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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
13/09/2023 |
Data da última atualização: |
15/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MATOS, M. C. de; MEDEIROS, J. A. de; SANTOS, L. B.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SÃO PAULO - UNESP; UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SÃO PAULO - UNESP; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA. |
Título: |
Alginate/guacamole edible films as moisture barrier layers in multicomponent foods. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
eFood, v. 4, e109, 2023. |
Páginas: |
8 p. |
DOI: |
10.1002/efd2.109 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In multicomponent foods having both moist and dry components (e.g., pizzas and tacos), moisture migration between components causes undesirable texture changes (e.g., loss of crispiness of the dry component). In this study, different proportions of alginate (film matrix), guacamole (hydrophobic component with sensory appeal), and glycerol (plasticizer) were combined to form edible films to be used as a moisture barrier between moist and dry components of multicomponent foods. Alginate was the component that most contributed to increase the film strength and to reduce its water vapor permeability (WVP). Guacamole, due to the presence of avocado lipids, enhanced the film hydrophobicity, although not having decreased the WVP (as expected), since it promoted discontinuities in the alginate structure. The film with the lowest WVP (containing an alginate/guacamole/glycerol dry mass ratio of 25/60/15) was inserted between nachos and tomato sauce, being able to reduce the crispiness loss of nachos during a 50‐min storage |
Palavras-Chave: |
Mixture design; Pizzas and tacos. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156667/1/P-Alginate-guacamole-edible-films-as-moisture-barrier-layers.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
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Cutter |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
28/12/2007 |
Data da última atualização: |
29/08/2012 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
LEMOS, W. de P.; MULLER, A. A.; SOUZA, L. A. de; LUNZ, A. M. |
Afiliação: |
WALKYMARIO DE PAULO LEMOS, CPATU; ANTONIO AGOSTINHO MULLER, CPATU; LINDAUREA ALVES DE SOUZA, CPATU; ALEXANDRE MEHL LUNZ, CPATU. |
Título: |
Possíveis impactos ambientais pelo uso de agrotóxicos em açaizais. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2006. |
Páginas: |
17 p. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 238). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Importância econômica do açaizeiro no Pará. Insetos como fator limitante em cultivos agrícolas. Insetos como fator limitante em cultivos de açaizeiros. Possíveis impactos negativos de agrotóxicos em açaizais. Métodos integrados de controle de pragas em açaizeiro. |
Palavras-Chave: |
Agrotóxicos. |
Thesagro: |
Açaí; Agrotóxico; Impacto Ambiental; Praga de Planta. |
Categoria do assunto: |
-- O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/28752/1/Doc238.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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