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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  13/09/2023
Data da última atualização:  15/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MATOS, M. C. de; MEDEIROS, J. A. de; SANTOS, L. B.; AZEREDO, H. M. C. de.
Afiliação:  UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SÃO PAULO - UNESP; UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SÃO PAULO - UNESP; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA.
Título:  Alginate/guacamole edible films as moisture barrier layers in multicomponent foods.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  eFood, v. 4, e109, 2023.
Páginas:  8 p.
DOI:  10.1002/efd2.109
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In multicomponent foods having both moist and dry components (e.g., pizzas and tacos), moisture migration between components causes undesirable texture changes (e.g., loss of crispiness of the dry component). In this study, different proportions of alginate (film matrix), guacamole (hydrophobic component with sensory appeal), and glycerol (plasticizer) were combined to form edible films to be used as a moisture barrier between moist and dry components of multicomponent foods. Alginate was the component that most contributed to increase the film strength and to reduce its water vapor permeability (WVP). Guacamole, due to the presence of avocado lipids, enhanced the film hydrophobicity, although not having decreased the WVP (as expected), since it promoted discontinuities in the alginate structure. The film with the lowest WVP (containing an alginate/guacamole/glycerol dry mass ratio of 25/60/15) was inserted between nachos and tomato sauce, being able to reduce the crispiness loss of nachos during a 50‐min storage
Palavras-Chave:  Mixture design; Pizzas and tacos.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156667/1/P-Alginate-guacamole-edible-films-as-moisture-barrier-layers.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18274 - 2UPCAP - DDPROCI.23/84
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  28/12/2007
Data da última atualização:  29/08/2012
Tipo da produção científica:  Documentos
Autoria:  LEMOS, W. de P.; MULLER, A. A.; SOUZA, L. A. de; LUNZ, A. M.
Afiliação:  WALKYMARIO DE PAULO LEMOS, CPATU; ANTONIO AGOSTINHO MULLER, CPATU; LINDAUREA ALVES DE SOUZA, CPATU; ALEXANDRE MEHL LUNZ, CPATU.
Título:  Possíveis impactos ambientais pelo uso de agrotóxicos em açaizais.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2006.
Páginas:  17 p.
Série:  (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 238).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Importância econômica do açaizeiro no Pará. Insetos como fator limitante em cultivos agrícolas. Insetos como fator limitante em cultivos de açaizeiros. Possíveis impactos negativos de agrotóxicos em açaizais. Métodos integrados de controle de pragas em açaizeiro.
Palavras-Chave:  Agrotóxicos.
Thesagro:  Açaí; Agrotóxico; Impacto Ambiental; Praga de Planta.
Categoria do assunto:  --
O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/28752/1/Doc238.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU39367 - 1UMTFL - PP1073210732
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