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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
19/02/2014 |
Data da última atualização: |
13/04/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LOPES, F. B.; SILVA, M. C. da; MIYAGI, E. S.; FIORAVANTI, M. C. S.; FACO, O.; McMANUS, C. |
Afiliação: |
Fernando Brito Lopes, Pós-graduação - Universidade Federal de Goiás (UFG) - Goiânia, Goiás, Brazil; Marcelo Corrêa da Silva, Pós-graduação - UFG - Goiânia, Goiás, Brazil; Eliane Sayuri Miyagi, Pós-graduação - UFG - Goiânia, Goiás, Brazil; Maria Clorinda Soares Fioravanti, Pós-graduação - UFG - Goiânia, Goiás, Brazil; OLIVARDO FACO, CNPC; Concepta McManus, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS) - Porto Alegre, RS, Brazil. |
Título: |
Comparison of selection indexes for dairy goats in the tropics. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum. Animal Sciences, Maringá, v. 35, n. 3, p. 321-328, July/Sept. 2013. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v35i3.16049 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The selection process in dairy goat was evaluated by selection indexes. Basal population of 1,000 does, randomly mated by 50 unselected and unrelated bucks, was simulated. Eight selection indexes in two production systems (intensive - indexes I-IV and semi-intensive - indexes V-XIII) were compared. Three groups of dairy goats (A, B and C) were simulated with a respective intensity of 10, 25 and 50%. Each group was composed of five generations and each generation was replicated 20 times. All traits were simulated using matrices of direct additive genetic and the residual (co)variance and the effect of Mendelian segregation. Statistical analyses were performed by repeated measurements in time. Selection using the suggested indexes improved all traits. Selection indexes III and VII are suggested due to simultaneous production and reproduction trait improvement. Indexes IV and VIII are recommended when higher rates of total solids and somatic cell count occur and would correspond to differentiated payment for the milk. [Comparação de índices de seleção de caprinos leiteiros em regiões tropicais]. Resumo: Objetivou-se avaliar o processo de seleção de caprinos leiteiros utilizando-se índices de seleção. Foi simulada população a base composta por 1.000 fêmeas, acasaladas aleatoriamente com 50 reprodutores, não selecionados e não aparentados. Foram comparados oito índices de seleção em cada sistema de criação: intensivo (índices I-IV) e semi-intensivo (índices V-VIII). Foram simulados três grupos de caprinos leiteiros (A, B e C), utilizando-se intensidade de seleção de 10, 25 e 50%, respectivamente. Cada grupo foi composto por cinco gerações e cada geração foi replicada 20 vezes. Todas as características foram simuladas utilizando-se as matrizes de (co) variância genética aditiva direta, residual e o efeito da segregação Mendeliana. As análises estatísticas foram realizadas por meio de medidas repetidas no tempo. A seleção realizada por meio dos índices propostos promoveu melhorias em todas as características. Sugere-se a utilização dos índices III e VII, por promoverem melhorias simultâneas nas características produtivas e reprodutivas. Da mesma forma, sugere-se a utilização dos índices IV e VIII havendo pagamento diferenciado por maiores teores de sólidos totais e à contagem de células somáticas. MenosAbstract: The selection process in dairy goat was evaluated by selection indexes. Basal population of 1,000 does, randomly mated by 50 unselected and unrelated bucks, was simulated. Eight selection indexes in two production systems (intensive - indexes I-IV and semi-intensive - indexes V-XIII) were compared. Three groups of dairy goats (A, B and C) were simulated with a respective intensity of 10, 25 and 50%. Each group was composed of five generations and each generation was replicated 20 times. All traits were simulated using matrices of direct additive genetic and the residual (co)variance and the effect of Mendelian segregation. Statistical analyses were performed by repeated measurements in time. Selection using the suggested indexes improved all traits. Selection indexes III and VII are suggested due to simultaneous production and reproduction trait improvement. Indexes IV and VIII are recommended when higher rates of total solids and somatic cell count occur and would correspond to differentiated payment for the milk. [Comparação de índices de seleção de caprinos leiteiros em regiões tropicais]. Resumo: Objetivou-se avaliar o processo de seleção de caprinos leiteiros utilizando-se índices de seleção. Foi simulada população a base composta por 1.000 fêmeas, acasaladas aleatoriamente com 50 reprodutores, não selecionados e não aparentados. Foram comparados oito índices de seleção em cada sistema de criação: intensivo (índices I-IV) e semi-intensivo (índices V-VIII). For... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Critério de seleção; Primeiro parto. |
Thesagro: |
Cabra leiteira; Caprino; Leite; Melhoramento genético animal; Seleção genética. |
Thesaurus Nal: |
Breeding; dairy goats; Goats; Milk; Selection criteria; total solids. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/97751/1/api-Comparison-of-selection.pdf
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Marc: |
LEADER 03404naa a2200349 a 4500 001 1980515 005 2015-04-13 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.4025/actascianimsci.v35i3.16049$2DOI 100 1 $aLOPES, F. B. 245 $aComparison of selection indexes for dairy goats in the tropics.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aAbstract: The selection process in dairy goat was evaluated by selection indexes. Basal population of 1,000 does, randomly mated by 50 unselected and unrelated bucks, was simulated. Eight selection indexes in two production systems (intensive - indexes I-IV and semi-intensive - indexes V-XIII) were compared. Three groups of dairy goats (A, B and C) were simulated with a respective intensity of 10, 25 and 50%. Each group was composed of five generations and each generation was replicated 20 times. All traits were simulated using matrices of direct additive genetic and the residual (co)variance and the effect of Mendelian segregation. Statistical analyses were performed by repeated measurements in time. Selection using the suggested indexes improved all traits. Selection indexes III and VII are suggested due to simultaneous production and reproduction trait improvement. Indexes IV and VIII are recommended when higher rates of total solids and somatic cell count occur and would correspond to differentiated payment for the milk. [Comparação de índices de seleção de caprinos leiteiros em regiões tropicais]. Resumo: Objetivou-se avaliar o processo de seleção de caprinos leiteiros utilizando-se índices de seleção. Foi simulada população a base composta por 1.000 fêmeas, acasaladas aleatoriamente com 50 reprodutores, não selecionados e não aparentados. Foram comparados oito índices de seleção em cada sistema de criação: intensivo (índices I-IV) e semi-intensivo (índices V-VIII). Foram simulados três grupos de caprinos leiteiros (A, B e C), utilizando-se intensidade de seleção de 10, 25 e 50%, respectivamente. Cada grupo foi composto por cinco gerações e cada geração foi replicada 20 vezes. Todas as características foram simuladas utilizando-se as matrizes de (co) variância genética aditiva direta, residual e o efeito da segregação Mendeliana. As análises estatísticas foram realizadas por meio de medidas repetidas no tempo. A seleção realizada por meio dos índices propostos promoveu melhorias em todas as características. Sugere-se a utilização dos índices III e VII, por promoverem melhorias simultâneas nas características produtivas e reprodutivas. Da mesma forma, sugere-se a utilização dos índices IV e VIII havendo pagamento diferenciado por maiores teores de sólidos totais e à contagem de células somáticas. 650 $aBreeding 650 $adairy goats 650 $aGoats 650 $aMilk 650 $aSelection criteria 650 $atotal solids 650 $aCabra leiteira 650 $aCaprino 650 $aLeite 650 $aMelhoramento genético animal 650 $aSeleção genética 653 $aCritério de seleção 653 $aPrimeiro parto 700 1 $aSILVA, M. C. da 700 1 $aMIYAGI, E. S. 700 1 $aFIORAVANTI, M. C. S. 700 1 $aFACO, O. 700 1 $aMcMANUS, C. 773 $tActa Scientiarum. Animal Sciences, Maringá$gv. 35, n. 3, p. 321-328, July/Sept. 2013.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
23/10/2017 |
Data da última atualização: |
23/10/2017 |
Autoria: |
AMARANTE, C. V. T. do; SOUZA, A. G. de; Dal TOÉ BENINCÁ, T.; STEFFENS, C. A. |
Afiliação: |
Cassandro Vidal Talamini do Amarante, Universidade do Estado de Santa Catarina/Centro de Ciências Agroveterinárias; Alexandra Goede de Souza, Universidade do Estado de Santa Catarina/Centro de Ciências Agroveterinárias; Thalita Dal Toé Benincá, Universidade do Estado de Santa Catarina/Centro de Ciências Agroveterinárias; Cristiano André Steffens, Universidade do Estado de Santa Catarina/Centro de Ciências Agroveterinárias. |
Título: |
Fruit quality of Brazilian genotypes of feijoa at harvest and after storage. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 9, p. 734-742, ago. 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Qualidade dos frutos de genótipos brasileiros de goiabeiraserrana na colheita e após o armazenamento. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the physicochemical attributes and vitamin C contents of fruits of five Brazilian genotypes of feijoa (Acca sellowiana), at harvest and after cold storage. The Alcântara, Mattos, Helena, and Nonante cultivars, as well as accession 2316, were studied. The assessed attributes were: fresh mass loss, titratable acidity, soluble solids contents, soluble solids contents/titratable acidity ratio, pH, skin and flesh color, texture, and vitamin C contents (skin and flesh). After storage, there were reductions of 2.9% in soluble solids contents, of 32.2% in titratable acidity, and of approximately 85% in texture attributes, besides increases of 36.3% in the soluble solids contents/titratable acidity ratio and of 21.7% in the pH of fruits. The vitamin C content in the skin was higher than that in the flesh, and increased in both skin and flesh after storage. 'Alcântara' fruits have the highest contents of vitamin C in the skin and flesh. Fruits of 'Nonante' and 'Mattos' show better preservation of the texture attributes, and fruits of 'Nonante', the lowest levels of flesh browning during storage. |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional; Antioxidante natural; Frutífera nativa; Functional food; Native fruit trees; Natural antioxidant; Postharvest; Sólido soluvel; Soluble solids content. |
Thesagro: |
Pós-colheita; Vitamina C. |
Thesaurus NAL: |
Acca sellowiana; Ascorbic acid. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/165378/1/Fruit-quality-of-brazilian.pdf
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Marc: |
LEADER 02212naa a2200325 a 4500 001 2077831 005 2017-10-23 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAMARANTE, C. V. T. do 245 $aFruit quality of Brazilian genotypes of feijoa at harvest and after storage. 260 $c2017 500 $aTítulo em português: Qualidade dos frutos de genótipos brasileiros de goiabeiraserrana na colheita e após o armazenamento. 520 $aThe objective of this work was to evaluate the physicochemical attributes and vitamin C contents of fruits of five Brazilian genotypes of feijoa (Acca sellowiana), at harvest and after cold storage. The Alcântara, Mattos, Helena, and Nonante cultivars, as well as accession 2316, were studied. The assessed attributes were: fresh mass loss, titratable acidity, soluble solids contents, soluble solids contents/titratable acidity ratio, pH, skin and flesh color, texture, and vitamin C contents (skin and flesh). After storage, there were reductions of 2.9% in soluble solids contents, of 32.2% in titratable acidity, and of approximately 85% in texture attributes, besides increases of 36.3% in the soluble solids contents/titratable acidity ratio and of 21.7% in the pH of fruits. The vitamin C content in the skin was higher than that in the flesh, and increased in both skin and flesh after storage. 'Alcântara' fruits have the highest contents of vitamin C in the skin and flesh. Fruits of 'Nonante' and 'Mattos' show better preservation of the texture attributes, and fruits of 'Nonante', the lowest levels of flesh browning during storage. 650 $aAcca sellowiana 650 $aAscorbic acid 650 $aPós-colheita 650 $aVitamina C 653 $aAlimento funcional 653 $aAntioxidante natural 653 $aFrutífera nativa 653 $aFunctional food 653 $aNative fruit trees 653 $aNatural antioxidant 653 $aPostharvest 653 $aSólido soluvel 653 $aSoluble solids content 700 1 $aSOUZA, A. G. de 700 1 $aDal TOÉ BENINCÁ, T. 700 1 $aSTEFFENS, C. A. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 52, n. 9, p. 734-742, ago. 2017.
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Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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