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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
11/05/2016 |
Data da última atualização: |
08/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ZUCOLOTO, M.; ANTONIOLLI, L. R.; SIQUEIRA, D. L.; CZERMAINSKI, A. B. C.; SALOMÃO, L. C. C. |
Afiliação: |
LUCIMARA ROGERIA ANTONIOLLI, CNPUV; ANA BEATRIZ COSTA CZERMAINSKI, CNPUV. |
Título: |
Conditioning temperature for inducing uniform ripening of 'Abate Fetel' pears. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Ciência Agronômica, Ceará, v. 47, n. 2, p. 344-350, abr./jun. 2016. |
ISSN: |
1806-6690 |
DOI: |
10.5935/1806-6690.20160040 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to determine the conditioning temperature period for inducing uniform ripening of ‘Abate Fetel’ pears as well as to determine the maximum storage period with no quality loss. Three harvests were carried out at weekly intervals and each harvest date was considered a factorial experiment (7x3), with seven storage periods at 0 ± 1 °C and 90 ± 5% relative humidity (0; 20; 40; 60; 80; 100 and 120 days) and three periods at room temperature (20 ± 1 °C) (zero, three and six days). The assessed quality attributes were flesh firmness, starch content, weight loss and soluble solids content. Acceptance and purchase intention sensory tests were carried out. Cold storage was efficient in inducing uniform ripening in ‘Abate Fetel’ pears after 20 days at low temperature followed by six days at room temperature for fruit from the three harvest dates. ‘Abate Fetel’ pears harvested at harvest maturity of 57 N can be stored for up to 120 days and commercialized within six days with no quality loss. However, fruit harvested at flesh firmness below 55 N can be stored for 80 days and commercialized within six days or stored for 100 days and commercialized within three days. Key words: Pyrus communis L.. Cold storage. Acceptance. Shelf life. O objetivo deste trabalho foi de definir o tempo necessário de condicionamento por frio para causar a uniformização do amadurecimento de peras ‘Abate Fetel’. Ainda, objetivou-se a determinação do período máximo de armazenamento sem que houvesse prejuízos à qualidade de frutos. Foram realizadas três colheitas em intervalos semanais e cada colheita constituiu um experimento fatorial (7x3), sendo sete períodos de manutenção sob baixa temperatura (0; 20; 40; 60; 80; 100 e 120 dias) e três períodos de manutenção em ambiente simulado a 20 ± 1 °C (zero, três e seis dias). Os atributos de qualidade avaliados foram firmeza de polpa, índice de degradação do amido, perda de massa fresca, teores de sólidos solúveis e aceitabilidade. O condicionamento por frio foi eficiente na indução e uniformização do amadurecimento de peras ‘Abate Fetel’, após 20 dias de manutenção em baixa temperatura seguidos de seis dias em ambiente simulado, para os frutos provenientes das três datas de colheita. Frutos da cultivar Abate Fetel com data de colheita DC1 podem ser armazenados por até 120 dias e comercializados em até seis dias sem que haja comprometimento da qualidade. Já frutos colhidos nas datas de colheita DC2 e DC3 podem ser armazenados por 80 dias e comercializados em até seis dias ou armazenados por 100 dias e comercializados no período de três dias. Palavras-chave: Pyrus communis L.. Armazenamento refrigerado. Aceitabilidade. MenosThe aim of this study was to determine the conditioning temperature period for inducing uniform ripening of ‘Abate Fetel’ pears as well as to determine the maximum storage period with no quality loss. Three harvests were carried out at weekly intervals and each harvest date was considered a factorial experiment (7x3), with seven storage periods at 0 ± 1 °C and 90 ± 5% relative humidity (0; 20; 40; 60; 80; 100 and 120 days) and three periods at room temperature (20 ± 1 °C) (zero, three and six days). The assessed quality attributes were flesh firmness, starch content, weight loss and soluble solids content. Acceptance and purchase intention sensory tests were carried out. Cold storage was efficient in inducing uniform ripening in ‘Abate Fetel’ pears after 20 days at low temperature followed by six days at room temperature for fruit from the three harvest dates. ‘Abate Fetel’ pears harvested at harvest maturity of 57 N can be stored for up to 120 days and commercialized within six days with no quality loss. However, fruit harvested at flesh firmness below 55 N can be stored for 80 days and commercialized within six days or stored for 100 days and commercialized within three days. Key words: Pyrus communis L.. Cold storage. Acceptance. Shelf life. O objetivo deste trabalho foi de definir o tempo necessário de condicionamento por frio para causar a uniformização do amadurecimento de peras ‘Abate Fetel’. Ainda, objetivou-se a determinação do período máximo de armazenamento sem qu... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Acceptance; Aceitabilidade; Armazenamento refrigerado; Pyrus communis L. |
Thesagro: |
Pera; Pyrus communis. |
Thesaurus Nal: |
Cold storage; Shelf Life. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142898/1/4009-22165-1-PB-1.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
27/07/2020 |
Data da última atualização: |
18/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
QUEIROZ, M. G. de; SILVA, T. G. F. da; SOUZA, C. A. A. de; JARDIM, A. M. daa R. F.; ARAÚJO JÚNIOR, G. do N.; SOUZA, L. S. B. de; MOURA, M. S. B. de. |
Afiliação: |
Maria Gabriela de Queiroz; Thieres George Freire da Silva; Carlos André Alves de Souza; Alexandre Maniçoba da Rosa Ferraz Jardim; George do Nascimento Araújo Júnior; Luciana Sandra Bastos de Souza; MAGNA SOELMA BESERRA DE MOURA, CPATSA. |
Título: |
Composition of Caatinga species under anthropic disturbance and its correlation with rainfall partitioning. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Floresta e Ambiente, v. 28, n. 1, e20190044, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/2179-8087-FLORAM-2019-0044 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The vegetation structure is a good indicator of the conservation condition of an ecosystem, since it reflects alterations caused by anthropic action. This study proposes to analyze the phytosociological aspects of the Caatinga domain under anthropic disturbance and their correlations with hydrological variables. Twenty-five 400 m2 plots were sampled in the municipality of Floresta - PE, Brazil. Phytosociological parameters such as density, frequency and dominance were calculated. The seasonality of plant area index was analyzed for six species. The association between structural characteristics and hydrological variables (throughfall, stemflow and interception loss) in the species was evaluated by multivariate analysis. A total of 930 individuals, six families and 10 species were recorded. The abundance of the species Cenostigma pyramidale in the area may be an indicator of the degree of change in the vegetation. The structural characteristics of the species revealed little association with rainfall partitioning. |
Palavras-Chave: |
Fitossociologia; Indice de área vegetal; Semiarido. |
Thesagro: |
Caatinga; Chuva; Ecossistema; Vegetação; Vegetação Nativa. |
Thesaurus NAL: |
Phytosociology. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/214846/1/Composition-of-Caatinga-Species-Under-Anthropic-Disturbance-and-Its-Correlation-With-Rainfall-Partitioning-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 01997naa a2200313 a 4500 001 2124037 005 2021-02-18 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/2179-8087-FLORAM-2019-0044$2DOI 100 1 $aQUEIROZ, M. G. de 245 $aComposition of Caatinga species under anthropic disturbance and its correlation with rainfall partitioning.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe vegetation structure is a good indicator of the conservation condition of an ecosystem, since it reflects alterations caused by anthropic action. This study proposes to analyze the phytosociological aspects of the Caatinga domain under anthropic disturbance and their correlations with hydrological variables. Twenty-five 400 m2 plots were sampled in the municipality of Floresta - PE, Brazil. Phytosociological parameters such as density, frequency and dominance were calculated. The seasonality of plant area index was analyzed for six species. The association between structural characteristics and hydrological variables (throughfall, stemflow and interception loss) in the species was evaluated by multivariate analysis. A total of 930 individuals, six families and 10 species were recorded. The abundance of the species Cenostigma pyramidale in the area may be an indicator of the degree of change in the vegetation. The structural characteristics of the species revealed little association with rainfall partitioning. 650 $aPhytosociology 650 $aCaatinga 650 $aChuva 650 $aEcossistema 650 $aVegetação 650 $aVegetação Nativa 653 $aFitossociologia 653 $aIndice de área vegetal 653 $aSemiarido 700 1 $aSILVA, T. G. F. da 700 1 $aSOUZA, C. A. A. de 700 1 $aJARDIM, A. M. daa R. F. 700 1 $aARAÚJO JÚNIOR, G. do N. 700 1 $aSOUZA, L. S. B. de 700 1 $aMOURA, M. S. B. de 773 $tFloresta e Ambiente$gv. 28, n. 1, e20190044, 2021.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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