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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
04/12/2023 |
Data da última atualização: |
04/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MORAIS, B. H. dos S.; LIMA, A. J. M. de; ALBUQUERQUE, N. I. de; CHISTÉ, R. C.; GUIMARÃES, D. A. de A. |
Afiliação: |
BRUNO HENRIQUE DOS SANTOS MORAIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; ANA JULIA MOTA DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; NATALIA INAGAKI DE ALBUQUERQUE, CPATU; RENAN CAMPOS CHISTÉ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; DIVA ANÉLIE DE ARAÚJO GUIMARÃES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ. |
Título: |
Bacteriological, physicochemical, and sensory characteristics of collared peccary sausages (Pecari tajacu) with added dietary fibers. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 42, e04922, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/fst.04922 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Collared peccary (Pecari tajacu) is a wild animal, which the meat presents high levels of proteins and unsaturated fatty acids that enable the development of innovative healthier food products. In this study, fresh sausages of collared peccary meat were developed with claimed functional appeal due to the addition of dietary fibers. The fresh sausages were prepared using a standard formulation (SF) without the addition of dietary fibers, and four other formulations containing oat (OF), wheat (WF), cassava (CF), and a mixture of the three fibers (OWCF). Both the collared peccary meats and the sausages were in accordance with the bacteriological limits established by the Brazilian law. The palette and ham meat presented around 6.7-7.0% of total lipids and 20.96% of total proteins, while in the sausages these values varied from 19.7-24.1% of total lipids and ?15.5% of total proteins. SF and OWCF sausages were the most accepted among consumers, with acceptance index of 87% for both sausages, and purchase intention above 4 (scale from 1 to 5). Therefore, the use of collared peccary meat, to prepare fresh sausages with dietary fiber addition, can be seen as a promising innovative alternative to provide a healthier protein-containing food with pleasing sensory characteristics. |
Palavras-Chave: |
Cateto; Catitu; Pecari tajacu. |
Thesagro: |
Animal Selvagem; Aveia; Carne; Fibra; Mandioca; Trigo. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159106/1/Bacteriological-1.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Hortaliças; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Soja; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
24/08/2020 |
Data da última atualização: |
13/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; SOUZA, T. L. P. O. de; FARIA, L. C. de; CABRERA DIAZ, J. L.; CARVALHO, H. W. L. de; MELO, C. L. P. de; COSTA, A. F. da; WENDLAND, A.; MAGALDI, M. C. de S.; COSTA, J. G. C. da; ABREU, A. de F. B.; PEREIRA FILHO, I. A.; MARTINS, M.; ALBRECHT, J. C.; ALMEIDA, V. M. de; GUIMARÃES, C. M.; BRAZ, A. J. B. P.; MARANGON, M. A.; TRINDADE, N. L. S. R.; SOUZA, N. P. de; FARIA, J. C. de. |
Afiliação: |
HELTON SANTOS PEREIRA, CNPAF; LEONARDO CUNHA MELO, CNPAF; THIAGO LIVIO PESSOA OLIV DE SOUZA, CNPAF; LUIS CLAUDIO DE FARIA, CNPAF; JOSE LUIS CABRERA DIAZ, CNPAF; HELIO WILSON LEMOS DE CARVALHO, CPATC; CARLOS LASARO PEREIRA DE MELO, CNPSO; ANTONIO FELIX DA COSTA, IPA; ADRIANE WENDLAND FERREIRA, CNPAF; MARIANA CRUZICK DE S MAGALDI, CNPAF; JOAQUIM GERALDO CAPRIO DA COSTA, CNPAF; ANGELA DE FATIMA BARBOSA ABREU, CNPAF; ISRAEL ALEXANDRE PEREIRA FILHO, CNPMS; MAURICIO MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE UBERLÂNDIA; JULIO CESAR ALBRECHT, CPAC; VALTER MARTINS DE ALMEIDA, EMPAER-MT; CLEBER MORAIS GUIMARAES, CNPAF; ANTONIO JOAQUIM BRAGA PEREIRA BRAZ, UNIVERSIDADE DE RIO VERDE, GO; MARCOS AURELIO MARANGON, CNPAF; NARA LUCIA SOUZA RIBEIRO TRINDADE, CNPH; NILDA PESSOA DE SOUZA, CNPAF; JOSIAS CORREA DE FARIA, CNPAF. |
Título: |
BRS FC406: cultivar de feijoeiro-comum carioca com grãos grandes, alto potencial produtivo, resistência à antracnose e à mancha-angular. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2020. |
Páginas: |
7 p. |
Série: |
(Embrapa Arroz e Feijão. Comunicado técnico, 254). |
ISSN: |
1678-961X |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A cultivar BRS FC406 originou-se do cruzamento entre as linhagens FEB 212 e VAX 4, realizado Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT), em Cali, Colômbia. Em 2003 foram introduzidas no Brasil 28 linhagens obtidas, as quais foram multiplicadas em telados. No ano de 2004, na época de inverno, em Santo Antônio de Goiás, GO, as linhagens foram multiplicadas no campo e, em 2005, avaliadas, selecionando-se a linhagem LMC 205202963 (OXI-16). |
Palavras-Chave: |
BRS FC406. |
Thesagro: |
Feijão; Melhoramento Genético Vegetal; Phaseolus Vulgaris; Variedade Resistente. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Plant genetics. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217764/1/CNPAF-2020-ComTec-254.pdf
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Marc: |
LEADER 01919nam a2200481 a 4500 001 2124532 005 2020-11-13 008 2020 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1678-961X 100 1 $aPEREIRA, H. S. 245 $aBRS FC406$bcultivar de feijoeiro-comum carioca com grãos grandes, alto potencial produtivo, resistência à antracnose e à mancha-angular.$h[electronic resource] 260 $aSanto Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão$c2020 300 $a7 p. 490 $a(Embrapa Arroz e Feijão. Comunicado técnico, 254). 520 $aA cultivar BRS FC406 originou-se do cruzamento entre as linhagens FEB 212 e VAX 4, realizado Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT), em Cali, Colômbia. Em 2003 foram introduzidas no Brasil 28 linhagens obtidas, as quais foram multiplicadas em telados. No ano de 2004, na época de inverno, em Santo Antônio de Goiás, GO, as linhagens foram multiplicadas no campo e, em 2005, avaliadas, selecionando-se a linhagem LMC 205202963 (OXI-16). 650 $aBeans 650 $aPlant genetics 650 $aFeijão 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aVariedade Resistente 653 $aBRS FC406 700 1 $aMELO, L. C. 700 1 $aSOUZA, T. L. P. O. de 700 1 $aFARIA, L. C. de 700 1 $aCABRERA DIAZ, J. L. 700 1 $aCARVALHO, H. W. L. de 700 1 $aMELO, C. L. P. de 700 1 $aCOSTA, A. F. da 700 1 $aWENDLAND, A. 700 1 $aMAGALDI, M. C. de S. 700 1 $aCOSTA, J. G. C. da 700 1 $aABREU, A. de F. B. 700 1 $aPEREIRA FILHO, I. A. 700 1 $aMARTINS, M. 700 1 $aALBRECHT, J. C. 700 1 $aALMEIDA, V. M. de 700 1 $aGUIMARÃES, C. M. 700 1 $aBRAZ, A. J. B. P. 700 1 $aMARANGON, M. A. 700 1 $aTRINDADE, N. L. S. R. 700 1 $aSOUZA, N. P. de 700 1 $aFARIA, J. C. de
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Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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