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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
19/08/2021 |
Data da última atualização: |
19/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, M. A. R.; COSTTA, E. B. S. da; AROUCHA, E. M. M. |
Afiliação: |
JOÃO CLAUDIO VILVERT; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; MARIA APARECIDA RODRIGUES FERREIRA; ELEONORA BARBOSA SANTIAGO DA COSTA; EDNA MARIA MENDES AROUCHA. |
Título: |
Sample size for postharvest quality traits of Palmer mangoes. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, v. 43, n. 5, e-014, 2021. |
DOI: |
http://dx.doi.org /10.1590/0100-29452021014 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to determine the most efficient sample size required to estimate the mean of postharvest quality traits of ?Palmer? mangoes harvested in two growing seasons. A total of 50 mangoes were harvested at maturity stage 2, in winter (June 2020) and spring (October 2020), and evaluated for weight, length, ventral and transverse diameter, skin and pulp L*, C* and hº, dry matter, firmness, soluble solids (SS), titratable acidity (TA) and the SS/TA ratio. According to the results, the coefficient of variation (CV) of fruit quality traits ranged from 2.1% to 18.1%. The highest CV in both harvests was observed for the SS/TA ratio, while the lowest was reported for pulp hº. In order to estimate the mean of physicochemical traits of ?Palmer? mangoes, 12 fruits are needed in the winter and 14 in the spring, considering an estimation error of 10% and a confidence interval of 95%. TA and the SS/TA ratio required the highest sample size, while L* and hº required the lowest sample size. In conclusion, the variability was different among physicochemical traits and seasons, implying that different sample sizes are required to estimate the mean of different quality traits in different growing seasons. |
Palavras-Chave: |
Planejamento experimental. |
Thesagro: |
Amostragem; Manga; Mangifera Indica; Pós-Colheita. |
Thesaurus Nal: |
Mangoes; Postharvest physiology; Postharvest technology; Sampling. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225354/1/Sample-size-for-postharvest-quality-traits-2021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Volume |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
03/11/2015 |
Data da última atualização: |
13/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ALMEIDA, M. J. de O.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de; SOUSA, P. R. DE; CARVALHO, D. A. DE. |
Afiliação: |
MARCOS JACOB DE OLIVEIRA ALMEIDA, CPAMN; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; PACELLI RODRIGUES DE SOUSA, UFPI; DÉBORA ARAÚJO DE CARVALHO, Bolsista, Embrapa Meio Norte. |
Título: |
Capacitação de estudantes de escolas agrícolas como estratégia de transferência de tecnologia de produtos biofortificados. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF : Embrapa, 2015. T516. |
Páginas: |
p. 251-254 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Biofortificados; Escolas Agrícolas. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/132278/1/t516.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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