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Registros recuperados : 44 | |
2. | | TRINDADE, A. M. G.; BARRETO, J.; OLIVEIRA, V. de S.; PEREIRA, G. E. Physical-chemical characterization of tempranillo organic wine from São Francisco valley, Brazil. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: [s.n.], 2012. Não paginado. 1 CD-ROM. Resumo. IUFoST 2012. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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3. | | NASCIMENTO, R. L.; PEREIRA, G. E.; ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, V. de S.; BORGES, R. M. E. Composição físico-química dos sucos de uvas Isabel Precoce e BRS Cora no Nordeste do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. Campinas: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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4. | | NASCIMENTO, R. L.; PEREIRA, G. E.; ARAÚJO, A. J. de; OLIVEIRA, V. de S.; BORGES, R. M. E. Composição físico-química dos sucos de uvas Isabel Precoce e BRS Cora no Nordeste do Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. p. 436. 1 CD-ROM. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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6. | | OLIVEIRA, V. de S.; LIMA, A. M. N.; SALVIANO, A. M.; BASSOI, L. H.; PEREIRA, G. E. Heavy metals and micronutrients in the soil and grapevine under different irrigation strategies. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 39, n. 1, p. 162-173, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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7. | | OLIVEIRA, J. B. de; PEREIRA, G. E.; NASCIMENTO, R. L. do; OLIVEIRA, V. de S.; ARAÚJO, A. J. de B. Avaliação dos efeitos do porta-enxerto utilizado na composição físico-química de vinhos "Syrah". In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. p. 209. 1 CD-ROM. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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8. | | DINIZ, B. C. R.; PEREIRA, G. E.; OLIVEIRA, V. de S.; ARAÚJO, A. J. de B.; COSTA, T. R. Características físico-químicas de vinhos Syrah em diferentes tempos de maceração no Vale do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. [S.l.]: SBCTA, 2010. p. 131-132. 1 CD-ROM. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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9. | | ARGOLO, P. S.; NORONHA, A. C. da S.; OLIVEIRA, V. de S. de; FUKUDA, W. M. G. Aspectos da biologia e preferência para alimentação e oviposição de Mononychellus tanajoa (Bondar, 1938) em quatro variedades de mandioca. Magistra, Cruz das Almas, v.17, n.1, p. 23-27, jan./abr. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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11. | | OLIVEIRA, V. de S.; PEREIRA, G. E.; NASCIMENTO, R. L.; DINIZ, B. C. R.; ARAÚJO, A. J. de B. Evolução das características fisíco-químicas de suco de uva da variedade Isabel Precoce na região do Vale do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. Campinas: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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12. | | OLIVEIRA, V. de S.; PEREIRA, G. E.; NASCIMENTO, R. L.; DINIZ, B. C. R.; ARAÚJO, A. J. de B. Evolução das características fisíco-químicas de suco de uva da variedade Isabel Precoce na região do Vale do Submédio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. Campinas: SBCTA, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | | TRICHES, W. dos S.; DINIZ, B. C. R.; OLIVEIRA, V. de S.; MARTINS, A. M.; ARAÚJO, A. J. de B.; ALVES, L. A.; PEREIRA, G. E. Comparação físico-química de vinhos da variedade Syrah (Vitis vinifera L.) elaborados em dois ciclos no mesmo ano, em região semiarida tropical. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMI-ÁRIDO, 4., 2009, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2009. p. 260-266. (Embrapa Semi-Árido. Documentos, 221). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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16. | | ARAÚJO, A. J. de B.; DINIZ, B. C. R.; MARTINS, A. M.; TRICHES, W. dos S.; OLIVEIRA, V. de S.; ALVES, L. A.; PEREIRA, G. E. Avaliação da influência de diferentes safras nas características físico-químicas de vinhos tintos elaborados no Submédio do Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMI-ÁRIDO, 4., 2009, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2009. p. 249-253. (Embrapa Semi-Árido. Documentos, 221). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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17. | | MARTINS, A. M.; ARAÚJO, A. J. de B.; TRICHES, W. dos S.; OLIVEIRA, V. de S.; DINIZ, B. C. R.; ALVES, L. A.; PEREIRA, G. E. Avaliação físico-química de sucos de uvas elaborados com a cultivar Isabel Precoce no Submédio do Vale do São Francisco, Brasil. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 12., 2009, Montevideo. Resumenes... Montevideo: Asociación de Enólogos del Uruguay, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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18. | | MARTINS, A. M.; ARAÚJO, A. J. de B.; TRICHES, W. dos S.; OLIVEIRA, V. de S.; DINIZ, B. C. R.; ALVES, L. A.; PEREIRA, G. E. Avaliação físico-química de sucos de uvas elaborados com a cultivar Isbel Precoce no Submédio do Vale do São Francisco, Brasil. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 12., 2009, [Montevideo]. [Anais...] [Montevideo]: Asociación de Enólogos del Uruguay, 2009. Não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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19. | | MARTINS, A. M.; ARAÚJO, A. J. de B.; TRICHES, W. dos S.; OLIVEIRA, V. de S.; DINIZ, B. C. R.; ALVES, L. A.; PEREIRA, G. E. Características físico-químicas de sucos de uvas elaborados no Submédio do Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMI-ÁRIDO, 4., 2009, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2009. p. 243-247. (Embrapa Semi-Árido. Documentos, 221). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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20. | | SILVA, G. G.; NASCIMENTO, R. L.; OLIVEIRA, V. de S.; ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, J. B.; PEREIRA, G. E. Características físico-químicas de sucos de uvas Isabel Precoce e BRS Violeta elaborados no Nordeste do Brasil. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 6., 2011, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2011. p. 353-359. (Embrapa Semiárido. Documentos, 238). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
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Registros recuperados : 44 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
06/10/2022 |
Data da última atualização: |
13/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
JARDIM, A. M. da R. F; SANTOS, H. R. B.; ALVES, H. K. M. N.; SILVA, S. L. F.; SOUZA, L. S. B. de; ARAÚJO JÚNIOR, G. do N.; SOUZA, M. de S.; ARAUJO, G. G. L. de; SOUZA, C. A. A. de; SILVA, T. G. F. da. |
Afiliação: |
ALEXANDRE MANIÇOBA DA ROSA FERRAZ JARDIM, UFRPE; HUGO RAFAEL BENTZEN SANTOS, Federal Rural University of Pernambuco, Serra Talhada, PE; HYGOR KRISTOPH MUNIZ NUNES ALVES, UFRPE; SERGIO LUIZ FERREIRA SILVA, Federal Rural University of Pernambuco, Serra Talhada, PE; LUCIANA SANDRA BASTOS DE SOUZA, Federal Rural University of Pernambuco, Serra Talhada, PE; GEORGE DO NASCIMENTO ARAÚJO JÚNIOR, UFRPE; MARCONDES DE SÁ SOUZA, UFRPE; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; CARLOS ANDRÉ ALVES DE SOUZA, UFRPE; THIERES GEORGE FREIRE DA SILVA, Federal Rural University of Pernambuco, Serra Talhada, PE. |
Título: |
Genotypic differences relative photochemical activity, inorganic and organic solutes and yield performance in clones of the forage cactus under semi-arid environment. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Physiology and Biochemistry, v. 162, p. 421-430, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2021.03.011 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Plants with the crassulacean acid metabolism commonly present good adaptation to arid and semi-arid environments, but it highly depends on the type of species. In this study, chlorophyll fluorescence, the concentration of inorganic and organic solutes and the productive performance were evaluated along with their relationships in different clones of the genera Opuntia and Nopalea. The experiment was conducted from 2016 to 2018. Four clones of genus Opuntia were evaluated: ?Orelha de Elefante Mexicana? (OEM), ?Orelha de Elefante Africana? (OEA), V19 and F8; and two clones of genus Nopalea: ?IPA Sert?ania? and ?Miúda?. The experiment was arranged in a randomised block design, with six treatments and three replications. The following parameters were measured when harvesting: initial, maximum and variable fluorescence; the quantum yield of PSII (Fv/Fm); light-induction curves of the photochemical parameters (ΔF/Fm?, qP, NPQ and ETR); the chlorophyll and carotenoid content; carbohydrates; the sodium (Na+) and potassium (K+) content; morphometry; and dry matter accumulation. The values for the effective quantum yield of PSII (ΔF/Fm?) and the alterations in photochemical quenching were higher in the OEM clone (P < 0.05). There was a difference between clones for non-photochemical quenching, with the F8 clone having the highest values. The Fv/Fm was 0.87 for the OEM. ?IPA Sert?ania? obtained the greatest Chl a/b, and the highest values for carbohydrate concentration were found in the OEA clone. The OEM clone showed the greatest accumulation of K+, in addition to a higher cladode area index and greater dry matter accumulation. The results of this study show the high physiological tolerance of the forage cactus to a semi-arid environment, which varies according to the clone. MenosPlants with the crassulacean acid metabolism commonly present good adaptation to arid and semi-arid environments, but it highly depends on the type of species. In this study, chlorophyll fluorescence, the concentration of inorganic and organic solutes and the productive performance were evaluated along with their relationships in different clones of the genera Opuntia and Nopalea. The experiment was conducted from 2016 to 2018. Four clones of genus Opuntia were evaluated: ?Orelha de Elefante Mexicana? (OEM), ?Orelha de Elefante Africana? (OEA), V19 and F8; and two clones of genus Nopalea: ?IPA Sert?ania? and ?Miúda?. The experiment was arranged in a randomised block design, with six treatments and three replications. The following parameters were measured when harvesting: initial, maximum and variable fluorescence; the quantum yield of PSII (Fv/Fm); light-induction curves of the photochemical parameters (ΔF/Fm?, qP, NPQ and ETR); the chlorophyll and carotenoid content; carbohydrates; the sodium (Na+) and potassium (K+) content; morphometry; and dry matter accumulation. The values for the effective quantum yield of PSII (ΔF/Fm?) and the alterations in photochemical quenching were higher in the OEM clone (P < 0.05). There was a difference between clones for non-photochemical quenching, with the F8 clone having the highest values. The Fv/Fm was 0.87 for the OEM. ?IPA Sert?ania? obtained the greatest Chl a/b, and the highest values for carbohydrate concentration were f... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Nopalea; Semiárido. |
Thesagro: |
Características Agronômicas; Carboidrato; Clorofila; Palma Forrageira; Pastagem. |
Thesaurus NAL: |
Carbohydrates; Chlorophyll; Opuntia; Pastures. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02986naa a2200373 a 4500 001 2147180 005 2023-01-13 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.plaphy.2021.03.011$2DOI 100 1 $aJARDIM, A. M. da R. F 245 $aGenotypic differences relative photochemical activity, inorganic and organic solutes and yield performance in clones of the forage cactus under semi-arid environment.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aPlants with the crassulacean acid metabolism commonly present good adaptation to arid and semi-arid environments, but it highly depends on the type of species. In this study, chlorophyll fluorescence, the concentration of inorganic and organic solutes and the productive performance were evaluated along with their relationships in different clones of the genera Opuntia and Nopalea. The experiment was conducted from 2016 to 2018. Four clones of genus Opuntia were evaluated: ?Orelha de Elefante Mexicana? (OEM), ?Orelha de Elefante Africana? (OEA), V19 and F8; and two clones of genus Nopalea: ?IPA Sert?ania? and ?Miúda?. The experiment was arranged in a randomised block design, with six treatments and three replications. The following parameters were measured when harvesting: initial, maximum and variable fluorescence; the quantum yield of PSII (Fv/Fm); light-induction curves of the photochemical parameters (ΔF/Fm?, qP, NPQ and ETR); the chlorophyll and carotenoid content; carbohydrates; the sodium (Na+) and potassium (K+) content; morphometry; and dry matter accumulation. The values for the effective quantum yield of PSII (ΔF/Fm?) and the alterations in photochemical quenching were higher in the OEM clone (P < 0.05). There was a difference between clones for non-photochemical quenching, with the F8 clone having the highest values. The Fv/Fm was 0.87 for the OEM. ?IPA Sert?ania? obtained the greatest Chl a/b, and the highest values for carbohydrate concentration were found in the OEA clone. The OEM clone showed the greatest accumulation of K+, in addition to a higher cladode area index and greater dry matter accumulation. The results of this study show the high physiological tolerance of the forage cactus to a semi-arid environment, which varies according to the clone. 650 $aCarbohydrates 650 $aChlorophyll 650 $aOpuntia 650 $aPastures 650 $aCaracterísticas Agronômicas 650 $aCarboidrato 650 $aClorofila 650 $aPalma Forrageira 650 $aPastagem 653 $aNopalea 653 $aSemiárido 700 1 $aSANTOS, H. R. B. 700 1 $aALVES, H. K. M. N. 700 1 $aSILVA, S. L. F. 700 1 $aSOUZA, L. S. B. de 700 1 $aARAÚJO JÚNIOR, G. do N. 700 1 $aSOUZA, M. de S. 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aSOUZA, C. A. A. de 700 1 $aSILVA, T. G. F. da 773 $tPlant Physiology and Biochemistry$gv. 162, p. 421-430, 2021.
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