
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Marc: |
LEADER 02095naa a2200217 a 4500 001 2115928 005 2019-12-04 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLOPES, M. J. dos S. 245 $aBiopromotores e luz no crescimento de Brachiaria brizantha.$h[electronic resource] 260 $c2019 300 $ap. 164-174. 520 $aO uso de microrganismos benéficos em pastagens é uma técnica potencialmente vantajosa para o manejo sustentável, reduzindo a adubação química na manutenção das pastagens ainda produtivas e na recuperação de áreas degradadas, em sistemas convencionais e integrados. O objetivo desse trabalho é determinar o melhor método de inoculação de B. pyrrocinia e P. fluorescens e verificar seus efeitos no crescimento em B. brizantha cv. BRS Piatã sob diferentes intensidades luminosas. Os ensaios foram conduzidos em casa de vegetação e em viveiro sob pleno sol e sombra na Universidade Federal Rural da Amazônia (UFRA) (01º27?25?S, 48º26?36?W), em Belém, Pará, Brasil. Foram avaliados parâmetros de morfogênese e fisiológico. O uso de Pseudomonas fluorescens (BRM-32111) e Burkhoderia pyrrocinia (BRM-32113), incrementou as taxas fotossintéticas, índice Spad, altura, área foliar e produção de biomassa em B. brizantha. O método de inoculação e a intensidade de luz foram fundamentais para determinar o potencial do microrganismo como promotor do crescimento em B. brizantha. A coinoculação de P. fluorescens e B. pyrrocinia, pela rega do solo 14 dias após a germinação, elevou o crescimento e a produção de biomassa de B. brizantha sob diferentes condições luminosas, evidenciando seu potencial biofertilizante para obtenção de pastagens mais produtivas em sistemas convencionais e integrados. 650 $aBrachiaria Brizantha 650 $aCrescimento 650 $aInoculação 650 $aPlanta Forrageira 700 1 $aDIAS FILHO, M. B. 700 1 $aCASTRO, T. H. dos R. 700 1 $aSILVA, G. B. da 773 $tIn: SILVA, D. A. S. (Org.). Agronomia: elo da cadeia produtiva 5. Ponta Grossa: Atena, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
28/04/2014 |
Data da última atualização: |
28/04/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
NAKATANI, A. S.; FERNANDES, M. F.; SOUZA, R. A. de; SILVA, A. P. da; REIS-JUNIOR, F. B. dos; MENDES, I. C.; HUNGRIA, M. |
Afiliação: |
ANDRÉ SHIGUEYOSHI NAKATANI, Fundação Araucária - Pós-doctor; MARCELO FERREIRA FERNANDES, CPATC; ROSINEI APARECIDA DE SOUZA, IAPAR; ADRIANA PEREIRA DA SILVA, Fundação Araucária - Pós-doctor; FABIO BUENO DOS REIS JUNIOR, CPAC; IEDA DE CARVALHO MENDES, CPAC; MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO. |
Título: |
Effects of the glyphosate-resistance gene and of herbicides applied to the soybean crop on soil microbial biomass and enzymes. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Field Crops Research, v. 162, p. 20-29, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Glyphosate, a broad-spectrum herbicide used for the non-selective control of weeds, inhibits 5-enolpyruvylshikimate-3-phosphate synthase, a key enzyme in the synthesis of aromatic amino acidsin the shikimic acid pathway in plants, fungi and bacteria, thus impairing the synthesis of proteinsrequired for various life processes. Soybean genetically engineered to be glyphosate resistant (GR orRoundup Ready, RR) represents the most cultivated transgenic crop globally, including Brazil. There areconcerns about the effects of RR transgenic soybean and of glyphosate on soil microbial communitiesand their functioning. Our study was designed to detect changes in soil microbial biomass-carbon (MB-C) and -nitrogen (MB-N) and in enzyme activities [beta-glucosidase (GLU) and acid phosphatase (PHO)]in a large set of field trials performed at six sites in Brazil for two cropping seasons. We evaluated theeffects of the RR transgene, glyphosate and weed management (RR soybean + glyphosate vs. conventionalsoybean + conventional herbicides), with three pairs of nearly isogenic soybean cultivars evaluated persite. Soils were sampled from the 0?10 cm layer, between cropped lines, during the cropping seasons2004/2005 and 2005/2006, at the R2 stage of soybean growth. Univariate and contrast analyses wereperformed in addition to multivariate analyses including all four microbial variables, and denominatedas soil microbial variables (SMV). In general, microbial parameters and SMV were not affected by thetransgene, type of herbicide or weed management. Differences were, rather, related to site, croppingseason and cultivar. MenosGlyphosate, a broad-spectrum herbicide used for the non-selective control of weeds, inhibits 5-enolpyruvylshikimate-3-phosphate synthase, a key enzyme in the synthesis of aromatic amino acidsin the shikimic acid pathway in plants, fungi and bacteria, thus impairing the synthesis of proteinsrequired for various life processes. Soybean genetically engineered to be glyphosate resistant (GR orRoundup Ready, RR) represents the most cultivated transgenic crop globally, including Brazil. There areconcerns about the effects of RR transgenic soybean and of glyphosate on soil microbial communitiesand their functioning. Our study was designed to detect changes in soil microbial biomass-carbon (MB-C) and -nitrogen (MB-N) and in enzyme activities [beta-glucosidase (GLU) and acid phosphatase (PHO)]in a large set of field trials performed at six sites in Brazil for two cropping seasons. We evaluated theeffects of the RR transgene, glyphosate and weed management (RR soybean + glyphosate vs. conventionalsoybean + conventional herbicides), with three pairs of nearly isogenic soybean cultivars evaluated persite. Soils were sampled from the 0?10 cm layer, between cropped lines, during the cropping seasons2004/2005 and 2005/2006, at the R2 stage of soybean growth. Univariate and contrast analyses wereperformed in addition to multivariate analyses including all four microbial variables, and denominatedas soil microbial variables (SMV). In general, microbial parameters and SMV were not affected by... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Qualidade da soja; Soja transgêncica. |
Thesagro: |
Soja. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02304naa a2200229 a 4500 001 1985229 005 2014-04-28 008 2014 bl --- 0-- u #d 100 1 $aNAKATANI, A. S. 245 $aEffects of the glyphosate-resistance gene and of herbicides applied to the soybean crop on soil microbial biomass and enzymes. 260 $c2014 520 $aGlyphosate, a broad-spectrum herbicide used for the non-selective control of weeds, inhibits 5-enolpyruvylshikimate-3-phosphate synthase, a key enzyme in the synthesis of aromatic amino acidsin the shikimic acid pathway in plants, fungi and bacteria, thus impairing the synthesis of proteinsrequired for various life processes. Soybean genetically engineered to be glyphosate resistant (GR orRoundup Ready, RR) represents the most cultivated transgenic crop globally, including Brazil. There areconcerns about the effects of RR transgenic soybean and of glyphosate on soil microbial communitiesand their functioning. Our study was designed to detect changes in soil microbial biomass-carbon (MB-C) and -nitrogen (MB-N) and in enzyme activities [beta-glucosidase (GLU) and acid phosphatase (PHO)]in a large set of field trials performed at six sites in Brazil for two cropping seasons. We evaluated theeffects of the RR transgene, glyphosate and weed management (RR soybean + glyphosate vs. conventionalsoybean + conventional herbicides), with three pairs of nearly isogenic soybean cultivars evaluated persite. Soils were sampled from the 0?10 cm layer, between cropped lines, during the cropping seasons2004/2005 and 2005/2006, at the R2 stage of soybean growth. Univariate and contrast analyses wereperformed in addition to multivariate analyses including all four microbial variables, and denominatedas soil microbial variables (SMV). In general, microbial parameters and SMV were not affected by thetransgene, type of herbicide or weed management. Differences were, rather, related to site, croppingseason and cultivar. 650 $aSoja 653 $aQualidade da soja 653 $aSoja transgêncica 700 1 $aFERNANDES, M. F. 700 1 $aSOUZA, R. A. de 700 1 $aSILVA, A. P. da 700 1 $aREIS-JUNIOR, F. B. dos 700 1 $aMENDES, I. C. 700 1 $aHUNGRIA, M. 773 $tField Crops Research$gv. 162, p. 20-29, 2014.
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