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Registros recuperados : 96 | |
61. | | SIMOES, W. L.; ANDRADE, V. P. M. de; MOUCO, M. A. do C.; SOUSA, J. S. C. de; LIMA, J. R. F. de. Produção e qualidade da mangueira Kent (Mangifera indica L.) submetida a diferentes lâminas de irrigação no semiárido nordestino. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, , v. 14, n. 2, e7832, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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63. | | VALE, W. G.; SILVA, A. O. A.; SOUSA, J. S.; RIBEIRO, H. F. L.; SOUZA, H. E. M. de; NAHUM, B. S.; OHASHI, O. M. Preliminary report on the use of coconut water (Cocos nucifera) as a diluter of buffalo semen. In: WORLD BUFFALO CONGRESS, 5., 1997, Caserta Italy. Proceedings. Caserta Italy: [s.n.], 1997. p. 836-839. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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64. | | PEREIRA, W. de B.; SANTOS, M. E. P. dos; POSSÍDIO, C. E. F.; SOUSA, J. S. C. de; SIMOES, W. L. Graus-dia em diferentes fases fenológicas para a cultura do melão em Petrolina-PE. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 20; SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 5., 2017, Juazeiro, BA. A agrometeorologia na solução de problemas multiescala: anais. Petrolina: Embrapa Semiárido; Juazeiro: UNIVASF; Campinas: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia, 2017. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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65. | | NASCIMENTO, J. V. R. do; MENDES, L. B.; BEZERRA, S. A.; AZEVEDO, C. A. V. de; DANTAS NETO, J.; SOUSA, J. S. C. de. Crescimento do gergelim (Sesamum indicum L.) em condições de casa de vegetação, sob déficit hídrico e adubação com duas fontes de nitrogênio. Revista Pesquisa, v. 1, n. 1, p. 45-52, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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66. | | SILVA FILHO, P. S. da P.; OLIVEIRA, D. da S.; SOUSA, J. S. D. de; SILVA, K. J. D. e; ROCHA, M. de M.; HASHIMOTO, J. M. Avaliação do tempo de cocção de genótipos de feijão-caupi. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 3., 2017, Teresina, PI. Anais da III Jornada Científica da Embrapa Meio-Norte. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2017. p. 33. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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67. | | BAGAGIM, J. B. C.; PEREIRA, W. de B.; SOUSA, J. S. C. de; SANTOS, M. E. P. dos; MOURA, M. S. B. de. Balanço hídrico climatológico normal para a cidade de Petrolina-PE. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 20; SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 5., 2017, Juazeiro, BA. A agrometeorologia na solução de problemas multiescala: anais. Petrolina: Embrapa Semiárido; Juazeiro: UNIVASF; Campinas: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia, 2017. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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68. | | BAGAGIM, J. B. C.; PEREIRA, W. de B.; SOUSA, J. S. C. de; SANTOS, M. E. P. dos; MOURA, M. S. B. de. Balanço hídrico climatológico normal para a estação agrometeorologica de Mandacaru localizada em Juazeiro-BA. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 20; SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 5., 2017, Juazeiro, BA. A agrometeorologia na solução de problemas multiescala: anais. Petrolina: Embrapa Semiárido; Juazeiro: UNIVASF; Campinas: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia, 2017. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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69. | | GARCIA, A. R.; SILVA, L. K. X.; MARTORANO, L. G.; SILVA, A. G. M.; SILVA, A. O. A.; SOUSA, J. S.; REIS, A. N.; NAHUM, B. de S. Baseline to evaluate the effects of dietary lipids on buffalo seminal quality and GHG reduction. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 11.; WORKSHOP DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 11.; SIMPÓSIO DE SUSTENTABILIDADE DA ATIVIDADE LEITEIRA, 12., 2012, Goiânia. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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70. | | GARCIA, A. R.; SILVA, L. K. X.; MARTORANO, L. G.; SILVA, A. G. M.; SILVA, A. O. A.; SOUSA, J. S.; REIS, A. N.; NAHUM, B. de S. Baseline to evaluate the effects of dietary lipids on buffalo seminal quality and GHG reduction. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 11., 2012, Goiânia. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2012, Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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71. | | BARROS, D. V.; GARCIA, A. R.; SILVA, A. G.; SILVA, A. O.; SOUSA, J. S.; KAHWAGE, P. R.; THOLON, P.; MARTORANO, L. G.; FRANCO, I. M. Avaliação do conforto térmico, parâmetros fisiológicos e seminais de búfalos mantidos em central de inseminação artificial sob clima tropical. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE EMBRIÕES, 28., 2014, Natal. [S.L.]: SBTe, 2014. p. 182 Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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72. | | OLIVEIRA, D. da S.; SOUSA, J. S. D. de; FILHO SOUSA, P. S. da P. S.; FRANCO, L. J. D.; HASHIMOTO, J. M. Rendimento no processo de descorticamento de grãos por via úmida e análises bromatológicas de cultivares de feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) Walp.]. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 3., 2017, Teresina, PI. Anais da III Jornada Científica da Embrapa Meio-Norte. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2017. p. 75. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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73. | | NASCIMENTO, C. A. C. do; BORGES, A. L.; CALDAS, R. C.; SOUZA, L. da S.; SOUZA, L. F. da S.; SOUSA, J. S. Rocha silicática como fonte de potássio para o crescimento inicial da bananeira cv. Prata anã: primeiro cultivo. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 4., 2007, Cruz das Almas. [Resumos...]. Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical: Fapesb, 2007. p. 27. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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74. | | MACIEL, J. R. F.; MARREIRA, R. D. A.; SOUSA, J. S.; SOARES, D. W. F.; ALVES, C. R.; MUNIZ, C. R.; FURTADO, R. F. Eletrossíntese do compósito polipirrol/goma arábica. In: ENCONTRO NORDESTE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE POLÍMEROS, 3., 2016, Fortaleza. Anais. Fortaleza: ABPOL-NE, 2016. p. 326-330. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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75. | | VALE, W. G.; RIBEIRO, H. F. L.; SOUZA, H. E. M.; SOUSA, J. S.; SILVA, A. O. A.; OHASHI, O. M. Factors affecting the efficiency of artificial insemination in buffaloes. In: WORLD BUFFALO CONGRESS, 5., 1997, Caserta, Italy. Proceedings. Caserta Italy: [s.n.], 1997. p. 812. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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76. | | VALE, W. G.; OHASHI, O. M.; SOUSA, J. S.; SILVA, A. O. A.; SOUZA, H. E. M. de; RIBEIRO, H. F. L. Factors affecting fertility of cattle and buffaloes in tropical environments. In: SIPAR FALLOW-UP SEMINAR ON ANIMAL REPRODUCTION AND BIOTECHNOLOGY, 4., 1998, Belém, PA, Castanhal. Proceedings. [S.l.]: Swedish University of Agricultural Sciences: UFPA, [1998?]. v. 1, p. 110-129. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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77. | | SOUZA FILHO, L. F. da S.; CRUZ, J. L.; SOUZA, L. F. da S.; CALDAS, R. C.; MAGALHÃES, A. F. de J.; CONCEIÇÃO, H.; SOUSA, J. S. Eficiência de um flogopitito como fonte de potássio para o desenvolvimento inicial do mamoeiro. Espaço & Geografia, Brasília, DF, v. 9, n. 2, p. 53-67, 2006. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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78. | | LIMA, C. J.; MARACAJÁ, P. B.; SILVA, R. A.; SOUSA, L. C. F. S.; SOUSA, J. S.; SOUSA, J. A.; ANDRADE, A. B. A.; PEREIRA, D. S. Estudo potencial de produção de néctar da bucha vegetal (Luffa cylindrica) em cultivo convencional na cidade de Sousa - PB. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE APICULTURA, 20.; CONGRESSO BRASILEIRO DE MELIPONICULTURA, 6., 2014, Belém, PA. Sustentabilidade, tecnologia e mercados. Belém, PA: CBA, [2014]. p. 115. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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80. | | VALE, W. G.; MARQUES, J. R. F.; OHASHI, O. M.; SOUSA, J. S.; SILVA, A. O.; SOUZA, H. E. M. de; RIBEIRO, H. F. L. Buffalo reproduction and breeding in Brazil. In: SIPAR FALLOW-UP SEMINAR ON ANIMAL REPRODUCTION AND BIOTECHNOLOGY, 4., 1998, Belém, PA, Castanhal. Proceedings. [S.l.]: Swedish University of Agricultural Sciences/UFPA, [1998?]. v. 1, p. 130-150. il. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registros recuperados : 96 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
16/11/2023 |
Data da última atualização: |
16/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
VASCONCELOS, K. M. C. S. G.; COSTA, J. G. da; PAVÃO, J. M. S. J.; FONSECA, S. A.; MIRANDA, P. R. B.; ROCHA, T. J. M.; FREITAS, J. D.; SOUSA, J. S.; MELO, I. S. V.; SANTOS, A. F. |
Afiliação: |
K. M. C. S. G. VASCONCELOS, Centro Universitário Cesmac; JOAO GOMES DA COSTA, CNAT; J. M. S. J. PAVÃO, Centro Universitário Cesmac; S. A. FONSECA, Centro Universitário Cesmac; P. R. B. MIRANDA, Centro Universitário Cesmac; T. J. MATOS-ROCHA, Centro Universitário Cesmac, Universidade Estadual de Ciências da Saúde de Alagoas; J. D. FREITAS, Instituto Federal de Alagoas; J. S. SOUSA, Instituto Federal de Alagoas; I. S. V. MELO, Instituto Federal de Alagoas; A. F. SANTOS, Centro Universitário Cesmac, Universidade Estadual de Alagoas. |
Título: |
Evaluation of nutritional composition of flour residue of mangaba processing. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Biology, v. 83, e248931, 2023. |
Páginas: |
9 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1519-6984.248931 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Among several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutritional value and presence of bioactive substances), thus, this work evaluates the nutritional factors of the flour residue of mangaba processing that is despised by the food industry, and the influence of temperature on its production. The mangaba processing residue was splited in two main groups: in natura sample (control), and other for preparation of flour that was dried at 50 °C and divided into two other groups: treatment A (flour with roasts at 110 °C and 130 °C) and treatment B (flour from drying at 50 °C). The nutritional characteristics of flours were analyzed considering the chemical parameters: pH, titratable total acidity and soluble solids, in addition to the determination of moisture content, total lipids, total dietary fiber and ash, total energy value, antioxidant activity, phytochemical screening, quantification of phenolic compounds and flavonoids, as well as technological functional properties (water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), milk absorption index (MAI) and milk solubility index (MSI) and oil absorption index (OAI). The results showed that the bioactive compounds present in the extracts do not have significant properties of acting as free radical kidnappers. The heat treatment, performed in the flour of mangaba processing residues, influenced the nutritional factors and properties of absorption and solubility, which showed statistical differences. These results show that the flour is a viable alternative for the energy enrichment of diets, contributing to the development of new products, the reduction of the disposal of these residues and consequently to the minimization of the environmental impact. MenosAmong several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutritional value and presence of bioactive substances), thus, this work evaluates the nutritional factors of the flour residue of mangaba processing that is despised by the food industry, and the influence of temperature on its production. The mangaba processing residue was splited in two main groups: in natura sample (control), and other for preparation of flour that was dried at 50 °C and divided into two other groups: treatment A (flour with roasts at 110 °C and 130 °C) and treatment B (flour from drying at 50 °C). The nutritional characteristics of flours were analyzed considering the chemical parameters: pH, titratable total acidity and soluble solids, in addition to the determination of moisture content, total lipids, total dietary fiber and ash, total energy value, antioxidant activity, phytochemical screening, quantification of phenolic compounds and flavonoids, as well as technological functional properties (water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), milk absorption index (MAI) and milk solubility index (MSI) and oil absorption index (OAI). The results showed that the bioactive compounds present in the extracts do not have significant properties of acting as free radical kidnappers. The heat treatment, performed in the flour of mangaba processing residues, i... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Antioxidant; Centesimal composition; Hancornia speciosa Gomes. |
Thesagro: |
Hancornia Speciosa. |
Thesaurus NAL: |
Food industry. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158440/1/EvaluationNutritionalComposition.pdf
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Marc: |
LEADER 02807naa a2200313 a 4500 001 2158440 005 2023-11-16 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/1519-6984.248931$2DOI 100 1 $aVASCONCELOS, K. M. C. S. G. 245 $aEvaluation of nutritional composition of flour residue of mangaba processing.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a9 p. 520 $aAmong several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutritional value and presence of bioactive substances), thus, this work evaluates the nutritional factors of the flour residue of mangaba processing that is despised by the food industry, and the influence of temperature on its production. The mangaba processing residue was splited in two main groups: in natura sample (control), and other for preparation of flour that was dried at 50 °C and divided into two other groups: treatment A (flour with roasts at 110 °C and 130 °C) and treatment B (flour from drying at 50 °C). The nutritional characteristics of flours were analyzed considering the chemical parameters: pH, titratable total acidity and soluble solids, in addition to the determination of moisture content, total lipids, total dietary fiber and ash, total energy value, antioxidant activity, phytochemical screening, quantification of phenolic compounds and flavonoids, as well as technological functional properties (water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), milk absorption index (MAI) and milk solubility index (MSI) and oil absorption index (OAI). The results showed that the bioactive compounds present in the extracts do not have significant properties of acting as free radical kidnappers. The heat treatment, performed in the flour of mangaba processing residues, influenced the nutritional factors and properties of absorption and solubility, which showed statistical differences. These results show that the flour is a viable alternative for the energy enrichment of diets, contributing to the development of new products, the reduction of the disposal of these residues and consequently to the minimization of the environmental impact. 650 $aFood industry 650 $aHancornia Speciosa 653 $aAntioxidant 653 $aCentesimal composition 653 $aHancornia speciosa Gomes 700 1 $aCOSTA, J. G. da 700 1 $aPAVÃO, J. M. S. J. 700 1 $aFONSECA, S. A. 700 1 $aMIRANDA, P. R. B. 700 1 $aROCHA, T. J. M. 700 1 $aFREITAS, J. D. 700 1 $aSOUSA, J. S. 700 1 $aMELO, I. S. V. 700 1 $aSANTOS, A. F. 773 $tBrazilian Journal of Biology$gv. 83, e248931, 2023.
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