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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  25/09/2017
Data da última atualização:  22/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MOREIRA, E. C. O.; PINHEIRO, D. G.; GORDO, S. M. C.; RODRIGUES, S. de M.; PESSOA, E.; SCHALLER, H.; LEMOS, O. F. de; SILVA, A.; SCHNEIDER, H.; SILVA JUNIOR, W. A.; SAMPAIO, I.; DARNET, S.
Afiliação:  Edith C. O. Moreira, UFPA; Daniel G. Pinheiro, USP/UNESP; Sheila M. C. Gordo, UFPA; SIMONE DE MIRANDA RODRIGUES, CPATU; Elaine Pessoa, UFPA / Laboratoire International Associe PALMHEAT CNRS/ UFPA, Recherche et Cooperation Internationale (DERCI); Hubert Schaller, Universite de Strasbourg / Laboratoire International Associe PALMHEAT CNRS/ UFPA, Recherche et Cooperation Internationale (DERCI); ORIEL FILGUEIRA DE LEMOS, CPATU; Artur Silva, UFPA; Horacio Schneider, UFPA; Wilson A. Silva Jr., USP; Iracilda Sampaio, UFPA; Sylvain Darnet, UFPA / Laboratoire International Associe PALMHEAT CNRS/ UFPA, Recherche et Cooperation Internationale (DERCI).
Título:  Transcriptional profiling by RNA sequencing of black pepper (Piper nigrum L.) roots infected by Fusarium solani f. sp. piperis.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Acta Physiologiae Plantarum, v. 39, n. 10, article 239, Oct. 2017.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Black pepper (Piper nigrum L.) is the most traded spice worldwide and therefore has great economic value. One of the major limitations of its production is yield losses in fields due to root rot, a disease caused by Fusarium solani f. sp. piperis. This soil-borne pathogen disseminates rapidly in tropical countries. Biotechnological breeding is often presented as an efficient tool to produce resistant pepper cultivars. An RNA-sequencing experiment was used to take a snapshot of the root transcriptome 60 days after infection by the pathogen. The mapping of 67 million SOLiD single-end reads to the Fusarium genome identified many fungal transcripts coding constitutive proteins and two proteins involved in virulence and conidial formation. The annotation of black pepper transcripts obtained by de novo assembly predicted three proteins restricted to this species. While these transcripts were upregulated in infected roots, the corresponding predicted proteins had no hit in databases. A global analysis of differentially expressed black pepper genes, using terms of gene ontology, has demonstrated an enrichment of genes involved in proteolysis, plastid degradation, cell-wall remodeling and secondary metabolism, consistent with toxicity and necrotrophic fungal interactions that force plants to collaborate at the metabolic level. Detailed descriptions of up- or downregulated genes associated with plant defense suggested several genes implied in the biosynthesis of isoprenoids, especiall... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Melhoramento genético.
Thesagro:  Doença; Pimenta.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU54093 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pesca e Aquicultura.
Data corrente:  20/11/2017
Data da última atualização:  06/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  KATO, H. C. A.; JOELE, M. R. S. P.; SOUSA, C. L.; RIBEIRO, S. C. A.; LOURENÇO, L. F. H.
Afiliação:  HELLEN CHRISTINA DE ALMEIDA KATO, CNPASA; M. R. S. PEIXOTO JOELE, INSTITUTO FEDERAL, Castanha-PA; C. L. SOUSA; S. C. A. RIBEIRO, INSTITUTO FEDERAL, Castanhal-PA; L. F. H. LOURENÇO, UFPA.
Título:  Evaluation of the shelf life of tambaqui fillet processed by the Sous Vide method.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Aquatic Food Product Technology, v. 26, n. 10, p. 1144-1156, 2017.
DOI:  10.1080/10498850.2014.986593
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to elaborate a convenience food ? sous vide ? and establish its shelf life by monitoring physicochemical, microbiological, and sensorial characteristics. Sous vide fillets were prepared from tambaqui (Colossoma macropomum) with two types of sauces: soy sauce (SS) and basil sauce (BS), at a pasteurization temperature of 65°C for 12.5 min, a binomial established according to a 22 central composite rotational design. The packed samples were kept under refrigeration in the range of 1 ± 1°C, and then they underwent analyses at 7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, and 56 days of storage. The results of the microbiological analyses indicated that microorganisms remained below acceptable limits either in the raw material or in the sous vide over the storage period. The characteristics that sous vide SS and BS showed on the 42nd and 49th days of shelf life, respectively, indicate that these products, when appropriate processing and storage are used, can preserve their fresh quality.
Thesagro:  Peixe de água doce; Tambaqui; Tecnologia de alimento.
Thesaurus NAL:  Fish; Food processing; Sensory evaluation; Shelf life; Sous vide.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPASA584 - 1UPCAP - DDCNPASA_AP402017.040
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