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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  11/08/2021
Data da última atualização:  11/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOGONE, I. C. V. P.; FERREIRA, G. H.; GAVA, D.; SCHAEFER, R.; PAULA-LOPES, F. F. de; ROCHA, R. de A.; BARROS, F. R. O. de.
Afiliação:  IZABEL C. V. P. COGONE, UTFPR; GLAUCIA H. FERREIRA, UNIFESP/Diadema; DANIELLE GAVA, CNPSA; REJANE SCHAEFER, CNPSA; FABÍOLA F. DE PAULA-LOPES, UNIFESP/Diadema; RAQUEL DE A. ROCHA, UTFPR; FLAVIA REGINA OLIVEIRA DE BARROS, UTFPR.
Título:  Applicability of Raman spectroscopy on porcine parvovirus and porcine circovirus type 2 detection.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, v. 249, n. 119336, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.saa.2020.119336
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Porcine parvovirus (PPV) is one of the major infectious causes of reproductive failure of swine. This disease is characterized by embryonic and fetal infection and death, responsible for important economic losses. PPV is also implicated as a trigger in the development of post-weaning multisystemic wasting syndrome (PMWS) caused by Porcine circovirus type 2 (PCV2). Their detection is PCR-based, which is quite sensitive and specific, but laborious, costly and time-demanding. Therefore, this study aimed to assess Raman spectroscopy (RS) as a diagnostic tool for PPV and PCV2 due to its label-free properties and unique ability to search and identify molecular fingerprints. Briefly, swine testis (ST) cells were inoculated with PPV or PCV2 and in vitro cultured (37 C, 5% CO2) for four days. Fixed cells were then submitted to RS investigation using a 633 nm laser. A total of 225 spectra centered at 1300 cm1 was obtained for each sample (5 spectra/cell; 15 cells/replicate; 3 replicates) of PPV-, PCV2-infected and uninfected (control) ST cells. Clear statistical discrimination between samples from both virus-infected cells was achieved with a Principal Component ? Linear Discriminant Analysis (PCA-LDA) model, reaching sensitivity rates from 95.55% to 97.77%, respectively to PCV2- and PPV-infected cells. These results were then submitted to a Leave-One-Out (LOO) validation algorithm resulting in 99.97% of accuracy. Extensive band assignment was analyzed and compiled for bette... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Molecular fingerprint; PCV2; PPV; Reproductive failure; Viral diagnostic.
Thesagro:  Diagnostico; Parvovirose; Sanidade Animal; Suíno.
Thesaurus Nal:  Animal diseases; Porcine circovirus-2; Raman spectroscopy; Reproductive success; Swine.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA22187 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  03/06/2020
Data da última atualização:  28/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  COSTA, J. N. da; LEAL, A. R.; NASCIMENTO, L. G. L.; RODRIGUES, D. C.; MUNIZ, C. R.; FIGUEIREDO, R. W.; MATA, P.; NORONHA, J. P.; SOUSA, P. H. M. de.
Afiliação:  JULIANA N. DA COSTA, Departament of Food Engineering Federal University of Cear; AMANDA R. LEAL, Departament of Food Engineering Federal University of Cear; LUIS G. L. NASCIMENTO, Departament of Food Engineering Federal University of Ceara; DELANE C. RODRIGUES, Departament of Food Engineering Federal University of Ceara; CELLI RODRIGUES MUNIZ, CNPAT; RAIMUNDO W. FIGUEIREDO, Departament of Food Engineering Federal University of Ceara; PAULINA MATA, LAQV, REQUIMTE, Departament of Chemistry, Faculty of Science and Technology, New University of Lisbon; JOÃO PAULO NORONHA, LAQV, REQUIMTE, Departament of Chemistry, Faculty of Science and Technology, New University of Lisbon; PAULO HENRIQUE M. DE SOUSA, Departament of Food Engineering Federal University of Ceara.
Título:  Texture, microstructure and volatile profile of structured guava using agar and gellan gum.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  International Journal of Gastronomy and Food Science, 20, art. no. 100207, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2020.100207
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  (COV); (VOCs); Compostos orgânicos voláteis; Frutas estruturadas; Goma gelana; Hidrocolóides; Microscopia eletrônica de varredura; Structured fruit; Texturometria; Texturometry.
Thesagro:  Agar.
Thesaurus NAL:  Gellan gum; Hydrocolloids; Scanning electron microscopy; Volatile organic compounds.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16415 - 1UPCAP - DDART20012
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