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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  14/10/2021
Data da última atualização:  14/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, M. M.; PEREZ, D. V.; WASSERMAN, J. C.; SANTOS-OLIVEIRA, R.; WASSERMAN, M. A. V.
Afiliação:  M. M. SILVA, IRD; DANIEL VIDAL PEREZ, CNPS; JULIO CÉSAR WASSERMAN, UFF; RALPH SANTOS-OLIVEIRA, INSTITUTO DE ENGENHARIA NUCLEAR; M. A. V. WASSERMAN, INSTITUTO DE ENGENHARIA NUCLEAR.
Título:  The effect of nanohydroxyapatite on the behavior of metals in a microcosm simulating a lentic environment.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Environmental Nanotechnology, Monitoring & Management, v. 8, p. 219-227, Dec. 2017.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.enmm.2017.08.002
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the environmental science and engineering community, nanohydroxyapatite (nHAp) has been widely applied for the remediation of contaminated soil and purification of wastewaters polluted with heavy metals for its strong ability to fix these contaminants. Based on this process, the aim of the present study was to evaluate the impact of nHAp in sorption/desorption of Cu, Zn, Fe and Mn in microcosm experiments, considering different environmental conditions and investigating the effects of pH, contact time and influence of natural organic matter and contamination with Cu and Zn. Due to its relevance as a regional water supply source, the environmental scenario of Juturnaíba reservoir (Rio de Janeiro State, Brazil) was chosen as basis for the microcosm experiments. It was observed that nHAp had an effect on Zn and Cu behavior, acting as a captor and promoting the reduction of their dissolved concentration in the water treatment sludge after water contamination with these metals. However, this behavior was modified by the addition of humic acid and acid to the microcosm system. On the other hand, the behavior of Fe and Mn was impacted by these nanoparticles in an opposite way.
Palavras-Chave:  Nanohydroxyapatite.
Thesaurus Nal:  Copper; Sorption; Wastewater; Zinc.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS20852 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  03/09/2021
Data da última atualização:  06/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; CARVALHO, R. N.; SOUZA NETO, M. A. de; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; ROSANGELA NUNES CARVALHO, CNPAF; MENANDES ALVES DE SOUZA NETO, UFG; MÁRCIO CALIARI, UFG; MANOEL SOARES SOARES JÚNIOR, UFG.
Título:  Functional and pasting properties of colorful bean (Phaseolus vulgaris L) flours: Influence of the cooking method.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Processing and Preservation, v. 45, n. 11, e15899, Nov. 2021.
ISSN:  1745-4549
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpp.15899
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This research aimed to verify how the preparation method affects the functional and technological properties of colorful bean flours to expand their potential for application in various food products. The flour of the cultivar BRS Embaixador (dark red kidney bean) presented the highest total starch content (40.5 g.100 g-1), and the lowest content of resistant starch (3.2 g.100 g-1) and protein (20.9 g.100 g-1), while Jalo Precoce (yellow bean) showed the highest amount of resistant starch (24.3 g.100-1) and protein (25.8 g.100-1). The cooked flours compared with the raw ones presented a reduction in water solubility index, peak viscosity, final viscosity, breakdown, seatback, hardness, adhesiveness, resilience, and emulsification capacity. These results were more evident in flours from presoaked and cooked beans once they had presented a significantly higher intensity of the starch pre-gelatinization. Finally, both preparation processes (presoaked cooked beans or unsoaked cooked beans) improved the technological characteristics of colorful bean flours.
Thesagro:  Cocção; Cor; Farinha; Feijão; Phaseolus Vulgaris; Propriedade Organoléptica; Proteína.
Thesaurus NAL:  Bean flour; Beans; Color; Cooked foods; Cooking; Food preparation; Functional properties; Gelatinization; Pasting properties.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228576/1/jfpp-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36132 - 1UPCAP - DD20212021
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