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1. | | NEVES JUNIOR, L. F.; PARIS, E. C. Síntese de Nb2O5 nanoparticulado para degradação da atrazina. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 6., 2012, Fortaleza. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação; Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. p. 399-401. Editores: Maria Alice Martins, MOrsyleide de Freitas Rosa, Men de Sá Moreira de Souza Filho, Nicodemos Moreira dos Santos Junior, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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2. | | NEVES JUNIOR, L. F.; PARIS, E. C. Estudo da degradação fotocatalisada de agrotóxicos presentes em água utilizando Nb2O5. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 456-458 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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3. | | REIS, E. D. W. dos; NEVES JUNIOR, L. F.; PARIS, E. C. Estudo da fotocatalise do Nb2O5 sintetizado pelo método hidrotermal sobre pesticidas em água. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 459-461 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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4. | | REIS, E. D. W. dos; NEVES JUNIOR, L. F.; PARIS, E. C. Estudo do efeito fotocatalítico do Nb2O5 sobre pesticidas em água. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 4., 2012, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. p. 117. Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Lucimara Aparecida Forato, Maria Alice Martins, Ladislau Marcelino Rabello, Rubens Bernardes Filho. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 56) Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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5. | | MUSETTI, H. C.; NEVES JUNIOR, L. F.; SANTOS, M. F.; PARIS, E. C. Uso de nanopartículas de hidroxiapatita pura e impregnadas com Nb2O5 para aplicações em fotocatálise. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 436-438 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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6. | | MUSETTI, H. C.; NEVES JUNIOR, L. F.; SANTOS, M. F.; PARIS, E. C. Uso de nanopartículas de hidroxiapatita pura e impregnadas com óxido de nióbio para aplicações em fotocatálise In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 4., 2012, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2012. p. 80. Editores técnicos: João de Mendonça Naime, Lucimara Aparecida Forato, Maria Alice Martins, Ladislau Marcelino Rabello, Rubens Bernardes Filho. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 56) Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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7. | | NEVES-JUNIOR, L. F.; REIS, E. D. W. dos; SANTOS, L. C.; MUSETTI, H. C.; PARIS, E. C. Remediação de águas contaminadas com agrotóxicos utilizando pentóxido de nióbio nanoparticulado sintetizado a partir do oxalato amoniacal de nióbio por diferentes rotas. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE INSTRUMENTAÇÃO AGROPECUÁRIA, 2014, São Carlos, SP Anais do SIAGRO: ciência, inovação e mercado 2014. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2014. p. 463-466. Editores: Carlos Manoel Pedro Vaz, Débora Marcondes Bastos Pereira Milori, Silvio Crestana. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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8. | | PARIS, E. C.; MALAFATTI, J. O. D.; SCIENA, C. R.; NEVES JUNIOR, L. F.; ZENATTI, A.; ESCOTE, M. T.; MOREIRA, A. J.; FRESCHI, G. P. G. Nb2O5 nanoparticles decorated with magnetic ferrites for wastewater photocatalytic remediation. Environmental Science and Pollution Research,v. 28, n. 19, 2021. p. 23731-23741 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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9. | | SCIENA, C. R.; MALAFATTI, J. O. D.; NEVES JUNIOR, L. F.; CARRA, M. A. S.; SANTOS, L. C.; CORREA, D. S.; MARCONCINI, J. M.; OLIVEIRA, C. R. de; PARIS, E. C. Biodegradable sachets composed by starch: pectin for controlling/slow release of phosphorus ions from hydroxyapatite nanoparticles. In: BRAZILIAN MRS MEETING - SBPMAT, 14, 2015, Rio de Janeiro. Program book... Rio de Janeiro: SBPMat, 2015. não paginado. Entrada de autor padronizada: RIBEIRO, C. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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10. | | ZAWADZKI, A.; ARRIVETTI, L. O. R.; VIDAL, M. P.; CATAI, J. R.; NASSU, R. T.; TULLIO, R. R.; BERNDT, A.; OLIVEIRA, C. R.; FERREIRA, A. G.; NEVES-JUNIOR, L. F.; COLNAGO, L. A.; SKIBSTED, L. H.; CARDOSO, D. R. Mate extract as feed assitive for improvement of beef quality. In: FOOD RESEARCH INTERNATIONAL, v. 99, p. 336-347, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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11. | | ZAWADZKI, A. de; ARRIVETTI, L. de O. R.; VIDAL, M. P.; CATAI, J. R.; NASSU, R. T.; TULLIO, R. R.; BERNDT, A.; OLIVEIRA, C. R. de; FERREIRA, A. G.; NEVES JUNIOR, L. F.; COLNAGO, L. A.; SKIBSTED, L. H.; CARDOSO, D. R. Mate extract as feed additive for improvement of beef quality. Food Research International, v. 99, p. 1-13, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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Registros recuperados : 11 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
06/09/2022 |
Data da última atualização: |
14/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, M. R.; DUCH, A. A. S.; LAGE, R. T. P. de A.; FARIA, L. S. de; MENEZES, L. D. M.; RIBEIRO, J. B.; SOUZA, G. N. de; SOARES FILHO, P. M.; PREIS, I. S.; SALES, E. B.; SOUZA, P. G. de; ARAUJO, F. R.; GUIMARÃES, R. J. de P. S. e; MENDES, T.; PETTAN-BREWER, C.; FONSECA-JÚNIOR, A. A. |
Afiliação: |
MARCIO ROBERTO SILVA, CNPGL; ANDRÉ ALMEIDA SANTOS DUCH, Instituto Mineiro de Agricultura e Pecuária; RÔMULO TADEU PACE DE ASSIS LAGE, Instituto Mineiro de Agricultura e Pecuária; LETÍCIA SCAFUTTO DE FARIA; LILIANE DENIZE MIRANDA MENEZES, Instituto Mineiro de Agricultura e Pecuária; JOAO BATISTA RIBEIRO, CNPGL; GUILHERME NUNES DE SOUZA, CNPGL; PAULO MARTINS SOARES FILHO; INGRED SALES PREIS; ÉRICA BRAVO SALES; PATRÍCIA GOMES DE SOUZA; FLABIO RIBEIRO DE ARAUJO, CNPGC; RICARDO JOSÉ DE PAULA SOUZA E GUIMARÃES, Instituto Evandro Chagas; TULIO MENDES, Marinha do Brasil; CHRISTINA PETTAN-BREWER, University of Washington; ANTÔNIO AUGUSTO FONSECA-JÚNIOR. |
Título: |
Recovery of Brucella in raw milk Minas artisanal cheese approved for consumption by official inspection agency in Brazil: assessment of prevalence and risk factors through One Health integrated approaches. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Transactions of The Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene, trac083, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1093/trstmh/trac083 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background - Minas artisanal cheese (MAC) from the Serro region is a Brazilian intangible cultural heritage. Produced from raw milk, it may carry zoonotic pathogens such as Brucella. This study included a randomized survey for the prevalence of Brucella-positive MAC and its associated factors. Methods - MAC samples (n=55), each one from a different rural family-based cheese-processing agroindustry, were analysed for Brucella by direct polymerase chain reaction (PCR) species-specific DNA detection and cultivation-based approaches. Results - Among 55 MACs that were analysed, we found 17 Brucella DNA-positive samples (30.9% [95% confidence interval {CI} 18.7 to 43.1]) by PCR and, for the first time, from one MAC (1.8% [95% CI 0.5 to 9.7]), viable Brucella abortus was recovered by cultivation. Higher values for two variables, the number of lactating cows per herd (p=0.043) and daily milk production per herd (p=0.043), were each associated with Brucella-positive MAC, which concentrated in three high-risk and one low-risk spatial clusters.
Conclusions - MAC may be a source of Brucella for humans, since the positive samples were from batches that were sold by cheesemakers. This should be of concern and encourage cooperation between the health and agriculture sectors in order to mitigate this public health risk through One Health integrated approaches. |
Palavras-Chave: |
Leite cru. |
Thesagro: |
Brucella Abortus; Leite; Patógeno; Queijo de Minas. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02597naa a2200373 a 4500 001 2146141 005 2022-12-14 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1093/trstmh/trac083$2DOI 100 1 $aSILVA, M. R. 245 $aRecovery of Brucella in raw milk Minas artisanal cheese approved for consumption by official inspection agency in Brazil$bassessment of prevalence and risk factors through One Health integrated approaches.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aBackground - Minas artisanal cheese (MAC) from the Serro region is a Brazilian intangible cultural heritage. Produced from raw milk, it may carry zoonotic pathogens such as Brucella. This study included a randomized survey for the prevalence of Brucella-positive MAC and its associated factors. Methods - MAC samples (n=55), each one from a different rural family-based cheese-processing agroindustry, were analysed for Brucella by direct polymerase chain reaction (PCR) species-specific DNA detection and cultivation-based approaches. Results - Among 55 MACs that were analysed, we found 17 Brucella DNA-positive samples (30.9% [95% confidence interval {CI} 18.7 to 43.1]) by PCR and, for the first time, from one MAC (1.8% [95% CI 0.5 to 9.7]), viable Brucella abortus was recovered by cultivation. Higher values for two variables, the number of lactating cows per herd (p=0.043) and daily milk production per herd (p=0.043), were each associated with Brucella-positive MAC, which concentrated in three high-risk and one low-risk spatial clusters. Conclusions - MAC may be a source of Brucella for humans, since the positive samples were from batches that were sold by cheesemakers. This should be of concern and encourage cooperation between the health and agriculture sectors in order to mitigate this public health risk through One Health integrated approaches. 650 $aBrucella Abortus 650 $aLeite 650 $aPatógeno 650 $aQueijo de Minas 653 $aLeite cru 700 1 $aDUCH, A. A. S. 700 1 $aLAGE, R. T. P. de A. 700 1 $aFARIA, L. S. de 700 1 $aMENEZES, L. D. M. 700 1 $aRIBEIRO, J. B. 700 1 $aSOUZA, G. N. de 700 1 $aSOARES FILHO, P. M. 700 1 $aPREIS, I. S. 700 1 $aSALES, E. B. 700 1 $aSOUZA, P. G. de 700 1 $aARAUJO, F. R. 700 1 $aGUIMARÃES, R. J. de P. S. e 700 1 $aMENDES, T. 700 1 $aPETTAN-BREWER, C. 700 1 $aFONSECA-JÚNIOR, A. A. 773 $tTransactions of The Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene, trac083, 2022.
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