|
|
Registros recuperados : 189 | |
121. | | AZEVEDO, C. P. de; SANQUETTA, C. R.; SILVA, J. N. M.; MACHADO, S. A.; SOUZA, C. R.; OLIVEIRA, M. M. de. Simulação de estratégias de manejo florestal na Amazônia com o uso do modelo SYMFOR. Acta Amazonica, Manaus, v. 38, n. 1, p. 51-70, 2008. Disponível também on-line. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Florestas. |
| |
122. | | HEINEMANN, G. D.; SOUZA, C. R. DE; MARTINS, S. DE O.; OXLEY, H. N.; GOMES, C. B.; PEREIRA, A. da S. Caracterização biológica e patogenicidade de Phythopthora infestans em batata sob condições de campo. In: SEMANA INTEGRADA UFPEL, 9.; CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 7., 2023, Pelotas. Anais [eletrônicos...]. Pelotas: UFPEL, 2023. CIC. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
124. | | MOTA, R. V. da; SOUZA, C. R. de; FAVERO, A. C.; SILVA, C. P. C. e; CARMO, E. L. do; FONSECA, A. R.; REGINA, M. de A. Produtividade e composição físico-química de bagas de cultivares de uva em distintos porta-enxertos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 6, p. 576-582, jun. 2009 Título em inglês: Productivity and physicochemical composition of berries of grapevine cultivars grafted onto different rootstocks. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
125. | | OLIVEIRA, H. S. de; LEMOS, O. F. de; SOUZA, C. R. B. de; MENEZES, I. C. de; AMARAL, L. M. S. Produção in vitro de brotos enraizados de cultivares de pimenteira-do-reino (Piper nigrum). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 4.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 10., 2007, Belém, PA. Anais... Belém, PA: UFRA: Embrapa Amazônia Oriental, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
126. | | AZEVEDO, C. P. de; SANQUETTA, C. R.; SILVA, J. N. M.; MACHADO, S. A.; SOUZA, C. R. de; OLIVEIRA, M. M. de. Predição da distribuição diamétrica de uma floresta manejada experimentalmente através de um sistema de equações diferenciais. Acta Amazonica, Manaus, v. 37, n. 4, p. 521-532, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Florestas. |
| |
128. | | PAES, N. S.; FERREIRA, P.; SOUZA, C. R. B.; GERHARDT, I. R.; VENTURA, M.; MELLO, L. V.; SOUSA, M. V.; SA, M. F. G. de. Purification and analysis of arcelin 5 protein from wild bean. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE BIOTECNOLOGIA VEGETAL, l.,1993, Brasilia. Programas e resumos. Brasilia: EMBRAPA-CENARGEN, 1993. Poster 032. Resumo Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
129. | | LIMA FILHO, J. M. P.; DANTAS, B. F.; ASSIS, J. S. de; SOUZA, C. R. de; ALBUQUERQUE, T. C. S. de. Aspectos fisiológicos. In: SOARES, J. M.; LEAO, P. C. de S. (Ed). A vitivinicultura no Semiárido brasileiro. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2009. cap. 3, p. 73-108. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
130. | | SOUZA, F. S. de; SOUZA, C. R. de; ASSIS, A. M. de; YAMAMOTO, L. Y.; SATO, A. J.; MORAIS, H.; SOUZA, R. T. de; ROBERTO, S. R. Relações hídricas e temperatura de bagas da uva 'BRS Clara' cultivada sob cobertura plástica e sombrite no Norte do Paraná. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 12., 2009, [Montevideo]. [Anais...] [Montevideo]: Asociación de Enólogos del Uruguay, 2009. Não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
131. | | SOUZA, C. R.; LIMA FILHO, J. M. P.; SILVA, F. F. S.; VIANA, L. H.; DANTAS, B. F.; BASSOI, L. H.; RIBEIRO, P. R. A.; PEREIRA, M. S. Relações hídricas das videiras de vinho do Vale do São Francisco sob diferentes porta-enxertos e manejo de irrigação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 19., 2006, Cabo Frio. Frutas do Brasil: saúde para o mundo: palestras e resumos. Cabo Frio : SBF; UENF; UFRRJ, 2006. p. 331. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
132. | | COELHO, M. R.; MARTINS, V. M.; VIDAL-TORRADO, P.; SOUZA, C. R. de G.; OTERO PEREZ, X. L.; MACÍAS VÁZQUEZ, F. Relação solo-relevo-substrato geológico nas restingas da planície costeira do estado de São Paulo. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 34, n. 3, p. 833-846, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
| |
133. | | SOUZA, C. R. de; AZEVEDO, C. P. de; ROSSI, L. M. B.; SILVA, K. E. da; SANTOS, J. dos; HIGUCHI, N. Dinâmica e estoque de carbono em floresta primária na região de Manaus/AM. Acta Amazônica, Manaus, v. 42, n. 4, p. 501-506, dez. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
| |
134. | | SOUZA, C. R. de; BALDONI, A. B.; TONINI, H.; MAIA, V. A.; SANTOS, R. M. dos; LUVISON, M.; SANTOS, J. P. Ecological patterns and conservation opportunities with carbon credits in Brazil nut groves: a study-case in the Southeast Amazon. CERNE, v. 29, e-103164, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
| |
135. | | ALMEIDA, P. R. R. de; BASSOI, L. H.; SOUZA, C. R. de; DANTAS, B. F.; SILVA, D. J.; LIMA FILHO, J. M. P.; LIMA, M. A. C. de. Efeito de manejos de irrigação e porta-enxertos na produção de uvas viníferas em Petrolina-PE: resultados do ciclo de 2006. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMI-ÁRIDO, 2., 2007, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2007. (Embrapa Semi-Árido. Documentos 205) Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
| |
136. | | NASCIMENTO, S. B.; CASCARDO, J. C. de M.; MENEZES, I. C. de; DUARTE, M. de L. R.; DARNET, S.; HARADA, M. L.; SOUZA, C. R. B. de. Identifying sequences potentially related to resistance response of Piper tuberculatum to Fusarium solani f. sp. piperis by suppression subtractive hybridization. Protein & Peptide Letters, v. 16, n. 12, p. 1429-1434, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
137. | | REGINA, M. de A.; FRÁGUAS, J. C.; ALVARENGA, A. A.; SOUZA, C. R. de; AMORIM, D. A. de; MOTA, R. V. da; FÁVERO, A. C. Implantação e manejo do vinhedo para produção de vinhos de qualidade. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 27, n. 234, p. 16-31, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
| |
139. | | CARVALHO, L. J. C. B.; ALMEIDA, J. D. de; ANDERSON, J. V.; VIEIRA, E. A.; CHEN, S.; BATISTA DE SOUZA, C. R.; FUHRMANN, E.; SILVA, J. P. da. Studies on variation of carotenoid-proteins content in cassava (Manihot esculenta Crantz) storage root reveal implications for breeding and the use of induced mutations. Plant Mutation Reports, v. 3, n. 1, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
| |
140. | | CARVALHO, L. J. C. B.; ALMEIDA, J. D. de; ANDERSON, J. V.; VIEIRA, E. A.; CHEN, S.; SOUZA, C. R. B. de; FUHRMANN, E.; SILVA, J. P. da. Studies on variation of carotenoid-proteins content in Cassava (Manihot esculenta Crantz) storage root reveal implications for breeding and the use of induced mutations. Plant Mutation Reports, v. 3, n. 1, p. 25-36, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
| |
Registros recuperados : 189 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
11/10/2018 |
Data da última atualização: |
11/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOUZA, C. R. dos S.; BARBOSA, A. C. de O.; FERREIRA, C. F.; SOUZA, F. V. D.; ROCHA, L. DE S.; SOUZA, E. H. de; OLIVEIRA, S. A. S. de. |
Afiliação: |
CARLOS RAIMUNDO DOS SANTOS SOUZA, UFBA; ANA CLÁUDIA DE OLIVEIRA BARBOSA, UFBA; CLAUDIA FORTES FERREIRA, CNPMF; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; LEANDRO DE SOUZA ROCHA, CNPMF; EVERTON HILO DE SOUZA; SAULO ALVES SANTOS DE OLIVEIRA, CNPMF. |
Título: |
Diversity of microorganisms associated to Ananas spp. from natural environment, cultivated and ex situ conservation áreas. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 243, p. 544-551, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazil is among the world's largest fruit producers, with emphasis on pineapples [Ananas comosus var. comosus (L.) Merril]. Although it is believed that Ananas spp. maintains relationships with a large range of phytopathogenic or beneficial microorganisms, studies of the microbial diversity associated with pineapple plants are still scarce. Therefore, the present work aimed to quantify and compare the diversity of culturable microorganisms considered in the literature as beneficial, existing in the rhizospheric soil and in internal tissues of Ananas spp. from three different environments: natural populations, commercial cultivation field and ex situ conservation area - Pineapple Germplasm Bank (Pineapple GB). Culture-dependent methods were applied to the microbial communities associated with Ananas spp., as well as molecular techniques based on BOX and ERIC markers for characterization of the samples and its fractions. These techniques allowed the grouping of isolates from different environments and fractions, such as those from soil, root and stem, in the same cluster, implying that there is correspondence in the distribution of beneficial microbiota (functional groups) from the soil to the aerial parts of plants. Furthermore, correlation analyses indicated the association of certain functional groups with the samples and that the plants are always requiring the same groups of microorganisms as in a certain network for sustaining adequate plant growth. The results enable a series of possible applications to this important crop species. MenosBrazil is among the world's largest fruit producers, with emphasis on pineapples [Ananas comosus var. comosus (L.) Merril]. Although it is believed that Ananas spp. maintains relationships with a large range of phytopathogenic or beneficial microorganisms, studies of the microbial diversity associated with pineapple plants are still scarce. Therefore, the present work aimed to quantify and compare the diversity of culturable microorganisms considered in the literature as beneficial, existing in the rhizospheric soil and in internal tissues of Ananas spp. from three different environments: natural populations, commercial cultivation field and ex situ conservation area - Pineapple Germplasm Bank (Pineapple GB). Culture-dependent methods were applied to the microbial communities associated with Ananas spp., as well as molecular techniques based on BOX and ERIC markers for characterization of the samples and its fractions. These techniques allowed the grouping of isolates from different environments and fractions, such as those from soil, root and stem, in the same cluster, implying that there is correspondence in the distribution of beneficial microbiota (functional groups) from the soil to the aerial parts of plants. Furthermore, correlation analyses indicated the association of certain functional groups with the samples and that the plants are always requiring the same groups of microorganisms as in a certain network for sustaining adequate plant growth. The results enable a ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Abacaxi. |
Thesaurus NAL: |
DNA fingerprinting; Endophytes; Microorganisms; Pineapples. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02334naa a2200253 a 4500 001 2097237 005 2018-10-11 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOUZA, C. R. dos S. 245 $aDiversity of microorganisms associated to Ananas spp. from natural environment, cultivated and ex situ conservation áreas.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aBrazil is among the world's largest fruit producers, with emphasis on pineapples [Ananas comosus var. comosus (L.) Merril]. Although it is believed that Ananas spp. maintains relationships with a large range of phytopathogenic or beneficial microorganisms, studies of the microbial diversity associated with pineapple plants are still scarce. Therefore, the present work aimed to quantify and compare the diversity of culturable microorganisms considered in the literature as beneficial, existing in the rhizospheric soil and in internal tissues of Ananas spp. from three different environments: natural populations, commercial cultivation field and ex situ conservation area - Pineapple Germplasm Bank (Pineapple GB). Culture-dependent methods were applied to the microbial communities associated with Ananas spp., as well as molecular techniques based on BOX and ERIC markers for characterization of the samples and its fractions. These techniques allowed the grouping of isolates from different environments and fractions, such as those from soil, root and stem, in the same cluster, implying that there is correspondence in the distribution of beneficial microbiota (functional groups) from the soil to the aerial parts of plants. Furthermore, correlation analyses indicated the association of certain functional groups with the samples and that the plants are always requiring the same groups of microorganisms as in a certain network for sustaining adequate plant growth. The results enable a series of possible applications to this important crop species. 650 $aDNA fingerprinting 650 $aEndophytes 650 $aMicroorganisms 650 $aPineapples 650 $aAbacaxi 700 1 $aBARBOSA, A. C. de O. 700 1 $aFERREIRA, C. F. 700 1 $aSOUZA, F. V. D. 700 1 $aROCHA, L. DE S. 700 1 $aSOUZA, E. H. de 700 1 $aOLIVEIRA, S. A. S. de 773 $tScientia Horticulturae$gv. 243, p. 544-551, 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|