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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pantanal; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
15/03/1993 |
Data da última atualização: |
12/07/2019 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
COSTA, E. F.; COUTO, L. |
Afiliação: |
EMBRAPA/CNPMS. |
Título: |
Comparação dos métodos anel volumétrico e radiação gama na determinação da densidade aparente do solo. |
Ano de publicação: |
1982 |
Fonte/Imprenta: |
Sete Lagoas: EMBRAPA-CNPMS, 1982. |
Páginas: |
8 p. |
Série: |
(EMBRAPA-CNPMS. Comunicado técnico, 1). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O volume total do solo é constituído pelo volume de partículas minerais e o volume de poros entre estas partículas. O volume dos poros é usualmente preenchido pela água, gases e ar. |
Palavras-Chave: |
Anel volumetrico; Brasil; Compactação; Comparacao do solo; Densidade; Determinacao; Method; Minas Gerais; Radiacao gama; Red dark latosol; Savanna; Sete Lagoas; Soil comparison; Solos; Yellow red latosol. |
Thesagro: |
Análise do Solo; Cerrado; Física do Solo; Latossolo Vermelho Amarelo; Latossolo Vermelho Escuro; Método; Porosidade; Radiação; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Brazil; density; soil; soil density; soil physics. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/45917/1/ct-1.pdf
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Marc: |
LEADER 01466nam a2200493 a 4500 001 1476270 005 2019-07-12 008 1982 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aCOSTA, E. F. 245 $aComparação dos métodos anel volumétrico e radiação gama na determinação da densidade aparente do solo. 260 $aSete Lagoas: EMBRAPA-CNPMS$c1982 300 $a8 p. 490 $a(EMBRAPA-CNPMS. Comunicado técnico, 1). 520 $aO volume total do solo é constituído pelo volume de partículas minerais e o volume de poros entre estas partículas. O volume dos poros é usualmente preenchido pela água, gases e ar. 650 $aBrazil 650 $adensity 650 $asoil 650 $asoil density 650 $asoil physics 650 $aAnálise do Solo 650 $aCerrado 650 $aFísica do Solo 650 $aLatossolo Vermelho Amarelo 650 $aLatossolo Vermelho Escuro 650 $aMétodo 650 $aPorosidade 650 $aRadiação 650 $aSolo 653 $aAnel volumetrico 653 $aBrasil 653 $aCompactação 653 $aComparacao do solo 653 $aDensidade 653 $aDeterminacao 653 $aMethod 653 $aMinas Gerais 653 $aRadiacao gama 653 $aRed dark latosol 653 $aSavanna 653 $aSete Lagoas 653 $aSoil comparison 653 $aSolos 653 $aYellow red latosol 700 1 $aCOUTO, L.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
26/04/2022 |
Data da última atualização: |
27/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
DANTAS, D. L. DA S.; VIEIRA, V. B.; SOARES, J. K. B.; SANTOS, K. M. O. dos; EGITO, A. S. do; FIGUEIREDO, R. M. F. DE; LIMA, M. DOS S.; MACHADO, N. A. F.; SOUZA, M. DE F. V. DE; CONCEIÇÃO, M. L. DA; QUEIROGA, R. DE C. R. DO E.; OLIVEIRA, M. E. G. DE. |
Afiliação: |
DALYANE LAÍS DA SILVA DANTAS, Universidade Federal da Paraíba; VANESSA BORDIN VIERA, Universidade Federal de Campina Grande; JULIANA KÉSSIA BARBOSA SOARES, Universidade Federal de Campina Grande; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS, CNPC; ROSSANA MARIA FEITOSA DE FIGUEIREDO, Universidade Federal de Campina Grande; MARCOS DOS SANTOS LIMA, Instituto Federal do Sertão de Pernambuco; NÍTALO ANDRÉ FARIAS MACHADO, Universidade Federal do Maranhão; MARIA DE FÁTIMA VANDERLEI DE SOUZA, Universidade Federal da Paraíba; MARIA LÚCIA DA CONCEIÇÃO, Universidade Federal da Paraíba; RITA DE CÁSSIA RAMOS DO EGYPTO QUEIROGA, Universidade Federal da Paraíba; MARIA ELIEIDY GOMES DE OLIVEIRA, Universidade Federal da Paraíba. |
Título: |
Pilosocereus gounellei (xique-xique) flour: Improving the nutritional, bioactive, and technological properties of probiotic goat-milk yogurt. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
LWT. Food Science and Technology, v. 158, 113165, p. 1-9, Mar. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113165 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, we evaluate the technological, nutritional, and bioactivity effects on goat-milk yogurt of adding different concentrations of xique-xique flour: 1.0% (XY1%) and 2.0% (XY2%). The goat-milk yogurts (stored under refrigeration) also contained Limosilactobacillus mucosae CNPC007 (an autochthonous strain). The XY1% and XY2% treatments presented greater intensity in terms of color (yellow), and greater luminosity (L*) during storage than the control yogurt (CY). Up to the 14th day of storage, the XY1% and XY2% treatments presented greater viscosity values as well. During storage, as in any fermentation process, a reduction in lactose (hydro- lysis) was observed, with a greater release of simple sugars glucose and galactose and a concomitant increase in the lactic acid content. The PCA confirmed that these behaviors were more evident from the 14th day of the XY1% treatment, and on the 28th day in XY2% treatment. After 28 days of storage, XY2% presented higher counts of L. mucosae CNPC007, with higher mineral, total phenolic compounds, and flavonoid contents, as well as greater antioxidant activity (by FRAP). Xique-xique flour can be used to produce goat-milk yogurt without negatively affecting its technological characteristics, adding both nutritional and functional value to the product. |
Palavras-Chave: |
Apparent viscosity. |
Thesagro: |
Composto Fenólico; Iogurte; Nutriente Mineral; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Food technology; Goat milk; Mineral content; Phenolic compounds; Schlumbergera (Cactaceae); Yogurt. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142408/1/1-s2.0-S0023643822001001-main.pdf
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Marc: |
LEADER 02594naa a2200397 a 4500 001 2142408 005 2022-04-27 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2022.113165$2DOI 100 1 $aDANTAS, D. L. DA S. 245 $aPilosocereus gounellei (xique-xique) flour$bImproving the nutritional, bioactive, and technological properties of probiotic goat-milk yogurt.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aIn this study, we evaluate the technological, nutritional, and bioactivity effects on goat-milk yogurt of adding different concentrations of xique-xique flour: 1.0% (XY1%) and 2.0% (XY2%). The goat-milk yogurts (stored under refrigeration) also contained Limosilactobacillus mucosae CNPC007 (an autochthonous strain). The XY1% and XY2% treatments presented greater intensity in terms of color (yellow), and greater luminosity (L*) during storage than the control yogurt (CY). Up to the 14th day of storage, the XY1% and XY2% treatments presented greater viscosity values as well. During storage, as in any fermentation process, a reduction in lactose (hydro- lysis) was observed, with a greater release of simple sugars glucose and galactose and a concomitant increase in the lactic acid content. The PCA confirmed that these behaviors were more evident from the 14th day of the XY1% treatment, and on the 28th day in XY2% treatment. After 28 days of storage, XY2% presented higher counts of L. mucosae CNPC007, with higher mineral, total phenolic compounds, and flavonoid contents, as well as greater antioxidant activity (by FRAP). Xique-xique flour can be used to produce goat-milk yogurt without negatively affecting its technological characteristics, adding both nutritional and functional value to the product. 650 $aFood technology 650 $aGoat milk 650 $aMineral content 650 $aPhenolic compounds 650 $aSchlumbergera (Cactaceae) 650 $aYogurt 650 $aComposto Fenólico 650 $aIogurte 650 $aNutriente Mineral 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aApparent viscosity 700 1 $aVIEIRA, V. B. 700 1 $aSOARES, J. K. B. 700 1 $aSANTOS, K. M. O. dos 700 1 $aEGITO, A. S. do 700 1 $aFIGUEIREDO, R. M. F. DE 700 1 $aLIMA, M. DOS S. 700 1 $aMACHADO, N. A. F. 700 1 $aSOUZA, M. DE F. V. DE 700 1 $aCONCEIÇÃO, M. L. DA 700 1 $aQUEIROGA, R. DE C. R. DO E. 700 1 $aOLIVEIRA, M. E. G. DE 773 $tLWT. Food Science and Technology$gv. 158, 113165, p. 1-9, Mar. 2022.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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