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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
05/12/2008 |
Data da última atualização: |
01/10/2009 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
AMORIM, E. P.; COHEN, K. de O.; AMORIM, V. B. de O.; MATTOS, L. A.; SANTOS-SEREJO, J. A. dos; SILVA, S. de O. e; PAES, N. S.; MONTE, D. C. |
Afiliação: |
Edson Perito Amorim, CNPMF; Kelly de Oliveira Cohen, CENARGEN; Vanusia Batista de Oliveira Amorim, UFRB; Lorenna Alves Mattos, UEFS; Janay Almeida dos Santos-Serejo, CNPMF; Sebastião de Oliveira e Silva, CNPMF; Norma Santos Paes, CENARGEN; Damares Castro Monte, CENARGEN. |
Título: |
Conteúdo de vitamina C e carotenóides totais em bananeira. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos: estratégias, tecnologias e visão sustentável: anais. Vitória: INCAPER: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O Brasil é o segundo maior produtor mundial de banana, tendo produzido 7,1 milhões de toneladas em 2006, em uma área aproximada de 500 mil hectares (FAO, 2008). As
cultivares comercialização atualmente, em especial as do grupo Cavendish, não apresentam quantidades significativas de vitamina C e carotenóides totais. Por outro lado, são encontrados relatos na literatura da existência de genótipos de bananeira ricos nestas substâncias, em bancos de germoplasma (ENGLBERGER et al., 2003a e 2003b). O objetivo deste trabalho foi quantificar os níveis de vitamina C e de carotenóides totais em 61 acessos diplóides, triplóides e tetraplóides do Banco Ativo de Germoplasma de banana, mantido pela Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical. |
Thesagro: |
Banana; Germoplasma; Vitamina. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01617naa a2200241 a 4500 001 1655281 005 2009-10-01 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAMORIM, E. P. 245 $aConteúdo de vitamina C e carotenóides totais em bananeira. 260 $c2008 520 $aO Brasil é o segundo maior produtor mundial de banana, tendo produzido 7,1 milhões de toneladas em 2006, em uma área aproximada de 500 mil hectares (FAO, 2008). As cultivares comercialização atualmente, em especial as do grupo Cavendish, não apresentam quantidades significativas de vitamina C e carotenóides totais. Por outro lado, são encontrados relatos na literatura da existência de genótipos de bananeira ricos nestas substâncias, em bancos de germoplasma (ENGLBERGER et al., 2003a e 2003b). O objetivo deste trabalho foi quantificar os níveis de vitamina C e de carotenóides totais em 61 acessos diplóides, triplóides e tetraplóides do Banco Ativo de Germoplasma de banana, mantido pela Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical. 650 $aBanana 650 $aGermoplasma 650 $aVitamina 700 1 $aCOHEN, K. de O. 700 1 $aAMORIM, V. B. de O. 700 1 $aMATTOS, L. A. 700 1 $aSANTOS-SEREJO, J. A. dos 700 1 $aSILVA, S. de O. e 700 1 $aPAES, N. S. 700 1 $aMONTE, D. C. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos: estratégias, tecnologias e visão sustentável: anais. Vitória: INCAPER: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008.
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
15/07/1998 |
Data da última atualização: |
15/07/1998 |
Autoria: |
SIQUEIRA, J. O.; HUBBEL, D. H.; VALLE, R. R. |
Título: |
Effects of phosphorus on formation of the vesicular-arbuscular mycorrhizal symbiosis. |
Ano de publicação: |
1984 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.19, n.12, p. 1465-1474. dez. 1984. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effect of phosphorus (P) on formation of the vesicular-arbuscular mycorrhizal (VAM) symbiosis was examined. Using a sand-hydroponic culture chamber, increasing P levels were supplied to soybean (Glycine max L. Merril) seedlings. It was found that indirect supply of P up to 600 mM did not affect the germination of Glomus mosseae chlamydospores in the rhizosphere. Similar results were found for germination of either G. mosseae or Gigaspora margarita spores in the rhizosphere of soybean growing in soil amended with increasing P levels. These data suggest that P controls VAM formation at some stage after spore germination in the rhizosphere has occurred. Increasing P supply to the soil enhanced carbon exchange rate, sugar content of the roots and decreased sugars in the root exudates. Bioassays using root extracts from plants supplied with different P levels showed differential effects on germination of G. mosseae and G. margarita spores in vitro. Extracts from plants well supplied with P had high levels of sugars and inhibited spore germination. It was proposed that P controls root colonization through its effect on host carbon metabolism. In addition, the relationship between P availability and plant growth response to mycorrhizal formation is discussed. |
Palavras-Chave: |
Formacao de micorrizas; Fungos endomicorrizicos; Germinacao de esporos; Mycorrhizal formation; VAM fungi. |
Thesaurus NAL: |
spore germination. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01941naa a2200217 a 4500 001 1104857 005 1998-07-15 008 1984 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSIQUEIRA, J. O. 245 $aEffects of phosphorus on formation of the vesicular-arbuscular mycorrhizal symbiosis. 260 $c1984 520 $aThe effect of phosphorus (P) on formation of the vesicular-arbuscular mycorrhizal (VAM) symbiosis was examined. Using a sand-hydroponic culture chamber, increasing P levels were supplied to soybean (Glycine max L. Merril) seedlings. It was found that indirect supply of P up to 600 mM did not affect the germination of Glomus mosseae chlamydospores in the rhizosphere. Similar results were found for germination of either G. mosseae or Gigaspora margarita spores in the rhizosphere of soybean growing in soil amended with increasing P levels. These data suggest that P controls VAM formation at some stage after spore germination in the rhizosphere has occurred. Increasing P supply to the soil enhanced carbon exchange rate, sugar content of the roots and decreased sugars in the root exudates. Bioassays using root extracts from plants supplied with different P levels showed differential effects on germination of G. mosseae and G. margarita spores in vitro. Extracts from plants well supplied with P had high levels of sugars and inhibited spore germination. It was proposed that P controls root colonization through its effect on host carbon metabolism. In addition, the relationship between P availability and plant growth response to mycorrhizal formation is discussed. 650 $aspore germination 653 $aFormacao de micorrizas 653 $aFungos endomicorrizicos 653 $aGerminacao de esporos 653 $aMycorrhizal formation 653 $aVAM fungi 700 1 $aHUBBEL, D. H. 700 1 $aVALLE, R. R. 773 $tPesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia$gv.19, n.12, p. 1465-1474. dez. 1984.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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