|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
22/06/2021 |
Data da última atualização: |
30/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ESCOBAR, F. M.; CEOLIN, M. E. T.; FERREIRA, P. E. P.; FONTANELI, R. S. |
Afiliação: |
FELIPE MARTINAZZO ESCOBAR, Estudante de Agronomia, Universidade de Passo Fundo-UPF, Passo Fundo, RS. Estagiário de graduação da Embrapa Trigo; MARIA EDUARDA TRAMONTINI CEOLIN, Estudante de Agronomia, Universidade de Passo Fundo-UPF, Passo Fundo, RS. Bolsista PIBIC-CNPq; PAULO ERNANI PERES FERREIRA, CNPT; RENATO SERENA FONTANELI, CNPT. |
Título: |
Diferimento de forrageiras tropicais para minimizar a escassez de forragem no vazio forrageiro outonal no Rio Grande do Sul |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 12., 2020, Passo Fundo. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, p. 41, 2021. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A transição de estações de crescimento na região sul-brasileira compreende o período conhecido como vazio forrageiro outonal, em que as espécies de verão completam seu ciclo produtivo e as espécies anuais de inverno estão sendo estabelecidas. |
Palavras-Chave: |
Forragem outonal; Gramíneas perenes; Pastagem tropical. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223943/1/Escobar-p41-MIC-MPG-2020-completo.pdf
|
Marc: |
LEADER 00964nam a2200181 a 4500 001 2132453 005 2021-11-30 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aESCOBAR, F. M. 245 $aDiferimento de forrageiras tropicais para minimizar a escassez de forragem no vazio forrageiro outonal no Rio Grande do Sul$h[electronic resource] 260 $aIn: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 12., 2020, Passo Fundo. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, p. 41$c2021 520 $aA transição de estações de crescimento na região sul-brasileira compreende o período conhecido como vazio forrageiro outonal, em que as espécies de verão completam seu ciclo produtivo e as espécies anuais de inverno estão sendo estabelecidas. 653 $aForragem outonal 653 $aGramíneas perenes 653 $aPastagem tropical 700 1 $aCEOLIN, M. E. T. 700 1 $aFERREIRA, P. E. P. 700 1 $aFONTANELI, R. S.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
12/09/2019 |
Data da última atualização: |
10/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SIQUEIRA, G. L. de A. de; SILVEIRA, A. C. da; LAZZAROTTO, S. R. da S.; GODOY, R. C. B. de; SCHNITZLER, E.; LAZZAROTTO, M. |
Afiliação: |
Geisa Liandra de Andrade de Siqueira, Mestranda da UEPG; Ana Claudia da Silveira, UFPR; Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, Doutoranda da UEPG; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; Egon Schnitzler, UEPG; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF. |
Título: |
Hydrolysis of the low gelatinization temperature Araucaria angustifolia pine seed starch. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 138, n. 2, p. 1269-1278, Oct. 2019. |
DOI: |
10.1007/s10973-019-08180-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Starch is the most abundant carbohydrate found in grains, roots and tubers. Modified starches are employed to overcome most of native starch limitations in industrial applications. Pinhão is the seed of Araucaria angustifolia and starch is approximately 36% of its composition. Acid hydrolysis changes the starch physicochemical properties without impairing the granular structure. The native and hydrochloric acid- modified (0.1 and 0.5 mol L−1) pinhão starches were investigated using thermal (TG-DTA and DSC), rheological (RVA), structural (XRD and SEM) and statistical analysis (ANOVA and Tukey). The aim of this study was to evaluate the effects of acid modification of pinhão starches in aqueous solutions. The starches were chosen because of their low gelatinization temperature (below 60 °C). TG-DTA results in air atmosphere showed that treated samples presented higher thermal stability. The same analysis using nitrogen atmosphere showed similarities between the samples. DSC results indicate that highest acid concentrations promoted crystallinity reduction and losses in the internal structure of the granule. The genetic sources demonstrated different behaviors. The viscosity parameters decreased with the intensity of acid treatment. The XRD identified the type C pattern for the starches and the relative crystallinity increased according to the intensity of the acid hydrolysis. Superficial changes in the granules were observed by SEM. Therefore, modified pinhão starch has potential use for industrial applications. Further studies are necessary to extend these applications. MenosStarch is the most abundant carbohydrate found in grains, roots and tubers. Modified starches are employed to overcome most of native starch limitations in industrial applications. Pinhão is the seed of Araucaria angustifolia and starch is approximately 36% of its composition. Acid hydrolysis changes the starch physicochemical properties without impairing the granular structure. The native and hydrochloric acid- modified (0.1 and 0.5 mol L−1) pinhão starches were investigated using thermal (TG-DTA and DSC), rheological (RVA), structural (XRD and SEM) and statistical analysis (ANOVA and Tukey). The aim of this study was to evaluate the effects of acid modification of pinhão starches in aqueous solutions. The starches were chosen because of their low gelatinization temperature (below 60 °C). TG-DTA results in air atmosphere showed that treated samples presented higher thermal stability. The same analysis using nitrogen atmosphere showed similarities between the samples. DSC results indicate that highest acid concentrations promoted crystallinity reduction and losses in the internal structure of the granule. The genetic sources demonstrated different behaviors. The viscosity parameters decreased with the intensity of acid treatment. The XRD identified the type C pattern for the starches and the relative crystallinity increased according to the intensity of the acid hydrolysis. Superficial changes in the granules were observed by SEM. Therefore, modified pinhão starch has ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Amido de pinhão modificado; DSC; Modified pinhão starch; RVA; Starch structural evaluation; TG-DTA. |
Thesaurus NAL: |
Thermal analysis. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02481naa a2200277 a 4500 001 2112143 005 2019-12-10 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10973-019-08180-1$2DOI 100 1 $aSIQUEIRA, G. L. de A. de 245 $aHydrolysis of the low gelatinization temperature Araucaria angustifolia pine seed starch.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aStarch is the most abundant carbohydrate found in grains, roots and tubers. Modified starches are employed to overcome most of native starch limitations in industrial applications. Pinhão is the seed of Araucaria angustifolia and starch is approximately 36% of its composition. Acid hydrolysis changes the starch physicochemical properties without impairing the granular structure. The native and hydrochloric acid- modified (0.1 and 0.5 mol L−1) pinhão starches were investigated using thermal (TG-DTA and DSC), rheological (RVA), structural (XRD and SEM) and statistical analysis (ANOVA and Tukey). The aim of this study was to evaluate the effects of acid modification of pinhão starches in aqueous solutions. The starches were chosen because of their low gelatinization temperature (below 60 °C). TG-DTA results in air atmosphere showed that treated samples presented higher thermal stability. The same analysis using nitrogen atmosphere showed similarities between the samples. DSC results indicate that highest acid concentrations promoted crystallinity reduction and losses in the internal structure of the granule. The genetic sources demonstrated different behaviors. The viscosity parameters decreased with the intensity of acid treatment. The XRD identified the type C pattern for the starches and the relative crystallinity increased according to the intensity of the acid hydrolysis. Superficial changes in the granules were observed by SEM. Therefore, modified pinhão starch has potential use for industrial applications. Further studies are necessary to extend these applications. 650 $aThermal analysis 653 $aAmido de pinhão modificado 653 $aDSC 653 $aModified pinhão starch 653 $aRVA 653 $aStarch structural evaluation 653 $aTG-DTA 700 1 $aSILVEIRA, A. C. da 700 1 $aLAZZAROTTO, S. R. da S. 700 1 $aGODOY, R. C. B. de 700 1 $aSCHNITZLER, E. 700 1 $aLAZZAROTTO, M. 773 $tJournal of Thermal Analysis and Calorimetry$gv. 138, n. 2, p. 1269-1278, Oct. 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
|
Registros recuperados : 909 | |
161. | | 5153958, ANNALS OF MATHEMATICAL STATISTICS, Institute of Mathematical Statistics, Ann Arbor, Mich., US Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Unidades Centrais. | |
162. | | 0905093, ANUARIO ESTATISTICO DO AMAPA, Secretaria de Planejamento e Coordenacao, Macapa, AP Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental. | |
163. | | 0350129, ARCHIV FUR TIERZUCHT, Akademi Verlag, Dummerstof-Alemanha Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Suínos e Aves. | |
164. | | 0600633, AUSTRALIAN SEPTORIA NEWSLETTER, Wheat Industry Research Council of Australia, Australia Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Trigo. | |
165. | | 0900360, BAHIA RURAL, Cooperativa Central Instituto de Pecuaria da Bahia, Salvador, BA Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Semiárido. | |
167. | | 2450182, BIOTECHNOLOGY AND DEVELOPMENT MONITOR, Dept. of International Relations and Public International Law of University Amsterdam, Amsterdam-Holanda Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Amapá; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Soja; Embrapa Trigo. | |
169. | | 0900808, BRASIL MOAGEIRO, Acao Moageira, Porto Alegre-RS Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Trigo. | |
171. | | 2000160, CAHIERS DE MEDECINE VETERINAIRE, Societe Parisiense d'Expansion Chimique, Paris-Franca Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Amazônia Oriental. | |
172. | | 5151638, CALIFORNIA TOMATO GROWER, California Tomato Growers Association, California-CA Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Hortaliças. | |
174. | | 0901626, SUÍNOS & CIA, Campinas - SP Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Suínos e Aves. | |
175. | | 2000090, CHIMIE ANALYTIQUE, Societe de Productions Documentaires, Malmaison-Franca Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Agroindústria de Alimentos. | |
176. | | 5150982, COLEOPTERISTS BULLETIN, Coleopterists Society, Chicago-IL Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Acre; Embrapa Algodão; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Trigo. MenosCatálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Acre; Embrapa Algodão; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja... Mostrar Todas | |
177. | | 3600041, COMERCIO EXTERIOR. MEXICO, Banco Nacional de Comercio Exterior, Mexico-DF Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Semiárido. | |
179. | | 0600031, CSIRO FOOD RESEARCH QUARTERLY, CSIRO, Melbourne-Australia Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Cerrados. | |
180. | | 2650380, DAIRY SCIENCE ABSTRACTS, Commonwealth of Dairy Science Technology, Farnham Royal-Inglaterra Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Pantanal; Embrapa Semiárido. | |
Registros recuperados : 909 | |
|
|
|