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Registros recuperados : 109 | |
61. | | EIRA, M. T. S.; WALTERS, C.; CALDAS, L. S.; FAZUOLI, L. C.; SAMPAIO, J. B.; DIAS, M. C. L. L. Tolerance of coffea spp. seeds to desiccation and low temperature. Revista Brasileira de Fisiologia Vegetal, Brasília, v. 11, n. 2, p. 97-105, 1999. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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62. | | EIRA, M. T. S.; SALOMAO, A. N.; CUNHA, R. da; MELLO, C. M. C. de; TANAKA, D. M. Conservacao de sementes de Copaifera langsdorffii Desf. Leguminosae. Revista do Instituto Florestal, Sao Paulo, v.4, p.523-526, 1992. Ed. especial. Apresentado no 2º Congresso Nacional Sobre Essências Nativas, São Paulo, SP, 1992. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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63. | | EIRA, M. T. S.; SALOMAO, A. N.; CUNHA, R. da; MELLO, C. M. C. de; TANAKA, D. M. Conservacao de sementes de Copaifera langstorfii Desf. Leguminosae. Revista do Instituto Florestal, Sao Paulo, v.4, parte 2, p.523-526, 1992. Trabalho apresentado no 2o. Congresso Nacional sobre Essencias Nativas, Sao Paulo, 1992. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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66. | | EIRA, M. T. S.; SALOMAO, A. N.; CUNHA, R. da; CARRARA, D. K.; MELLO, C. M. C. Efeito do teor de agua sobre a germinacao de sementes de Araucaria angustifolia (Bert.). O. Ktze - Araucariaceae. Revista Brasileira de Sementes, Brasilia, v.16, n.1, p.71-75, 1994. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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67. | | EIRA, M. T. S.; SALOMAO, A. N.; CUNHA, R. da; CARRARO, D. K.; MELLO, C. M. C. Efeito do teor de agua sobre a germinacao de sementes de Araucaria angustifolia (Bert.) O. Ktze - Araucariaceae. Revista Brasileira de Semente, Brasilia, v.16, n.1, p.71-75, 1994. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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68. | | RIBEIRO, F. N. S.; EIRA, M. T. S. da; REIS, R. B. dos; GUERREIRO FILHO, O.; FAZUOLI, L. C. Criopreservação de sementes de Coffea racemosa. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 3., 2003, Porto Seguro. Resumos... Brasília, DF: Embrapa Café, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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70. | | FRAIZ, A. C. R.; TONETTI, O. A. O.; ANDERSON CLEITON, J.; SILVA, E. A. A. da; EIRA, M. T. S. Changes in physiological quality of Coffea arabica and Coffea canephora seeds submitted to different drying rates. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 22., 2008, Campinas, Brazil. Programme abstracts. Montpellier, France: Association for Science and Information on Coffee, 2008. PB606. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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71. | | EIRA, M. T. S.; FAIAD, M. G. R.; FREIRE, M. S.; VASCONCELOS, L. C.; BARBOSA, N. F. Controle de qualidade do feijao (Phaseolus vulgaris) conservado no Banco de Germoplasma do CENARGEN-EMBRAPA. In: SEMINARIO PANAMERICANO DE SEMILLAS, 15., WORKSHOP SOBRE MARKETING EM SEMENTES E MUDAS, 3., 1996, Gramado, RS. Anais. [S.l.]: Federation Lationamericana de Asociaciones de Semillas, 1996. p.75 p.75 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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72. | | CUNHA, R. da; SALOMÃO, A. N.; EIRA, M. T. S.; MELLO, C. M. C. de; TANAKA, D. M. Métodos para conservação a longo prazo de sementes de Tabebuia sp - Bignoniaceae. Revista do Instituto Florestal, São Paulo, v. 4, pt. 3, p. 675-678, mar. 1992. Edição dos Anais do Congresso Florestal de Essências Nativas, 2., 1992, São Paulo. Edição especial. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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73. | | CUNHA, R. da; SALOMAO, A. N.; EIRA, M. T. S.; MELLO, C. M. C. de; TANAKA, D. M. Metodos para conservacao a longo prazo de sementes de Tabebuia spp. Bignoniaceae. Revista do Instituto Florestal, Sao Paulo, v.4, p. 675-678, 1992. Ed. especial. Apresentado no 2º Congresso Nacional Sobre Essências Nativas, São Paulo, SP, 1992. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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74. | | FAIAD, M. G. R.; EIRA, M. T. S.; WETZEL, M. M. V. S.; REIS, R. B.; PEREIRA NETO, L. G. Monitoring Phaseolus vulgaris seed germplasm long term stored at Embrapa Genetic Resources and Biotechnology, Brazil. In: SIMPOSIO DE RECURSOS GENETICOS PARA A AMERICA LATINA E CARIBE-SIRGEALC, 3., 2001, Londrina. Anais... Londrina: IAPAR, 2001. p.522-524 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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75. | | FRANCO, O. L.; PELEGRINI, P. B.; GOMES, C. P. C.; SOUZA, A.; COSTA, F. T; DOMONT, G.; QUIRINO, B. F.; EIRA, M. T. S. da; MEHTA, A. Proteomic evaluation of coffee zygotic embryos in two different stages of seed development. Plant Physiology and Biochemistry, v. 47, p. 1046-1050, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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76. | | FRANCO, O. L.; PELEGRINI, P. B.; GOMES, C. P. C.; SOUZA, A.; COSTA, F. T.; DUMONT, G.; QUIRINO, B. F.; EIRA, M. T. S. da; MEHAT, A. Proteomic evaluation of coffee zygotic embryos in two different stages of seed development. Plant Physiology and Biochemistry, v. 47, p. 1046-1050, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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77. | | KOSHINO, L. L.; ANDRADE, A. E.; SILVA, L. P. da; BLOCH JUNIOR, C.; FRANCO, O. L.; EIRA, M. T. S.; TEIXEIRA, J. B.; MEHTA, Â. Análise proteômica de embriões zigóticos e endosperma em sementes de Coffea arabica. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Biotecnologia aplicada à cadeia agroindustrial do café. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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78. | | KOSHINO, L. L.; ANDRADE, A. E.; SILVA, L. P. da; BLOCH JUNIOR, C.; FRANCO, O. L.; EIRA, M. T. S. da; TEIXEIRA, J. B.; REIS, A. M. dos. Análise proteômica de embriões zigóticos e endosperma em sementes de Coffea arabica. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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79. | | REIS, A. M. dos; OLIVEIRA, A. C. de; EIRA, M. T. S. da; LEITE JUNIOR, R. P.; CARVALHO, A. C.; SILVA, F. R. Expressão de genes em ramos de café depauperado com a presença de Xylella fastidiosa. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 3., 2003, Porto Seguro. Resumos... Brasília, DF: Embrapa Café, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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80. | | RIBEIRO, F. N. S.; SOUSA, M. A. F.; SOARES, F. Q.; SOUZA, C. W.; REIS, R. B.; EIRA, M. T. S. Conservação de sementes de Coffea arabica racemosa em banco de germoplasma. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 7., 2002, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2002. p. 80. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Registros recuperados : 109 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
02/12/2022 |
Data da última atualização: |
09/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SENA, I. S.; FERREIRA, A. M.; MARINHO, V. H.; HOLANDA, F. H. E.; BORGES, S. F.; SOUZA, A. A. de; KOGA, R. de C. R.; LIMA, A. L.; FLORENTINO, A. C.; FERREIRA, I. M. |
Afiliação: |
IRACIREMA S. SENA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; ADRIANA M. FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; VICTOR H. MARINHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; FABRÍCIO H. E HOLANDA, UNIVERDADE FEDERAL DO AMAPÁ; SWANNY F. BORGES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; AGERDANIO A. DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; ROSEMARY DE CARVALHO R. KOGA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; ADILSON LOPES LIMA, CPAF-AP; ALEXANDRO C. FLORENTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; IRLON M. FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ. |
Título: |
Euterpe oleracea Mart (açaizeiro) from the Brazilian Amazon: a novel font of fungi for Lipase production. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Microorganisms, v. 10, p. 2394, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/microorganisms10122394 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lipases (EC 3.1.1.3) are hydrolases that catalyze triglycerides hydrolysis in free fatty acids and glycerol. Among the microorganisms that produce lipolytic enzymes, the entophytic fungi stand out. We evaluated 32 fungi of different genera, Pestalotiopsis, Aspergillus, Trichoderma, Penicillium, Fusarium, Colletotrichum, Chaetomium, Mucor, Botryodiplodia, Xylaria, Curvularia, Neocosmospora and Verticillium, isolated from Euterpe oleracea Mart. (Açaizeiro) from the Brazilian Amazon for lipase activity. The presence of lipase was evidenced by the deposition of calcium crystals. The endophytic Pestalotiopsis sp. (31) and Aspergillus sp. (24) with Pz 0.237 (++++) and 0.5 (++++), respectively, were the ones that showed the highest lipolytic activity in a solid medium. Lipase activity was rated in liquid medium, in a different range of temperatures (?C), pH and time (days). The values obtained in the production of lipase by the endophytic fungi were 94% for Pestalotiopsis sp. (31) and 93.87% for Aspergillus sp. (24). Therefore, it is emphasized that the endophytic fungus isolated the E. oleracea palm may be a potential candidate to produce enzymes of global commercial interest. |
Thesagro: |
Enzima; Vegetal Inferior. |
Thesaurus NAL: |
Microorganisms. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149132/1/CPAF-AP-2022-Euterpe-oleracea-Mart-Acaizeiro-from-the-Brazilian-Amazon.pdf
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Marc: |
LEADER 02020naa a2200277 a 4500 001 2149132 005 2022-12-09 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/microorganisms10122394$2DOI 100 1 $aSENA, I. S. 245 $aEuterpe oleracea Mart (açaizeiro) from the Brazilian Amazon$ba novel font of fungi for Lipase production.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aLipases (EC 3.1.1.3) are hydrolases that catalyze triglycerides hydrolysis in free fatty acids and glycerol. Among the microorganisms that produce lipolytic enzymes, the entophytic fungi stand out. We evaluated 32 fungi of different genera, Pestalotiopsis, Aspergillus, Trichoderma, Penicillium, Fusarium, Colletotrichum, Chaetomium, Mucor, Botryodiplodia, Xylaria, Curvularia, Neocosmospora and Verticillium, isolated from Euterpe oleracea Mart. (Açaizeiro) from the Brazilian Amazon for lipase activity. The presence of lipase was evidenced by the deposition of calcium crystals. The endophytic Pestalotiopsis sp. (31) and Aspergillus sp. (24) with Pz 0.237 (++++) and 0.5 (++++), respectively, were the ones that showed the highest lipolytic activity in a solid medium. Lipase activity was rated in liquid medium, in a different range of temperatures (?C), pH and time (days). The values obtained in the production of lipase by the endophytic fungi were 94% for Pestalotiopsis sp. (31) and 93.87% for Aspergillus sp. (24). Therefore, it is emphasized that the endophytic fungus isolated the E. oleracea palm may be a potential candidate to produce enzymes of global commercial interest. 650 $aMicroorganisms 650 $aEnzima 650 $aVegetal Inferior 700 1 $aFERREIRA, A. M. 700 1 $aMARINHO, V. H. 700 1 $aHOLANDA, F. H. E. 700 1 $aBORGES, S. F. 700 1 $aSOUZA, A. A. de 700 1 $aKOGA, R. de C. R. 700 1 $aLIMA, A. L. 700 1 $aFLORENTINO, A. C. 700 1 $aFERREIRA, I. M. 773 $tMicroorganisms$gv. 10, p. 2394, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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