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Registros recuperados : 160 | |
101. | | RIBEIRO, M. R.; SIMEONE, M. L. F.; TRINDADE, R. dos S.; DIAS, L. A. dos S.; GUIMARAES, L. J. M.; TIBOLA, C. S.; AZEVEDO, T. C. de. Near infrared spectroscopy (NIR) and chemometrics methods to identification of haploids in maize. Microchemical Journal, v. 190, 108604, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Trigo. |
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103. | | OLIVEIRA, I. F. de; SIMEONE, M. L. F.; SCHAFFERT, R. E.; CANUTO, K. M.; RIBEIRO, P. R. V.; SOUSA, S. M. de. Characterization of root morphology and evaluation of sorgoleone exudation in sorghum genotypes contrasting for phosphorus acquisition efficiency. In: CONGRESSO INTERNACIONAL EM CIÊNCIAS, BIODIVERSIDADE E SUSTENTABILIDADE, 1., 2019, Belo Horizonte. Resumos. Belo Horizonte: Universidade Federal de Minas Gerais, 2019. SciBioSus - 2019.
Congress Science Biodiversity Sustainabilty. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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104. | | DAMASCENO, C. M. B.; SOUZA, V. F.; BARROS, B. A.; SIMEONE, M. L. F.; PASTINA, M. M.; MAGALHAES, J. V.; PARRELLA, R. A. C.; SCHAFFERT, R. E. Correlation of lignin gene expression and biomass quality for biofuel production in sorghum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 62., 2016, Caxambu. Resumos... Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Genética, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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105. | | CAIXETA, P. V.; SIMEONE, M. L. F.; GONTIJO NETO, M. M.; GUIMARAES, C. de C.; GOMES, P. C.; MEDEIROS, E. de P. Desenvolvimento de um modelo de regressão multivariado para determinação de FDA e lignina em braquiária empregando espectroscopia no infravermelho próximo (NIR). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 5., 2013, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2013. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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106. | | LOPES, R. C. de O.; SIMEONE, M. L. F.; GONTIJO NETO, M. M.; GUIMARAES, C. de C.; GOMES, P. C.; MEDEIROS, E. P. de. Desenvolvimento de um modelo de regressão multivariado para determinação do teor de matéria seca em braquiária empregando espectroscopia no infravermelho próximo (NIR). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 5., 2013, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2013. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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107. | | DIAS, M.; MAGRINI, V.; DEL SANTO, V. R.; SIMEONE, M. L. F.; NOGUEIRA, A. R. de A.; SOUZA, G. B. de. Desenvolvimento de modelos de calibração para a determinação de parâmetros nutricionais em amostras de Brachiaria. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 5., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação , 2013. p. 44 Editado por Ana Rita de Araújo Nogueira, Simone Cristina Méo Niciura Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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108. | | HENRIQUES, G. S.; SIMEONE, M. L. F.; QUEIROZ, V. A. V.; ARAÚJO, R. L. B. de; JANSEN, A. K.; CAMPELO, F. A. Composição de macronutrientes e minerais de dieta artesanal elaborada com farinha de sorgo. In: CONGRESSO NACIONAL DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 3., CONGRESSO MINEIRO DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO, 6.; 2017, Ouro Preto. Alimentação: impactos na saúde e desafios para a indústria: anais. Ouro Preto: UFOP, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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109. | | RAMOS, T. C. D'A. de A.; SOUZA, F. A. de; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; SIMEONE, M. L. F.; TAKAHASHI, J. A.; MARRIEL, I. E. Biossolubilização de rochas silicáticas e produção de ácidos orgânicos in vitro por fungos filamentosos isolados de solos ferruginosos de Minas Gerais. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 31., 2016, Bento Gonçalves. Milho e sorgo: inovações, mercados e segurança alimentar: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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110. | | SIMEONE, M. L. F.; COELHO, L. F. D.; SOUZA, E. de A.; LEAL, M. C. B.; PARRELLA, R. A. da C. Avaliação do Brix e perfil de açúcares em diferentes genótipos de sorgo sacarino. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 31., 2016, Bento Gonçalves. Milho e sorgo: inovações, mercados e segurança alimentar: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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112. | | SIMEONE, M. L. F.; OLIVEIRA, P. A. de; CANUTO, K. M.; PARRELLA, R. A. da C.; DAMASCENO, C. M. B.; SCHAFFERT, R. E. Caracterização de genótipos de sorgo biomassa para bioenergia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA QUÍMICA, 22.; ENCONTRO BRASILEIRO SOBRE O ENSINO DE ENGENHARIA QUÍMICA, 17., 2018, São Paulo. Anais. São Paulo: Associação Brasileira de Engenharia Química, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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114. | | GUIMARAES, S. A.; GUIMARAES, L. J. M.; PEREIRA FILHO, I. A.; TRINDADE, R. dos S.; GUIMARAES, P. E. de O.; SIMEONE, M. L. F.; SILVA, K. J. da. Caracterização de híbridos de baixo custo de sementes para produção de silagem. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/CNPq, 17., 2019, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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116. | | SILVA, D. de F.; ANDRADE, C. de L. T. de; MOURA, B. F.; AMARAL, B. F.; SIMEONE, M. L. F.; CASTRO, L. A. de. Disponibilidade do nitrogênio e sua absorção pelo milho em solo adubado com dejetos de suínos. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 28.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA DO CARTUCHO, 4., 2010, Goiânia. Potencialidades, desafios e sustentabilidade: resumos expandidos... Sete Lagoas: ABMS, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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117. | | SIMEONE, M. L. F.; MAGALHAES, P. C.; CARNEIRO, N. P.; GOMES JÚNIOR, C. C.; AVILA, R. G.; SOUZA, T. C. de; OLIVEIRA, A. C. de. Ecophysiological characterization of sorghum genotypes submitted to water deficit tolerance. In: GOES, R. J. (org.). Cadeias produtivas e novas tecnologias: aspectos econômicos, ecológicos e sociais. Ponta Grossa: Atena, 2021. p. 69-83. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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118. | | MAGALHAES, P. C.; SIMEONE, M. L. F.; CARNEIRO, N. P.; GOMES JUNIOR, C. C.; SOUZA, T. C. de; OLIVEIRA, A. C. de; FONSECA, T. M. da. Efeitos de diferentes níveis de estresse hídrico na caracterização ecofisiológica de genótipos de sorgo. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 31., 2016, Bento Gonçalves. Milho e sorgo: inovações, mercados e segurança alimentar: anais. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 160 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
22/09/2017 |
Data da última atualização: |
09/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SIMEONE, M. L. F.; PARRELLA, R. A. C.; SCHAFFERT, R. E.; DAMASCENO, C. M. B.; LEAL, M. C. B.; PASQUINI, C. |
Afiliação: |
MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS; CYNTHIA MARIA BORGES DAMASCENO, CNPMS; MICHELLE CRISTINA BASTOS LEAL, CNPMS; Celio Pasquini, Universidade de Campinas. |
Título: |
Near infrared spectroscopy determination of sucrose, glucose and fructose in sweet sorghum juice. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Microchemical Journal, New York, v. 134, p. 125-130, 2017. |
DOI: |
10.1016/j.microc.2017.05.020 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sweet sorghumis a very robust cropwhich has the potential to be used in ethanol production due to its high fermentable sugar content present in its stem juice, very similar to sugarcane. Therefore, for breeding purposes it is relevant to analyze sugar composition in the juice to characterize sweet sorghum genotypes and their period of industrial utilization within different environments for maximum ethanol yield. In this work we developed a rapid, lowcost and efficient method to determine the profile of sugars (sucrose, glucose and fructose) in sorghum juice by near infrared spectroscopy and partial least square regression, and validation of the method was performed according to the high-performance liquid chromatography method. Developed models provided root mean square error of prediction of 4, 1 and 0.6 mg·mL−1 and ratio performance deviations of 8, 5 and 5 for sucrose, glucose and fructose, respectively. Relative standard deviations of three sweet sorghumjuice sampleswere reportedwith content variation (low, mediumand high) 0.2, 0.3, 0.8% for sucrose; 1, 2, 2% for glucose; 1, 2, 3% for fructose. Sugar profile is an asset for crop breeders to take decisions for the development of more productive cultivars and higher sugar content. |
Palavras-Chave: |
Bioenergy crop; Bionergia; Calibração multivariada. |
Thesagro: |
Biocombustível; Sorgo açucareiro. |
Thesaurus NAL: |
Biofuels; Energy crops. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/164157/1/Near-infrared.pdf
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Marc: |
LEADER 02099naa a2200277 a 4500 001 2076087 005 2018-02-09 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.microc.2017.05.020$2DOI 100 1 $aSIMEONE, M. L. F. 245 $aNear infrared spectroscopy determination of sucrose, glucose and fructose in sweet sorghum juice.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aSweet sorghumis a very robust cropwhich has the potential to be used in ethanol production due to its high fermentable sugar content present in its stem juice, very similar to sugarcane. Therefore, for breeding purposes it is relevant to analyze sugar composition in the juice to characterize sweet sorghum genotypes and their period of industrial utilization within different environments for maximum ethanol yield. In this work we developed a rapid, lowcost and efficient method to determine the profile of sugars (sucrose, glucose and fructose) in sorghum juice by near infrared spectroscopy and partial least square regression, and validation of the method was performed according to the high-performance liquid chromatography method. Developed models provided root mean square error of prediction of 4, 1 and 0.6 mg·mL−1 and ratio performance deviations of 8, 5 and 5 for sucrose, glucose and fructose, respectively. Relative standard deviations of three sweet sorghumjuice sampleswere reportedwith content variation (low, mediumand high) 0.2, 0.3, 0.8% for sucrose; 1, 2, 2% for glucose; 1, 2, 3% for fructose. Sugar profile is an asset for crop breeders to take decisions for the development of more productive cultivars and higher sugar content. 650 $aBiofuels 650 $aEnergy crops 650 $aBiocombustível 650 $aSorgo açucareiro 653 $aBioenergy crop 653 $aBionergia 653 $aCalibração multivariada 700 1 $aPARRELLA, R. A. C. 700 1 $aSCHAFFERT, R. E. 700 1 $aDAMASCENO, C. M. B. 700 1 $aLEAL, M. C. B. 700 1 $aPASQUINI, C. 773 $tMicrochemical Journal, New York$gv. 134, p. 125-130, 2017.
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Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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