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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
20/12/2019 |
Data da última atualização: |
20/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
IARK, D.; BUZZO, A. J. dos R.; GARCIA, J. A. A.; CORREA, V. G.; HELM, C. V.; CORRÊA, R. C. G.; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. |
Afiliação: |
Daiane Iark, UEM; Ana Júlia dos Reis Buzzo, UEM; Jéssica Amanda Andrade Garcia, UEM; Vanesa Gesser Correa, UEM; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Rúbia Carvalho Gomes Corrêa, UEM; Rosely A. Peralta, UFSC; Regina de Fátima Peralta Muniz Moreira, UFSC; Adelar Bracht, UEM; Rosane Marina Peralta, UEM. |
Título: |
Enzymatic degradation and detoxification of azo dye Congo red by a new laccase from Oudemansiella canarii. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Bioresource Technology, 289, article 121655, Oct. 2019. 7 p. |
DOI: |
10.1016/j.biortech.2019.121655 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A single laccase with molecular weight of 41 kDa was produced by the white-rot fungus Oudemansiella canarii cultured on solid state fermentation using a mixture of sugarcane bagasse-wheat bran as substrate. The enzyme (5 U) was able to decolourize 80% of 50 mg/L Congo red within 24 h at 30 °C and pH 5.5. The relationship between the decolorization rate and dye concentration obeyed Michaelis?Menten kinetics, with KM and Vmax values of 46.180 ± 6.245 µM and 1.840 ± 0.101 µmol/min, respectively. Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) and mass spectrometry allowed to conclude that the laccase acts not only on the dye chromophore group, but also that it cleaves different covalent bonds, causing an effective fragmentation of the molecule. The action of the laccase caused a significant reduction in toxicity, as indicated by the Microtox test. In conclusion, O. canarii laccase could be useful in future biological strategies aiming at degrading azo dyes. |
Palavras-Chave: |
Biorremediação; Dye degradation; Lacase. |
Thesaurus Nal: |
Azo dyes; Laccase; White-rot fungi. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
09/08/2021 |
Data da última atualização: |
09/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
ESCUDERO-COLOMAR, L. A; SERRA, D. B.; FERRER, M. T. M; CAMPOS, J. M; DI MASI, S.; FIORE, N.; DUARTE, A. M.; KOVALESKI, A.; BENAZZ, L.; CICHÓN, L.; COCCO, M.; GARRIDO, S.; GASTAMINZA. G.; KULCZYCKI, C.; LAGOS, J.; MITIDIERI, M.; MOUSQUES, J. A.; SEGADE, G.; SOSA, A.; LEA, G. T.; VÁZQUEZ, D.; BOTTON, M.; NAVA, D. E.; PAIVA, P. E. B.; UENO, B.; SANHUEZA, R. V.; ARRAZTIO, D.; CURKOVIC, T.; DEVOTTO, L.; MOLINA, J.; SOLÍS, G.; AVILLA, J.; ALEMANY, A. B.; CABREFIGA, J.; FIBLA, J. M.; LLORENS, V.; PLAZA, P.; VILARDELL, P.; LUCAS, C.; SOUZA, E.; BUENAHORA, J.; FAGGIANI, E. P.; LEONI, C.; TOZZI, D. M.; RUBIO, L. |
Afiliação: |
LUCÍA ADRIANA ESCUDERO COLOMAR, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA); DOLORS BOSCH SERRA, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA); MARÍA TERESA MARTÍNEZ FERRER, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA); JOSÉ MIGUEL CAMPOS, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA); SUSANA DI MASI, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA); NICOLA FIORE, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA); AMÍLCAR MARREIROS DUARTE, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq), Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA); ADALECIO KOVALESKI, CNPUV; LORENA BENAZZ, Argentina; LILIANA CICHÓN, Argentina; MARIÁNGELES COCCO, Argentina; SILVINA GARRIDO, Argentina; GERARDO GASTAMINZA, Argentina; CECILIA KULCZYCKI, Argentina; JONATÁN LAGOS, Argentina; MARIEL MITIDIERI, Argentina; JUAN A. MOUSQUES, Argentina; GONZALO SEGADE, Argentina; ALEXIS SOSA, Agentina; GUILLERMO TORRES LEA, Argenina; DANIEL VÁZQUEZ, Argentina; MARCOS BOTTON, CNPUV; DORI EDISON NAVA, Brasil; PAULO EDUARDO BRANCO PAIVA, Brasil; BERNARDO UENO, Brasil; ROSA VALDEBENITO-SANHUEZA, Centro de Pesquisa Proterra (CPPRO); DIEGO ARRAZTIO, Chile; TOMISLAV CURKOVIC, Chile; LUIS DEVOTTO, Chile; JAVIERA MOLINA, Chile; GABRIELA SOLÍS, Chile; JESÚS AVILLA, Espanha; ASSUMPCIÓ BATLLE ALEMANY, Espanha; JORDI CABREFIGA, Espanha; JOSÉ MIGUEL FIBLA, Espanha; VICTORIA LLORENS, Espanha; PILAR PLAZA, Espanha; PERE VILARDELL, Espanha; CAROLINA LUCAS, Portugal; ESMERALDINA SOUZA, Portugal; JOSÉ BUENAHORA, Uruguai; ELENA PÉREZ FAGGIANI, Uruguai; CAROLINA LEONI, Uruguai; DIEGO MAESO TOZZI, Uruguai; LETICIA RUBIO, Uruguai. |
Título: |
Estado actual de la Gestión Integrada de las Plagas y Enfermedades en melocotoneros, perales y cítricos en Argentina, Brasil, Chile, España, Portugal y Uruguay. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Argentina: Programa Iberoamericano de Ciencia y Tecnología para el Desarrollo (CYTED), 2021. |
Páginas: |
192 p. |
ISBN: |
978-84-09-22086-1 |
Idioma: |
Espanhol |
Conteúdo: |
La Gestión Integrada de Plagas (GIP) o el Manejo Integrado de Plagas (MIP) es un concepto que nació a mediados del siglo pasado gracias a los trabajos de dos grupos de investigación diferentes, uno norteamericano y otro europeo, que lo propusieron en el 10º C o n g r e s o I n t e r n a c i o n a l d e Entomología celebrado en Montreal, Canadá (Pickett et al., 1958; Kuenen, 1961) |
Palavras-Chave: |
Cítricos; Enfermedades; Limón; Mandarino; Melocotón; Naranjo; Plagas; Plaguicidas autorizados. |
Thesagro: |
Pêra. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224912/1/Escudero-Estado-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 02425nam a2200769 a 4500 001 2133345 005 2021-08-09 008 2021 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-84-09-22086-1 100 1 $aESCUDERO-COLOMAR, L. A 245 $aEstado actual de la Gestión Integrada de las Plagas y Enfermedades en melocotoneros, perales y cítricos en Argentina, Brasil, Chile, España, Portugal y Uruguay.$h[electronic resource] 260 $aArgentina: Programa Iberoamericano de Ciencia y Tecnología para el Desarrollo (CYTED)$c2021 300 $a192 p. 520 $aLa Gestión Integrada de Plagas (GIP) o el Manejo Integrado de Plagas (MIP) es un concepto que nació a mediados del siglo pasado gracias a los trabajos de dos grupos de investigación diferentes, uno norteamericano y otro europeo, que lo propusieron en el 10º C o n g r e s o I n t e r n a c i o n a l d e Entomología celebrado en Montreal, Canadá (Pickett et al., 1958; Kuenen, 1961) 650 $aPêra 653 $aCítricos 653 $aEnfermedades 653 $aLimón 653 $aMandarino 653 $aMelocotón 653 $aNaranjo 653 $aPlagas 653 $aPlaguicidas autorizados 700 1 $aSERRA, D. B. 700 1 $aFERRER, M. T. M 700 1 $aCAMPOS, J. M 700 1 $aDI MASI, S. 700 1 $aFIORE, N. 700 1 $aDUARTE, A. M. 700 1 $aKOVALESKI, A. 700 1 $aBENAZZ, L. 700 1 $aCICHÓN, L. 700 1 $aCOCCO, M. 700 1 $aGARRIDO, S. 700 1 $aGASTAMINZA. G. 700 1 $aKULCZYCKI, C. 700 1 $aLAGOS, J. 700 1 $aMITIDIERI, M. 700 1 $aMOUSQUES, J. A. 700 1 $aSEGADE, G. 700 1 $aSOSA, A. 700 1 $aLEA, G. T. 700 1 $aVÁZQUEZ, D. 700 1 $aBOTTON, M. 700 1 $aNAVA, D. E. 700 1 $aPAIVA, P. E. B. 700 1 $aUENO, B. 700 1 $aSANHUEZA, R. V. 700 1 $aARRAZTIO, D. 700 1 $aCURKOVIC, T. 700 1 $aDEVOTTO, L. 700 1 $aMOLINA, J. 700 1 $aSOLÍS, G. 700 1 $aAVILLA, J. 700 1 $aALEMANY, A. B. 700 1 $aCABREFIGA, J. 700 1 $aFIBLA, J. M. 700 1 $aLLORENS, V. 700 1 $aPLAZA, P. 700 1 $aVILARDELL, P. 700 1 $aLUCAS, C. 700 1 $aSOUZA, E. 700 1 $aBUENAHORA, J. 700 1 $aFAGGIANI, E. P. 700 1 $aLEONI, C. 700 1 $aTOZZI, D. M. 700 1 $aRUBIO, L.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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