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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  17/11/2009
Data da última atualização:  14/12/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  JANEGITZ, T.; RACHID, B. F.; SILVA, D. M.; MAEDA, J. M.; ALBERTONI, T. T.; SOARES, R. M.; HOFFMANN-CAMPO, C. B.
Afiliação:  TATIANI JANEGITZ, UNIFIL; BRENO FRANCOVIG RACHID, UEL; DÉBORA MELLO DA SILVA, UFPR; JAQUELINE MIDORI MAEDA, UENP; TANISSE TORRES ALBERTONI, UNIFIL; RAFAEL MOREIRA SOARES, CNPSo; CLARA BEATRIZ HOFFMANN CAMPO, CNPSo.
Título:  Estudos dos efeitos da ferrugem-asiática (Phakopsora pachyrhizi) na produção de flavonóides em genótipos de soja.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 4., 2009, Londrina. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2009. p. 268-273. (Embrapa Soja. Documentos, 312). Editado por Odilon Ferreira Saraiva, Paula Geron Saiz Melo.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Ferrugem-asiática.
Thesagro:  Composto fenólico; Doença de planta; Flavonóide; Soja.
Thesaurus Nal:  Flavonoids; Rust diseases; Soybeans.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/72032/1/ID-29984.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO29984 - 1UMTAA - PP633.34072J769r2009.00137
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  10/02/2023
Data da última atualização:  10/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SANTOS FILHO, L. G. A. dos; REIS, K. B. dos; SOUZA, A. S. Q.; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M.
Afiliação:  LUIZ G. A. DOS SANTOS FILHO, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; RENATA B. DOS REIS, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; ANA SHEILA Q. SOUZA, Universidade Federal do Ceará; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; KARINA NEOOB DE CARVALHO CASTRO, CNPGL; ALITIENE MOURA LEMOS PEREIRA, CPATC; FABIO MENDONCA DINIZ, CNPC.
Título:  Chemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 95, n. 1, e20220359, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/0001-3765202320220359
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There is an increasing interest in essential oils extracted from Verbenaceae plant species as potential sources of biologically active compounds that could provide a starting point for designing novel phyto-pharmaceuticals in aquaculture. The present study was aimed to investigate the chemical composition, antioxidant activity, acute toxicity and antimicrobial effects against Vibrio parahaemolyticus of essential oils extracted from Lippia alba and L. origanoides. Approximately 23 components were identified and quantified by gas chromatography-mass spectrometry and flame ionization detection in each species? essential oil. The most predominant compounds were geranial (23.0%), limonene (17.0%) and neral (15.5%) in L. alba, and thymol (47.2%), p-cymene (16.0%) and E-caryophyllene (11.3%) in L. origanoides. The essential oils have antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus presenting Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Bactericidal Concentration (MBC) values between 156-625 µg mL-1. The essential oils also show antioxidant potential estimated by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assays, presenting IC50 of 60.16 mg mL-1 and 0.22 mg mL-1 for L. alba and L. origanoides EO, respectively. Both oils were classified as toxic to Artemia salina nauplii. Therefore, these essential oils may be useful for controlling pathogenic bacteria important to the aquaculture industry.
Palavras-Chave:  Biological composition; Composição biológica.
Thesagro:  Composição Química; Erva Cidreira; Lippia Alba; Óleo Essencial; Salva.
Thesaurus NAL:  Chemical composition; Lippia origanoides.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151673/1/ART-23001.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNAT50 - 1UPCAP - DDSAN
CNPAT17050 - 1UPCAP - DDART23001
CNPC40430 - 1UPCAP - DD
CNPGL25964 - 1UPCAP - DD
CPATC26132 - 1UPCAP - DD
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