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Registros recuperados : 232 | |
85. | | PAIVA, H. N.; CARVALHO, J. G.; SIQUEIRA, J. O.; FERNANDES, A. R.; MIRANDA, J. R. P. Conteudo de nutrientes em mudas de Cedro (Cedrela fissilis Vell.) em resposta a doses crescentes de cadmio. In: SIMPÓSIO NACIONAL RECUPERAÇÃO DE ÁREAS DEGRADADAS, 4., 2000, Blumenau. Silvicultura Ambiental: trabalhos voluntários, anais. Blumenau: Fundação Universidade Regional de Blumenau, 2000. p.59. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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89. | | SIQUEIRA, J. O.; TRANNIN, I. C. de B.; RAMALHO, M. A. P.; FONTES, E. M. G. Interferências no agrossistema e riscos ambientais de culturas transgênicas tolerantes a herbicidas e protegidas contra insetos. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, DF, v.21, n. 1, p.11-81, jan./abr. 2004. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Unidades Centrais. |
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90. | | SIQUEIRA, J. O.; SAGGIN JUNIOR, O. J.; COLOZZI FILHO, A.; OLIVEIRA, E. de. Influencia do substrato de formacao e da micorriza no crescimento de mudas de cafeeiro transplantadas. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, DF, v. 30, n. 12, p. 1417-1425, dez. 1995. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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91. | | SIQUEIRA, J. O.; SAGGIN JUNIOR, O. J.; COLOZZI FILHO, A.; SABATO, E. de O. Influência do substrato de formação e da micorriza no crescimento de mudas de cafeeiro transplantadas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 12, p. 1417-1425, dez. 1995. Título em inglês: The influence of nursery substrate and mycorrhiza on growth of transplanted coffee tree seedlings. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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92. | | PEREIRA, E. G.; SIQUEIRA, J. O.; VALE, F. R. do; MOREIRA, F. M. S. Influencia do nitrogênio mineral no crescimento e colonização micorrízica de mudas de arvores. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 31, n. 9, p. 653-662, set. 1996. Título em inglês: Influence of mineral nitrogen on growth and mycorrhizal colonization of tree seedlings. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. |
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95. | | PAIVA, H. N.; CARVALHO, J. G.; SIQUEIRA, J. O.; MIRANDA, J. R. P.; FERNANDES, A. R. Influencia da aplicacao de niquel sobre o conteudo de nutrientes em mudas de Cedro(Cedrela fissilis Vell.). In: SIMPÓSIO NACIONAL RECUPERAÇÃO DE ÁREAS DEGRADADAS, 4., 2000, Blumenau. Silvicultura Ambiental: trabalhos voluntários, anais. Blumenau: Fundação Universidade Regional de Blumenau, 2000. p.109. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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96. | | SATO, A. Y.; PINTO, J. E. B. P.; SIQUEIRA, J. O.; NANNETTI, D. de C. Influência da micorriza na fase de aclimatação de plantulas de gerbera de vaso micropropagadas. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.1, p. 398-399. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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97. | | BRESSAN, W.; PURCINO, A. A. C.; SIQUEIRA, J. O.; VASCONCELLOS, C. A.; FRANCA, G. E. de. Atividade de enzimas da assimilação de carbono e nitrogênio no sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench) e na soja (Glycine max L.) sob influência de P, N e micorriza. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 23.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 7.; SIMPOSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 5.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 2., 1998. Caxambu, MG. Fertibio 98: resumos. Lavras: UFLA: SBCS: SBM, 1998. p. 813. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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100. | | SANTOS, J. G. D.; POUYU ROJAS, E.; SIQUEIRA, J. O.; MOREIRA, F. M. S. Mudas de Eugenia dysenterica (cagaiteira) em solo com execesso de metais pesados. In: REUNIAO BRAS. FERTILIDADE DO SOLO E NUTRICAO DE PLANTAS, 25.; REUNIAO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS,8.; SIMPOSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 6.; REUNIAO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 3., 2000, Santa Maria, RS. Fertbio 2000: biodinamica do solo. [S.l.: s.n.], 2000. nao paginado. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Registros recuperados : 232 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
26/09/2017 |
Data da última atualização: |
26/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
COGO, F. D.; GUIMARÃES, P. T. G.; ROJAS, E. P.; SAGGIN JUNIOR, O. J.; SIQUEIRA, J. O.; CARNEIRO, M. A. C. |
Afiliação: |
FRANCIANE DINIZ COGO, UFLA; PAULO TÁCITO GONTIJO GUIMARÃES, EPAMIG; ENRIQUE POUYÚ ROJAS, E.P.R. CONSULTÓRIA AGRONÔMICA, RONDONÓPOLIS; ORIVALDO JOSE SAGGIN JUNIOR, CNPAB; JOSE OSWALDO SIQUEIRA, UFLA; MARCO AURELIO CARBONE CARNEIRO, UFLA. |
Título: |
Arbuscular mycorrhiza in Coffea Arabica L.: review and meta-analysis. |
Título original: |
Micorrizas arbusculares em cafeeiro Coffea arabica L.: revisão e meta-análise. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, Lavras, v. 12, n. 3, p. 419 - 443, jul./set. 2017. |
ISSN: |
1809-6875 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee, a plant of global economic importance, presents a high degree of micotrophy for nutrients absorption, especially phosphorus, whose sources are scarce, and extremely required in tropical soils. Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and coffee crop (Coffea arabica) have been studied for more than three decades, and therefore, analyzing and gathering these studies in a quantitative and qualitative way by means of meta-analysis and critical review of advances and trends is of great relevance. In this review, aspects such as geographic distribution, ecology, effects on plant growth, mineral nutrition, myotrophism, and symbiotic efficiency and its applications were discussed, with special emphasis on the researches carried out in Brazil. By applying the electronic databases Cab Abstracts, Springerlink, Science Direct, Scielo, Scopus, ISI, Lilascs, Woldcat, 73 studies were analyzed, including papers, dissertations and theses. The meta-analysis showed the importance of AMF for growth, plant nutrition and grain yield. Nevertheless, a gap is still evident in the evaluation of the different management strategies adopted in coffee crop and their effects on AMF. The need to extend the research under field conditions was also detected, in order to confer the real contribution of AMF in coffee biocontrol, and their action as biofertilizers and biostimulants. |
Palavras-Chave: |
Crescimento de plantas; Eficiência simbiótica; FMA. |
Thesagro: |
Coffea Arábica; Nutrição; Produtividade. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/164352/1/ORIVALDO-rbuscular-mycorrhiza-in-Coffea.pdf
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Marc: |
LEADER 02231naa a2200277 a 4500 001 2076328 005 2017-09-26 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1809-6875 100 1 $aCOGO, F. D. 240 $aMicorrizas arbusculares em cafeeiro Coffea arabica L.: revisão e meta-análise. 245 $aArbuscular mycorrhiza in Coffea Arabica L.$breview and meta-analysis.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aCoffee, a plant of global economic importance, presents a high degree of micotrophy for nutrients absorption, especially phosphorus, whose sources are scarce, and extremely required in tropical soils. Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and coffee crop (Coffea arabica) have been studied for more than three decades, and therefore, analyzing and gathering these studies in a quantitative and qualitative way by means of meta-analysis and critical review of advances and trends is of great relevance. In this review, aspects such as geographic distribution, ecology, effects on plant growth, mineral nutrition, myotrophism, and symbiotic efficiency and its applications were discussed, with special emphasis on the researches carried out in Brazil. By applying the electronic databases Cab Abstracts, Springerlink, Science Direct, Scielo, Scopus, ISI, Lilascs, Woldcat, 73 studies were analyzed, including papers, dissertations and theses. The meta-analysis showed the importance of AMF for growth, plant nutrition and grain yield. Nevertheless, a gap is still evident in the evaluation of the different management strategies adopted in coffee crop and their effects on AMF. The need to extend the research under field conditions was also detected, in order to confer the real contribution of AMF in coffee biocontrol, and their action as biofertilizers and biostimulants. 650 $aCoffea Arábica 650 $aNutrição 650 $aProdutividade 653 $aCrescimento de plantas 653 $aEficiência simbiótica 653 $aFMA 700 1 $aGUIMARÃES, P. T. G. 700 1 $aROJAS, E. P. 700 1 $aSAGGIN JUNIOR, O. J. 700 1 $aSIQUEIRA, J. O. 700 1 $aCARNEIRO, M. A. C. 773 $tCoffee Science, Lavras$gv. 12, n. 3, p. 419 - 443, jul./set. 2017.
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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