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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
17/11/2009 |
Data da última atualização: |
14/12/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
JANEGITZ, T.; RACHID, B. F.; SILVA, D. M.; MAEDA, J. M.; ALBERTONI, T. T.; SOARES, R. M.; HOFFMANN-CAMPO, C. B. |
Afiliação: |
TATIANI JANEGITZ, UNIFIL; BRENO FRANCOVIG RACHID, UEL; DÉBORA MELLO DA SILVA, UFPR; JAQUELINE MIDORI MAEDA, UENP; TANISSE TORRES ALBERTONI, UNIFIL; RAFAEL MOREIRA SOARES, CNPSo; CLARA BEATRIZ HOFFMANN CAMPO, CNPSo. |
Título: |
Estudos dos efeitos da ferrugem-asiática (Phakopsora pachyrhizi) na produção de flavonóides em genótipos de soja. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 4., 2009, Londrina. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2009. p. 268-273. (Embrapa Soja. Documentos, 312). Editado por Odilon Ferreira Saraiva, Paula Geron Saiz Melo. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Ferrugem-asiática. |
Thesagro: |
Composto fenólico; Doença de planta; Flavonóide; Soja. |
Thesaurus Nal: |
Flavonoids; Rust diseases; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/72032/1/ID-29984.pdf
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Marc: |
LEADER 00938nam a2200265 a 4500 001 1575034 005 2012-12-14 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aJANEGITZ, T. 245 $aEstudos dos efeitos da ferrugem-asiática (Phakopsora pachyrhizi) na produção de flavonóides em genótipos de soja. 260 $aIn: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 4., 2009, Londrina. Resumos... Londrina: Embrapa Soja, 2009. p. 268-273. (Embrapa Soja. Documentos, 312). Editado por Odilon Ferreira Saraiva, Paula Geron Saiz Melo.$c2009 650 $aFlavonoids 650 $aRust diseases 650 $aSoybeans 650 $aComposto fenólico 650 $aDoença de planta 650 $aFlavonóide 650 $aSoja 653 $aFerrugem-asiática 700 1 $aRACHID, B. F. 700 1 $aSILVA, D. M. 700 1 $aMAEDA, J. M. 700 1 $aALBERTONI, T. T. 700 1 $aSOARES, R. M. 700 1 $aHOFFMANN-CAMPO, C. B.
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Registro original: |
Embrapa Soja (CNPSO) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
10/02/2023 |
Data da última atualização: |
10/02/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SANTOS FILHO, L. G. A. dos; REIS, K. B. dos; SOUZA, A. S. Q.; CANUTO, K. M.; BRITO, E. S. de; CASTRO, K. N. de C.; PEREIRA, A. M. L.; DINIZ, F. M. |
Afiliação: |
LUIZ G. A. DOS SANTOS FILHO, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; RENATA B. DOS REIS, Universidade Federal do Delta do Parnaíba; ANA SHEILA Q. SOUZA, Universidade Federal do Ceará; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT; KARINA NEOOB DE CARVALHO CASTRO, CNPGL; ALITIENE MOURA LEMOS PEREIRA, CPATC; FABIO MENDONCA DINIZ, CNPC. |
Título: |
Chemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 95, n. 1, e20220359, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0001-3765202320220359 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
There is an increasing interest in essential oils extracted from Verbenaceae plant species as potential sources of biologically active compounds that could provide a starting point for designing novel phyto-pharmaceuticals in aquaculture. The present study was aimed to investigate the chemical composition, antioxidant activity, acute toxicity and antimicrobial effects against Vibrio parahaemolyticus of essential oils extracted from Lippia alba and L. origanoides. Approximately 23 components were identified and quantified by gas chromatography-mass spectrometry and flame ionization detection in each species? essential oil. The most predominant compounds were geranial (23.0%), limonene (17.0%) and neral (15.5%) in L. alba, and thymol (47.2%), p-cymene (16.0%) and E-caryophyllene (11.3%) in L. origanoides. The essential oils have antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus presenting Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Bactericidal Concentration (MBC) values between 156-625 µg mL-1. The essential oils also show antioxidant potential estimated by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assays, presenting IC50 of 60.16 mg mL-1 and 0.22 mg mL-1 for L. alba and L. origanoides EO, respectively. Both oils were classified as toxic to Artemia salina nauplii. Therefore, these essential oils may be useful for controlling pathogenic bacteria important to the aquaculture industry. |
Palavras-Chave: |
Biological composition; Composição biológica. |
Thesagro: |
Composição Química; Erva Cidreira; Lippia Alba; Óleo Essencial; Salva. |
Thesaurus NAL: |
Chemical composition; Lippia origanoides. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151673/1/ART-23001.pdf
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Marc: |
LEADER 02462naa a2200325 a 4500 001 2151673 005 2023-02-10 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/0001-3765202320220359$2DOI 100 1 $aSANTOS FILHO, L. G. A. dos 245 $aChemical composition and biological activities of the essential oils from Lippia alba and Lippia origanoides.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThere is an increasing interest in essential oils extracted from Verbenaceae plant species as potential sources of biologically active compounds that could provide a starting point for designing novel phyto-pharmaceuticals in aquaculture. The present study was aimed to investigate the chemical composition, antioxidant activity, acute toxicity and antimicrobial effects against Vibrio parahaemolyticus of essential oils extracted from Lippia alba and L. origanoides. Approximately 23 components were identified and quantified by gas chromatography-mass spectrometry and flame ionization detection in each species? essential oil. The most predominant compounds were geranial (23.0%), limonene (17.0%) and neral (15.5%) in L. alba, and thymol (47.2%), p-cymene (16.0%) and E-caryophyllene (11.3%) in L. origanoides. The essential oils have antibacterial activity against Vibrio parahaemolyticus presenting Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Bactericidal Concentration (MBC) values between 156-625 µg mL-1. The essential oils also show antioxidant potential estimated by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) free radical scavenging assays, presenting IC50 of 60.16 mg mL-1 and 0.22 mg mL-1 for L. alba and L. origanoides EO, respectively. Both oils were classified as toxic to Artemia salina nauplii. Therefore, these essential oils may be useful for controlling pathogenic bacteria important to the aquaculture industry. 650 $aChemical composition 650 $aLippia origanoides 650 $aComposição Química 650 $aErva Cidreira 650 $aLippia Alba 650 $aÓleo Essencial 650 $aSalva 653 $aBiological composition 653 $aComposição biológica 700 1 $aREIS, K. B. dos 700 1 $aSOUZA, A. S. Q. 700 1 $aCANUTO, K. M. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aCASTRO, K. N. de C. 700 1 $aPEREIRA, A. M. L. 700 1 $aDINIZ, F. M. 773 $tAnais da Academia Brasileira de Ciências$gv. 95, n. 1, e20220359, 2023.
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