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Registros recuperados : 136 | |
81. | | CONCEIÇÃO, A. A.; SOARES NETO, C. B.; RIBEIRO, J. A. de A.; SIQUEIRA, F. G. de; MILLER, R. N. G.; MENDONCA, S. Development of an RP-UHPLC-PDA method for quantification of free gossypol in cottonseed cake and fungal-treated cottonseed cake. Plos One, v. 13, n. 5, e0196164, May 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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82. | | STOFFEL, F; SANTANA, W. de O.; FONTANA, R. C.; GREGOLON, J. G. N.; KIST, T. B.; SIQUEIRA, F. G. de; MENDONCA, S.; CAMASSOLA, M. Chemical features and bioactivity of grain flours colonized by macrofungi as a strategy for nutritional enrichment. Food Chemistry, n. 297, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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83. | | CUNHA, J. R. B.; CONCEIÇÃO, A. A.; VIEIRA, V. O.; DIAS, E. S.; ALMEIDA, E.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Laccase production by macro-basidiomycetes using Jatropha curcas seed cake as substrate under solid state cultivation. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIOMÁTICA - ENZITEC, 13., 2018, Florianópolis, SC. [Anais ...]. Florianópolis, 2018. Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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85. | | ROMERO PELÁEZ, R. D.; SERRA, L. A.; WISCHRAL, D.; CUNHA, J. R. B.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; SIQUEIRA, F. G. de; ALMEIDA, J. R. M. de. Improvement of laccase activity in co-culture of Panus lecomtei and Sporidiobolus pararoseus and its application as an enzymatic additive in biomass hydrolysis and dye decolorization. Fermentation, v. 9, n. 11, 945, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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86. | | PELÁEZ, R. R.; CAMELINI, C. M.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDES, T. D.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Lignocelulases de basidiomicetos cultivados em biomassas vegetais residuais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 3., 2016, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 130-137. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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87. | | PELÁEZ, R. R.; CAMELINI, C. M.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDES, T. D.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Lignocelulases de basidiomicetos cultivados em biomassas vegetais residuais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 3., 2016, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 130-137. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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88. | | PELÁEZ, R. R.; CAMELINI, C. M.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDES, T. D.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Lignocelulases de basidiomicetos cultivados em biomassas vegetais residuais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 3., 2016, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 130-137. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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89. | | CUNHA, J. R. B.; GOMES, T. G.; RIBEIRO, J. A. de A.; DIAS, E. S.; SALES-CAMPES, C.; JESUS, M. A. de; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Macrobasidiomicetos da biodiversidade amazônica como agentes degradadores de ésteres forbol. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 5., 2018, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2018. p. 38. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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91. | | ROMERO-PELÁEZ, R. D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Obtenção de enzimas lignocelulolítica de monocultivos e cocultivos de fungos filamentosos em fermentação submersa usando biomassas vegetais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 107-113. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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92. | | ROMERO-PELÁEZ, R. D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Obtenção de enzimas lignocelulolíticas de monocultivos e cocultivos de fungos filamentosos em fermentação submersa usando biomassas vegetais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 107-113. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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93. | | ROMERO-PELÁEZ, R. D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Obtenção de enzimas lignocelulolíticas de monocultivos e cocultivos de fungos filamentosos em fermentação submersa usando biomassas vegetais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 107-113 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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94. | | COSTA, L. V.; CARVALHO, F. B. de P.; CAMELINI, C. M.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; CARVALHO, M. A.; DAMASO, M. C. T.; SIQUEIRA, F. G. de. Uso de aditivos na otimização da hidrólise enzimática de capim elefante pré-tratado por autohidrólise. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. p. 9-10 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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95. | | CONCEIÇÃO, A. A.; ARAÚJO, A. P. F.; SANTANA, T. D. D.; RIBEIRO, J. A. de A.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Validation of a RP-UPLC-PDA method for gossypol determination in cottonseed meal during biodetoxification process by fungi. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. p. 13-14 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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96. | | MENEZES, B. dos S.; MORAIS, K. dos S.; LEITE, T. C. R.; ALCANTARA, L. M.; FILHO, E. X. F.; BRASIL, B. dos S. A. F.; SIQUEIRA, F. G. de. Production of holocellulases and amylases by filamentous fungi grown on alternative substrates. In: SYMPOSIUM ON BIOTECHNOLOGY FOR FUELS AND CHEMICALS, 36., 2014, Flórida. Abstracts... Fairfax: Society for Industrial Microbiology and Biotechnology, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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97. | | LYRA, B. M.; GUIMARÃES, M. B.; PEREIRA, L. C.; VALE, J. do; CAMPANHA, R. B.; CONCEIÇÃO, A. A.; BATISTA, P. O. M. D.; SIQUEIRA, F. G. de; MENDONCA, S. Propriedades antimicrobianas e antioxidantes de extratos produzidos a partir de colonizados de basidiomicetos em tortas oleaginosas. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 6., 2020, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2020. p. 29-36 il. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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98. | | ARAUJO, A. P. F.; GOMES, T. G.; MACHADO, A. E. V.; CONCEIÇÃO, A. A.; RIBEIRO, J. A. de A.; CAMPANHA, R. B.; URBEN, A. F.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Fungos como agentes destoxificadores de torta de caroço de algodão (Gossipol). In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. p. 98-100 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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99. | | SANTOS, S. X. dos; MERCÊS, L. R. das; SILVA, L. L. da S.; CUNHA, E. L. da; ALMEIDA, V. F. R. de; SENA, B. L.; MOREIRA, I. C.; SÁ, A. S. F. de; SIQUEIRA, F. G. de. Fungos filamentosos como agentes promissores da degradação de biossólidos. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 5., 2018, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2018. p. 30. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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100. | | VALENCIA, J. W. A.; JIMÉNEZ, A. V.; SIQUEIRA, F. G. de; MEDINA, K. K.; FRANCO, G. M. R.; FERREIRA FILHO, E. X.; SIEGFRIED, B. D.; SA, M. F. G. de. Holocellulase activity from Schizophyllum commune grown on bamboo: a comparison with different substrates. Current Microbiology, v. 63, p. 581-587, 2011 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Registros recuperados : 136 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
04/05/2019 |
Data da última atualização: |
04/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
CONCEIÇÃO, A. A.; CUNHA, J. R. B.; VIEIRA, V. O.; PELAÉZ, R. D. R.; MENDONCA, S.; ALMEIDA, J. R. M. de; DIAS, E. S.; ALMEIDA, E. G. de; SIQUEIRA, F. G. de. |
Afiliação: |
Aparecido Almeida Conceição, Universidade Federal da Bahia; Joice Raisa Barbosa Cunha, Universidade Federal de Lavras; Vandinelma Oliveira Vieira, Universidade Federal do Mato Grosso; Rubén Darío Romero Pelaéz, UnB; SIMONE MENDONCA, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE; Eustáquio Souza Dias, Universidade Federal de Lavras; Euziclei Gonzaga de Almeida, Universidade Federal do Mato Grosso; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE. |
Título: |
Bioconversion and biotransformation efficiencies of wild macrofungi. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: SINGH, B. P.; LALLAWMSANGA.; PASSARI, A. K. (Eds.). Biology of Macrofungi. Gewerbestrasse: Springer, 2019. Cap. 18. |
Páginas: |
361-379. |
ISBN: |
978-3-030-02622-6 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
With the capacity to produce different enzymes, macrofungi are able to efficiently degrade a wide rage of substances, so that, they are used as biodetoxification and bioremediation agents. For the ability to adapt in most variable and extreme conditions, different biomasses can be used as substrate for growth of macrofungi and obtention of by-products with great interest for industry. In this chapter, it will be further explored the efficiency and importance of wild mushroom as bioconversion and biotransformation agents of vegetal biomass, and the importance of these fungi as decomposers agent in the soil and finally explore the tools (omics) to understand the mechanism of the process. Macrofungi are vital agents for the maintenance of life on earth, meanly because of their capacity to biodegrade organic matter, such as all the components of wood. Purified enzymes from a macrofungus can be used for the production of new, valuable by-products from a specific substrate in a process called biotransformation. The fungi need to obtain energy from a nutrient source to create a new product. Complex substrates generally need to be degraded to produce sugars. This process is called biodegradation, which is applied to the disintegration of any matter by biological means. Biodegradation occurs through the action of specialized enzymes; some of these enzymes, called promiscuous enzymes, are able to degrade several analogous substrates. Through the action of these enzymes, the fungi are able to degrade/remove some toxic/xenobiotic substances by a process called biodetoxification. When the elimination of the xenobiotic compounds occurs in contaminated media, including water, soil and subsurface material, the fungus/microorganism performs a bioremediation or mycobioremediation. When the macrofungi are able to degrade complex organic matter into mineral samples, this process is called mineralization. MenosWith the capacity to produce different enzymes, macrofungi are able to efficiently degrade a wide rage of substances, so that, they are used as biodetoxification and bioremediation agents. For the ability to adapt in most variable and extreme conditions, different biomasses can be used as substrate for growth of macrofungi and obtention of by-products with great interest for industry. In this chapter, it will be further explored the efficiency and importance of wild mushroom as bioconversion and biotransformation agents of vegetal biomass, and the importance of these fungi as decomposers agent in the soil and finally explore the tools (omics) to understand the mechanism of the process. Macrofungi are vital agents for the maintenance of life on earth, meanly because of their capacity to biodegrade organic matter, such as all the components of wood. Purified enzymes from a macrofungus can be used for the production of new, valuable by-products from a specific substrate in a process called biotransformation. The fungi need to obtain energy from a nutrient source to create a new product. Complex substrates generally need to be degraded to produce sugars. This process is called biodegradation, which is applied to the disintegration of any matter by biological means. Biodegradation occurs through the action of specialized enzymes; some of these enzymes, called promiscuous enzymes, are able to degrade several analogous substrates. Through the action of these enzymes, the fungi are ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioconversion. |
Thesaurus NAL: |
Microorganisms. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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