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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  21/06/2023
Data da última atualização:  21/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LEITE, W. de S.; MIRANDA, R. de S.; ROCHA, M. de M.; DUTRA, A. F.; SANTOS, A. S.; SILVA, A. C. da; BRITO, F. M. de; SOUSA, R. S. de; ARAÚJO, A. S. F. de; NASCIMENTO, C. W. A. do; ZUFFO, A. M.; ALCÂNTARA NETO, F. de.
Afiliação:  WALLACE DE SOUSA LEITE, FEDERAL INSTITUTE OF PIAUÍ, URUÇUÍ, BRAZIL; RAFAEL DE SOUZA MIRANDA, FEDERAL UNIVERSITY OF PIAUÍ; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN; ALEXSON FILGUEIRAS DUTRA, FEDERAL INSTITUTE OF PIAUÍ, URUÇUÍ, BRAZIL; AMANDA SOARES SANTOS, FEDERAL UNIVERSITY OF PIAUÍ; ALANA CAVALCANTE DA SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF PIAUÍ; FLÁVIA MARQUES DE BRITO, FEDERAL UNIVERSITY OF PIAUÍ; RICARDO SILVA DE SOUSA, CPAMN; ADEMIR SERGIO FERREIRA DE ARAÚJO, CPAMN; CLÍSTENES WILLIAMS ARAÚJO DO NASCIMENTO, FEDERAL RURAL UNIVERSITY OF PERNAMBUCO; ALAN MARIO ZUFFO, STATE UNIVERSITY OF MARANHÃO; FRANCISCO DE ALCÂNTARA NETO, FEDERAL UNIVERSITY OF PIAUÍ.
Título:  Silicon alleviates drought damage by increasing antioxidant and photosynthetic performance in cowpea.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Agronomy and Crop Science, p. 1-16, 2023.
ISSN:  1439-037X
DOI:  10.1111/jac.12659
Idioma:  Inglês
Notas:  First published: 20 June 2023.
Conteúdo:  Water deficits have been considered the most restrictive environmental constraint on agricultural production worldwide. The current study aimed to investigate the role of silicon nutrition (Si) in activating defence mechanisms against drought damage in cowpea cultivars.
Palavras-Chave:  Eficiência fotossintética; Limitação de água; Sistema antioxidante.
Thesagro:  Vigna Unguiculata.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN33711 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  09/12/2021
Data da última atualização:  09/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVA, C. de O. G.; CUNHA, R. B.; CONCEIÇÃO, A. A.; ALMEIDA, E. G.; ZIED, D. C.; VIEIRA JUNIOR, W. G. V.; DIAS, E. S.; ISIKHUEMHEN, O. S.; ABDELNUR, P. V.; SIQUEIRA, F. G. de.
Afiliação:  CAIO DE OLIVEIRA GORGULHO SILVA, Norwegian University of Life Sciences; JOICE RAISA BARBOSA CUNHA, Universidade Federal de Lavras; APARECIDO ALMEIDA CONCEIÇÃO, Universidade Federal do Mato Grosso; EUZICLEI GONZAGA ALMEIDA, Universidade Federal do Mato Grosso; DIEGO CUNHA ZIED, Universidade Estadual Paulista; WAGNER GONÇALVES VIEIRA JUNIOR, Universidade Estadual Paulista; EUSTÁQUIO SOUZA DIAS, Universidade Federal de Lavras; OMOANGHE S. ISIKHUEMHEN, North Carolina Agricultural and Technical State University; PATRICIA VERARDI ABDELNUR, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE.
Título:  Outdoor versus indoor cultivation: Effects on the metabolite profile of Agaricus subrufescens strains analyzed by untargeted metabolomics.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 374, 131740, April 2022.
Páginas:  10 p.
Descrição Física:  PDF: il. color.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131740
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Agaricus subrufescens has emerged as an important culinary-medicinal mushroom over the last decades. Efforts have been dedicated to upgrade the A. subrufescens productive process via strain selection and cultivation scaling-up. However, little is known on the influence of those variables on the metabolite profiles and nutraceutical properties of this mushroom. In this work, the effects of outdoor versus indoor cultivation on the metabolite profiles of five commercial strains of A. subrufescens were investigated by untargeted metabolomics. UHPLC-MS coupled to multivariate data analysis revealed that the concentration of several metabolites with reported health-related properties as well as related to taste and browning varied significantly between strains and were affected by the cultivation system in a strain-dependent manner. Data suggest that increasing the production scale by means of indoor cultivation may decrease the nutraceutical quality of some A. subrufescens strains while also affecting taste and browning susceptibility to different extents.
Palavras-Chave:  Cultivation method; Medicinal mushroom; Nutraceutical quality; Untargeted metabolomics.
Thesagro:  Cogumelo; Qualidade; Sistema de Cultivo.
Thesaurus NAL:  Agaricus subrufescens; Bioactive compounds; Mass spectrometry; Metabolites; Metabolomics; Mushrooms; Strains; Taste.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAE3960 - 1UPCAP - DD
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