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Registros recuperados : 160 | |
121. | | SOUZA, C. da S. F.; SOUZA, B. H. S. de; MENEZES, C. B. de; SIMEONE, M. L. F.; NASCIMENTO, P. T.; FRANÇA, J. C. O.; MENDES, S. M. Multiple resistance to primary pests of grain sorghum hybrids: Spodoptera frugiperda (Lepidoptera: Noctuidae), Diatraea saccharalis (Lepidoptera: Crambidae), and Diceraeus melacanthus (Hemiptera: Pentatomidae). Revista Brasileira de Entomologia, v. 67, n. 1, e20210118, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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122. | | SANTOS, D. G. dos; AVELLAR, G. S. de; SANTOS, N. M. dos; CARVALHO, V. A.; SIMEONE, M. L. F.; DAMASCENO, N. C. R. Melanaphis sorghi/sacchari em cinco genótipos de sorgo. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 33., 2022, Sete Lagoas. Brasil: 200 anos de independência: sustentabilidade e desafios para a cadeia produtiva de grãos: resumos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2022. Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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123. | | SANTOS, M. V. C. dos; NASCIMENTO, P. T.; SIMEONE, M. L. F.; LIMA, P. F.; SIMEÃO, R. M.; AUAD, A. M.; OLIVEIRA, I. R. de; MENDES, S. M. Performance of fall armyworm preimaginal development on cultivars of tropical grass forages. Insects, v. 13, 1139, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Milho e Sorgo. |
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125. | | SIMEONE, M. L. F.; PARRELLA, R. A. da C.; SCHAFFERT, R. E.; DAMASCENO, C. M. B.; LEAL, M. C. B.; PASQUINI, C. Quantificação de sacarose, glicose e frutose em caldo de sorgo sacarino por espectroscopia no infravermelho próximo (NIR). In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 18., 2016, Florianópolis. Química analítica integrada à sociedade: [resumos]. Florianópolis: Universidade Federal de Santa Catarina, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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127. | | ARAÚJO, O. G.; VILELA, M.; SIMEONE, M. L. F.; SILVEIRA, L. C. P.; FADINI, M. A. M.; PARRELLA, R. A. da C.; MENDES, S. M. Resistance of bioenergy sorghum to Diatraea saccharalis (Lepidoptera: Crambidae). Bioscience Journal, Uberlândia, v. 35, n. 4, p. 1022-1032, July/Aug. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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128. | | SILVA, C. S. da; QUEIROZ, V. A. V.; SIMEONE, M. L. F.; GUIMARAES, C. de C.; SCHAFFERT, R. E.; RODRIGUES, J. A. S.; MIGUEL, R. de A. Teores de minerais em linhagens de sorgo para uso na alimentação humana. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 29., 2012, Águas de Lindóia. Diversidade e inovações na era dos transgênicos: resumos expandidos. Campinas: Instituto Agronômico; Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2012. p. 2776-2782. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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129. | | ALMEIDA, L. G. F. de; PARRELLA, R. A. da C.; SIMEONE, M. L. F.; RIBEIRO, P. C. de O.; BARBOSA, G. M. P.; BRITO, P. L.; COSTA, A. S. V. da; SANTOS, A. S. dos. Characterization of cell wall polysaccharides and cellulosic ethanol potential in genotypes of sorghum biomass. International Journal of Development Research, v. 9, n. 4, p. 26810-26820, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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130. | | ALMEIDA, L. G. F. de; PARRELLA, R. A. da C.; SIMEONE, M. L. F.; RIBEIRO, P. C. de O.; SANTOS, A. S. dos; COSTA, A. S. V. da; GUIMARAES, A. G.; SCHAFFERT, R. E. Composition and growth of sorghum biomass genotypes for ethanol production. Biomass and Bioenergy, v. 122, p. 343-348, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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131. | | CAMPELO, F. A.; HENRIQUES, G. S.; SIMEONE, M. L. F.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, M. R.; AUGUSTI, R.; MELO, J. O. F.; LACERDA, I. C. A.; ARAÚJO, R. L. B. Study of thermoplastic extrusion and its impact on the chemical and nutritional characteristics and two sorghum genotypes SC 319 and BRS 332. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 31, n. 4, p. 788-802, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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132. | | OLIVEIRA, A. A. de; PASTINA, M. M.; SOUZA, V. F. de; PARRELLA, R. A. da C.; NODA, R. W.; SIMEONE, M. L. F.; SCHAFFERT, R. E.; MAGALHAES, J. V. de; DAMASCENO, C. M. B.; MARGARIDO, G. R. A. Genomic prediction applied to high-biomass sorghum for bioenergy production. Molecular Breeding, v. 38, n. 49, p. 1-16, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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133. | | PEREIRA, G. S.; SOUZA, V. F.; PARRELLA, R. A. da C.; DAMASCENO, C. M. B.; SIMEONE, M. L. F.; SCHAFFERT, R. E.; BRACONNIER, S.; PASTINA, M. M.; GARCIA, A. A. F.; MAGALHAES, J. V. Identification of QTLs controlling yield traits in sweet sorghum using genotyping by sequencing. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 59., 2013, Águas de Lindóia. Resumos... Ribeirão Preto: SBG, 2013. p. 60. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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134. | | CONCEIÇÃO, R. R. P.; QUEIROZ, V. A. V.; SIMEONE, M. L. F.; SILVA, D. D. da; COTA, L. V.; BARBOSA, M. P.; MIGUEL, R. de A.; STOIANOFF, M. A. R. Avaliação do efeito antifúngico de compostos fenólicos de sorgo sobre o desenvolvimento de Fusarium verticillioides associado à produção de micotoxinas em milho. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE MICROBIOLOGIA, 24.; CONGRESO CHILENO DE MICROBIOLOGIA, 40.; REUNIÓN ANUAL DE LA ASSOCIACIÓN CHILENA DE INMUNOLOGIA, 2.; REUNIÓN DE LA SOCIEDAD LATINOAMERICANA DE TUBERCULOSIS Y OTRAS MICOBACTERIOSIS, 9., 2018, Santiago, Chile. Libro de resúmenes. Santiago: Asociación Latinoamericana de Microbiología, 2018. p. 204. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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136. | | CAMPELO, F. A.; HENRIQUES, G. S.; SIMEONE, M. L. F.; QUEIROZ, V. A. V.; RAMOS, A. L. C. C.; SILVA, M. R.; AUGUSTI, R.; MELO, J. O. F.; LACERDA, I. C. A.; ARAÚJO, R. L. M. de. Características químicas e nutricionais de dois genótipos de sorgo, depois da extrusão termoplástica. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências Agrárias: o avanço da ciência no Brasil. Guarujá: Científica Digital, 2021. v. 1. p. 234-260. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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137. | | CONCEIÇÃO, R. R. P.; QUEIROZ, V. A. V.; SIMEONE, M. L. F.; SILVA, D. D. da; COTA, L. V.; BARBOSA, M. P.; MIGUEL, R. de A.; STOIANOFF, M. A. R. Análise de compostos fenólicos de sorgo como agente antifúngico sobre o desenvolvimento de Fusarium verticillioides associado à produção de micotoxinas em milho. In: SIMPÓSIO DE MICROBIOLOGIA DA UFMG, 5., 2015, Belo Horizonte. Caderno de resumos... Belo Horizonte: Universidade Federal de Minas Gerais, 2018. p. 97. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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138. | | VILELA, M.; SANTOS, A. J. N. dos; SIMEONE, M. L. F.; PARRELLA, R. A. da C.; SILVA, D. D. da; PARREIRA, D. F.; OKUMURA, F.; SCHAFFERT, R. E.; MENDES, S. M. Influence of Diatraea saccharalis (Lepidoptera: Crambidae) infestation on sweet sorghum productivity and juice quality. African Journal of Agricultural Research, v. 12, n. 39, p. 2877-2885, Sept. 2017. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pecuária Sudeste. |
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139. | | SILVA, G. L. de O. A.; MARTINS, S. M.; QUEIROZ, V. A. V.; COSTA, R. V. da; SIMEONE, M. L. F.; SANTOSM J. P.; ALBERNAZ, W. M.; SARAIVA, J. S. C.; FERREIRA, P. Incidência de Sitophilus zeamais em milho armazenado em propriedades de agricultura familiar da região Central de Minas Gerais. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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140. | | ENCARNAÇÃO, R. de O.; COHEN, K. de O.; TOMÉ JÚNIOR, J. B.; PENHA, E. das M.; MAURO, R. de A.; ANGELIS, S. de; SIMEONE, M. L.; AMARAL, J. A. B. do. Estratégia corporativa para eliminação do passivo de resíduos químicos, biológicos e materiais contaminados das Unidades Descentralizadas da Embrapa. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2009. 22 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 98). Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Hortaliças; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Hortaliças... Mostrar Todas |
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Registros recuperados : 160 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
05/10/2023 |
Data da última atualização: |
05/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ABREU, L. F.; LANA, A. M. Q.; CLIMACO, L. C.; MATRANGOLO, W. J. R.; BARBOSA, E. P.; SILVA, K. T. da; ROWNTREE, J. E.; SILVA, E. A. da; SIMEONE, M. L. F. |
Afiliação: |
LUCAS FREIRES ABREU UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; ÂNGELA MARIA QUINTÃO LANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; LEONARDO CAMPOS CLIMACO, EMATER; WALTER JOSE RODRIGUES MATRANGOLO, CNPMS; ELIZABETH PEREIRA BARBOSA, EPAMIG; KARINA TOLEDO DA SILVA, EPAMIG; JASON E. ROWNTREE, MICHIGAN STATE UNIVERSITY; EDILANE APARECIDA DA SILVA, EPAMIG; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS. |
Título: |
Near-infrared spectroscopy and chemometrics methods to predict the chemical composition of Cratylia argentea. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy, v. 13, 2525, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/ agronomy13102525 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cratylia argentea is a leguminous shrub that has the potential for use as livestock feed in tropical areas. However, time-consuming and labor-intensive methods of chemical analysis limit the understanding of its nutritive value. Near-infrared spectroscopy (NIRS) is a low-cost technology widely used in forage crops to expedite chemical composition assessment. The objective of this study was to develop prediction models to assess the crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), and dry matter (DM) of Cratylia based on NIRS and partial least squares analysis. A total of 155 samples were harvested at different maturity levels and used for model development, of which 107 were used for calibration and 48 for external validation. The cross-validation presented a root mean square error of prediction of 0.77, 2.56, 3.43, and 0.42; a ratio of performance to deviation of 4.8, 4.0, 3.8, and 3.4; and an R2 of 0.92, 0.92, 0.87, and 0.84 for CP, NDF, ADF, and DM, respectively. Based on the obtained results, we concluded that NIRS accurately predicted the chemical parameters of Cratylia. Therefore, NIRS can serve as a useful tool for livestock producers and researchers to estimate Cratylia?s nutritive value. |
Palavras-Chave: |
Espectroscopia. |
Thesagro: |
Análise Química; Composição Química; Forragem; Leguminosa. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157108/1/Near-infrared-spectroscopy-and-chemometrics-methods-to-predict.pdf
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Marc: |
LEADER 02106naa a2200289 a 4500 001 2157108 005 2023-10-05 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/ agronomy13102525$2DOI 100 1 $aABREU, L. F. 245 $aNear-infrared spectroscopy and chemometrics methods to predict the chemical composition of Cratylia argentea.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aCratylia argentea is a leguminous shrub that has the potential for use as livestock feed in tropical areas. However, time-consuming and labor-intensive methods of chemical analysis limit the understanding of its nutritive value. Near-infrared spectroscopy (NIRS) is a low-cost technology widely used in forage crops to expedite chemical composition assessment. The objective of this study was to develop prediction models to assess the crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), and dry matter (DM) of Cratylia based on NIRS and partial least squares analysis. A total of 155 samples were harvested at different maturity levels and used for model development, of which 107 were used for calibration and 48 for external validation. The cross-validation presented a root mean square error of prediction of 0.77, 2.56, 3.43, and 0.42; a ratio of performance to deviation of 4.8, 4.0, 3.8, and 3.4; and an R2 of 0.92, 0.92, 0.87, and 0.84 for CP, NDF, ADF, and DM, respectively. Based on the obtained results, we concluded that NIRS accurately predicted the chemical parameters of Cratylia. Therefore, NIRS can serve as a useful tool for livestock producers and researchers to estimate Cratylia?s nutritive value. 650 $aAnálise Química 650 $aComposição Química 650 $aForragem 650 $aLeguminosa 653 $aEspectroscopia 700 1 $aLANA, A. M. Q. 700 1 $aCLIMACO, L. C. 700 1 $aMATRANGOLO, W. J. R. 700 1 $aBARBOSA, E. P. 700 1 $aSILVA, K. T. da 700 1 $aROWNTREE, J. E. 700 1 $aSILVA, E. A. da 700 1 $aSIMEONE, M. L. F. 773 $tAgronomy$gv. 13, 2525, 2023.
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Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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